Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 december 2008, 13:08 uur | Bericht #23401
Golven in de mist

Het is koud bij ons, maar ook koud in Noord-Italië. Milaan gaf om 10 uur vanochtend -3 graden door, Turijn had toen nog 5 graden vorst en Bolzano (randje Dolomieten) -6 graden. Geen mist ditmaal. Vorige week maandag wel. Toen was de hele Povlakte gevuld met mist. De combinatie van mistvelden en koude lucht vanuit de Alpen gaf aanleiding tot fraaie golvende wolken.

Op de satellietfoto’s hiernaast zijn de wolkengolven te zien. De eerste foto laat het noorden van Italië in z’n geheel zien. In het diepste deel van de Povlakte is het kalm, koud en vochtig, leidend tot een dikke mistlaag. Prachtig ligt het Alpengebergte aan de noordzijde, volop bedekt door sneeuw.


Het noorden van Italie. De prachtig besneeuwde bergen en in de Povlakte de mist. In het noordoosten het Gardameer, midden onder het Franse eiland Corsica.

We zoomen in
Op de tweede foto is er ingezoomd. Duidelijker te zien is nu de grotendeels onbewolkte bergzone die volop onder de sneeuw ligt. Daar tussendoor de dalen, sneeuwloos. De zuidzijde van de bergen is ook nog onbewolkt. En vervolgens begint in de Povlakte de mist. Mist ontstaat altijd onder een inversie en zit als het ware opgesloten onder die inversie (een inversie is een warmere luchtlaag die de koude lucht daaronder als een deksel op de pan afsluit). Vanuit de bergen stroomt koude lucht zuidwaarts, via de bergdalen. Dat is lucht die dermate kil is, dat deze bijna naar beneden ‘dendert’ en in volle vaart de vlakte in schuift.


De Alpen zijn zo goed als wolkenloos en ook ten zuiden van de bergen is het helder. In het laagste deel van de vlakte begint de dikke mist.


Wie goed kijkt, ziet de fraaie wervels aan de bovenzijde van de mist. Het zijn net golven in het water.

En we zoomen nog wat verder in
Die koude berglucht schuift vervolgens de Povlakte in, warmt op naarmate hij daalt (per 100 meter 1 graad) en is dan op het punt waarbij hij de mist tegenkomt, warmer dan de lucht onder de inversie daar. Dientengevolge schuift de bergwind over de mist verder zuidwaarts en brengt het effect teweeg van wind over water. Op de meest ingezoomde satellietplaat zijn die golven in de mist mooi te zien, prachtig uitwaaierend en soms ook interfererend.

Bron: Meteo Consult, Modis
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 343 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 343, lezen 4 mensen het topic "Herfst discussietopic".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden