De ingredienten zijn, achtereenvolgens, een L dat ZW/NO waarts trekkend over ons koerst, daarna voor lange tijd vernoordelijkte hoogterug ten westen meer en meer met kern in noordelijke positie nabij Groenland, en afwisselend L en H boven Scandi en permanente L boven Z/O Europa.
Levert ons op, na een wellicht zeer uitgebreide sneeuwverrassing de komende 24 uur, een geleidelijk verdere verscherping van de kou de komende week, vooral boven sneeuwdekgebieden, eerst in NNW aanvoer later meer N/O. Sneeuwbuienkans in de kustgebieden. Zeker tot midden volgende week veel te koud voor de tijd van het jaar. Met nachtelijke minima tussen -3/-8 C, lokaal lager en maxima in de kustgebieden de eerste dgn nog enkele graden boven, de rest van het land in het algemeen rond het vriespunt.
Grofweg gaan we schat ik in de rest van deze maand een afwisseling beleven van wisselvalligere NNW stromingen tussen H boven Groenland en L ten NO/ZO en stabielere N/O stromingen ingeval H boven Scandinavie- al is het maar in de vorm van een iel vingertje-, zoals vanaf eind deze week voor enkele dgn.
Wellicht dus inderdaad wel de koudste periode van deze winter aanstaande.
Dit bericht is geplaatst met toestemming van Ronald de Wildt
Een negatieve NAO-index is gunstiger voor evt winterweer dan een postieve index, dit heeft te maken met het verschil in luchtdruk tussen IJsland en de Azoren/Portugal.
Een krachtig IJslandlaag itt een krachtig Azorenhoog geeft een positieve index.
Het tegenovergestelde geldt voor een negatieve index.
Je doet het tegenwoordig niet snel goed in de ogen van anderen, afgelopen weekend las ik in de krant nog een artikel waarin men aangaf dat eea door het medium internet is aangewakkerd. Het fenomeen weer zal af en toe ook wel eens veebijsterd op den mensch toezien. Want het is wereklijk nooit goed. Of te veel of te weinig sneeuw, of te nat, en dan ligt het ook nog aan de weerinstituten. Tsjonge.
Het was heel bijzonder vandaag. Onmogelijk voor een model, of voor een mensengeest, om exact te duiden of en waar en hoeveel sneeuw er zal vallen in een dergelijke situatie. Kijk bv eens naar mijn woonplaats Spijkenisse. Afgelopen nacht daalde in regen later meer natte sneeuw de temp naar 2.0 C, in een af en toe harde ZO wind. In de loop van de (na)nacht weer regen met temp oplopend naar 7.3 C. Toen ik vanmorgen wakker werd een de ochtendsigaret tot me nam, was het 6.8 C, windstil en druilerig. Het voelde ontzettend zacht aan.
In de loop van de ochtend zeer forse toename wind die volledig draaide van Z naar N en snelle temp daling tot 1.3 C in 2 uur tijd en overgang van regen naar natte sneeuw. Daarna in de loop van de middag weer regen en temp oplopend tot zo´n 3/4 C. Nu weer afwisseling van opklaringen en hagel en natte sneeuwbuien.
Een bijzondere dag.
En dan kunnen we klagen, we kunnen wijzen naar alle buurlanden waar het wel al raak is geweest, etc. Onze tijd komt nog wel....
Voorlopig, voor zeker een week of 2, een volop en volledig winters patroon. Met permanente aanwezigheid van oceanische hoogterug ten westen, met noordelijke of noordoostelijke uitpuntingen. Afhankelijk van zo´n uitpunting dan in Scandi of aanwezigheid H of L dat aan de westkant vanuit het noorden komt afzakken. Boven het zuiden van Europa continue L.
Daarom in een aanvoer hoofdzakelijk uit richtingen tussen NW/NO, zowel op hoogte als aan de bodem, een afwisseling van te koud tot veel te koud weer voor de tijd van het jaar. Of het tot een heuse vorstperiode zal komen is nog onduidelijk, vwb de aangesloten duur van ijsdagen, maar ik schat de kans op schaatsplezier tegen en vanaf midden volgende week groot in.
De komende periode zullen de maxima zo heel grof tussen 2-4 C liggen in een N stroming, en -2/ 2 C in een meer continentale aanvoer. In de nachten zal het in een N aanvoer meest licht vriezen tussen 2/-4 C in NO aanvoer -2/-8 C, met sneeuwdek lager. De gehele periode constante kans op neerslag. In een N aanvoer vooral in de vorm van winterse buien, in een NO aanvoer vooral lichte sneeuw uit wolkenvelden van de Oostzee. Dus Nl gaat heus wel zijn sneeuwdek krijgen, de komende tijd.
Nog even duiding van bovenstaand beschreven weerbeeld in de tijd gezien. Tot en met eind deze werkweek N stroming, tijdens weekend tot voorbij midden volgende week meer NO stroming, richting 3e decade weer meer N aanvoer.
Dit bericht is geplaatst met toestemming van Ronald de Wildt
Je hoeft het niet met onderstaande inschatting eens te zijn, maar ga svp geen stellingen opwerpen al zou temp rond de 5 graden voor sommigen een winters weerbeeld zijn. Want er is veel meer aan de hand.
Al een tijdje terug uitte ik het vermoeden dat in en vanaf dit weekend het beeld van deze winter zich zou herhalen, met als extra de effecten van de SSW. Al rond de maandwisseling poneerde DWD de optie dat de effecten van de SSW zich aan de `bodem` zouden gaan uitwerken meer en meer vanaf half februari.
Het beeld dat zich dit weekend herhaalt hebben we al meer meegemaakt deze winter, vooral tot half december. Een beeld dat wordt gekenmerkt door een noordelijke uitpunting van het Azrenhoog, samen met L boven Scandi. En de komende dgn dus weer verschuiven naar een nader bekend patroon deze winter.
Dus het door mij geschetste vierkant, met NL in het midden en H ten NO en ZW, samen met L ten NW en ZO. Een evenwicht ahw, waarin een kleine verschuiving grote gevolgen kan hebben. Kijk maar naar het extreme beeld dat GFS dagenlang aanhield voor de komende week, bijna unaniem voor vorstperiode. Dit door NO stroming tussen NO H en NO vinger Azorenhoog en ZO L. Een kleine verschuiving, minder H ten NO, een wat oostelijk uitdijende Azrenhoog door verminderde lagedrukactiviteit boven ZO Europa. Leverde in een `milde` WNW stroming temp tot bijna 10 graden op. Kortom, zelfs `getoetst` aan de meest recente stromingspatronen is de uitkomst van na komend weekend al complex genoeg. In dat opzicht zie ik ook wel een gelijkenis tussen de drukverdeling van de komende dgn met die van de dgn voor Kerst 2008.
Wat het mi nog gecompliceerder zal maken is het al genoemde SSW effect. Duidelijk lijkt uit de modellen dat die effect gezocht moet worden in het H dat zich kort na dit weekend in rap temp gaat opbouwen, in essentie boven NW Rusland, met uitlopers tot aan Zuid Scandinavie, je ziet ze ahw als je op de Wadden staat. Aan de oostflank van dit hogedruksysteem, in combinatie met L boven ZO/O Europa wordt zeer koude lucht op transport gezet.
En komt vanaf dit weekend letterlijk tot aan onze grens, en meer en meer er over in de loop van de daaropvolgende periode.
Komende nacht opklaringen en minima tussen 0 en minus 5 graden. Morgen vrij zonnig, maxima rond 3/4 C, en de daaropvolgende nacht weer 0 tot minus 5 C.
Zondag nadert vanuit het NW een neerslaggebied, dat in de loop van de dag van NW naar ZO over ons heen trekt. Winterse neerslag, vooral eerst en in het ZO wellicht alleen maar, en maxima tussen 4/5 graden in de kustgebieden en maar iets boven het vriespunt in het O en ZO.
Achter dit L bouwt H zich zowel ten WZW als ook ten NO op. Waarschijnlijk vormen beide kernen in de loop van volgende week een brug op, een hogedrukgordel dus. Dit ten N van ons gebied, en met L ten O/ZO komen we dan meer in een NO stroming, het eerst in het O/NO van het land. Daarom verwacht ik relatief grote verschillen in temp begin volgende week. De maxima zo tussen 0 en 5, de laagste waarden in het oosten, en minima tussen 0 en minus 5, met dezeflde verdeling.
Tussen beide H grootmachten blijft de situatie ook ten westen, op de oceaan dus, volledig geblokkeerd in essentie. Met bovendien ook ten westen een constante herhaling van zetten. Vrij zuidelijke L op de ZW oceaan, met trekrichting naar Groenland, en aan zijn voorzijde door warmteadvectie constante noord/noordoost waartse uitpuntingen van het Azrenhoog.
Lagedruk trekt daarom vanaf Ijsland in ZO richting richting het Noordzeegebied en daarna het continent op.
Tegen midden volgende week komt er weer een dergelijk L systeem vanuit het NW opzetten. De kans op winterse neerslag neemt weer toe, aan zijn achterzijde gaat dan waarschijnlijk de koude lucht over ons hele land uitstromen. Gezien het reservoir aan aanwezige kou ten NO/O acht ik het nog steeds mogelijk dat we dus vanaf begin volgende week `gewoon` in een vorstperiode terecht gaan komen.
Trend 3e decade feb
Onveranderd blijft 1. de neiging tot N/NO waartse uitpunting Azorenhoog 2. Scandi/Rusland H en 3. L boven continent.
Daarom handhaving van het periodiek wisselvallige weertype, met aanhoudende kans op winterse neerslag, met aanvoer uit afwisselend NW en NO richtingen dus ook iets tot veel te koud voor de tijd van het jaar. Nee, het is nog niet gedaan........
Dit bericht is geplaatst met toestemming van Ronald de Wildt
Opgesteld: 14-02-2009 om 11u
Zondag middag/avond krijgen we weer te maken met een storing. Deze keer gaan de temperaturen echter te vlot omhoog om de neerslag in de vorm van sneeuw te laten vallen.
In het Zuid-Oosten van het land en dan met name de Limburgse heuvels, lijkt de neerslag echter wel tijdelijk in de vorm van sneeuw te gaan vallen. Dit zal zeker het geval zijn in de Eifel en Ardennen en daar is het niet uitgesloten dat er weer een flinke hoeveelheid bijvalt.
We gaan de situatie even goed in de gaten houden en er zal een update volgen als de situatie veranderd!
In de eifel en ardennen ligt een flink pak sneeuw dat zeker t/m zondag blijft liggen. voor de sneeuwliefhebber zeker een aanrader.
Morgenochtend gewoon sneeuw, eind vd ochtend overgaand in regen. In de middag in limburg.
En toch wordt Hogedruk ten NO nu ook weer door, in ieder geval een relevant gedeelte van, de de modeluitvoer belangrijk voor ons weer gevonden. Zagen we na een vrij algemene koude pluim tot begin afgelopen week, een zeer snelle opwarming daarna. Nu de laatste 24/48 uur is een gedeelte van de uitvoer toch weer aan het bijdraaien. Ten gunste van een scenario waarin niet het Azorenhoog maar hogedruk boven Noord/Scandi-NW Rusland weersbepalend wordt.
De komende 36 uur nog vrij somber en periodiek regenachtig, in het oosten eerst en ook later weer kans op sneeuw. Komende nacht temp van iets boven nul in het oosten tot 3/4 graden elders. Morgen van 2/3 C in het oosten tot 5/7 C elders. Ook maandagnacht eenzelfde temp verloop als komende nacht, maar in de loop van dinsdag met een naar N/O draaiende wind instroom van koudere lucht. Hierin gaat het dinsdagnacht weer licht tot matig vriezen.
De rest van de werkweek handhaving van bovenstaande weerpatroon en temp verloop. Woensdag, door passage hoogtelaag ten NO, enige winterse neerslag, de overige dgn meestal droog met zonnige momenten.
Komend weekend zien we L vanuit het NW het Noordzeegebied binnentrekken. Met alle kenmerken van de laatste maanden met zich mee. Dus ZO trek richting ZO Europa, achter zich opnieuw opbouw oceanische hoogetrug richting Groenland, en constante handhaving hogedruk boven Scandi/NW Rusland.
Na een tijdelijke toename van de wisselvalligheid, in de vorm van (regionale) winterse neerslag dan opnieuw instroom koude polaire lucht in de hoogte, en koude continentale N/O aanvoer aan de bodem.
Als ik de berichten van een ieder zo beschouw, is er in het algemeen niet zo veel respect voor de prestaties van deze winter. In vergelijking met de klassiekers is dit wel deels terecht, maar tov de laatste 12 winters en vooral de totale laatste jaren (met bijna alleen maar `warme` seizoenen) vind ik de kritiek niet terecht. Wellicht dat deze winter de sceptici nog weet te overtuigen door zijn duur en stroperigheid.
Dit bericht is geplaatst met toestemming van Ronald de Wildt