Voorlopig is tot zondag geen sprake van elk van deze situaties. De dochterdepressies trekken voorlopig via de Britse Eilanden naar het noorden en buigen dus af naar boven voor ze ons kunnen bereiken. Dat zal volgende week veranderen wanneer de zonale stroming tot over West-Europa komt te liggen.
Wel zien wel dat steeds actievere storingen het Europese vasteland binnen trachten te treden en vanaf zaterdagnacht en zondag lukt dit ook. De drukgradiënt neemt daarbij toe en vooral nabij het frontaal systeem (grotendeels geoccludeerd over onze streken met het trippelpunt min of meer over België) veel wind met op 850 hPa een geostrofische wind rond 70 kts en op 925 hPa een windsterkte tot 60 kts. Dit zal, gezien de stabiele opbouw, niet al te felle windstoten geven. We denken aan pieken zondagmorgen en -voormiddag rond 70-80 km/h in het binnenland en rond 80-90 km/h aan zee. We geven daarom slechts een SLGT RISK aan zee (pieken > 100 km/h).
Het is daarna uitkijken voor wat er gebeurt zondag overdag aan de achterzijde van de occlusie. Want ondanks het feit dat de stroming van subpolaire oorsprong is (WNW stroming op enige hoogte) blijkt de lucht vooral ook in de hoogte aan de koude kant. Verderop op de oceaan zien we zelfs vlot –40° op 500 hPa verschijnen tot een eind boven de Atl. Oceaan. Dit zie je niet zo vaak. Gevolg van deze advectie van koude lucht in de hoogte is dat de atmosfeer snel destabiliseert op zondag. De weerkaarten tonen vlak achter de occlusie een mooie trog in de hoogte, gevuld op 500 hPa met koude lucht (-30 tot –35°). Het is dus uitkijken naar de positie van de straalstroom op dat moment. Ligt deze gunstig, dwz met de linker uitgang over onze streken, dan stijgen de kansen op dynamisch felle buien. Dit valt momenteel echter moeilijk uit te maken maar het lijkt er alvast op dat deze LU van de jet in de buurt zal liggen. Op de toppen van de Ardennen krijgen de buien dan tevens een winters karakter…
Donderkopsite
ja precies....... eindelijk weer aambeeldjes en cumulus aan de lucht
De zonale stroming begint over W-Eur sterk te slingeren in zoverre dat een relaxerende hoogtetrog zich nestelt over onze streken de komende dagen. Voorlopig wordt het dus rustiger op de weerkaarten.
Vandaag nog niet want een uitdiepende trog (met kern rond 975 hPa over Engeland) trekt nog over de Lage Landen. De eerste uren kunnen nog steeds windpieken 60 Ã 70 km/h landinwaarts en 70-80 km/h aan zee, met een lokale uitschieter tot mogelijk 90 km/h in de kustgebieden. Veel meer verwachten we niet gezien de stabiele opbouw van de atmosfeer op het moment van de meeste wind. Wel opvallend is de lage luchtdruk vandaag en de drukdalingen momenteel over onze streken.
Het is daarna uitkijken voor wat er gebeurt deze namiddag aan de achterzijde van de occlusie, wanneer een Upper Air Trough (UAT) nog doorheen het land trekt. Daarbij horend destabiliseert de luchtmassa. De trog heeft daarbij een sterk uitzwaaiend karakter (negatief gekanteld) waarbij de ‘neus’ dicht over de barocliene zone komt te liggen (het voorbijgetrokken front). Deze overlappingzone kan daarbij gepaard gaan met een onstabiliteitsmaxima. Op basis van de laatste modelruns komt dit gebied te liggen over de oostelijke helft van de regio. Dit is ook regio alwaar een overlapping kan ontstaan van onstabiliteit en dynamiek (bv. shear).
Afhankelijk van de reële onstabiliteit die deze namiddag en vooravond zal worden gecreëerd, zullen indexen als STP positief worden. De LI lijkt te gaan evalueren richting 0 (ook KO rond 0) bij een CAPE rond 100 J/kg over de oostelijke regio’s. Dit lijkt in combinatie met een 03Shear rond 15-20 m/s en 01Shear rond 10-15 m/s, en bij matige SRH en BRN-shear een potentie in te houden voor dynamische convectie. We mogen daarbij niet uit het oog verliezen dat de LU van een 60m/s-jetstreak vrijwel over dit gebied ligt.
wij vrezen echter voor een te matige onstabiliteit. Dit ook al omdat het er op lijkt dat de trog i.s.m de barocliene zone voor veel wolken zal blijven zorgen over het gebied van aandacht en zelfs wat golfvorming is niet uitgesloten. En een betrokken hemel is niet echt bevorderlijk voor convectiecellen… Vandaar dat we het houden bij een SLGT RISK (20-30% kans) op severe convection.
Na vandaag wordt het enkele dagen rustiger t.g.v de relaxerende hoogtetrog over W-Europa.
Donderkopsite