In Limburg zijn honderden waterleidingen bevroren. De Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) kreeg woensdag ruim zevenhonderd meldingen binnen van vastgevroren watermeters en gesprongen leidingen, zei een woordvoerder.
De extreem lage temperaturen zijn niet alleen de boosdoeners, aldus de woordvoerder. ,,Veel gevaarlijker is de tocht via bijvoorbeeld een open raampje.''
WML laat zijn monteurs in Zuid-Limburg woensdag ook avonddiensten draaien om zoveel mogelijk mensen weer aan het water te krijgen. Het aantal bevriezingen is vooral groot in de driehoek Sittard-Maastricht-Heerlen. WML probeert woensdag zoveel mogelijk kapotte watermeters te vervangen en deze beter te laten isoleren.
Bron:De Pers
In Limburg mag vanaf vrijdag vanwege de vorst en de sneeuw niet meer worden gejaagd. Ook ontheffingen waardoor het doden van overwinterende ganzen is toegestaan, worden opgeschort. Dat heeft het provinciebestuur besloten. Konijnen mogen nog wel worden afgeschoten, omdat die veel schade aan gewassen toebrengen.
De ontheffing om de populatie wilde zwijnen binnen de perken te houden blijft ook van kracht. Diverse jachtorganisaties, het Faunafonds en de Faunabescherming kunnen zich vinden in de vervroegde sluiting, meldt de provincie woensdag. De jacht wordt normaal gesproken gesloten op 31 januari.
In Limburg heerst strenge vorst, 's nachts zelfs rond de 20 graden onder nul. De hele provincie is met sneeuw bedekt en bijna al het water is bevroren. De winterse omstandigheden duren nog zeker tot en met volgende week, waardoor dieren minder voedsel en schuilplaatsen hebben en sneller op natuurlijke wijze sterven. Het verbod geldt voor de hele provincie. Het besluit wordt herzien als het weer voor eind januari verbetert.
Nieuws.nl
Verse sporen in de sneeuw bracht de politie woensdag naar een woning in de Henriette Ronnerstraat in Assen alwaar een van diefstal afkomstige ligstoel werd aangetroffen. Nadat een bewoner van de Houtlaan woensdagmorgen de diefstal van twee in zijn achtertuin staande tuinstoelen ontdekte, constateerde hij verse schoensporen in de sneeuw.
De ingeschakelde politie volgde het spoor en kwam bij een woning aan de Henriette Ronnerstraat uit. Hier werd een van de stoelen aangetroffen. De bewoners verleenden hun medewerking aan het onderzoek en toonden daarbij hun schoenen maar deze voldeden niet aan het aangetroffen profiel en maat.
Toen een 21-jarige zoon opgetrommeld werd en ter plaatse verscheen, voldeed zowel de maat als het profiel aan het aangetroffen spoor. Hij ontkende de diefstal maar verklaarde een stoel gevonden te hebben en deze thuis neergezet te hebben. Hij werd aangehouden en na overleg met het Openbaar Ministerie kreeg hij een dagvaarding en mag zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.
©Blik op Nieuws
Het ongetwijfeld goedbedoelde gebaar van secretaris-generaal (sg) Ed Kronenburg van Buitenlandse Zaken om zijn ambtenaren donderdagmiddag vrijaf te geven om de schaatsen onder te binden, is niet overal goed ontvangen.
Ambtenaren van andere ministeries laat het koud, maar op diverse internetsites reageren mensen vol onbegrip. Veel mensen vinden het gebaar van de hoogste ambtenaar van minister Maxime Verhagen ongepast.
Bij de ambtenarenbonden zijn geen reacties binnengekomen. Toch plaatsen vertegenwoordigers van de bonden wel wat vraagtekens bij de beslissing om ambtenaren ijsvrij te geven. ,,Natuurlijk mag de sg van het ministerie op eigen gezag zo'n beslissing nemen. Helaas zie ik op allerlei internetsites dat alle vooroordelen jegens ambtenaren weer uit de kast worden gehaald. Dat is te betreuren,’’ zegt Jan Spijk van de ambtenarenbond CNV Publieke Zaak.
,,Buitenlandse Zaken associeer je nu zomaar met ijspret,’’ aldus Spijk. Volgens hem is er niet echt een voor de hand liggende aanleiding voor het buitengewoon verlof. ,,Als er nu een groot evenement was geweest zoals de Elfstedentocht, dan was er ongetwijfeld meer begrip geweest voor de actie.’’
Ook de mensen die zich bezighouden met de reorganisatie van de rijksdienst zijn niet happy met het besluit bij Buitenlandse Zaken. Bij die grootschalige reorganisatie wordt er juist uitgegaan van het rijk als een concern. In die opzet past het juist niet als een ministerie op eigen houtje beslist om ambtenaren een middagje vrijaf te geven. Dat druist in tegen de concerngedachte. ,,Het is voor het personeel een leuk gebaar, maar de vraag is gerechtvaardigd of het wel een handige zet is,’’ aldus Spijk.
Bij AbvaKabo FNV zijn ze wel te spreken over de ijspret. ,,Een leuk en goed plan,’’ zegt een woordvoerder. ,,Zo vaak komt het niet voor dat we in Nederland op natuurijs kunnen schaatsen. Het idee verdient wat ons betreft dan ook navolging op andere ministeries.’’
Zover zal het niet komen. Het spontane gebaar <NO1>van de hoogste ambtenaar van de Apenrots, zoals het ministerie in Den Haag ook wel wordt genoemd, krijgt geen navolging op andere departementen. Dit blijkt uit een korte rondgang langs de overige ministeries.
,,Wij werken gewoon door,'' zegt een ambtenaar van het ministerie van Landbouw. En ook op andere ministeries zijn de lage temperaturen geen aanleiding om ambtenaren vrijaf te geven.
,,Die dingen zijn per ministerie geregeld,’’ meldt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken. ,,Wij gaan bijvoorbeeld op de middag voor sinterklaasavond iets eerder naar huis. Zo heeft elk ministerie zijn eigen beleid.’’ Ook bij Economische Zaken en Vrom werken de ambtenaren gewoon door.
Bron:AD.nl
Noord-Brabant sluit donderdagmiddag de jacht op watervogels vanwege het koude weer. Wilde eenden, smienten, knobbelzwanen en ganzen zijn door het gebrek aan voedsel, water en schutplaatsen dusdanig verzwakt dat de jacht oneerlijk is geworden, zei een woordvoerster van de provincie in een toelichting.
Knobbelzwaan op vliesje ijs. Foto: natuurlijkjacobswoude
Als het nog lang koud blijft, komt er mogelijk ook een jachtverbod voor andere dieren. Het jachtseizoen eindigt traditioneel eind januari. Als het weer verbetert, kan de jacht nog worden heropend.
Limburg kondigde woensdag een al vergelijkbaar jachtverbod aan.
Bron:De Pers
Duizenden en nog eens duizenden ganzen zijn de afgelopen dagen op de vlucht geslagen door het koude winterweer in Nederland en andere delen van West-Europa. Dat meldde SOVON Vogelonderzoek Nederland donderdag.
Vogeltellers in de Ooijpolder bij Nijmegen zagen de ganzen de voorbije dagen in enorme aantallen in westelijke richting vliegen. De ganzen komen uit Duitsland en Polen en zijn op zoek naar plekken waar makkelijk voedsel te vinden is. Omdat ook in Nederland op veel plekken sneeuw ligt, trekken de ganzen verder naar het westen.
Volgens vogelkenners is het gedrag een klassiek voorbeeld van de vorsttrek. Waar de beesten precies naartoe gaan, is niet duidelijk. Door het winterweer komen ook andere vogelsoorten in problemen. De kou heeft veel ijsvogels en roerdompen al het leven gekost, stelt SOVON.
Bron:De Pers
Het zuiden van Nederland ziet er op veel plaatsen sprookjesachtig uit. Al een paar dagen ligt daar een feeëriek pak sneeuw. Schaatsers zijn er niet blij mee. Want de kwaliteit van het ijs is op sommige plaatsen danig aangetast.
Zuidelijke Nederland
Het land beneden de rivieren staat al niet bekend om haar eindeloze kilometers water waarop in tijden van winterkou naar hartenlust geschaatst kan worden. Nu heeft de sneeuw het spaarzaam aanwezige ijs in Brabant en Limburg op veel plekken ook nog eens een flinke optater bezorgd. Ook in het midden en oosten van Gelderland en in Twente kampt men met ijsproblemen, die niet door een simpele ijstransplantatie verholpen kunnen worden. Op veel plaatsen is het ijs van egaal en zwart verandert in bobbelig en troebel. Hoe komt dit nu?
Papje
Dooi op zondag 4 januari zorgde voor water op het ijs. Samen met de sneeuw die later op de zondag viel werd een papje gemaakt. Dat vervolgens weer bevroor en de schaatsers achter liet met goed verpest ijs. Op sommige plassen en vennetjes is schaatsen ronduit onmogelijk, doordat dikke brokken aangevroren sneeuw het glijden onmogelijk maken. Daar waar niet op tijd geveegd is, moet er nu op de bobbelige blaren gezeten worden.
De sneeuwlijn
Het neerslaggebied waaruit de sneeuw naar beneden dwarrelde, zakte vanuit het noorden naar beneden toe. Het bleef boven de rivieren zeker niet droog, in het midden van Overijssel viel op sommige plaatsen 15 mm neerslag. Was het daar wat kouder geweest dan lag daar nu 15 centimeter sneeuw. Een millimeter regenwater komt volgens een aloude vuistregel overeen met 1 centimeter sneeuw.
Hieronder is goed te zien waar het zondag jl. koud genoeg was om regen in sneeuw te laten veranderen.
Sneeuw op zich hoeft geen problemen op te leveren voor de ijskwaliteit. Zo lang de temperatuur maar beneden het vriespunt blijft is er weinig aan de hand. Sneeuw komt dan op droog ijs terecht en zal niet zo gemakkelijk aanvriezen.
Tip elkaar!
In het uiterste zuidoosten zullen de problemen daarom minder groot zijn. De dooi is daar minder geweest en de temperaturen lagen daar al weer onder het vriespunt toen de sneeuw langs kwam. Deze is dus eerder netjes blijven liggen en niet eerst tot een waterig papje gesmeed. Zeker weten we dat niet. We zijn daarom erg benieuwd naar de kwaliteit van het ijs in met name de besneeuwde gebieden. Maar zeker ook op andere plekken in Nederland.
Bron:WeerOnline
Donderdagmiddag kwamen enkele binnenvaartschepen aan bij de Oranje Sluizen in Amsterdam. Met een afstand van ongeveer 100 meter tussen de schepen voeren zij door de opengebroken vaargeul. Links en rechts is het IJmeer dichtgevroren en een enkele waaghals schaatste al langs de kanten.
Rijkswaterstaat heeft met ijsbrekers een geul in het IJsselmeer en Markermeer voor de scheepvaart open gebroken. Zolang de sluizen draaien zal getracht worden de geulen open te houden. Eventueel kunnen de schepen in convoi over het IJsselmeer en Markermeer varen mocht de ijsgang te zwaar worden.
Schippers krijgen ook steeds meer te maken met vaarverboden. Schaatsers en liefhebbers nemen steeds meer ruimte op de vaarroute in.
Foto: Miranda van der Sloot
Rijkswaterstaat is sinds vorige week druk doende met het openhouden van de vaarroutes op het Twentekanaal, het Zwarte Water en het Meppelerdiep. In de Rotterdamse haven wordt ook een ijsbreker ingezet. Sinds dinsdag wordt ook de Zuid-Willemsvaart van Veghel naar Helmond en het Wilhelminanaal open gehouden.
bron: blikopnieuws | Gewijzigd: 8 januari 2009, 20:38 uur, door Bronk
De fontein is altijd al een blikvanger voor Hotel Dikke van Dale in Sluis. De drie plateaus doen denken aan een bruidstaart en brengen hotelgasten vaak een beetje in feeststemming. Een weekje winterweer maakte de fontein tot een nog grotere attractie: het water bevroor tot kristallen kunstwerk.
De 'ijsfontein' groeit nog steeds, want de vorst kreeg een dun straaltje water, dat uit het kroontje van de met engelenhoofdjes omkranste springbron sijpelt, nog niet klein.
©PZC
De A73 is ter hoogte van Horst in de richting Nijmegen-Venlo over een lengte van dertig meter beschadigd door de vorst. De rechterrijstrook is afgesloten over een lengte van één kilometer.
Voor het verkeer op de linkerrijstrook geldt een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur, zo heeft Rijkswaterstaat vrijdag laten weten. De dienst is vrijdagochtend begonnen met herstelwerkzaamheden aan de weg. Het verwijderen en aanbrengen van nieuw asfalt moet eigenlijk in een vorstvrije periode gebeuren. Rijkswaterstaat gaat de schade voorlopig herstellen door te werken met een speciale substantie die ook tijdens vorst kan hechten. Het verkeer moet rekening houden met enige hinder.
Bron:De Limburger
De laatste paar dagen is het in Nederland behoorlijk koud geweest. Zoals we hittegolven kennen, kan een periode met langdurige kou een koudegolf worden genoemd.
Klik hier voor meer informatie!
Definitie
Er is een koudegolf als het tenminste 5 vriesdagen in de Bilt gemeten zijn, dan is de maximum temperatuur onder nul. Ook moet de minimum temperatuur in de Bilt bij 3 van deze dagen onder -10 graden liggen.
Hoe vaak komt het voor?Door het opwarmen van de aarde zullen koudegolven steeds zeldzamer worden. Sinds 1901 zijn er 32 koudegolven geweest. De laatste daarvan was van 31 december 1996 tot 11 januari 1997, deze duurde 12 dagen. 4 Januari werd toen ook de laatste elfstedentocht gehouden. In 1963 zijn er 4 koudegolven geweest, samen duurde die koudegolven 27 dagen. De laagste temperatuur van de eeuw in ons land werd geregistreerd in Winterswijk en was -27,4 graden.
Hoe ver zijn we?
Sinds maandag is in de Bilt niet boven het vriespunt uit gekomen. Maar de minimum temperatuur is geen dag onder de -10 graden gekomen. Op dinsdag is de laagste minimum temperatuur gehaald van de week, -9,6 graden.
Hittegolf
Hittegolven daarentegen komen de laatste jaren vaker voor. Sinds 1901 zijn er 37 hittegolven geregistreerd, waarvan 8 in de afgelopen 12 jaar. De criteria voor een warmte golf zijn: gedurende minimaal 5 dagen moet de maximum temperatuur boven 25 graden zijn. Tijdens 3 van deze 5 dagen moet de maximum temperatuur hoger dan 30 graden zijn.
Nu ziet het er niet naar uit dat we een koudegolf krijgen. Na het weekend is gaat het langzaam weer dooien.
©Weeronline
Het koude weer zorgt ervoor dat er dit jaar waarschijnlijk minder dieren met het blauwtongvirus besmet zullen worden. Dat zegt epidemioloog Armin Elbers van het Centraal Veterinair Instituut van de Nederlandse Wageningen Universiteit.
Bloedzuigende knutten
Samen met de in mei gestarte vaccinatiecampagne zorgt het koude weer voor minder besmettingen, beweert Elbers. De bloedzuigende vrouwelijke knut die het virus doorgeeft, zou door de kou de winter niet overleven.
Hoge koorts
In 2007 werden 6472 dieren besmet met blauwtong. Dit was dertien keer meer dan het jaar daarvoor, toen het virus voor het eerst in Nederland opdook. Dieren die aan het virus lijden krijgen hoge koorts en ontstekingen aan de mond en tong, die een blauwe kleur krijgt. Het virus is niet gevaarlijk voor mensen.
Bron:HLN.Be | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 12:23 uur, door Joyce.s
In Nederland kampen vrijdagmiddag nog zo'n zestien wegen met schade aan het wegdek als gevolg van de strenge vorst. Dat maakte Rijkswaterstaat vrijdag bekend.
Door de strenge vorst van de afgelopen weken hebben de snelwegen op diverse plekken schade opgelopen. Door de vorst raken er meer steentjes los van het wegdek dan normaal. Hierdoor ontstaan gaten en scheuren. Deze winterschade is geen onbekend fenomeen, maar door de 'extreme weersomstandigheden' is de schade dit jaar groter.
Eerder deze week werd schade aan het wegdek van verschillende snelwegen geconstateerd, onder meer de A6, A7, A10, A27 en A73. Op een aantal plekken is het wegdek inmiddels gerepareerd.
Uit een overzicht dat Rijkswaterstaat vrijdag verstuurde, blijkt dat ook een aantal andere rijks- en provinciale wegen zijn getroffen door de vorst en met spoed moeten worden gerepareerd. Het gaat dan om de A1 bij Lochum, de A12 bij het Gouwe Aquaduct, de N31 bij Leeuwarden, de N33 bij Bareveld, de N50 tussen Ramspol en Emmeloord en de N99 ter hoogte van Breezand.
Op de A4 bij Delft, de A12 bij Utrecht en de A15 ter hoogte van knooppunt Vaanplein is wel schade geconstateerd, maar die is niet zodanig dat er zich acute problemen voordoen.
Bij de noodreparaties wordt de slechte asfaltlaag verwijderd of worden de ontstane gaten gevuld met tijdelijk reparatieasfalt. Pas als het ophoudt met vriezen, kan nieuw asfalt worden aangebracht. Rijkswaterstaat laat weten de situatie op de weg 'scherp in de gaten' te houden en meteen op te treden als het nodig is. "Zo blijft de veiligheid van de weggebruiker gewaarborgd."
Rijkswaterstaat overweegt, als de strenge vorst aanhoudt, om op een aantal hoofdvaarwegen het ijs te breken, omdat de scheepvaart hinder van het ijs ondervindt. Het ijs kan daarnaast schade veroorzaken aan stuwen, sluizen en beschoeiingen van dijken. De laatste keer dat Rijkswaterstaat ijsbrekers inzette, is twaalf jaar geleden.
Bron:Nieuws.nl
De gemeente Renkum zet momenteel al haar capaciteit in om de gladheid binnen de gemeente tijdens deze vorstperiode te bestrijden. Toch zijn er nog openbare ruimten bedekt met sneeuw waardoor het glad blijft. Dit komt door de aard van de vorstperiode en de beperkte beschikbaarheid van personeel en strooiwerktuigen.
Voorlopig lijkt de vorstperiode aan te houden. De gemeente Renkum doet daarom een beroep op haar inwoners en ondernemers om de stoep voor hun huis en onderneming schoon te houden.
In het vastgestelde strooiplan hebben bepaalde verhardingen prioriteit. Primaire strooiroutes zijn voornamelijk wegen en fietspaden voor doorgaand verkeer en busbanen. Deze worden momenteel machinaal gestrooid. Secundaire routes zijn de wijkomsluitende wegen. Bij aanhoudende vorst, sneeuwval en gladheid worden ook de binnenwegen gestrooid. De routes voor minder validen en ouderen en bushaltes worden momenteel handmatig gestrooid door medewerkers van Wijkbeheer.
Als de temperatuur overdag rond het vriespunt ligt, ontstaat er als gevolg van het strooien een natte brei. ’s Nachts vriest dit weer stevig aan waardoor er op verhardingen weer gladheid ontstaat. Zo verliest het gestrooide zout zijn werking en moet hetzelfde strooiproces worden herhaald en dezelfde strooiroutes worden gereden. Het gestrooide zout werkt bovendien niet optimaal bij weinig vervoersbeweging. Hierdoor is het moeilijk om alle locaties binnen de gemeente Renkum te bereiken.
Er is een gladheidmeetpunt waardoor de gladheid voor het strooigebied kan worden bepaald. Hiervoor wordt de luchttemperatuur, de luchtvochtigheid en de wegdektemperatuur gemeten. Door middel van het gladheidmeetpunt kan de tijd worden bepaald wanneer er gestrooid moet worden zodat er vóór de vorst al zout water op de weg ligt. Meteo Consult bewaakt dit meetpunt en bij kans op gladheid wordt de strooileider gealarmeerd. In overleg wordt bepaald of er gestrooid gaat worden of niet.
Voor het strooien wordt nat zout gebruikt. Dit is een combinatie van water en zout. In de strooivoertuigen zit droog zout en speciale zoutwatertanks. Als dit wordt gecombineerd blijft het zout op de weg plakken. Als er alleen zout wordt gestrooid verwaait het.
©Blik op Nieuws
Aan de Kromme Mijdrecht in de Hoef aan de Westzijde hebben de bewoners in het landelijke natuurgebied het maar “zwaarâ€. Wanneer men met de deur uit gaat voor bijvoorbeeld een boodschap, kan dat niet zonder eerst over te varen naar vaste wal.
Met de aanhoudende vorst moet men elke ochtend b-kant een ‘ijsbreker’ inzetten om überhaupt met de roeiboot aan de overkant te kunnen komen.
Het laten dichtvriezen is voor de bewoners geen optie. Met al die zware boodschappen over het ijs, is vragen om valpartijen. De schaatsers daarin tegen vinden het maar jammer. Het is juist zo’n mooi gebied om op je ijzers door heen te glijden.
©Blik op Nieuws
Koning Winter heeft ervoor gezorgd dat het Nederlandse attractiepark De Efteling zijn Wensbron niet kan leegmaken, zo heeft een woordvoerder vandaag bekendgemaakt.
Normaal zou de Efteling haar sinds 1985 bestaande Wensbron deze week ledigen om de jaaropbrengst van 2008 te overhandigen aan Save the Children, een organisatie die opkomt voor de rechten van het kind. Wegens de strenge vorst kan dat echter niet.
Bezoekers van de Efteling in Kaatsheuvel (nabij de Belgische grens) kunnen een wens doen nadat ze een muntje in de Wensbron hebben geworpen. Elk jaar wordt de Wensbron geledigd, worden alle munten schoongemaakt en geteld. De opbrengst gaat telkens naar Save the Children, een organisatie die vecht voor de rechten van het kind.
Wanneer de Wensbron wel leeggemaakt wordt, is afhankelijk van Moeder Natuur, zegt de woordvoerder lakoniek.
©Hln
Het lijkt erop dat na een periode van twee weken schaatspret de vrieskou uit de lucht verdwijnt. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Rond aanstaande dinsdag passeert een storing ons land en gaat de kou langzaam maar zeker van het westen uit verdwijnen. Met zuidwestelijke winden vanaf de oceaan gaat het dinsdag regenen en ook ijzel is mogelijk of wat sneeuw. De dagen erna zien we de temperaturen langzaam oplopen.
Het stijgen van de temperatuur zal niet zo snel gaan, vooral in het zuidoosten duurt het nog wel een tijd voor de zachte lucht arriveert.
©Weathernews
De grote vraag is natuurlijk of deze dooi-aanval wel zal slagen. Vorige week zondag dooide het ook, maar al snel daarna kwam een nieuwe portie kou naar ons toe. En we weten waartoe dat geleid heeft de afgelopen week....
Koudegolf zuidoosten
In het zuidoosten van het land, en dan voornamelijk Limburg, is er (ervanuit gaande dat de temperatuur er vanavond niet meer boven nul komt), officieel sprake van een koudegolf! Vijf ijsdagen op rij waarvan minstens 3 dagen met minimumtemperaturen onder -10 graden op meetpunten Ell en Maastricht Aachen Airport (Beek). En vandaag kunnen de officiële weerstations Arcen, Eindhoven, Volkel, Hupsel en Twenthe zich erbij voegen. Ook het landelijk weerstation De Bilt had gisteren overigens zijn eerste nacht met strenge vorst in deze koude periode, die feitelijk al ruim twee weken duurt. De temperatuur daalde er naar -10,3 graden. En afgelopen nacht vroor het opnieuw streng, met een minimum van -10,5.
IJs dat het kraakt.
Relatief dunne plaklaag
De huidige winterse periode speelt zich in de onderste honderd meter af. Daarboven ligt de temperatuur iets boven het vriespunt. Het is dus een relatief dunne, koude plaklaag. Echter, zolang zachte lucht niet met geweld binnendendert middels harde westen- of zuidwestenwinden, blijft de koude laag in stand. Maar gaat dat ook gebeuren?
Weerfotografe Karin Broekhuijsen uit het Drentse De Kiel reisde speciaal voor ons naar Lelystad af om daar het kruiende ijs vast te leggen.
Morgen voorzichtige dooi
Een hogedrukgebied verwijdert zich uit onze omgeving, ten gunste van diepe depressies op de oceaan. Dit brengt de wind in de zuid- en later zuidwesthoek, waarmee geleidelijk toch minder koude lucht (vanaf zee) binnensijpelt. De kustprovincies gaan als eerste voor de bijl. Het oosten en zuidoosten, daar waar de koude plaklaag hardnekkig zal blijven, komen later aan de beurt. Na een nacht met lichte tot matige, en in het zuidoosten her en der weer strenge vorst, lopen de temperaturen morgenmiddag dan ook naar enkele graden boven nul op. We verwachten maximaal 2 tot 4 graden, op Texel 5. Maar, het is de vraag of dat in Limburg gaat lukken.
De ijsplakken worden in de richting van de wind over een grote afstand tegen elkaar geduwd, waardoor de spanning over de hele lengte toeneemt, zoals dat ook het geval is bij touwtrekken.
De wind krijgt vat op de enorme ijsvelden, die dan in beweging komen.
In het heuvelland, waar men net boven de koude plaklaag uitsteekt, kan het +2 graden worden, maar elders in de provincie is het maximum waarschijnlijk 0 graden. Daarbij neemt de wind iets toe en draait al naar zuid tot zuidwest, zodat de gevoelstemperaturen ondanks de lichte dooi nog duidelijk onder het vriespunt zullen liggen, tot rond -5 graden in een groot deel van het land. In het binnenland strijkt de lucht immers over sneeuw- en ijsgebieden! Bovendien is de lucht aan de droge kant (lage dauwpunten), zodat het met het smelten van het ijs aan de toplaag maar heel langzaam zal gaan. Het is daarbij zonnig, afgezien van wat wolkenvelden in de ochtend en enige sluierbewolking in de kustprovincies. Kortom, ook voor morgen is het nog goed schaatsweer. Maar er wordt al voorzichtig een beetje aan het ijs geknaagd door de lichte dooi.
De mooiste vormen zijn er zichtbaar.
Doorzettende dooi en IJZELgevaar
Maandag zet de (lichte) dooi wel door, zo is de verwachting. Een verder toenemende zuidwestelijke wind, die in het binnenland echter nog wat meer zuid zal zijn, voert lucht aan waarin de temperatuur naar 2 tot 5 graden stijgt. Er komt weer water op het ijs aangezien de lucht ook nog eens vochtiger wordt. En aangezien de minder koude lucht over de smeltende sneeuw- en ijsvlaktes stroomt, zal zich door de afkoeling ongetwijfeld mist vormen (dooimist). Bij de invallende dooi wordt het zicht slechter en kan dichte tot zeer dichte mist met een zicht van minder dan 50 meter ontstaan. Ondanks de stevige zuidwestelijke wind!
De situatie van dit moment bij het Markermeer.
In de naar maandag vriest het overigens nog wel, omdat er opklaringen zijn en de vorst nog in de grond zit. Een dooifront ligt echter op de loer en zal in de loop van maandag of dinsdag schoorvoetend over Nederland trekken met zijn neerslag. Zelfs woensdag is het front waarschijnlijk nog bezig. En vanwege de nog bevroren wegen, is het zaak om vanaf maandag op te passen voor IJZEL. Vooral als de neerslag in de nachtelijke uren en vroege ochtend passeert! Dit kan uiteraard vervelende gevolgen hebben voor het verkeer. We houden u van minuut tot minuut op de hoogte!
©Meteo Consult
Het oogt bijna zielig, al die pony's in het winterlandschap van natuurgebied de Zeepeduinen.
foto Dirk-Jan Gjeltema
Toch is er volgens Natuurmonumenten, eigenaar van de pony's, niets aan de hand. De dieren hebben een vacht die zeer goed bestand is tegen de winterkou. Ook aan voedsel is nog lang geen gebrek. Ze kunnen gemakkelijk bij het gras en ook krijgen ze voldoende vocht binnen, zeker als het gras berijpt is. Bijvoeren komt pas aan de orde op het moment dat er een dik pak sneeuw ligt.
Bron:PZC