Ik heb de kansen op een sneeuwbedekking > 5cm afgezwakt op basis van de neerslaghoeveelheden bij de laatste modelruns. De rest van de onderstaande beschouwingen voldoen nog steeds*
In de hoogte zien we nog steeds een belangrijke rug over de oceaan en een uitgestrekte trog, gevuld met zeer koude lucht, over N-Europa. De meest koude lucht van deze polaire koude poel trekt weg naar het oosten maar een flard daarvan wordt met een naar oosten draaiende stroming maandag en dinsdag over ons onze streken gedeponeerd. In het licht van de algemene hoogtekaart betreft het maar een nietige fractie van deze koudelucht poel maar voor ons weer zal dit wel degelijk zijn gevolgen hebben.
Aan de voorzijde van de koude lucht moet nog een frontaal systeem passeren. Het betreft een warm- en koufront, verbonden met een zich ontwikkelende hoogtetrog over Scandinavië. Zoals reeds aangegeven zal deze trog wegtrekken naar Duitsland en Polen en krijgen wij slechts het uiteinde van de trog met bijhorend frontaal systeem.
Van belang is het koufront, dewelke we mits enige goede wil kunnen bestempelen als het Arctische koufront (het polaire koufront met bijhorende zwakke polaire straalstroom) bevindt zich diep in het zuiden over het Middellands Zeegebied. Het koufront trekt de nacht van zondag op maandag doorheen de Benelux met aan de voorzijde in een zwakke warme sector positieve temperaturen over de westelijke regio’s. Dit vooral te danken aan de sterke noordelijke stroming nabij de storing op de Noordzee. Verder landinwaarts blijven de temperaturen rond het vriespunt schommelen of zijn ze negatief. De neerslaghoeveelheid op het front wordt berekend tussen 2 mm over de westelijke gebieden tot ruim 5 mm over de oostelijke gebieden. We verwachten dat over d westelijke gebieden (zie kaart) de neerslag overwegend zal vallen als smeltende sneeuw. In de centrale gebieden als smeltende sneeuw tot sneeuw en in de oostelijke gebieden als sneeuw. Vooral in de laatste geldt dus een HIGH RISK (grote kans op 5 cm sneeuwdek en meer).
Door de smalle warme sector en het snel ruimen naar NE va de stroming zal de laatste neerslag op de meeste plaatsen ook in het westen waarschijnlijk vallen als sneeuw. Vlak achter het arctische koufront kelderen de temperaturen immers richting –3°C! Maandag overdag wordt dus een dag met een kelderende temperatuur.
Ondanks de afwezigheid van sneeuw op dinsdag en woensdag (op een vlok na) kennen we die dagen waarschijnlijk het hoogtepunt van de winter met overal matige en lokale strenge vorst ’s nachts, in het oosten boven de sneeuwlaag mogelijk zelfs zeer strenge vorst (< -15°C). Vooral het noordelijke deel van NL blijft echter vooral op woensdag gevoelig voor zachtere lucht die omheen de hogedrukcel circuleert. Op veel plaatsen beleven we zowel op maandag, dinsdag als woensdag een ijsdag.
© Donderkopsite