Het magnetisch veld van de aarde heeft een belangrijke invloed op het klimaat. Dat blijkt uit een studie van twee Deense geofysici die in het Amerikaanse vakblad Geology is verschenen. Mads Faurschou Knudsen van het Instituut voor Geologie aan de Universiteit van Aarhus en Peter Riisager van het Centrum voor Geologisch Onderzoek van Denemarken en Groenland hebben een model van prehistorisch magnetisch veld vergeleken met klimaatgegevens van stalagmieten en stalagtieten in China en Oman.
Neerslag
Er blijkt uit dat het neerslagvolume in de tropen gedurende de laatste 5.000 jaar beïnvloed is geweest door wijzigingen in het magnetisch veld van onze planeet. Dit resultaat schraagt de controversiële theorie die de Deense astrofysicus Henrik Svensmark tien jaar eerder heeft naar voren geschoven. Ze zegt dat het klimaat in hoge mate wordt beïnvloed door kosmische straling die de atmosfeer binnendringt.
Opwarming aarde
Knudsen benadrukt in het Deense wetenschapsblad echter dat de resultaten van zijn studie niet op zich gekoppeld mogen worden aan de opwarming van de aarde gedurende de laatste 150 jaar. De twee wetenschappers erkennen dat koolstofdioxyde een belangrijke rol speelt inzake het klimaat. "Het klimaat is (niettemin) een ongelooflijk complex systeem waarbij men nog geen uitgebreid beeld over alle parameters heeft", aldus Riisager.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:14 uur, door Joyce.s