De komende dagen kan je maar beter niet in de volle wind staan. In de wind voelt het namelijk een stuk kouder aan dan in de luwte. Dit verschijnsel wordt windchill genoemd.
De combinatie van een lage temperatuur en een sterke wind kunnen het bijzonder onaangenaam maken buiten. Het lijkt dan veel kouder dan een blik op de thermometer doet vermoeden. Deze ervaring, de windchill, kan uitgedrukt worden in een getal, dat vergelijkbaar is met de temperatuur: de gevoelstemperatuur.
De gevoelstemperatuur is niet te meten met een thermometer, maar we kunnen wel berekenen hoe koud het zal aanvoelen bij een bepaalde windsnelheid. Hiervoor zijn verschillende methoden; in Nederland wordt meestal de formule van de Amerikaan Robert Steadman gebruikt.
De berekening van Steadman is gebaseerd op het evenwicht tussen het warmteverlies en de warmteproductie van een gezond persoon. Bovendien gaat hij er in zijn berekening van uit dat de kleding is aangepast aan de weersomstandigheden en dat de persoon in de buitenlucht wandelt met een snelheid van tegen de vijf kilometer per uur.
Uit de formule van Steadman rollen de getallen die vermeld staan in de onderstaande tabel. Daaruit blijkt dat het bij een temperatuur (op de thermometer) van min 1 graad bij een windsnelheid van 5 Bft aanvoelt als min 8 graden. Winddichte kleding is de eerstkomende dagen dan ook aan te raden.
©Weathernews