Wie vandaag of morgen via de autosnelweg op zijn bestemming wil geraken, moet daar iets meer tijd voor uittrekken dan anders. Er zit zo veel fijn stof in de lucht dat de maximumsnelheid op veel plaatsen verlaagd is tot 90 kilometer per uur.
Als alles volgens plan is verlopen, hebben technici vanochtend om 6 uur het laatste 'smogbord' omgedraaid. Overal waar de snelheidsbeperking dat aangeeft, mag je niet sneller dan 90 kilometer per uur. Vandaag en morgen is dat zeker het geval, voor de dagen erna is het afwachten geblazen. Door de maatregel hoopt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) het aandeel fijn stof in de lucht zo veel mogelijk te beperken.
Dat moet omdat er sprake is van 'temperatuurinversie'. Daardoor zit er vlak boven de grond een koude luchtbel gevangen onder een laag warme lucht. Het fijne stof kan niet naar omhoog en blijft ook ter plaatse hangen omdat er nauwelijks wind staat. 'We zitten met continentale, koude en jammer genoeg vervuilde lucht', zegt Frans Fierens van Ircel. 'Het is natuurlijk al een tijdje zo koud, maar nu valt ook de wind weg. Onder die warme deken blijft al dat fijn stof hangen.'
Door de snelheid te laten zakken naar 90 km per uur stoten auto's een kwart tot een derde minder roetdeeltjes uit. Toch zijn er zwaardere vervuilers, zoals fabrieken, die morgen gewoon voortdoen. 'Op deze manier maken we de mensen ervan bewust dat ze moeten opletten met vervuilde lucht', legt Fierens uit. 'In de buurt van snelwegen merken we ook echt het verschil. Auto's hebben dan misschien een minder groot aandeel in dat fijn stof, het dieselroet van auto's behoort tot de gevaarlijkste vormen van fijn stof die er bestaan.'
Benzinewagens hebben geen invloed op smog, maar het is vanzelfsprekend niet haalbaar om de snelheidsbeperking alleen voor dieselwagens te laten gelden. Sneller rijden zou ook dom zijn, want in het Brussels Gewest komen er extra controles en op de autosnelwegen worden de flitspalen ingesteld op 90 km per uur. Ook de mobiele snelheidscontroles van de federale politie posteren zich vandaag en morgen op plaatsen waar de snelheidsbeperking geldt.
'Ze staan op plaatsen waar de borden de maximumsnelheid duidelijk aangeven', zegt Astrid Kaisin van de federale politie. 'Wie geflitst wordt, heeft de borden dus zeker gezien. Op die manier voorkomen we dat de mensen klagen dat ze het niet wisten. Er komen dus ook echt boetes.'
Wie 100 km per uur rijdt, krijgt een boete van 50 euro. En wie de beperking helemaal aan zijn laars lapt en 120 km per uur rijdt, riskeert een rekening van minstens 120 euro.
©Het Nieuwsblad
Zoals verwacht worden vandaag in België hoge concentraties fijn stof gemeten. De snelheidsbeperking die sinds 6 uur van kracht is, geldt ook zeker tot en met morgen. Het is nog niet uitgemaakt of het smogalarm ook op 1 januari van kracht is.
Controles
De politie heeft tussen 6 en 14 uur 23.319 voertuigen gecontroleerd op overdreven snelheid. Liefst 7.559 autobestuurders, of 32 procent, reed te snel. In totaal schreef de politie voor 1.703 automobilisten een proces-verbaal uit. De hoogste snelheid werd vastgesteld in West-Vlaanderen, waar een bestuurder liefst 174 km/u reed. De controles duren nog tot 20 uur.
Geen wind
Op verschillende plaatsen zijn de concentraties fijn stof hoger dan 70 µg/m3. "In tegenstelling tot de voorbije dagen is er vandaag en ook morgen bijna geen wind. De vervuiling blijft daardoor aan de grond plakken en dus nemen de concentraties fijn stof toe", legt Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) uit.
Plaatsen
De hoogste metingen worden vastgesteld in Oost- en West-Vlaanderen en rond de steden Gent, Antwerpen en Brussel. In Limburg zijn er lagere concentraties fijn stof. Ook in Wallonië, ten zuiden van Samber en Maas, is de situatie beter. "In de Ardennen is er minder verkeer en quasi geen vervuilende industrie. En er wonen ook minder mensen, dus er zijn minder woningen die verwarmd worden", aldus Fierens.
©Hln | Gewijzigd: 13 februari 2017, 10:09 uur, door Joyce.s
De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) heeft het smogalarm in ons land met één dag verlengd. Dat wil zeggen dat er ook donderdag niet meer dan 90 km/u mag gereden worden op de meeste snelwegen en enkele ringwegen. De concentraties aan fijn stof zouden donderdag nog te hoog liggen.
De IRCEL sluit niet uit dat ze het smogalarm nog eens zullen verlengen. Als bij een volgende meting, donderdag, de concentraties nog zo hoog liggen, zal het opnieuw ingrijpen.
©HbvL
Het smogalarm wordt verlengd tot zaterdagochtend 6 uur. Dat heeft de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) beslist. Door de hoge concentraties fijn stof in de lucht blijft de maximumsnelheid op snel- en ringwegen beperkt tot 90 km/u.
IRCEL mat gisteren nog veel te hoge concentraties fijn stof op verschillende meetpunten in het land. Ook vandaag en morgen zouden de normen worden overschreden.
Gisterennacht werden in een aantal meetplaatsen ook pieken gemeten van stikstofoxides, zwaveldioxide en benzeen. Dat was volgens IRCEL een gevolg van de vele vuurwerken. De impact daarvan op de concentratie fijn stof zou echter beperk zijn.
©De Redactie
Voor morgen wordt verwacht dat de aanvoer van zuivere koude polaire lucht de hoge fijnstofconcentraties verder zal doen dalen. Er wordt geen overschrijding meer verwacht van de alarmdrempel, en het smogalarm wordt dan ook afgeblazen. Dat bevestigt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) vrijdag.
De fijnstofconcentraties (PM10) zullen zaterdag en de volgende dagen op de meeste plaatsen in Vlaanderen en Brussel rond de vijftig microgram per kubieke meter schommelen. De temperatuursinversie die oorzaak was van de hoge fijnstofconcentraties verdwijnt stilaan en ook wordt deze namiddag meer wind verwacht. Dit zal zorgen voor een betere verdunning van de luchtverontreiniging en de fijnstofconcentraties zullen langzaam dalen.
Omdat deze daling pas vanaf de namiddag voor een duidelijke verbetering zal zorgen, blijft het smogalarm vandaag nog van kracht.
©De Standaard Online
Het smogalarm wordt morgen opnieuw van kracht. Daardoor wordt de maximumsnelheid op de meeste ring- en snelwegen teruggebracht tot 90 km/u.
Volgens de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) zijn er opnieuw te hoge concentraties fijn stof in de lucht.
Het smogalarm duurt voorlopig tot en met zaterdag.
©De Redactie
Een snelheidsverlaging om het smogprobleem op te lossen is een 'flutmaatregel'. Dat zegt de mobiliteitsclub Touring naar aanleiding van het nieuwe smogalarm. Touring vraagt 'ernstige en efficiënte maatregelen binnen een allesomvattend, coherent beleid'. Sinds vanmorgen en minstens tot en met zaterdag geldt opnieuw een snelheidsbeperking van 90 km per uur op de meeste Belgische snelwegen en enkele ringwegen en van 50 km per uur in Brussel.
Touring vergelijkt de maatregel met 'een uitslaande brand van een huis blussen met een paar emmertjes water'. De organisatie stelt dat de hoogste uitstoot van fijn stof in het verkeer gemeten wordt tijdens de file-uren. Iedereen weet intussen dat men tijdens de spits op onze snelwegen veelal zelfs geen 90 km per uur kan rijden. Op dat ogenblik hoeft er dus geen extra snelheidslimiet ingevoerd, luidt de redenering.
Over de snelheidsbeperking in Brussel zegt Touring dat het verbruik van een auto hoger ligt bij 50 dan bij 70 km per uur.
De mobiliteitsclub vraagt een allesomvattend beleid in plaats van 'het pesten van automobilisten'. Hij pleit onder meer voor verbetering van de motortechnologie, meer ingrepen in de infrastructuur die een grote milieuwinst opleveren, beter verkeersmanagement, en voorstellen voor meer carpooling en tele- of thuiswerk.
Het smogalarm, waardoor op heel wat wegen snelheidsbeperkingen gelden, is ook morgen nog van kracht. Het alarm loopt wel maandagochtend om 6 uur af. Dat is vernomen van Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).
Fijn stof
Sinds gisterochtend geldt een snelheidsbeperking van 90 km per uur op de meeste Belgische snelwegen en enkele ringwegen en van 50 km per uur in Brussel. Die beslissing werd genomen wegens de hoge concentraties fijn stof in de lucht.
50 per uur in Brussel
De regionale actieplannen met de snelheidsbeperkingen worden geactiveerd wanneer er twee opeenvolgende dagen meer dan 70 microgram per kubieke meter fijn stof wordt voorspeld. In de Brusselse binnenstad geldt dan een snelheidsbeperking tot 50 kilometer per uur.
©Hln | Gewijzigd: 13 februari 2017, 10:09 uur, door Joyce.s
Het smogalarm waardoor op heel wat snelwegen maar 90 kilometer per uur mag gereden worden en 50 kilometer per uur in Brussel, is deze ochtend om zes uur afgelopen. Het voorbije weekend hing er te veel fijn stof in de lucht, waardoor de maatregel werd genomen.
Het weer bleef lange tijd ongunstig, waardoor de concentraties fijn stof zaterdag en zondag maar langzaam daalden. Maar door de aangewakkerde wind, die de vervuiling in de luchtlagen meer verspreidt, wordt het alarmniveau voor fijn stof de komende dagen niet overschreden.
Vorig weekend was het al de vijfde keer sinds maart 2007 dat de intergewestelijke cel voor het leefmilieu het smogalarm moest afkondigen. Dit jaar is de norm voor fijn stof in de lucht al zes dagen overschreden.
©Standaard Online