Ik verwacht iig geen terugkeer van de winter meer,de schaatsen kunnen weer in het vet.....
Ik verwacht iig geen terugkeer van de winter meer,de schaatsen kunnen weer in het vet.....
Dat ga ik nog niet zeggen want de winter duurt nog 1.5 maand en er kan een hoop veranderen in een paar dagen.
Deze winter is en blijft grillig, er is ahw zeer moeilijk grip op te krijgen. En dat geldt eigenlijk voor alle termijnen. Zo was de sneeuw gisteren toch redelijk onverwacht, waren de maxima vandaag algemeen enkel graden lager dan gisteren nog werd ingeschat, en krijgen we komende nacht en morgenochtend opnieuw sneeuw. Maar ook later op de dag morgen, vooral in het ZO, temp die duidelijk boven de 5 graden zullen uitkomen. Aan de oostzijde van een westelijk L stroomt op hoogte zachter lucht vanuit het zuiden het land in, en Zuid Limburg heeft daarbij dan nog lichte fohneffecten. Daarom morgen en groot deel vrijdag duidelijk hogere temp dan ik eerder verwacht had, en ook duidelijk hoger dan de laatste 10 dgn. Donderdagnacht in opklaringen nog dichtbij het vriespunt, en vrijdag met regen maxima rond de 5/7 C.
In een soort tussenstand van deze winter kun je het volgende wel stellen.
Er is sprake van een opvallend weerpatroon, van de laatste pakweg 10 wkn zijn er slechts 2 met een min of meer zonale stroming geweest.
Het temp verloop sinds 3e decade november tot nu is tov de laatste jaren markant te noemen. Zowel december als januari kenden een temp verloop waarbij je grof kan zeggen dat 1/3 van het totaal aantal dgn temp boven normaal kenden en 2/3 er onder. Dat is op zich al zeker 5 jaar niet meer gebeurd.
En toch, de Duitsers omschreven dat vandaag mooi, heeft deze winter tot nu ook iets halfslachtigs, waarbij het er op lijkt dat (nog) niet alle mogelijkheden zijn benut. Ook over één van die mogelijkheden, de SSW, gaven de Duitsers vandaag een nadere toelichting. De al eerder verwachtte effecten rond het midden van de maand werden nu gespecificeerd in een toelichting dat het noch tot lente noch tot winterweer zou leiden de komende wkn.
We zullen het gaan zien.
Het L ten westen dat dus voor een dag of 2 wat zachter weer gaat brengen, trekt in de loop van vrijdagavond over ons heen naar het ONO. Daarom aan zijn westflank instroom koudere bovenlucht, met in het weekend winterse buien in de nacht en ochtend 0/-5 C en overdag 2/4 C.
Vervelend voor winterse aspiraties lijkt het gegeven dat het L boven NW Scandi, onveranderd op positie blijft de eerste dgn van volgende week.
Hoopgevend is weer dat desondanks de effecten van het Pool/Nova Zembla Hoog telkens tot aan Ijsland reiken. Dat hierdoor de straalstroom constant zuidelijk blijft verlopen. En er hierdoor, door WA op de oceaan, steeds weer kansen/mogelijkheden voor noordelijk uitpunten van het Azorenhoog blijft bestaan.
Hierdoor begin volgende week weer passage van lagedrukgebieden, meer en meer ten zuiden van ons door. Aanhoudend wisselvallig, dagelijks sneeuwkansen, en aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar. Overdag 2/4 C en minimaal 2/-2 C.
Vanaf midden volgende week dan weer opbouw van oceanische hoogterug met noordelijke uitpunting. Samen met L boven NW Scandi, zorgt dit voor een NNW van instroom koude polaire luchtsoorten. Winterse buien, vooral sneeuw, en overdag rond 2 C en in de nacht en ochtend lichte tot plaatselijk matige vorst.
Tevens zie je in deze periode opbouw van zeer krachtige H boven NW Rusland. Ik blijf er in geloven dat we in de loop van de 2e decade feb- volgend weekend- een verbinding krijgen tussen een N/O gerichte vinger van het Azorenhoog samen met dat krachtige NO Hoog.
En dan zijn we nog lang niet van deze winter af......
Mvg, Ronald. | Gewijzigd: 4 februari 2009, 21:28 uur, door Bronk
Hierdoor begin volgende week weer passage van lagedrukgebieden, meer en meer ten zuiden van ons door. Aanhoudend wisselvallig, dagelijks sneeuwkansen, en aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar. Overdag 2/4 C en minimaal 2/-2 C.
Vanaf midden volgende week dan weer opbouw van oceanische hoogterug met noordelijke uitpunting. Samen met L boven NW Scandi, zorgt dit voor een NNW van instroom koude polaire luchtsoorten. Winterse buien, vooral sneeuw, en overdag rond 2 C en in de nacht en ochtend lichte tot plaatselijk matige vorst.
Laat maar komen
Vandaag en morgen periodiek regenachtig, en in de warme sector van een L ten westen, en duidelijk hogere temp dan de laatste week. Minimaal iets boven het vriespunt, en maximaal 5/8 C, de hoogste waarden in het oosten en vooral zuidoosten.
Zaterdag verkeren we dan toenemend aan de westzijde van het L, en stroomt in een NW aanvoer koudere lucht in. Het weekend wordt dan ook gekenmerkt door winterse buien, vooral landinwaarts vnl sneeuw, en weer lagere temp. Overdag zo´n 2/4 C en in de nacht en ochtend weer lichte vorst.
Begin volgende week blijft onveranderd een L stationair boven NW Scandinavie. Zou samen met oostwaartse verplaatsing Azorenhoog er voor kunnen zorgen dat duidelijk zachter weer zijn intrede zou doen. Er is de laatste dgn uitvoer geweest waarin ongeveer 80% van de leden voor een dergelijk patroon ging. Echter, zoals ik al vaak vermeld heb, deze winter is raar, grillig, elastisch, maar bovenal liefhebber van geblokkeerde weerpatronen. Daarom zie je ook begin volgende week, vooral door constante drukstijgingen bij regio Ijsland, opnieuw een zuidelijke koers van de lagedrukgebieden.
Maandag en dinsdag daarom aanhoudend wisselvallig, met vooral dinsdag grote sneeuwkans, met temp die aanhoudend onder normaal blijven, overdag 2/3 C, en lichte vorst in de nacht en ochtend.
De vrij zuidelijke koers van de lagedrukgebieden op de oceaan zorgt, door WA, er voor dat midden volgende week er weer een sterke hoogterug op de oceaan ontstaat, opnieuw met noordelijke uitpunting richting Groenland/Ijsland. Samen met L ten ten ZO zorgt dit in een koude NNO aanvoer voor opnieuw wisselvalligheid in de vorm van winterse buien, met temp overdag iets boven het vriespunt en lichte tot matige vorst in de nacht en ochtend. Eind volgende week zien we tevens de opbouw van een zeer krachtig H boven NW Rusland. De kans is daarom mi groot dat in een NO aanvoer de kou zich nog verder gaat verscherpen halverwege de maand.
Mvg, Ronald
Dit bericht is met toestemming geplaatst. Met dank aan Ronald de Wildt
Wel reken ik nog wel op winterse neerslag. komende week. maar volgend weekend lijkt de temp. alweer omhoog te gaan. dus maart komt dan aardig in zicht en zo komen we steeds verder in de non winter tijd.
Schaatsen op natuurijs hebben we gehad en zie het deze periode niet weer gebeuren. wat wel opvalt zo als verwacht werd is dat de weersystemen op een klein aantal kilometers erg verschillen en wij steeds te maken hebben met een soort van niemands land zonder extremem. alleen die enkele extreem was deze winter in het zuiden van het land wat normalieter in het noord oosten en oosten aan de orde is. met temperaturen verschillen van 14 graden op 300 km afstand. en dit zie je nu nog terug. het weerverschil is erg plaatselijk.en zorgt voor onstabiel winter weer.
Natuurlijk hoop ik op wat winterweer met vorst. maar mijn gevoel zegd anders. ook de kaarten met langere terijm kun je geen snars van op aan.het is zeer onvoorspelbaar momenteel. en moet van dag tot dag bekeken worden. hooge druk en lage drukgebieden zitten elkaar te veel in het vaarwater. waarvan de lagedruk steeds weer overheerst.
Maar goed de tijd zal uitwijzen hoe het verloopt.
Mvg/wgrl.
Ja klopt ik weet nog goed dat ik de eerste keer carnaval ging vieren en dat ik de grootst mogelijke moeite had om thuis te komen (lees drank icm gladheid)
Na een korte thermische opleving op donderdag en vooral vrijdag- met tot 10 graden in het oosten en zuidoosten lokaal nog wat hoger zelfs- is de trend van eind november weer terug. En die trend is na een periode met temp boven de normale waarden terugkeer van een langere periode met ook nog een temp duidelijker onder normaal. Dit patroon brengt deze winter meer en meer op een respectabele plaats in de ranglijsten. Maar is, en ik blijf daar (tot vervelens...) op wijzen, zeer opmerkelijk tov het temp patroon van de laatste jaren. Want tot halverwege 2007 hadden we een temp verloop waarin voor zeer lange tijd slechts 15/20% van de dgn temp hadden die op of onder normaal lagen. Tweede helft 2007 en 2008 hadden meer een normaal verloop. Maar de kentering sinds eind november, met verhouding kou/zacht is 2/1, is en blijft opmerkelijk. En zal, met een blik op de kaarten de komende periode zeker aanhouden. Maar wellicht ook een veel breder `bereik` hebben. Want met een simpele verwijzing naar de zeewatertemp van dit moment, ruim 4 graden kouder dan vorig jaar rond deze tijd, kun je er wel vanuit gaan dit een breder bereik zal hebben de komende maanden.
De relatief lage zeewatertemp worden ook mooi verwoord in de KNMI Guidance, waarin voor de maximumtemp van morgen voor de kust letterlijk naar deze 4 graden wordt verwezen. En raken we dus langzaam maar zeker ook meer en meer in de situatie- van de zgn échte winters, waarin de windrichting er uiteindelijk niet meer toe deed. Kijk eens naar de sneeuw van begin deze week die vanuit het ZW kwam, en naar het zeer bijzondere winterweer in Engeland op dit moment.
Behalve het temp verloop blijft ook de algemene weersituatie mi zeer apart. En gaan we de komende week misschien wel een combinatie te zien krijgen van al eerder deze winter vertoonde opvallende stromingspatronen, samen met de eerste schaduwen vooruit van de effecten van de SSW, die voorzien werden vanaf halverwege deze maand.
Eerst een bekend, maar niet minder opvallend patroon. Hoewel je zou verwachten, met een oog op de huidige drukverdeling- met geen uitgesproken H op de strategische plaatsen en een L boven NW Scandi- dat we de komende dgn meer en meer onder invloed op opkomende oceanische lagedruk zouden geraken. En hierdoor dus meer en meer in een overtuigende zonale stroming. Gaat dit niet gebeuren, opnieuw door verrassend zuidelijke trekrichting van lagedruk. Met alle effecten van dien, langere duur van de continentale windrichting, en koudere bovenluchttemp, en dus sneeuwkansen. Dit geldt dan vooral voor de periode maandagavond/woensdagochtend. Grote kans op winterse neerslag, vooral het noorden maar mi vooral later ook in het hele land, en door passage randstoring over of net onder ons door, ook tijdelijk veel wind.
Komende nacht en morgen, meestal opklarend, morgen wel grotere kans op winterse buien. Lichte vorst in de nacht en ochtend, morgen 2/4 C.
Maandag eerst sneeuw, later regen, met maxima na lichte nachtelijke vorst tot 3/5 C.
Dinsdag en woensdag dan, zoals aangegeven, echte nowcastingsdgn, met volop mogelijkheden. Mogelijkheden tot felle verscherping van de winter daarna ook natuurlijk. Want stel dat dinsdag uitgebreide sneeuwval het gevolg is, kan de kou zich de daaropvolgende dgn (onverwachts) flink verscherpen. Want algemeen laat de uitvoer het beeld zien dat woensdag, na passage van het L, ten westen het Azorenhoog weer noordwaarts gaat uitpunten. Samen met (de gestaag opvullende) L boven NW Scandi, zorgt eea voor enige dgn pure N stroming, van koude arctische lucht met vooral in de kustgebieden periodieke wisselvalligheid in de vorm van sneeuwbuien. Lichte tot matige vorst is de verwachting voor die dgn, maar met een sneeuwdek zitten we natuurlijk zo in de strenge vorst in een opklaringsnacht en begint de winter zijn eigen micro klimaat, met ook maar maxima hooguit rond het vriespunt. Ingeval er geen sneeuwdek is, die dgn maxima tussen 1/3 C.
Ik sprak eerder over schaduwen vooruit van de SSW. Heel virtueel concreet zie je dit al af en toe op de hele lange termijn vooruit in de kaarten terug, vooral in de vorm van indrukwekkende H eigenlijk over het gehele noordelijke gebied, letterlijk van Canada tot Siberie.
Maar een duiding mi zie je nu ook al op de kaarten tot 144 vooruit. UKMO is hierbij een heel mooi voorbeeld, als je de kaarten 120-144 vergelijkt. Heel opmerkelijk. Terwijl je uit de kaart van 120 vooruit veel `normaal` aantreft, in een NNW stroming als gevolg van de hoogterug ten westen, die zo lijkt het de dgn daarop te moeten begeven. Dit omdat op het midden van de oceaan een L nadert die de rug ten westen ahw neer zal gaan drukken. Maar het opzienbarende tegen die periode, en nogmaals heel fraai `verwoord` door UKMO vanavond maar een beeld uit veel uitvoer, is dat het oceanische L zo lijkt het wel terugschakelt. Zich dus bijna retrograad weer iets terugtrekt naar het westen, en daarmee -door warmteadvectie voor zich uit- hogedruk mogelijkheden gevend. Daarom het beeld dat we komend weekend meer en meer met weersbepalende H ten NNO te maken gaan krijgen die samen met L boven ZO Europa voor een NO aanvoer zullen zorgen. Een verdere verscherping van de kou, onder blijvende (periodieke) wisselvalligheid in de vorm van sneeuw, is dan ook het scenario waar ik van uit blijf gaan.
Mvg, Ronald.
Dit bericht is geplaatst met toestemming van Ronald de Wildt
En ik denk dat we in deze winter nog niet een situatie zoals nu op model- en pluimgebied hebben gehad. EC is al dgn consistent met zeker de helft van de leden voor winters weer, GFS is sinds een dag of 3/4 echt totaal om en geeft nu bijna unaniem een periode zeer koud winterweer in en vanaf komend weekend. En bovendien, het is natuurlijk al licht winters. Ook vandaag op uitgebreide schaal sneeuw- en hagelbuien met temp die globaal zo tussen 2/4 C lagen, na op uitgebreide schaal lichte vorst afgelopen nacht. Komende nacht eerst opklaringen, dan toenemend bewolkt vanuit het ZW en navolgend lichte sneeuwval. Morgen in het N/O eerst nog lichte sneeuw. daarna droog maar bewolkt met maxima tot 4/5 C, in het N/O lager.
In een tijdelijk meer zonale stoming nadert dan morgenavond vanuit het ZW opnieuw een activerend L. Geeft ons vanaf maandagavond tot en met woensdagochtend op uitgebreide schaal neerslag. Sneeuw aan de voorzijde vooral in het N/O op dinsdag, later op dag en eerste deel woensdag aan de achterzijde overal in het land. In het Z/W bij maxima tijdelijk boven de 5 C op dinsdag overal regen.
Vanaf midden deze week dan aan het westfront weer noordelijke uitpunting Azorenhoog, mede veroorzaakt door WA van L op ZW/W-lijk oceaangebied. Daarom een NNW aanvoer van koude polaire lucht, terwijl ik dit tik trekt een stoet ganzen over het huis - mooi teken.
Vanaf woensdag tot en met vrijdag daarom periodiek licht wisselvallig weer, vooral in de kustregio´s. In de nacht en ochtend tussen 0/-5 C, overdag 2/4 C. Bij sneeuwdek duidelijk lagere temp.
Volgend weekend vindt dan door L activiteit op het midden van de Oceaan, een verbinding plaats tussen het vernoordelijkte Azorenhoog, middels een NO gerichte vinger. En hogedrukimpulsen vanuit NW Rusland.
Daarom aan de bodem meer en weersbepalende H ten NNO. Samen met L boven ZO Europa dan een meer continentale N/O aanvoer. Onveranderd koude bovenluchten, gem Hpa 850 rond minus 10, en aanvoer over land laten de temp dan verder dalen. In de nacht en ochtend op uitgebreide schaal matige vorst, en overdag temp rond of iets boven het vriespunt. Door L invloed ten ZO wel periodiek kans op sneeuwval. Bovenstaand weerbeeld zal min of meer de rest van de 2e decade aanhouden.
Trend- begin- 3e decade
Meer en meer lijkt H boven Groenland, vooral op hoogte, weersbepalend te worden. Samen met aanhoudende L boven Zuid Europa, lijkt de kans op handhaving van het veel te koude en ook winters wisselvallige weer groot te noemen.
Mvg, Ronald.
Dit bericht is geplaatst met toestemming van Ronald de Wildt
Een zwakke occlusie trekt vannacht over onze streken en deze verzwakt verder terwijl ze naar het oosten trekt. Gezien de lage neerslaghoeveelheden (1-3mm) is er weinig reden een SLGT RISK te geven voor sneeuw. Evenwel kan het door de sneeuw vannacht tijdelijk glad worden. De progtemps laten een vrijwel volledig negatief profiel zien zodat de neerslag landinwaarts als droge sneeuw moet kunnen vallen. Interessanter is de situatie maandagnacht wanneer opnieuw een diepe kleine depressie ramkoers maakt op de West-Europese kusten.
Dit doet erg denken aan de storm van een week of twee geleden. Ook nu lijkt volgens de laatste modellen, de kern over het noorden van België en zuiden van NL te trekken. Op de Franse kust kan er maandagavond een zeer zware storm komen te staan (11bf) met rukwinden rond 150 km/h. Bij ons zal het echter niet zo’n vaart lopen maar vooral over de zuidelijke gebieden van BE en ook over LUX verwachten we windstoten tot zo’n 100 km/h, elders in België rond 80 km/h. In NL lijkt de wind een minder belangrijke rol te spelen. De eerste neerslag, horende bij het actieve neerslagsysteem (warmfront) kan over de gebieden > 500 m als sneeuw vallen. Elders blijft het bij regen. Uitzondering kan het noorden van NL zijn, die aan de koude kant van het stormlaag kunnen blijven zitten. Morgen bekijken we dit van nader bij maar de kansen op sneeuw van betekenis daar is reëel.
Tussen de ingedraaide occlusie en het koufront zit onstabiele lucht ingedraaid (KO<0), verbonden ook met de LU van de jetstreak en hoge IPVA waarden. Dit kan tijdelijk in de nacht een donderslag opleveren en gezien de sterke stroming en shear op dat moment blijft dit iets om in de gaten te houden.
Donderkopsite