China is een snel groeiende wereldmacht en ook op wetenschapsgebied worden de Chinezen steeds belangrijker. China opent binnenkort een basis op centraal Antarctica om naar het oudste ijs op zoek te gaan. De klimaatgeschiedenis uit ijskernen moet zo flink verlengd worden. Ook astronomisch onderzoek zal plaatsvinden.
Het belangrijkste doel is om het oudste ijs ter wereld aan te boren in Dome A. Dat moet mogelijk zijn vanwege de dikte van de ijskap op locatie en omdat er jaarlijks minder sneeuw valt dan elders op Antarctica. Elk jaar komt er een laagje sneeuw bij dat uiteindelijk wordt omgezet in ijs met daarin luchtbelletjes met de atmosferische samenstelling. Zo kunnen wetenschappers als het ware ‘terugtellen’. Uit de ijslagen moeten klimaatgegevens ouder dan 800.000 jaar verzameld worden. Die 0,8 miljoen is tot nu toe het record en de ijskern daarvan is geboord in de Antarctische ‘Dome C’ en ging tot 3200 m diep. IJs uit Dome A is meer dan 3000 m dik en zou mogelijk voor klimaatgegevens over de laatste 1,5 miljoen jaar kunnen zorgen.
De locatie van de toekomstige Kunlun basis (rood), die op 28 januari officieel geopend wordt. De zwarte stip geeft de locatie van Dome C weer.
IJsbasis
De naam voor de basis (Kunlun) is afgeleid van één van de langste gebergteketens in Centraal-Azië: het Kunlungebergte, dat deels in China ligt. Kunlun staat bovenop de zogenaamde de top van de Oost-Antarctische ijskap (de Dome Argus of Dome A). Dit is ongeveer 4100 boven het zeeniveau en tevens het is het dikste deel van de ijskap op Antarctica. Werken in dergelijke omstandigheden is niet gemakkelijk, want het is één van de koudste plaatsen op aarde met temperaturen die ver onder de -50°C kunnen duiken. Uiteindelijk moeten er 25 mensen gaan werken.
De bouw is al jaren bezig en heeft in totaal ‘slechts’ 27,5 miljoen euro gekost. Het is de derde Chinese basis op Antarctica. China heeft in de afgelopen eeuwen al meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek op de Zuidpool en hoopt met de nieuwe basis op wetenschappelijk succes.
De kale ijsvlakte bij Dome C. Het landschap op Dome A is vergelijkbaar
©Kennislink