U herinnert zich vast nog wel de jaarwisseling van 1996 naar 1997 waarin er in een rap tempo een laagje ijs op de straten ontstond en het overal spiegelglad was. In Twente was het toen -14 graden en ook in veel andere plaatsen kwam het kwik niet boven -10 graden uit. Maar ook vorig jaar nog, er was toen weinig te zien van het vuurwerk, want het was mistig. En niet zomaar mistig, er hing dichte mist mede veroorzaakt door alle rook en roet van vuurwerk. Maar wat gaat nieuwjaarsnacht ons dit jaar brengen? We kijken even vooruit.
Vorig jaar werd er rond deze tijd van het jaar al lokaal geschaatst, maar ook dit jaar zal er onder koude omstandigheden de komende dagen natuurijs ontstaan. Foto: Mark Wolvenne.
Uitgangssituatie oudejaarsavond
Een hogedrukgebied ligt nu al een aantal dagen in de buurt van Nederland en ook de komende dagen blijft dit rondom ons land zwerven. Hij schuift in het weekend heel geleidelijk naar het noordoosten en komt met zijn zwaartepunt boven het zuiden van Noorwegen te liggen. De wind blijft hierdoor bij ons oostelijk en dat betekent koude en droge lucht aanvoer.
Er was vorig jaar niet veel van het vuurwerk te zien. De mist werd mede door rook en roet van het vuurwerk steeds dichter. Foto: Tom Bloem.
Vanaf maandag lijkt het er vooralsnog op dat het hogedrukgebied zich naar het zuidoosten gaat bewegen, richting de Balkan. Maar in een uitloper hiervan vormt zich woensdag een opzichzelfstaand hogedrukgebiedje, dat zich met de kern ten noorden van Nederland vestigt. De wind valt dan vrijwel weg, maar het blijft koud.
Wat er daarna gaat gebeuren is spannend. Het hangt een beetje van de plaatsing van het hogedrukgebied af. Als dit geleidelijk naar het westen schuift, draait de wind van oost naar noordoost tot noord en dat betekent dat er vanuit het noorden iets vochtigere lucht wordt aangevoerd, waardoor er in de nacht naar 1 januari 2009 mist kan gaan ontstaan. Met dat hogedrukgebied boven ons hoofd, staat er ook weinig wind, waardoor de mist ook dit jaar, net als in 2007, lokaal vrij hardnekkig kan zijn. De temperaturen overdag gaan dan heel geleidelijk iets omhoog, waardoor we wel weer grotendeels boven het vriespunt uit zullen komen.
Net als vorig jaar is er dit jaar kans dat het mistig gaat worden tijdens de jaarwisseling. Foto: Michiel Kochen.
Als het hogedrukgebied op zijn plaats blijft en er een oostelijke stroming blijft bestaan, verandert er weinig qua weerbeeld ten opzichte van de komende dagen. Het is dan overdag koud met temperaturen rond het vriespunt en een lekker winterzonnetje. In de nachten blijft het dan ook vriezen met minimumtemperaturen van gemiddeld -5 graden.
Verschillende berekeningen met elkaar vergeleken
In de zogeheten pluim van de komende weken, ofwel de 49 overige berekeningen van het ECMWF, die met 1 klein verschilletje worden berekend ten opzichte van de hoofdberekening, ziet het er naar uit dat de optie waarin het hogedrukgebied naar het westen schuift de meest aannemelijke is. Ook andere weermodellen, zoals het Amerikaanse model NCEP en het Engelse model UKMO, laten namelijk diezelfde trend zien, met vanaf 1 januari 2009 oplopende temperaturen van een paar graden boven nul.
Vanaf 1 januari lijkt de temperatuur volgens de berekeningen in de pluim heel geleidelijk weer iets omhoog te gaan. Wel blijven er ook relatief veel berekeningen aan de koude kant zitten.
Kijkt u echter naar het plaatje van de pluim hierboven, ziet u dat er toch ook nog erg veel berekeningen zijn, die nog wel die koude kant laten zien. Opvallend hierbij is wel dat de meeste hoofdberekeningen (de gekleurde lijntjes) voor de relatief zachtere variant kiezen. Het is natuurlijk nog maar een vooruitblik en het klinkt misschien cliché, maar het kan in feite dus nog alle kanten op.
Bron: Meteo Consult