Heel wat kelders in de provincie Antwerpen zijn vanmorgen door de dooi ondergelopen. De hinder kan nog even aanhouden.
In de regio rond Mechelen en in de Kempen kampen heel wat bewoners met nattigheid, maar vooral in de stad Antwerpen moest de brandweer uitrukken voor ondergelopen kelders.
De hinder begon vrijdag al, maar door de dooi merkten heel wat mensen pas vandaag dat hun waterleiding door de vrieskou was gesprongen. Vooral oudere woningen, waar het hard kan vriezen in de kelder, en leegstaande panden zijn getroffen.
De brandweer zegt het aantal meldingen goed aan te kunnen en raadt de mensen aan om hun waterleiding beter te isoleren wanneer het warmer wordt.
bron: deredactie
In heel de provincie Antwerpen zorgt de dooi voor ondergelopen kelders. In de stad Antwerpen is er een piek, maar ook in de omgeving van Mechelen en de Kempen kampen woningen en bedrijven met nattigheid door de ontdooide waterleidingen. Dat melden de lokale brandweerkorpsen.
De hinder begon vrijdag al, en kan nog eventjes aanhouden. Grote problemen zijn er echter niet, alle korpsen verklaren het aantal meldingen goed aan te kunnen.
Twee oorzaken
Er zijn twee oorzaken voor de ondergelopen kelders. Ofwel is er een gebrek aan isolatie aan de leidingen, ofwel merken bewoners nu pas dat hun waterleiding sprong door de vrieskou. Her en der zijn er meldingen van ernstige wateroverlast. Die doet zich vooral voor in de stad Antwerpen waar alleen vandaag een 15-tal gevallen van ondergelopen kelderverdiepingen waren.
Ook in Mechelen gaat het hard. Vandaag moest de brandweer al 5 keer uitrukken, en sinds zaterdag staat de teller op 20. In de Kempen is de hinder minder erg. Vooral Herentals merkt een stijging van het aantal oproepen voor wateroverlast. Sinds vrijdag kwamen er 7 meldingen binnen en daar spreken ze van de hoogste piek sinds 1996.
Kempen
Ook in Geel moesten er dit weekend al een 10-tal keer herstellingswerken uitgevoerd worden. In Mol en Turnhout is de situatie minder problematisch met respectievelijk 1 en 3 interventies. Vooral oudere woningen waar het in de kelder vriest, krijgen af te rekenen met springende leidingen. In Antwerpen worden ook bedrijven getroffen. Er worden momenteel overal controles gedaan en leegstaande bedrijfspanden blijken een kritiek punt.
De brandweer raadt mensen die nu getroffen worden aan om als het warmer wordt te investeren in betere isolatie, en geeft verder de raad om ook als het niet vriest regelmatig de waterleiding te laten controleren op eventuele beginnende lekken.
©Hln
De burgemeester van La Louvière heeft het gemeentelijk noodplan in werking gesteld om het hoofd te bieden aan een watertekort. Dat wordt veroorzaakt door gesprongen leidingen als gevolg van de dooi.
Door de vele gesprongen leidingen raken de watertorens in La Louvière leeg en zitten delen van de stad zonder water. Burgemeester Jacques Gobert hoopt op hulp van het leger om voldoende water bij de bevolking te krijgen.
De watermaatschappij vreest dat de problemen nog enkele dagen zullen aanhouden. Ze raadt de bevolking aan om zuinig om te springen met leidingwater.
Bron:HLN.Be
In het Oost-Vlaamse Zomergem is het centrum van de gemeente rond het marktplein voor minstens vier dagen afgesloten. Nu de dooi ingezet is na de lange vriesperiode, dreigen alle kasseiwegen in het centrum beschadigd te raken omdat het wegdek niet stabiel is door de dooi. Dat meldt Radio 2 Oost-Vlaanderen vandaag. Het centrum van Zomergem blijft minstens tot volgende week maandag gesloten.
Gisteren was in de Oost-Vlaamse gemeente al het dorpsplein afgesloten om dezelfde reden. Vanochtend werd op een vergadering met de politie en de lokale middenstand beslist geen risico's te nemen, meldde burgemeester Jo De Coninck aan de radiozender.
Dramatische maatregel
"De keuze was eenparig in die zin dat alle toegangswegen naar Zomergem met kasseibestrating uit voorzorg moeten worden afgesloten tot wanneer de ondergrond onder de kasseibestrating volledig ontdooid is", aldus De Coninck.
De burgemeester spreekt van een "drastische" maatregel. "Maar wij kiezen samen met de middenstand liever voor de korte pijn dan voor langere omleiding in geval er herstellingen zouden moeten gebeuren."
Bron:HLN.Be
De verzekeraars hebben begin dit jaar ongeveer 12.000 gezinnen geholpen na waterschade veroorzaakt door de lange periode van vrieskoude en kwamen ook tussenbeide voor 2.500 kleine handelszaken en landbouwbedrijven. Volgens een eerste raming van Assuralia, de federatie van de verzekeringssector in België, loopt de globale waterschade voor januari 2009 op tot 23 miljoen euro.
Record niet gebroken
De waterschade voor januari komt daarmee een derde hoger uit dan tijdens dezelfde maand in 2008. Toch gaat het volgens Assuralia niet om een record. "In de strenge winter van 1996/1997 telden de verzekeraars maar liefst 20.000 dossiers met waterschade, samen goed voor 32 miljoen euro aan vergoedingen", klinkt het.
Gemiddeld tussen 1.500 en 1.600 euro
Bij waterschade bedraagt de gemiddelde schadelast 1.500 Ã 1.600 euro. Bij overstromingsschade loopt die veel hoger op, tot 4.300 euro. Voor vier grote overstromingen tijdens de zomer van 2008 snelden de verzekeraars 16.000 getroffen klanten te hulp, goed voor een uitgave van 63 miljoen euro.
Woningverzekering
De woningverzekering dekt meestal de schade aan goederen die het resultaat is van insijpeling via het dak of van een lek in de waterleidingen. De verzekering vergoedt ook de reddingskosten die gemaakt werden om het schadegeval te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken.
Elke woningverzekering bevat sinds 2006 een verplichte waarborg "natuurrampen", waardoor onder meer ook overstromingen en aardbevingen gedekt zijn.
©Hln | Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:06 uur, door Joyce.s