Ondanks het soms koudere weer is ook 2008 weer een warm jaar geworden. Het jaar komt op de negende plaats van de warmste jaren in ruim een eeuw. Bovendien was dit jaar natter maar ook zonniger dan normaal.
In De Bilt bedroeg de etmaalgemiddelde temperatuur 10,6 graden tegen 9.8 graden als langjarig gemiddelde, dat wil zeggen gemiddeld over 1971-2000. Daarmee was het afgelopen jaar minder warm dan de voorgaande jaren. Zowel 2006 als 2007 waren met 11,2 graden veruit de warmste waren in de hele meetreeks van ruim drie eeuwen. De tien warmste jaren dateren alle van na 1988 en inmiddels staan al vijf jaren uit de 21e eeuw in de top tien. Het jaar 1996 was het enige koudere van de laatste twee decennia. De winter van dat jaar was ook de laatste strenge winter met een gemiddelde temperatuur van net onder het vriespunt.
Witte Pasen na zachte winter
Daarna waren de winters zacht of zeer zacht net als in 2008. Vooral de uitzonderlijk zachte winter en het warme voorjaar hebben de temperatuur dit jaar op voorsprong gezet. De winter van 2007/2008 bezet de zevende plaats in de top tien, het voorjaar van 2008 staat op de negende plek van de warmste sinds 1901.
Natuurijs was er dit jaar alleen op de laatste dagen in december, toen het na de kerstdagen ging vriezen. De voorlopig laagste temperatuur van het jaar is -9,2 graden op 29 december in Woensdrecht. De komende dagen kan de temperatuur lokaal nog lager worden. Ook de vroege Paasdagen waren dit jaar op en top winters met talrijke sneeuwbuien, op veel plaatsen een witte Pasen dus. De 23e maart was in De Bilt de koudste eerste Paasdag sinds 1964. De sneeuwbuien ging ook na de Pasen nog door wat tijdens de ochtendspits van 25 maart resulteerde in chaotische toestanden met een file van 900 kilometer.
Zomers voorjaar
Daarna duurde het tot 20 april voor de temperatuur in De Bilt het eerst boven de 15 graden kwam. Het lange wachten op de warmte werd echter beloond met een lente om door een ringetje te halen. April was al een zachte, droge en zonnige maand, mei werd een zonovergoten maand met liefst negen zomerse dagen (25 graden of meer) en zwoele zomeravonden. Pinksteren (11 mei) bood prachtig zomerweer met volop zon en in De Bilt een temperatuur van 26 graden. De temperatuur lag in mei drie graden boven normaal en de bloeimaand was daarmee de warmste in ruim honderd jaar.
Wisselvallige zomer
Na de zomerse mei volgde een lange periode met wisselvalliger weer waardoor het vakantieseizoen ondanks het vaak vrij warme weer tegenviel. Zwaar onweer veroorzaakte in de nacht van 2 op 3 juni veel schade, hagelstenen met een doorsnee van 5 cm troffen op 22 juni verschillende plaatsen in het oosten van het land. Juli telde maar vijf dagen waarop het niet regende, in augustus bleef het op drie dagen droog. Het was dan ook een natte zomer met vooral augustus somber en nat weer. In Nes op Ameland viel die maand 267 mm, dat is bijna vier keer de maandsom.
Rustig najaar
De drie zomermaanden waren gemiddeld bijna een graad te warm, de herfst leverde normale temperaturen op. Het najaar verliep meest rustig. De 5e oktober was wel een gedenkwaardige dag door de zware regen in Noord-Holland. Op sommige plaatsen viel in 18 uur 80 mm. Alleen op 21 november stond er langs onze kust korte tijd een storm, windkracht 9 met zware tot zeer zware windstoten in het binnenland. Daarna kreeg het weer winterse trekjes met soms verraderlijke gladheid en ook sneeuw. Op 23 november lag op de Veluwe plaatselijk 15 cm sneeuw. December werd uiteindelijk de koudste maand van het jaar met een winterse finale een record aantal zonuren.
©KNMI