De dooi is deze week vrij snel ingevallen, maar op veel wateren in Nederland ligt nog wel ijs. Op de slootjes die beschut liggen achter bijvoorbeeld bomen en ook niet zo diep zijn, is het ijs nog redelijk in tact. Wel wordt het natuurlijk steeds dunner en schaatsen is op veel plaatsen nu dan ook echt te gevaarlijk. Ook zo op het IJsselmeer. In de vorstperiode die deze week afliep, bevroor vrijwel het hele IJsselmeer en die laag was behoorlijk dik, waardoor deze niet één, twee, drie weer gesmolten is. Ook al dooit en dooide het de afgelopen dagen goed. Het ijs dat op dit moment dus nog op het IJsselmeer aanwezig is, smelt langzaam weg. De lucht boven dat ijs wordt snel afgekoeld en als deze dan ook vochtig is, ontstaat er soms mist.
De dooi is ingevallen en het ijs wordt aanzienlijkj slechter. Foto: Ria Luttikhold.
Snel afkoelend boven ijs
Smeltend ijs heeft een temperatuur van 0 graden en heeft dus de neiging om warmere lucht die erboven hangt af te koelen. Vooral zodra de temperatuur van de lucht enkele graden boven nul uitkomt en zoals de afgelopen dagen ook vochtig is, ontstaat dan snel mist. De temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling, zonder dat daar vocht bij wordt aangevoerd of afgevoerd, is bij mistvorming van groot belang. Zodra de temperatuur van de lucht dezelfde waarde als de dauwpuntstemperatuur bereikt, betekent dit dat de lucht verzadigd is met waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid is dan 100%, waardoor de waterdamp in de lucht begint te condenseren en er mist ontstaat.
Toch ligt er op het IJsselmeer nog wel aardig wat ijs en het kruit nu op steeds verder op tegen het land. Foto: Reinier van den Berg.
De wind kwam dinsdag en woensdag uit het zuidwesten en hiermee werd er vanuit Noordwest-Frankrijk vochtige lucht aangevoerd, waarvan de dauwpuntstemperatuur in de ochtend boven het IJsselmeer op 3,4 graden lag. Toen de temperatuur van de lucht boven het koude en deels nog bevroren IJsselmeer tegelijkertijd ook afgekoeld werd naar diezelfde waarde, ontstond er vrij snel hardnekkige mist. Maar niet alleen boven het IJsselmeer hing die mist. De zuidwestenwind blies ook een groot gedeelte van de mist het land op en zo pikten de provincies die in deze situatie ‘achter’ het IJsselmeer lagen, als Friesland, Groningen en Drenthe, ook regelmatig een mistgebiedje mee.
Ook tijdens de schaatstochten die afgelopen week werden georganiseerd werd het zicht flink verslechterd door mist. Foto: H. Groenewoud.
In de rest van het land werd het op veel plaatsen wel nevelig, maar tot echte mist kwam het niet. De grond is tijdens de dooi veel sneller opgewarmd dan het nog bevroren water, waardoor de luchttemperatuur boven land net boven de dauwpuntstemperatuur bleef uitkomen. Hierdoor ontstond er boven land hooguit een beetje nevel. Grote verschillen dus boven land en boven het bevroren IJsselmeer.
Met een zuidoostenwind is de lucht vandaag een stuk minder vochtig. Het werd hierdoor hooguit wat nevelig boven het koude water. Foto: Corrie Hollaar Rijksen.
Vandaag en ook de komende dagen komt de wind grotendeels uit het zuidoosten, waardoor de kans op mist klein is. De aangevoerde lucht vanuit het zuidoosten is dan wel relatief koud, maar een stuk minder vochtig, waardoor de condensatiegrens een stukje hoger komt te liggen.
Bron: Meteo Consult