Niet alleen vanochtend, maar ook de afgelopen dagen veranderde de lucht net voor zonsopkomst ineens in een kleurig schouwspel met daarin bijna alle verschillende roodtinten die er zijn. Veel mensen waren vanochtend getuige van dit verschijnsel en de foto’s stroomden dan ook binnen. De bijschriften waren vrij eenduidig, de meest voorkomende was toch wel de alom bekende ‘Ochtendrood, water in de sloot’. En het spreekwoord lijkt er niet om te liegen, er volgt de komende dagen namelijk inderdaad regen.
Brabant werd ook voorzien van prachtig gekleurde luchten. Deze foto is genomen in Waalwijk door Corina Magielse.
Zo’n rode lucht is natuurlijk prachtig om te zien en komt vooral voor als de zon heel laag staat en dus een lange afstand moet afleggen om de aarde te bereiken. Ook heeft het alles te maken met de kleuren van licht en waterdamp of kleine stof- of roetdeeltjes in de lucht. Licht is in principe wit, maar bestaat uit veel verschillende gemengde kleuren, namelijk de kleuren die we kennen uit de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Nu is het zo dat als er licht op waterdamp valt, het licht wordt gebroken en de kleur verandert.
Kleurenspectrum
Alhoewel we normaalgesproken een blauwe hemel zien, is het zonlicht eigenlijk wit. Maar niet puur wit, het is samengesteld uit verschillende kleuren met uiteenlopende golflengtes. Iedere kleur is gekoppeld aan een golflengte en feit is dat rood een langere golflengte heeft in vergelijking tot oranje en dat violet de kortste golflengte heeft van de eerdergenoemde reeks kleuren. De moleculen in de lucht verstrooien alleen licht met korte golflengten en daarom zien we tegen de zwarte achtergrond van het heelal een blauwe lucht in verschillende tinten.
Dieprode lucht in Winterswijk. Foto: Gé Ensing.
Zodra de zon nog laag aan de horizon staat, moeten de zonnestralen een langere weg door de atmosfeer afleggen en dus door een dikkere laag heen breken. In dit geval is de rode kleur het sterkst, doordat deze de langste golflengte heeft en het vooral deze kleur is die we dan zien. De rest van de kleuren wordt grotendeels geabsorbeerd en zijn dus niet meer zichtbaar.
Regen in de sloot?
Vooral ’s ochtends hangt er over het algemeen nog niet zoveel stof in de lucht, dus vaak is het een teken dat er veel waterdamp in de lucht zit en dat de luchtvochtigheid relatief hoog is. In de oude boerenwijsheden betekende dit dat er regen in het verschiet lag en vaak was dat ook zo, maar statistisch is dit nooit bewezen.
Ook om 9 uur vanochtend werd de lucht in Bredevoort, Gelderland mooi rood. Foto: Bert Huinink.
Ook vanochtend was het een prachtige ochtend met een grotendeels rode lucht en volgens het gezegde kan er dus uitgegaan worden van regen. En in dit geval moeten we het gezegde gelijk geven. Het gaat komende dagen regenen. Morgen schuift er een zone met regen van west naar oost het land over, waaruit lokaal 1 tot 2 millimeter neerslag zal vallen, maar vooral zondag en maandag worden de buien iets actiever en valt er gemiddeld 5 tot 10 millimeter regen.
Ochtendrood in het Forepark in Den Haag. Foto: Jeff Opstal.
Zondagochtend passeert ons een koufront waar dus behoorlijk wat regen bij komt kijken en achter dat front klaart het nu en dan even op. Wel worden er met een stevige zuidwestenwind dan nog af en toe buien het land ingeblazen, soms ook met hagel. En ook maandag geldt hetzelfde. De dag begint regenachtig op passage van een warmte- en koufront, maar later op de dag gaat de regen grotendeels over in buien.
Bron: Meteo Consult