En zo de troepen en hun reacties overziende, is er slechts 1 conclusie écht gerechtvaardigd. Er blijkt een totale wintermoeheid van de weerliefhebbers. Er is zelfs een smalende reactie waarin gerept wordt dat het gezanik over winterweer en kou binnen X dgn nu maar eens afgelopen moet zijn. We zullen kijken of de weerpatronen uw gebede zullen verhoren, ik heb en hou zo mijn twijfels.
Verder gaan mensen die als het uitkomt de realistische termijn op 120 uur zetten, nu al vrolijk tot beèindiging van de winter over. Maar geeft Kjeld juist weer een prachtige schets van wat werkelijk winter inhoudt. En refereert Johan aan iets wat ik ook al naar voren heb gebracht, is het dan wellicht wel niet zo in de zin van extreme kou, misschien blijft deze winter wel heugen door zijn lengte. Bijna ongemerkt zitten we nu al 3 maanden in een temp patroon van gem beneden normaal. En het massale geflirt met de lente cq de zomer zal mi voorlopig niet verhoord worden. Dat kan nog wel eens een hele tijd duren........
Veel regen op dit moment, onverwacht veel regen zelfs. Duidt op temp tegenstellingen, en die zijn er dan ook. Na een zachte dag, met op uitgebriede schaal maxima tussen 7/9 C, nadert vanuit het NO beduidend koudere lucht. Dit onder invloed van een zich opbouwend hogedrukgebied boven het NW van Scandinavie. In het noorden van Duitsland wordt actueel al weer meer en meer (natte) sneeuw gemeld, grens ligt nu ongeveer bij Hamburg.
Ook in NL, vooral in Groningen en Drenthe, de komende nacht toenemende kans op natte sneeuw. Temp dalen in deze gebieden tot iets boven nul, in de rest van het land regen en temp rond de 4 C. Morgen stroomt dan met een overal naar NO draaiende wind de koudere lucht over het hele land uit. Kans bestaat dat overal dit met enige vlokken gepaard zal gaan, daarna toenemende opklarend. De maxima liggen tussen 2 in het NO en 6 C in het ZW. De nacht daaropvolgend lichte tot, in het O, matige vorst.
Ook de rest van de werkweek lijken we in dit overgangsgebied tussen 2 stevige kernen van H te blijven, het Azorenhoog en het Scandihoog. Daartussen trekken af en toe hoogtelaagjes over ons heen, daarbij kans op enige neerslag. De temp blijven de gehele periode beneden de normale waarden. Iets in het W en M met maxima 4/6 C en minima 2/-2. Duidelijker in het O met minima tussen 0/-5 C en maxima 2/3 C.
De trend van komend weekend lijkt ongewijzigd tov mijn laatste actualisatie. Tussen beide H kernen die op hun plaats blijven met opnieuw noordwaartse uitpunting van het Azrenhoog op de oceaan, trekt een flinke L vanuit het zeegebied bij ijsland het Noordzeegebied in. Splitst zich ahw weer, zoals vaker deze winter, in 1 deel dat NO waarts naar het Hoge Noorden trekt, en 1 deel dat ZO waarts richting ZO Europa trekt.
Dit weerpatroon lijkt min of meer de gehele laatste decade van februari zich te handhaven. In op hoogte meestal W/N aanvoer, van behoorlijk koude luchtmassa´s ( Hpa 850 temp rond de minus 5 de gehele periode). Aan de oppervlak deze periode ook af en toe continetnale aanvoer ingeval ten zuiden voorbijtrekkende randstoringen, danwel aan de achterzijde van een L. Daarom de gehele periode temp die zowel overdag als ´s nachts iets tot duidelijk onder de normale waarden van 7/1 C zule liggen. Er is dagelijks kans op lichte vorst, en de neerslag kan winters van aard zijn.
Trend 1e week maart
Globaal nog steeds handhaving van het patroon met H ten NW/NO en L ten ZW/ZO.
Aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar, continue winterse trekjes van het weerbeeld.
Dit bericht is geplaatst met toestemming van Ronald de Wildt
En zo geeft deze week toch lokaal weer 3 matige vorstnachten en 2/3 dgn waarop sneeuw is gevallen, inclusief de verwachting voor morgen. Want terwijl de wintermoeheid groteske vormen begint aan de nemen, en er op de weerfora een rust heerst die opvallend te noemen is. Gaat deze winter gewoon stiekem verder met hetgeen ie al maanden aan het doen, het leveren van temperaturen die op korte onderbrekingen na gem beneden normaal zijn en ook blijven.
Komende nacht nog lokaal matige vorst, morgen kans op regen en sneeuw met maxima tussen 2 in het oosten en 5/6 in het westen.
Van vrijdag tot volgende week dinsdag dan het weerpatroon met dominante H ten WZW en lagedruk dat ten noorden langs trekt. In een op hoogte vnl NW aanvoer dan periodiek wisselvallig met in de nacht en ochtend in opklaringsnachten rond het vriespunt en maxima rond de normale 5/7 C.
Tegen midden volgende week wordt de hoogtestroming dan weer meer noordelijk. Gevolg van een meer noordwaartse uitpunting van H ten W. De periodieke wisselvalligheid blijft, maar door koudere bovenlucht weer toenemende kans op winterse neerslag, met maxima meestal rond of beneden de 5 C en in de nacht en ochtend weer lichte vorst. Dit weertype zal de rest van de maand aanhouden.
Trend 1e decade maart
Aanhoudend licht wisselvallig, met winterse vormen, en te koud weer voor de tijd van het jaar. Heel grof gezegd blijft H ten N en L ten Z het patroon beheersen.
Dit bericht is geplaatst met toestemming van Ronald de Wildt
En als je gepersifleerd wordt, dan zit je goed!
Op dit forum, is er ´n poll over wanneer de eerste algemene 10 plusser er zal zijn, ikzelf moet nog zien of maart op grote schaal dergelijke temp gaat leveren. De eerste flirt die een gedeelte van de modellen maakten met een meer zuidelijke stroming medio volgende week, als gevolg van Euro H, met kans op 10 of meer. Lijkt al weer teniet gedaan. Vooral de opers van de hoofdmodellen schetsen nu weer meer het beeld van hernieuwde H ten NW, vernoordelijkt Azorenhoog én Groenlandhoog. Samen met L in hoofdzaak ten NO/ZO. Dan weer in een NW/N stroming hernieuwde instroom polaire lucht.
Maar eerst dominantie van het Azorenhoog nabij Ierland, samen met L dat ten noorden langstrekt. In een WNW aanvoer van gemengde polaire en maritieme luchtmassa´s een periodiek wisselvallig weerbeeld met temp overdag meest rond normaal met 6/8 C, maar wel relatief zachte nachten met 2/4 C. Dinsdag en woensdag bevindt de H zich als een soort gordel over ons heen, dan meestal droog en zonniger weer. Wel koudere nachten, met kans op lichte vorst. Dit weerbeeld min of meer tot midden volgende week. Daarna dus door een hernieuwde NW/N aanvoer toename van de wisselvalligheid, in de vorm van winterse buien. Door relatieve nabijheid kern van H geen grote hoeveelheden. Maxima rond de 5 graden, en lichte vorst in de nacht en ochtend. De rest van de maand houdt dit weerbeeld aan.
Ook voor de 1e decade van maart acht ik de kans lente weer zeer klein. Merendeels blijft het beeld ongewijzigd van sterke H ten NW/NO, vooral Groenland waarschijnlijk. En L boven Scandi en continent. In een soort koude hoogte trog achtige situatie, met op hoogte meestal NW/N aanvoer. Voortduring van het koude en af en toe wisselvallige weertype.
Dit bericht is geplaatst met toestemming van Ronald de Wildt
Tsja, eerlijk is eerlijk, in februari ben ik de winter kwijt geraakt om het maar zo te zeggen. Kunnen de maanden december en januari nog wel de toets der kritiek doorstaan, met de verwachte negatieve temp afwijking tussen 1.5 en 2 C. Februari heb ik de plank totaal misgeslagen. Zowel op moment van de winterwachting, eind november, als ook eind januari, als ook de laatste actualisatie. In mijn winterverwachting ging ik uit van ongeveer 1.5 graad te kou, eind januari stelde ik dat nog naar beneden bij naar een afwijking van 2 a 2.5 C, en bij mijn laatste actualisatie ging ik ng uit van een temp verloop de rest van deze maand op of iets onder normaal. Nou niets van dat al.
Als ik kritiek op ze heb, uit het ik, maar andersom ook. Jan Visser en A3 beschrijven het in hun berichten, precies zoals het is. Februari heeft eigenlijk helemaal geen winterweer gebracht, landelijk gezien dan. Twee pogingen in de 1e helft, maar gewoon een te zachte 2e helft. Voor mij ook totaal onverwacht, de ontwikkelingen van de laatste 5/6 dgn in het bijzonder.
Opeens geen L boven ZO Europa meer, noch een werkelijk uitpuntende Azorenhoog. Nee, een vrij vlakke ligging van het Azrenhoog op hoogte, en met kern al tijden en nog tijden bij Ierland min of meer. En bij ons in een WNW aanvoer van typische zachte Noordzee lucht, indirecte aanvoer van soms subtropische luchtmassa´s. En dus zacht voor de tijd van het jaar, de laatste dgn zo zacht dat februari op weg lijkt om zelfs qua temp een normale maand te worden.
En nu, op weg naar vroeg zacht lenteweer. Nee, die inschatting hou ik voorlopig nog staande. Als ik u, ondanks de februari misrekening mag vermoeien met mijn lenteverwachting, Maart, normaal vwb neerslaghoeveelheid, zonneschijn, maar wel 0.5 tot 1.5 C te koud. Korte ZW/ZO stromingen met zachter weer worden afgewisseld met langdurigere perioden met NW/NO aanvoer met kouder weer. Eenzelfde beeld geldt in principe voor april ook. Met dien verstande dat ik inschat dat het koudere weer vooral in de 1e helft, en het zachtere vooral in de 2e helft. In totaal zal ook april een halve tot een hele graad te koud verlopen, met een redelijk normaal neerslagverloop.
Mei wordt stabieler, met warmere dagen maar tot ver in de maand aanhoudende kans op nacht/grond vorst. Een maand waarin ik de kans op weersbepalende NO H groot acht, een beetje a la de laatste jaren. De maand zal een normaal tot iets te warm temp. verloop kennen.
Voorlopig nog meer van hetzelfde, vleesch noch visch. Meestal aanvoer vochtige noordzeelucht en weinig dagelijkse gang, eigenlijk in alles. Maxima zo tussen 7/9 C, net ook weer geen algemene 10 ers. Wellicht zaterdag in het zuiden wel op uitgebreidere schaal. Minima eerst dichtbij de 5 graden, richting eind van de week en daarna in opklaringen weer richting het vriespunt.
Het vrij eentonige weerbeeld wordt in stand gehouden door een uitgesrekte gordel van H ten zuiden, vooral op hoogte. En aan de bodem worden seperate kernen van west naar oost over ons heen gevoerd.
Vanaf donderdag weer iets meer noordelijke uitpunting van H ten westen, dan weer tijdelijke instroom iets koudere maar ook drogere lucht. Daarom eind deze week en het weekend meer kans op zon, met daardoor de lagere minima. Maar op zaterdag in een aan de achterzijde van een trekhoog tijdelijk meer zuidelijke aanvoer, ook maxima tot 10 graden mogelijk. Dan een heerlijke dag, met meer zon ook.
Niet de aanzet tot een langdurigere fase van vroeg lente weer. Nee het best wel realistische scenario van stationaire L boven ZW Europa en Europese hoogterug gaat niet door. In de loop van zondag al weer instroom koudere lucht vanuit het WNW door toenemende depressieinvloed, eerst ten NNW later ten WNW. Achter deze laatste depressie, zo tegen midden volgende week bij het zeegebied bij Ijsland verwacht. Daarachter, daarover zijn de hoofdmodellen het wel eens, bouwt zich H op eigenlijk over een heel breed front. Het Azorenhoog, vrij ZW op de oceaan gepositioneerd, punt weer noordelijk uit. Tegelijk ook een groot H dat van Canada richting Groenland trekt. Daarom ook grote uitstroom koude lucht zuidwaarts, en activering van het L tot gevolg hebbend. Waarschijnlijk wordt dit L een grote met koude lucht gevulde trog, die langzaam OZO zal trekken.
En daarom langdurig ons weer zal bepalen. Toename van de wisselvalligheid meer en meer volgende week en een steeds verdere daling van de temp zijn te verwachten. Begin volgende week in licht wisselvallig weer nog 6/8 C, via midden volgende week 5/7 C en daarna nauwelijks aan de 5 C tippend. De neerslag zal vanaf midden volgende week ook weer winterse vormen gaan aannemen. In de nacht en ochtend via rond het vriespunt begin volgende week in opklaringen naar lichte vorst vanaf midden volgende week.
Gezien de trage verplaatsing van de weersystemen lijkt de gehele 1e decade van maart dit `vuilwinterse` weerbeeld aan te houden. Over de mogelijke interessante ontwikkelingen (opbouw H ten NW-NO in situatie van koude bovenlucht) van na 1e decade hoop ik u meer in het volgende bericht meer te kunnen vertellen.
Dit bericht is geplaatst met toestemming van Ronald de Wildt
Voor wat er allemaal mogelijk in het vat zit de komende wkn, is de uitvoer van GFS oper van vandaag wel een mooi voorbeeld. Of dominante invloed van H ten NW/NO, dan meest N aanvoer en beduidend te koud weer.
Of door dominantie stationaire L boven ZW Europa, en hierme samenhangende hoogterug(opbouw) boven het continent, dan Z aanvoer en maxima (zeer) ruim boven de 10 graden. Beiden scenario´s zie je ook mooi terug in de diverse (uitvoer) pluimen.
Inmiddels bouwt maart heel geleidelijk, en af en toe onderbroken, aan een iets beneden gem temp verloop. Komt vnl omdat de aanvoer meestentijds bestaat uit semipolaire lucht in een WNW aanvoer. Door passage L ten noorden vanaf komende nacht voor ongeveer 72 uur weer een onstabiele fase. Sterke toename van de neerslagkansen, eerst frontale regen vanaf morgenavond meer in de vorm van maartse buien. En na een relatief zachte nacht, met minima rond de 5 graden, morgen maxima zo 8/9 C. Dus een relatief zachte dag, qua gem temp.
Maandag t/m woensdag verlopen dan weer iets te koud, met maxima 5/8 C en minima rond het vriespunt, in opklaringen lichte vorst. Woensdag door passage trekhoog, een veel stabielere dag. Midden volgende week dan weer meer invloed van westelijke hoogterug, die echter indirect vrij zachte lucht aanvoert in een meer ZW stroming. Donderdag en vrijdag dan meest bewolkt weer, wellicht wat lichte regen -vooral in het NW/N-. Zachte nachten, met minima rond de 5 graden, en overdag maxima 8/10 C, lokaal nog iets hoger.
Tegen eind van de komende week stuwt dan naar verwachting een L boven de ZW helft van de oceaan, een flink portie warmte op hoogte noordwaarts, noordelijke uitpunting van de oceanische rug dus. Tegelijk zijn er sterke hogedrukimpulsen boven het gebied rondom Groenland tot nabij Spitsbergen.
Stroming gaat daarom tegen volgend weekend via NW om naar een zeer koude N/NO stroming. Onstabiliteit blijft, door nabijheid L ten NO, terugkerend in de vorm van maartse buien. En flink te koud voor de tijd van het jaar, met maximaal 5 C en in de nacht en ochtend algemene lichte vorst.
Bovenstaand patroon lijkt hardnekkig, en tot (ver) in de 3e decade maart voort te duren.
Dit bericht is geplaatst met toestemming van Ronald de Wildt