Het is koud bij ons, maar ook koud in Noord-Italië. Milaan gaf om 10 uur vanochtend -3 graden door, Turijn had toen nog 5 graden vorst en Bolzano (randje Dolomieten) -6 graden. Geen mist ditmaal. Vorige week maandag wel. Toen was de hele Povlakte gevuld met mist. De combinatie van mistvelden en koude lucht vanuit de Alpen gaf aanleiding tot fraaie golvende wolken.
Op de satellietfoto’s hiernaast zijn de wolkengolven te zien. De eerste foto laat het noorden van Italië in z’n geheel zien. In het diepste deel van de Povlakte is het kalm, koud en vochtig, leidend tot een dikke mistlaag. Prachtig ligt het Alpengebergte aan de noordzijde, volop bedekt door sneeuw.
Het noorden van Italie. De prachtig besneeuwde bergen en in de Povlakte de mist. In het noordoosten het Gardameer, midden onder het Franse eiland Corsica.
We zoomen in
Op de tweede foto is er ingezoomd. Duidelijker te zien is nu de grotendeels onbewolkte bergzone die volop onder de sneeuw ligt. Daar tussendoor de dalen, sneeuwloos. De zuidzijde van de bergen is ook nog onbewolkt. En vervolgens begint in de Povlakte de mist. Mist ontstaat altijd onder een inversie en zit als het ware opgesloten onder die inversie (een inversie is een warmere luchtlaag die de koude lucht daaronder als een deksel op de pan afsluit). Vanuit de bergen stroomt koude lucht zuidwaarts, via de bergdalen. Dat is lucht die dermate kil is, dat deze bijna naar beneden ‘dendert’ en in volle vaart de vlakte in schuift.
De Alpen zijn zo goed als wolkenloos en ook ten zuiden van de bergen is het helder. In het laagste deel van de vlakte begint de dikke mist.
Wie goed kijkt, ziet de fraaie wervels aan de bovenzijde van de mist. Het zijn net golven in het water.
En we zoomen nog wat verder in
Die koude berglucht schuift vervolgens de Povlakte in, warmt op naarmate hij daalt (per 100 meter 1 graad) en is dan op het punt waarbij hij de mist tegenkomt, warmer dan de lucht onder de inversie daar. Dientengevolge schuift de bergwind over de mist verder zuidwaarts en brengt het effect teweeg van wind over water. Op de meest ingezoomde satellietplaat zijn die golven in de mist mooi te zien, prachtig uitwaaierend en soms ook interfererend.
Bron: Meteo Consult, Modis