Nederland krijgt de komende dagen te maken met strenge vorst. Vooral 's nachts kan het in het oosten van het land kouder worden dan min 15 graden. Genoeg voor een Elfstedentocht is het echter nog niet, zei een woordvoerder van het KNMI maandag.
Overdag vriest het naar verwachting licht. Maar door de koude noordoostelijke wind voelt het heel koud aan. Maandag kreeg het zuidoosten van het land al te maken met een behoorlijke sneeuwval tot plaatselijk 12 centimeter dik. De koude houdt in elk geval aan tot het weekeinde.
Sneeuwval
De sneeuwval leidde in het zuidoosten van het land tot extra verkeersdrukte. Zo stonden er op de wegen van en naar Eindhoven lange files van soms wel 52 kilometer. Ongevallen hebben zich nauwelijks voorgedaan. In de Randstad deden zich nauwelijks verkeersproblemen voor. Daar had het niet of slechts weinig gesneeuwd.
Vogelbescherming Nederland roept mensen op de vogels komende tijd bij te voeren. Volgens een woordvoerster van de Vogelbescherming is het belangrijk in de winter de dieren wat extra's te geven. ,,Maar nu de temperaturen extreem dalen, is het echt belangrijk de vogels extra eten te geven'', aldus de zegsvrouw.
Dubbel moeilijk
Volgens de Vogelbescherming hebben vogels het in de winter dubbel moeilijk. ,,Door de lagere temperaturen hebben ze meer voedsel nodig om warm te blijven, maar er is steeds minder voedsel te vinden.'' In iedere supermarkt zijn volgens de woordvoerster wel vetbollen te koop. ,,Maar je kunt ook een pindaslinger in de tuin hangen.'' Vogels zijn ook blij met wat broodkruimels en een stukje fruit.
De Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo heeft maandag 48 zwartvoetpinguïns naar binnengehaald wegens de nachtvorst. De voorspelde vrieskou van min vijftien graden is te veel voor de beestjes, aldus een woordvoerder van de dierentuin. De zwartvoetpinguïns komen normaal voor op de kust van Zuid-Afrika en zijn niet gewend aan zo veel kou, sneeuw en ijs. Andere pinguïnsoorten hebben op de Zuidpool geen probleem met vrieskou.
Lange files door de kou op maandagochtend | ANP
Binnen overnachten
Thuis- en daklozen in de provincie Groningen moeten in de nacht van maandag op dinsdag ook binnen overnachten. Volgens de Stichting Huis Groningen is het voor daklozen onverantwoord om buiten te blijven. Het KNMI verwacht dat de temperatuur daalt tot tussen de min 10 en de min 14 in Groningen.
Automobilisten die dagelijks op de A2 bij Hedel in de file staan, hoeven deze week nog niet te vrezen voor extra vertraging door wegwerkzaamheden. Rijkswaterstaat heeft het werk, dat donderdag zou beginnen, uitgesteld vanwege vorst in de grond. Het werk begint zodra de dooi weer inzet.
ANWB
De ANWB adviseert op zijn website automobilisten zich goed voor te bereiden op de lage temperaturen. Een warme föhn of een zakje warm water kan nog wel eens helpen tegen vastvriezende handremkabels, aldus de Wegenwacht. Deze middelen kunnen autobezitters ook gebruiken als het autoslot is dichtgevroren. De Wegenwacht adviseert verder de rubberen randen rond portieren vochtvrij te houden en in te vetten.
De ANWB Wegenwacht krijgt vaak vragen van dieselrijders of ze een kleine hoeveelheid benzine moeten toevoegen aan de brandstoftank om vervlokking van koude diesel te voorkomen. ,,Niet nodig en bovendien slecht voor de motor'', zegt de ANWB. De oliemaatschappijen passen diesel tegenwoordig zelf aan.
Sneeuw- en ijsvrij
De auto ijs- en sneeuwvrij maken is eveneens van belang. Sneeuw kan tijdens het rijden van het dak op de vooruit glijden en de ruitenwisselinstallatie beschadigen. Bovendien zijn slecht schoongemaakte ruiten slecht voor het zicht.
Ongeveer 1100 leerlingen van het Drachtster lyceum kregen maandagochtend 'ijsvrij' omdat de kachel kapot was. De temperatuur op school was 's ochtends rond de 9 graden Celsius. Na twee koude lesuren besloot de directie de kinderen naar huis te sturen.
Bron:De Pers | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 12:22 uur, door Joyce.s
De grote zoutleveranciers van Nederland draaien overuren. Eurosalt en Akzo Nobel hebben maandag berichten daarover op Omroep Gelderland en Omroep Brabant bevestigd.
Akzo Nobel heeft de afgelopen dagen ,,vele tientallen tonnen zout'' geleverd aan diverse afnemers. Zoutopslag Eurosalt heeft maandag alleen al 20.000 ton zout verhandeld, waarmee het bedrijf naar eigen zeggen ,,een recorddag in ons 25-jarig bestaan'' heeft gedraaid.
Rijkswaterstaat, die verantwoordelijk is voor de rijkswegen, is een grote afnemer van beide bedrijven. Maar ook particulieren kopen dezer dagen groot in bij onder meer bouwmarkten en supermarkten.
bron: AD
In de omgeving van Beek in Limburg was het in de nacht van maandag op dinsdag het koudst. Op vliegveld Maastricht Aachen vroor het 15 graden, meldde het KNMI. Het weerinstituut verwacht de komende nacht nog iets strengere vorst. Op sommige plaatsen zou het wel eens 17 tot 18 graden kunnen gaan vriezen.
De koudste nacht deze winter was tot afgelopen nacht 31 december: toen werd het min 12,5 op vliegbasis Twenthe.
©De Pers
Op de A6 is tussen de Hollandse Brug en Muiderberg dinsdagmorgen een baan afgesloten omdat er schade aan het wegdek is ontstaan. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is dat gekomen door een combinatie van de strenge vorst en de slechtere staat van het wegdek. Het grind in het verouderde asfalt is door de vorst losgeraakt. De afgesloten baan is ongeveer 1 kilometer lang.
Rijkswaterstaat zegt dat er door de vorst nu niet geasfalteerd kan worden. In de loop van dinsdag weet Rijkswaterstaat hoe het asfalt misschien toch provisorisch kan worden gerepareerd. In de ochtendspits ontstonden op de A6 lange files. De ANWB raadde automobilisten aan om te rijden via de A1 en A27.
©De Pers | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 12:22 uur, door Joyce.s
Het weerinstituut verwacht de komende nacht nog iets strengere vorst. Op sommige plaatsen zou het wel eens tot 18 graden kunnen gaan vriezen.
De woordvoerder zegt dat de temperatuur dinsdagavond snel gaat zakken omdat er geen wind is. Hij verwacht tegen middernacht met name in het zuiden en oosten al strenge vorst. In sommige delen van Limburg ligt 10 tot 12 centimeter sneeuw.
De koudste nacht deze winter was tot afgelopen nacht 31 december. Toen werd het min 12,5 op vliegbasis Twenthe.
bron:ANP.
Het was bijzonder koud afgelopen nacht. De ergste kou kwam in het zuidoosten van het land voor, vooral omdat daar een dikke laag sneeuw ligt. In Limburg kwam het tot strenge vorst, dat is lager dan -15 graden. Langs de oostgrens vroor het streng, onder de -10 graden. Tot in het westen van het land, vlak bij zee dus, vroor het matig, tot onder de -5 graden.
Daarbij waren de temperaturen vlak boven de grond nog lager. In het Limburgse Vijlen vroor het op anderhalve meter hoogte 18 graden, vlak boven de grond kwam het tot -23 graden. Ook in Gilze Rijen vroor het aan de grond op 10 cm hoogte meer dan 20 graden.
©Weathernews
Het is zonnig en droog, maar wel steenkoud. Nederland is voor het eerst sinds jaren weer eens geconfronteerd met zeer strenge vorst. En dat heeft dinsdag voor tal van sectoren gevolgen. Zo zijn door de vrieskou gaten ontstaan in het asfalt van de A6 tussen Lelystad en Muiden gaten en is in Breda wegens gladde trottoirs en wegen de huisvuilinzameling gestaakt.
De asfaltproblemen op de A6 zijn ontstaan door een combinatie van slecht wegdek en strenge vorst, meldde Rijkswaterstaat. Een rijbaan moest worden afgesloten en dat leidde dinsdagochtend tot lange files. Reparatie is voorlopig niet mogelijk door de aanhoudende vorst.
Stoepen
Omdat het maandag in het zuiden en oosten van het land heeft gesneeuwd, zijn daar de nadelige gevolgen van het winterweer goed merkbaar. De vorst heeft besneeuwde straten en stoepen veranderd in ijsbanen.
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kan daardoor in dat deel van Nederland geen rijexamens afnemen. Maandag werden in Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg al negenhonderd examens afgelast. Een snelle hervatting van de examens zit er niet in.
Daklozen
In de stad Groningen zijn daklozen verplicht deze dagen de nacht binnen door te brengen. De verplichting geldt als het 10 graden vriest. Afgelopen nacht sliepen veertig dak- en thuislozen in de opvang. Twee zwervers werden van straat geplukt en alsnog ondergebracht.
In weerstation Ell bij Weert mat het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag de laagste temperatuur: min 17,2 graden. Het weerinstituut verwacht de komende nacht nog iets strengere vorst. Op sommige plaatsen zou het wel eens tot 18 graden kunnen gaan vriezen.
Treintoiletten
De toiletten in de treinen van Arriva kunnen door de vorst niet worden gebruikt. De vervoersmaatschappij heeft de toiletten buiten werking gesteld omdat anders de waterleidingen bevriezen.
Zo lang het alleen 's nachts vriest, blijven de toiletten in de treinen gewoon open. "Dan laten we aan het einde van de dag het water uit de leidingen lopen", aldus de zegsvrouw. Maar nu het ook overdag onder nul blijft, is Arriva gedwongen de toiletten af te sluiten. Arriva heeft in Groningen, Friesland en delen van Zuid-Holland en Gelderland in totaal 54 treinen rijden.
Amsterdamse grachten
Schaatsen op de Amsterdamse grachten zit er voorlopig toch niet in. De Keizersgracht, die vorige week nog werd afgesloten voor scheepvaartverkeer, is weer toegankelijk voor boten. Het winterweer heeft vooralsnog niet gezorgd voor een dikke ijslaag.
Volgens haar moet het volgens de voorspelling zeker anderhalve week flink gaan vriezen voordat de gracht weer dichtgaat. Dat betekent dat de thermometer 's nachts op min 10 moet staan en overdag op min 5, aldus de zegsvrouw. In veel van de Amsterdamse grachten ligt amper of nog helemaal geen ijs waardoor de schepen door kunnen blijven varen.
Bron:Nu.nl | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 12:23 uur, door Joyce.s
De dieren in Nationaal Park De Hoge Veluwe zijn ondanks de koude op zichzelf aangewezen. Pas als de strenge vorst enkele weken zou aanhouden, worden de dieren bijgevoerd, aldus een wilddeskundige van het park dinsdag.
De edelherten, zwijnen, reeën en moeflons zijn in goede conditie, aldus een woorvoerder. De dieren hebben een dikke wintervacht en konden het afgelopen najaar voldoende vetreserves opbouwen. Hetzelfde gaat op voor vossen en dassen op de Veluwe.
Wel houden de dieren zich gedeisd om energie te besparen. Bezoekers hebben 's middags de grootste kans de beesten te zien. ,,Er zijn nu mooie plaatjes te maken op de Veluwe, met de dieren en het dikke pak sneeuw'', aldus de woordvoerder.
Voor de watervogels wordt wel een wak vrijgehouden in de vijver bij Jachtslot Sint Hubertus, midden in het park.
Bron:De Pers
Bij de spoedeisende hulp van ziekenhuizen in door sneeuw bedekte gebieden in Limburg en Brabant loopt het storm als gevolg van valpartijen door de gladheid. De meeste ziekenhuizen zeggen dat meer mensen dan anders zich bij de Eerste Hulp (EH) melden met breuken.
Het Amphia Ziekenhuis in Breda zegt het ,,razenddruk'' te hebben. Mensen moesten maandag zelfs op de gang geholpen worden. Van een verdubbeling of verdrievoudiging van het aantal fracturen op maandag en dinsdag spreken onder meer VieCuri in Venlo, Elisabeth in Tilburg en het azM in Maastricht. Daarbij gaat het vooral om gebroken polsen, armen, onderbenen, vingers, heupen, schouders of hoofdletsel als gevolg van vallen op ijs of in de sneeuw.
bron: depers
Voorzichtig, verbaasd en geërgerd reageert een tijger van Ouwehands Dierenpark dinsdag op het gladde ijs op de gracht van het Tijgerbos. Voor deze tijgers van het dierenpark in Rhenen is het ijs op de gracht rond hun leefgebied even wennen. Het is voor het eerst dat de dieren kennis maken met bevroren water.
Dieren op stal
Het gure winterweer treft ook de bezoekers en de dieren van safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Zo zijn de giraffen op stal gezet omdat ze vanwege gladheid hun nek en benen kunnen breken als ze uitglijden.
De mensapen kunnen niet naar buiten omdat ze anders over de bevroren gracht op de wandelroute van de bezoekers komen, meldde een zegsman dinsdag.
Verzorgers van de chimpansees hebben dinsdag sneeuwpoppen gebouwd die ze in de binnenverblijven van de mensapen hebben gezet. De nieuwsgierige beesten hadden ze echter snel omgegooid en vernield.
Beesten zoals zebra's, yaks, kamelen en leeuwen zijn goed bestand tegen de ijskou en zijn gewoon in hun besneeuwde buitenverblijf.
Te koud voor pinguïns
De Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo haalde maandag 48 zwartvoetpinguïns naar binnen wegens de nachtvorst. De voorspelde vrieskou van min vijftien graden was te veel voor de beestjes, aldus een woordvoerder van de dierentuin maandag. De zwartvoetpinguïns komen normaal voor op de kust van Zuid-Afrika en zijn niet gewend aan zo veel kou, sneeuw en ijs. ,,Die komt in hun woongebied in Zuid-Afrika niet voor'', zegt de woordvoerder. De pinguïns lopen bovendien het risico te verdrinken als het stromende water in hun buitenverblijf bevriest. Ze weten niet wat ze moeten doen als ze naar boven willen en tegen ijs aanbotsen.
Bron: De Pers | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 12:23 uur, door Joyce.s
Na jaren van afwezigheid laat Koning Winter toch weer eens flink zijn gezicht zien in ons land. Het vriest op uitgebreide schaal en er zijn al een tweetal nachten geweest waarbij de temperatuur regionaal tot onder -10 graden kwam, strenge vorst dus. Maar maandag was de verwachting dat de nacht naar dinsdag nog kouder zo verlopen. Records worden niet verbroken, maar boeiend is de huidige situatie wel. Al in december had ik me voorgenomen om vandaag te schrijven over een vergeten wintersituatie, maar de huidige situatie is nu veel interessanter. Dat verhaal komt wel op het moment dat de dooi echt toeslaat.
De minimumtemperaturen van afgelopen nacht. Op veel plaatsen in het binnenland vroor het streng en in de zuidoostelijke helft van het land was sprake van zeer strenge vorst. Met -18.2 was Ell officieel het koudste plekje van Nederland.
Schaatsijs
Nog in 2008 kon ik mijn eerste slagen op natuurijs maken. In de polder in de buurt van mijn huis lag op oudejaarsdag ongeveer 7 cm ijs. De ijsvloer was van een prima kwaliteit. Ook in het eerste weekend van januari 2009 kon ik genieten van het ijs en een winters landschap. Dit laatste was vooral zaterdag het geval toen het na ruim 8 graden vorst de gehele middag nog bleef vriezen en er tot aan het begin van de middag een mooie rijpafzetting zichtbaar was.
De ijsvloer is na de dooi van zondag en de regen en sneeuw van maandagnacht niet meer zo glad. Het zogenaamde "sneeuwijs"" is behoorlijk hobbelig en stroef. Foto: Ferdi Kuipers.
Maastricht tijdens zonsopkomst. Een dikke laag sneeuw en zeer strenge vorst. Het is op en top winter. Foto: Liesbeth Raeven.
Interessanter werd het in de nacht naar maandag. Een portie zeer koude lucht uit Noordoost-Europa was onderweg en leverde maandagnacht in mijn woonplaats eerst regen en een heel klein beetje sneeuw op. In de zuidoostelijke helft van het land stapelde de sneeuw zich echter op tot enkele centimeters en in delen van Noord-Brabant en Limburg lag meer dan 10cm. Met het naderen van een hogedrukgebied en het verder openbreken van het wolkendek, stond er een koude nacht op het programma. Gisteren hebben we hier al een verhaal over geschreven, maar als meteoroloog, maar vooral (winter)weerliefhebber ben je natuurlijk bijzonder benieuwd of de strenge tot zeer strenge vorst, met temperaturen tot -17 graden, ook echt uitkomt.
Zelfs op het strand is al wat ijs zichtbaar zoals hier bij Katwijk. Foto: Gieny Boersma.
Kwik gaat langzaam omlaag
Na mijn werkdag heb ik in de namiddag nog even geschaatst. Het ijs was hard doordat zich op de oorspronkelijke ijslaag een centimeter dikke laag van regenwater en sneeuw had afgezet. Bij het binnendringen van de koude lucht was dit laagje al vrij snel aangevroren en zo kon ik maandag op een nog altijd 10cm dikke ijsvloer opnieuw enkele rondjes schaatsen. De ijsvloer was wel wat bobbelig door een snel bevroren laag sneeuw en ijs. Terwijl ik mijn baantjes deed stond er nog altijd een koude noordoostenwind en bovendien trokken er vanuit het oosten enkele wolkenvelden over. Zou de temperatuur dan toch minder laag uitvallen? Immers, voor (zeer) strenge vorst is bewolking en wind funest. Aan het begin van de avond bleef de temperatuur een tijdje op -2 graden staan. Een blik op de weerkaart met actuele waarnemingen in het brongebied van onze luchtmassa gaf echter aan dat het de lage temperaturen nog altijd zeer reeël leken. Om 18:00 uur trok welliswaar een wolkenpluk van oost naar west over het land, maar daarachter was het helder met in de omgeving van Berlijn al -11 graden en in Polen al -13 graden.
Heerlen gisteravond. Een pak sneeuw met helder en uiteindelijk vrijwel windstil weer. Er staat zeer strenge vorst uit voor het zuiden van Limburg. Foto: Fred Fouarge.
Een paar uur later was het grotendeels opgeklaard, met -3 graden was het nog altijd niet “echt koudâ€. Spelbreker was nog altijd de noordoostenwind die overigens wel iets afnam. Stroomafwaarts vroor het al wel streng tot zeer streng. In het oosten van Duitsland was het om 21:00 uur al -10 tot -15 graden. Nederland moet het toen doen met -2 tot -5 graden. Er zat op dat moment niets anders op dan wachten op een verdere daling van temperatuur. Inmiddels maak ik me klaar voor een goede nachtrust, want voor het werk ga ik morgen nog even een tijdje schaatsen. De muts, handschoenen en een dikke sjaal liggen al klaar, want schaatsen met (misschien wel) strenge vorst, dat doe je niet elke dag!
Matige tot (zeer) strenge vorst!
In de nacht werd ik een aantal keren wakker en elke keer keek ik even op de digitale thermometer op mijn nachtkastje. Echt snel ging de temperatuursdaling niet, maar vanmorgen was het dan toch uiteindelijk -9 graden. Het minimum kwam op -9.6 graden uit. Geen strenge vorst, maar wel een waarde die we de afgelopen twee winters bij lange na niet hebben gehaald. Elders in het land was het een stuk kouder. In het oosten en zuidoosten vroor het streng tot zeer streng. Ondanks de wat tegenvallende temperatuur op mijn eigen meetpunt, was de verwachting van maandag dus gewoon uitgekomen. Officieel was Ell met -18.2 graden het koudste plekje van Nederland. Officieus is in het Zuid-Limburgse Vijlen een nog wat lagere temperatuur gemeten. Langs de N278 tussen Gulpen en Vaals staat ter hoogte van Vijlen een weerhutje naast de weg voor de meting van luchttemperatuur, wegdektemperatuur en de hoeveelheid zout op de weg. Deze meetpunten staan in heel het land altijd op de wat koudere plekken opgesteld zodat de strooidiensten de eerste gladheid kunnen bestrijden. Het meetpunt bij Vijlen ligt tussen twee heuvels in met een hoogte van zo’n 250 meter. Het meetpunt ligt beschut en omdat koude lucht zicht ophoopt in lager gelegen gebieden was dit het koudste gebiedje van Nederland. En hoe koud was het dan in Vijlen? Om precies te zijn -19.9 graden maar op een aantal tijdstippen gaf het meetpunt geen temperatuur door. Misschien is het kwik zelfs onder -20 graden uitgekomen.
Vannacht -20?
Ook komende nacht wordt het wederom koud. Niet in het noorden van Nederland, want daar komt in de loop van de nacht bewolking opzetten. In het zuiden is het echter de gehele avond en nacht helder en vrijwel windstil. Boven het sneeuwdek koelt het in de avonduren dan ook weer snel af en strenge tot zeer strenge vorst is nog altijd haalbaar. Misschien wordt het nog wel een fractie kouder en wordt er, al dan niet officieel wel ergens meer dan 20 graden vorst gemeten. Voor de ijsvloer is de huidige vorst uiteraard meer dan goed. Donderdag staat sinds 1996 weer een NK op natuurijs op het programma. Gezien de huidige weerkaarten lijkt deze wedstrijd door te gaan, ondanks een paar uurtjes dooi morgenmiddag.
Komende nacht wordt het regionaal nog kouder. Temperaturen tot -20 zijn heel goed mogelijk. In het noorden raakt het bewolkt en komen de temperaturen minder laag uit.
Bron: Meteo Consult
Diergaarde Blijdorp neemt maatregelen om de dieren te beschermen tegen de stevige vorst.
IJsbeer Tania. Prima, die winter. FOTO CEES KUIPER
Zo worden de hoefdieren allemaal binnengehouden, om te voorkomen dat ze buiten uitglijden en ernstige kwetsuren oplopen.
Dat geldt onder meer voor de giraffes, met in hun midden de op 1 januari geboren Ziba. ,,Want je moet er niet aan denken dat zo’n kleintje onderuit gaat en de poten breekt,’’ zegt een woordvoerster van de dierentuin.
Ook de flamingo’s en kleinere apen blijven in hun hok. ,,Bij de apen speelt nog mee dat het water rond hun buitenverblijf is bevroren, en ze over het ijs zouden kunnen ontsnappen. Die dieren hebben het binnen overigens prima naar de zin. Ze vermaken elkaar wel.’’
De gorilla’s mógen wel naar buiten, maar geven er zelf de voorkeur aan om de warmte van het apenhuis op te zoeken. De olifanten bevinden zich in het complex Taman Indah, want ook voor hen geldt dat ’uitglijders’ fatale gevolgen kunnen hebben. Zeker voor het hoogzwangere wijfje Douanita, dat afgelopen maandag was uitgerekend.
,,Die wordt goed in de gaten gehouden. Verzorgers kunnen haar zelfs vanuit huis volgen op monitors. De olifanten zoeken elkaar op, ze hebben door dat er iets bijzonders staat te gebeuren. Douanita zelf neemt haar rust, ze ligt ’s nachts ook wat meer,’’ luidt de uitleg.
De verwachting is dat het ’winterregime’ in Blijdorp nog enkele dagen van kracht zal zijn. ,,Belangrijk is dat alle dieren voor de bezoekers goed te zien zijn. Zowel binnen als buiten.’’
Bron:AD.nl
Klopt het dat er een neerslagzone(sneeuw) via het noorden naar het zuiden trekt?Is dit front actief of verzwakt?En hoe zijn de weerkaarten voor het weekend,hier in vlaanderen wil men weten of er deze keer elfstedentocht zal gereden worden.Ik hoor allerlei geruchten dat het opnieuw zachter gaat worden maar klopt dat wel?
Klopt het dat er een neerslagzone(sneeuw) via het noorden naar het zuiden trekt?Is dit front actief of verzwakt?En hoe zijn de weerkaarten voor het weekend,hier in vlaanderen wil men weten of er deze keer elfstedentocht zal gereden worden.Ik hoor allerlei geruchten dat het opnieuw zachter gaat worden maar klopt dat wel?
Beste Lotje.
Daarvoor kan je het beste even in de chat komen dat is wat makkelijker uitleggen.
Mvg Jan.
Dinsdagavond was er een temperatuurverschil van maar liefst bijna 20 graden Celsius tussen het noorden en het zuiden van Nederland. Om 22.00 uur vroor het 18,3 graden in Ell bij Weert, terwijl het op Vlieland 1 graad boven nul was.
,,Dat is een groot verschil voor een klein land als Nederland'', zei een woordvoerster van het KNMI. ,,Limburg was op dat moment nog volop in de greep van de vorst, terwijl bij Vlieland een relatief warme westenwind uit zee woei.'' Overigens was het een half uur later in Ell al minder koud doordat het daar begon te misten.
©De Pers
Daarvoor kan je het beste even in de chat komen dat is wat makkelijker uitleggen.
Mvg Jan.
Beste jan,
ik heb onlangs een webcam aangeschaft en ben nog niet vertrouwt chatten kan je mij uitleggen hoe dat moet?dank u wel
De laatste dagen komt het in delen van Nederland tot zeer strenge vorst. Het kwik daalt dan tot -15 graden of zelfs lager. Waarom gaan er jaren voorbij zonder extreem lage temperaturen en lijkt het deze winter geen bijzonderheid?
Temperaturen van -15 graden en lager komen in ons land zelden voor. Er gaan jaren voorbij dat strenge vorst met temperaturen beneden de -10 graden niet aan de orde is, maar dit jaar tapt de winter uit een ander vaatje. Dinsdagochtend daalde het kwik in het Limburgse Ell tot -17.2 graden. dinsdagavond werd het nog kouder met in Ell zelfs -20.1 graden. Wat zijn nu de voorwaarden om tot deze bittere kou te komen?
Koude lucht
Lucht die van origine koud is hoeft minder af te koelen om extreme temperaturen mogelijk te maken. Bovendien zullen de luchtlagen op enige hoogte als deze koud zijn minder tegenwerken bij het dalen van de temperatuur op 1.5 mtr hoogte.
Droge lucht
Het vocht dat in de lucht in de vorm van waterdamp aanwezig is, is een bron van energie. Als de lucht afkoelt valt een deel van de waterdamp als rijp neer op bomen, daken en andere koude obstakels. Bij het vormen van rijp komt warmte vrij. Hoe meer waterdamp er in de lucht zit, hoe meer warmte er vrij kan komen. Deze warmte werkt de afkoeling van de lucht tegen.
Weinig wind
Wind zorgt voor menging van de lucht. Dit gebeurt zowel aan het aardoppervlak als in de bovenlucht. Door menging van lucht worden temperatuursverschillen kleiner. De wervels zorgen ervoor dat relatief zachte lucht op enige hoogte wordt gemengd met de zeer koude lucht op oog- en klomphoogte. Als we te maken hebben met een windarme situatie treedt deze menging nauwelijks op. De lucht raakt dan als het ware ontkoppelt.
Sneeuwdek
Koude en droge lucht in een windarme situatie zijn voldoende om het kwik onder de -15 te krijgen in een lange winternacht. De koudste nachten van afgelopen eeuw werden echter temperaturen onder de -25 graden gerealiseerd. Zulke waarden zijn alleen mogelijk als er een dik sneeuwdek aanwezig is. Sneeuw bevat als ze vers is tot wel 90% lucht. De in sneeuw opgevang lucht geeft nauwelijks warmte door, waardoor een sneeuwdek perfect isoleert. De luchtlaag boven sneeuw koelt hierdoor maximaal af, zonder dat ze nog warmte uit de bodem ontvangt of van de bovenlucht.
Temperatuurrecords
-27.4 graden op 27 januari 1942 in Winterswijk aan het einde van de felste vorstperiode van de vorige eeuw. De atmosfeer kwam toen voledig tot rust na een lange periode met (zeer) strenge vorst en sneeuw.
-26.8 graden op 16 februari 1956 in Uithuizermeeden midden in de koudste februarimaand van de afgelopen eeuw.
-20.6 graden op 4 maart 2006 in Marknesse dat bedolven lag onder een dik pak sneeuw.
©Weeronline
Het ijs op sloten en meren houdt politie, brandweer en ambulancepersoneel flink bezig. In Groningen moest dinsdag twintig keer worden uitgerukt voor schaatsongelukjes. In de meeste gevallen ging het om een val met het hoofd op het ijs. In enkele gevallen ging het om schedel- en hersenletsel, pols- en beenbreuken en om mensen die door het ijs waren gezakt, meldt de Hulpverleningsdienst Groningen woensdag.
In Schipluiden raakte dinsdagmiddag een 57-jarige Rotterdamse schaatser zwaargewond toen hij dinsdagmiddag op een voorganger botste. Hij werd onder politiebegeleiding naar een ziekenhuis gebracht. De politie Haaglanden meldt verder dat een nog onbekende man dinsdagnacht rond 03.40 uur van de Soestdijksekade in Den Haag viel. Hij zakte door het ijs en belandde onder het ijs. Brandweerduikers haalden hem naar de oppervlakte, waarna hij werd gereanimeerd en naar een ziekenhuis werd gebracht.
Twee schaatsers van 66 en 71 jaar zakten dinsdagmiddag in het Friese Goingarijp door het ijs tijdens het schaatsen. Omwonenden haalden de man en de vrouw uit het water. De 66-jarige man is met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis in Sneek gebracht, laat de politie weten.
Op Schiermonnikoog viel een 12-jarig meisje tijdens het schaatsen. Ze werd met een gebroken been met de traumahelikopter naar het vasteland gevlogen. Daarna werd ze naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.
Bron:Nieuws.nl
Ell - Met een minimumtemperatuur van iets meer dan -20 graden, was Ell afgelopen nacht weer de koudste plek in Nederland. Dit blijkt uit de temperatuurmeting van het weerstation in Ell, zo meldt het KNMI. De temperatuur werd dinsdagavond al bereikt.In de nacht van maandag op dinsdag werd in de Midden-Limburgse plaats ook al de laagste temperatuur gemeten (-18,3).
Dinsdag overdag kwam de temperatuur in Maastricht niet hoger dan -7,8 graden. Zo'n maximumtemperatuur is niet uitzonderlijk, zegt het KNMI. Op 1 februari 1956 kwam de maximatemperatuur in Maastricht niet hoger dan -12.7.
©Blik op Nieuws
De kou maakt ook slachtoffers. Bij de Vogelopvang aan het Afrikaanderplein in Rotterdam komen nu echt met bosjes tegelijk verzwakte vogels binnen. ADTV ging kijken...
Klik hier voor het filmpje
Bron:AD.nl