Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 december 2008, 13:46 uur | Bericht #23307
De ijzers kunnen uit het vet!

De afgelopen jaren is er eigenlijk geen echte vorstperiode geweest. Soms kon er geschaatst worden op ondergelopen weilanden, maar van écht natuurijs is eigenlijk geen sprake meer geweest. Daar lijkt nu verandering in te komen.

De opeenvolging van zachte winters is verantwoordelijk voor een opeenstapeling van problemen voor veel ijsverenigingen. Leden lopen weg waardoor de inkomsten achteruit gaan, maar de vaste lasten gaan gewoon door en dat kan veel ijsverenigingen de kop kosten. De winterinval waar we tijdens de kerstdagen mee te maken krijgen kan de (tijdelijke) redding van veel ijsverenigingen betekenen.


Volgens de berekeningen van het Europese model gaan de temperaturen komende week flink omlaag. Op veel plaatsen blijft deze overdag zelfs onder het vriespunt! De temperaturen lopen wel langzaam op, maar ze blijven winters. De rode lijn geeft de hoofdberekening van het Europese model aan. De oranje lijn is de controle berekening, de grijze lijnen zijn de andere berekeningen en de paarse lijn is het gemiddelde van alle berekeningen.

IJsdagen op komst
In de nacht naar tweede kerstdag zet de vorstperiode volgens de huidige weerkaarten eindelijk in. In het hele land gaat het dan 1 tot 4 graden vriezen en de nachten daarna lijkt het alleen nog maar kouder te worden, met op veel plaatsen zelfs matige vorst. Overdag komt het kwik nog maar nauwelijks boven nul en daarmee zullen veel plaatsen in Nederland officieel met ijsdagen te maken gaan krijgen.


De berekeningen van het Amerikaanse model ondersteunen deze verwachting. Ook hier gaat begin januari de temperatuur volgens een meerderheid van de berekeningen na een kort intermezzo opnieuw omlaag.

Met zulke koude weerkaarten gaat het hart van de schaatsliefhebber sneller kloppen en het lijkt erop dat we met deze vooruitzichten niet alleen op ondergelopen stukken land kunnen schaatsen, maar waarschijnlijk ook op plassen en meren. Misschien dat na 11 jaar er eindelijk weer eens genoeg ijs komt te liggen voor een echte Elfstedentocht, al zullen we daarvoor nog even af moeten wachten hoe lang de vorstperiode precies aan gaat houden. De basis voor de ijsvloer wordt de komende week in ieder geval gelegd!


De lage temperaturen worden veroorzaakt door de oostenwind, daarover zijn alle berekeningen van het Europese model het eens.

Voorwaarden voor ijs
Het ontstaan van een ijslaag hangt samen met factoren als watertemperatuur, luchttemperatuur, waterdiepte, de stromingssnelheid van het water, windsnelheid, luchtvochtigheid en neerslag. Het voert te ver om al deze factoren uitgebreid te bespreken, maar we zullen de belangrijkste verder voor u toelichten.

Ten eerst moet niet alleen de temperatuur van de lucht onder nul gaan, maar ook de temperatuur van het water, wat door zijn samenstelling minder snel afkoelt. Verder bevriest het zoete water in Nederland niet precies bij nul graden, omdat dit water in sloten en meren geen zuivere vloeistof is. Voor de transformatie van water naar ijs moet de temperatuur eigenlijk enkele tienden van een graad lager zijn.

Rol van de wind
De wind is van grote invloed op de luchttemperatuur. De komende dagen wordt koude lucht vanuit het oosten aangevoerd en dat is een van de veroorzakers van de lage temperaturen. De wind speelt echter niet alleen een rol bij de temperatuur van de lucht, maar ook bij de vorming van ijs.


De verwachte snelheid in knopen volgende de berekeningen van het Europese model. In eerste instantie mag het niet te hard waaien. Als er eenmaal een laag ijs is ontstaan is een wat stevigere wind juist gunstig, want dan wordt de warmte die vrij komt bij bevriezing sneller afgevoerd.

Voor het ontstaan van een laag ijs mag het water niet teveel in beweging zijn. Het is daarom ook belangrijk dat er in eerste instantie niet al teveel wind staat. Als het ijslaagje eenmaal is ontstaan is het aantrekken van de wind juist weer gunstig voor de vorming van ijs. Bij de vorming van ijs komt namelijk warmte vrij en deze warmte wordt dan door de wind sneller afgevoerd, waardoor het ijs beter aan kan groeien.

Een rekensommetje
Door het KNMI is een soort formule ontwikkeld waarmee de dikte van het ijs (met een afwijking van maximaal 10 procent) kan worden berekend. Elke nacht met minstens 5 graden vorst betekent dat de ijsdikte een centimeter toeneemt. Verder kan door middel van een simpel sommetje van de minimumtemperaturen de dikte van het ijs redelijk bepaald worden. Om dit te doen telt u over een week de minimumtemperaturen bij elkaar op en deze deelt u door 5. Het getal dat hieruit komt geeft ongeveer de dikte van het ijs aan. Wie deze berekeningen uitvoert met de verwachte minimumtemperaturen voor het oosten van het land komt op nieuwjaarsdag uit op een ijsdikte van bijna 8 centimeter!

Bronnen: Meteo Consult, KNMI, meteonet.nl
Kevin
Lid
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Berichten: 3945
Lid sinds: 28 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 december 2008, 17:24 uur | Bericht #23312
Ik kwam tot de bizarre conclusie dat ik geen schaatsen meer had. Ik heb net er een paar gekocht! Al was het flink zoeken want velen waren uitverkocht.
Het leven als een onweersliefhebber is vergelijkbaar met het leven van een pornoacteur. Beide personen krijsen en kreunen bij hun liefhebberij!
Waarom deze advertentie?
duck
Lid
Woonplaats: Lokeren(Belgie)
Berichten: 21
Lid sinds: 20 nov. 2008
24 december 2008, 21:57 uur | Bericht #23315
Dan toch deze keer winter,een zeer krachtig hogedrukgebied en dat met een schrale oostenwind ik ben wel benieuwd hoelang dit hogedrukgebied zal standhouden?maar zo te zien is het een blijvertje;nu nog enkel een sneeuwfront en hopelijk zijn wij dan vertrokken voor een ernstige winter.ik had nochtans gedacht dat het zachte uit het zuidwesten zou halen mis dus.want van die kant hebben ze de laatste jaren de winter echt verpest.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 december 2008, 10:21 uur | Bericht #23325
Groen en koud

Degenen die, ondanks de weersverwachtingen, op een witte kerst hebben zitten wachten, worden opnieuw teleurgesteld. Sneeuw zit er deze dagen niet in, maar wel steeds koudere lucht.

Alle mooie winterse afbeeldingen op de kerstkaarten ten spijt, is een witte kerst in Nederland een bijzonderheid. Nemen we De Bilt als referentiepunt en gaan we ervan uit dat sprake is van een witte kerst als daar op beide dagen een dekkende sneeuwlaag ligt, dan was dat voor het laatst in 1981 het geval.



Natuurlijk heeft het geregeld met kerst gesneeuwd, maar de bovenstaande definitie volgend, is over een periode van meer dan honderd jaar een witte kerst slechts 6 keer voorgekomen. Omgerekend: de kans dat we in Nederland van een witte kerst kunnen genieten is 6 %. Met een plaatje, geschoten door Ria Luttikhold, wenst Weathernews iedereen toch sfeervolle dagen, ondanks het ontbreken van sneeuw.

Winters is het de komende dagen overigens wel, het kan zelfs tot een paar ijsdagen komen. Een ijsdag is een dag waarop het gedurende het gehele etmaal vriest.

©Weathernews
Wolkje7
Lid
Woonplaats: Nijmegen
Berichten: 1534
Lid sinds: 24 mrt. 2008
25 december 2008, 15:32 uur | Bericht #23337
Ik zag in de pluim van het KNMI (ja, ze zullen vast wel fout zitten ) dat we vanaf woensdag weer boven nul gaan
Het zal toch zeker niet? | Gewijzigd: 25 december 2008, 15:33 uur, door Wolkje7
Weerdagen Velp 2019:

Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4


Velp 2018:

Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)


Velp 2017:

Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 852
Lid sinds: 1 okt. 2006
25 december 2008, 20:49 uur | Bericht #23341
Heb ook al zoiets vernomen van het knmi Maar dat is nog ver weg Dat is na oud en nieuw pas Aangezien dat nog ruim een week ver weg is Is het gewoon afwachten Voorlopig ziet het er allemaal nog goed uit De schaatsen kunnen nu echt uit het vet

Wat het volgend jaar doet is gewoon afwachten Heb er nu vertrouwn in dat we een goede winter gaan krijgen
Elfsteden tocht Kan niemand voorspellen Dat zou ook wel leuk zijn na 11 jaar

Allemaal blijven duimen dat deze kou stand houd | Gewijzigd: 25 december 2008, 20:49 uur, door bassmachine
maarten89
Lid
Woonplaats: arnhem
Berichten: 605
Lid sinds: 27 apr. 2008
26 december 2008, 09:49 uur | Bericht #23357
Citaat van Wolkje7, donderdag 25 december 2008, 15:32 uur Ik zag in de pluim van het KNMI (ja, ze zullen vast wel fout zitten ) dat we vanaf woensdag weer boven nul gaan
Het zal toch zeker niet?

nee joh buurman, die leden van pluim( control en de opper) waren warme uitbeiters. We krijgen misschien iets verzachting, als het zo kan noemen, +2 als max. Daarna verscherping van de kou, misschien wel echt fors. Of we duiken direct in het nieuwe jaar de winter in

fijne 2de kerstdag nog he
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 december 2008, 10:08 uur | Bericht #23359
De consistentie van weerkundige computerberekeningen

Het zit al een tijdje in de langetermijnverwachting: vorst. Toch is er een aantal computerberekeningen die aangeven dat deze vorstperiode niet heel overtuigend is. Wat betekent dit voor de huidige weersvooruitzichten? Moeten we ons zorgen gaan maken, of komt het wel vaker voor dat de langetermijnverwachting van de verschillende computerberekeningen heen en weer schommelt?

Niet alleen in de weerkamer van Meteo Consult worden de langetermijnverwachtingen op de voet gevolgd. Ook veel winterliefhebbers kijken gespannen uit naar de momenten waarop nieuwe berekeningen op het internet gezet worden. Soms zijn deze nieuwe berekening verantwoordelijk voor het toenemen van de opwinding, zeker als een koude periode met meer zekerheid in de verwachting komt te zitten. Maar soms is er ook teleurstelling als een nieuwe modelrun ineens een stuk zachter uit lijkt te pakken.


De weerkaart voor oudejaarsdag volgens de oude run (24 december 12 uur) van het Europese model met een krachtige rug van hogedruk.

Omslag in het nieuwe jaar?
De huidige weerkaarten zijn echt spannend. Rond de jaarwisseling kan de vorstperiode namelijk verscherpt worden, maar ook is er een duidelijke groep computerberekeningen die de vorst flink laat temperen. Als voorbeeld nemen we de berekeningen van het Europese model. In de vorige modelrun (24 december 12 uur) zakte het hogedrukgebied weliswaar naar de Balkan, maar ten oosten van IJsland vormde zich op dat moment een nieuw hogedrukgebied. Deze twee hogedrukgebieden bleven door middel van een krachtige rug met elkaar verbonden, waarvan de as ten noorden van ons land bleef liggen. Hierdoor werd de wind bij ons zwak en oostelijk, waardoor in Nederland de kou aan bleef houden. Uiteindelijk wordt het nieuwe noordelijke hoog dominant en draait de wind even naar het noorden om wat zachtere zeelucht aan te voeren. Dat is echter zeer tijdelijk, want al snel weet koude vrieslucht die aan de oostflank van het hoog over Scandinavië naar het zuiden uitstroomt, ook ons land aan te doen.


Volgens de nieuwe modelrun van het Europese model (25 december 0 uur) ontwikkelt het nieuwe hogedrukgebied zich pas later.

De nieuwe modelrun van het Europese model (25 december 0 uur) kiest voor een andere oplossing. Volgens de hoofdberekening van deze modelrun zakt het hogedrukgebied ook verder naar het zuidoosten en deze blijft ook krachtiger in vergelijk met de 12 uur run. Het nieuwe hogedrukgebied dat in het noorden tot ontwikkeling komt, manifesteert zich wat later. Als het zuidelijk hoog vervolgens ook nog eens via de Alpen westwaarts trekt, is het pleit geslecht. De wind draait dan tijdelijk naar het zuidwesten en in combinatie met een warme bovenlucht wordt dan de koude plaklaag boven ons land opgeruimd en is een krachtige dooi het resultaat. Pas na een dag op drie wordt het noordelijke hoog opnieuw dominant en krijgt de winter de kans om weer terug te keren.

Amerikaanse model
Ook in het Amerikaanse model zien we deze omslag terug komen. De oude modelrun (25 december 0 uur) was in lijn met de oude run van het Europese model. De nieuwe modelrun (25 december 6 uur) is meer in overeenstemming met de ‘zachte’ 0-uur run van het Europese model.

De berekeningen die we nu hebben besproken zijn eigenlijk alleen de hoofdberekeningen van het Europese en het Amerikaanse model, maar in een weerkundig model worden meerdere berekeningen uitgevoerd. In deze berekeningen worden bewust kleine foutjes ingebouwd om te kijken wat deze voor gevolgen hebben voor het weer op de lange termijn. Het weer verloopt namelijk ook weleens anders dan gepland.


De oude run van het Amerikaanse model (25 december 0 uur) was in lijn met het de oude run van het Europese model. Wel draait de wind naar het noorden, vlak voordat ijskoude lucht aan de oostflank van het nieuwe hogedrukgebied ons land bereikt. Het wordt dan in de kustprovincies eventjes iets zachter voordat de winter opnieuw in volle hevigheid toeslaat.

Pluimgrafieken
Al met al kan een dergelijke hoofdberekening een uitbijter zijn en derhalve dus zeer misleidend zijn. In zo’n situatie bieden de verschillende pluimgrafieken een oplossing. In een pluimgrafiek worden naast de hoofdberekening ook de andere berekeningen getoond, alsmede het gemiddelde van de pluim. Aan de hand daarvan kan dus gekeken worden hoe de hoofdberekening zich verhoudt ten opzichte van de andere berekeningen. Is deze berekening, gemiddeld, zacht, of juist koud?


In de oude temperatuurspluim van het Europese model koos de meerderheid van de berekeningen nog voor een aanhouding van het koude winterweer.


Bij de nieuwe pluim werd de verdeeldheid een stuk groter.

Wie naar de huidige pluimen kijkt ziet dat de hoofdberekening van het Europese model niet de enige is die voor een overgang naar zachter weer kiest. Wie op dit moment naar de pluim voor het nieuwe jaar kijkt komt tot de conclusie dat het een kwakkelpluim is. Het blijft dus nog even spannend. Op de lange termijn komt het vaker voor dat de modellen van het ene op het andere moment een totaal ander beeld laten zien. Daarom is het dus belangrijk om een dergelijke verandering niet altijd meteen te volgen. Wel is het belangrijk om ook de andere oplossingen te bestuderen. Aan de hand daarvan kan vaak een trend aangegeven worden, maar aangeven wat voor weer het op de lange termijn precies wordt is altijd riskant. Een flinke vorst blijft mogelijk, maar even zo goed dooit het stevig.

Bron: Meteo Consult
Woonplaats: Hardinxveld-Giessendam
Berichten: 154
Lid sinds: 30 jul. 2006
26 december 2008, 14:21 uur | Bericht #23361
Ik ga het afwachten, het is nu zo onzeker allemaal, de mensen hebben masaal al het ijskoorts te pakken terwijl er nog geen vliesje ijs op de plassen ligt. Half Nederland is er nu al van in de ban en ik heb al diverse maken het woord elfstedentocht horen vallen...het moet echt niet gekker worden hoor. Daar ga ik pas aan denken als er 10 a 12cm ijs is gekomen en zelfs dan is er nog een lange weg te gaan... Gewoon de kaarten enkele dagen afwachten en rustig blijven, de winter is tenslotte pas net begonnen
dg1979
Lid
Woonplaats: Sluis (Zeeuws-Vlaanderen)
Berichten: 269
Lid sinds: 29 jun. 2008
26 december 2008, 15:49 uur | Bericht #23362
bij elke nieuwe berekening zie je steeds meer en meer "zachte" oplossingen tevoorschijn komen, wat ik ook al wat voelde aankomen (zag ik al in het verleden ook al genoeg)... tegen overmorgen ist 80 procent kans op dooi en 20 procent kans op vorst alst zo doorgaat zoals gewoonlijk dus...
ik hou nog wat hoop, maar mijn gevoel zegt
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 december 2008, 20:02 uur | Bericht #23366
IJskoud het jaar uit

De laatste dagen van het jaar worden de eerste ijsdagen van het jaar. Op ijsdagen blijft het gedurende een heel etmaal vriezen. In elk geval tot aan de jaarwisseling blijft het winteren, daarna wordt het waarschijnlijk kwakkelen, voorspelt het KNMI.

Aan het eind van het jaar ligt op water van ongeveer 2 meter diep tussen de 4 en 7 centimeter ijs. ,,Door de soms krachtige oostenwind is het voor het gevoel erg koud, maar het is wel zonnig'', aldus het KNMI. In 2008 stond de teller voor het aantal ijsdagen nog op nul. Normaal gesproken komt het aantal ijsdagen in een jaar tijd op acht in De Bilt.

Goed schaatsijs hebben we de afgelopen jaren nauwelijks gehad. ,,Meestal bleef het bij dun ijs dat na enkele dagen weer verdwenen was.'' Vijf jaar geleden, in de winter van 2003, lag er voor het laatste ijs van enige betekenis. Voor een serieuze ijslaag moeten we terug naar 1997. Toen lag er op sommige plaatsen 32 centimeter.

©AD
duck
Lid
Woonplaats: Lokeren(Belgie)
Berichten: 21
Lid sinds: 20 nov. 2008
26 december 2008, 23:49 uur | Bericht #23367
De verwachte koude is er dan toch gekomen,ik hoop dat de mensen denken aan onze gevleugelde vrienden,de vogels zullen het moeilijk hebben om aan water te geraken.
Wolkje7
Lid
Woonplaats: Nijmegen
Berichten: 1534
Lid sinds: 24 mrt. 2008
27 december 2008, 01:15 uur | Bericht #23368
Ik zag een grafiek, waarbij wordt aangegeven dat de lichte dooi van 1 en 2 januari van tijdelijke aard zou kunnen zijn, waarna het zelfs nog kouder zou kunnen worden dan de eerstkomende dagen.
Maarja, allemaal prognose hè, kan morgen zo weer andersom zijn. | Gewijzigd: 27 december 2008, 01:18 uur, door Wolkje7
Weerdagen Velp 2019:

Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4


Velp 2018:

Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)


Velp 2017:

Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Brian
Lid
Woonplaats: Lelystad
Berichten: 1348
Lid sinds: 17 mei. 2008
27 december 2008, 01:18 uur | Bericht #23369
Citaat van dg1979, vrijdag 26 december 2008, 15:49 uur tegen overmorgen ist 80 procent kans op dooi en 20 procent kans op vorst alst zo doorgaat zoals gewoonlijk

Nou tot woensdag blijft het gewoon vriesen hoor.....overmorgen heb je juist kans dat we op het toppunt zitten!
Wat betreft de kaarten, ja ik denk dat we na 2 januari weer bergafwaarts gaan wat betreft het vriespunt.....maar dat neemt niet weg dat we van 29 tot iig oud en nieuw op het ijs kunnen gaan.....hoe dan ook op de sloten.....op de grote wateren moeten we denk ik uitgaan van 31 december en 1 januari !!
Check out the light show:)
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 december 2008, 13:31 uur | Bericht #23376
IJsclubs in volle paraatheid

"Heerenveen zou graag ons water willen gebruiken, dat is zo zuiver en levert daardoor prachtig schaatsijs.” Dit zegt Lau Koop, voormalig bestuurslid van de Arnhemsche ijsclub Thialf. Het water staat inmiddels op de baan en de ijsvorming is begonnen. “Na overleg met de gemeente is afgelopen woensdag het zuivere grondwater op de baan gespoten. Dit gaat overigens niet zomaar; de 400 meter ijsbaan is eerst grondig schoongemaakt voor het beste resultaat. Er ligt zo’n 4,5 centimeter water op en dat moet in z’n geheel zijn bevroren voordat we erop kunnen.”


De eerste lichte ijspret. Foto: Alexandra Smink.

Wanneer gaat de baan open?
Ook Theo van de Rijt, voorzitter van de Edese ijsvereniging is er helemaal klaar voor. Net als het Arnhemse Thialf beschikt deze vereniging over een combibaan die zowel voor skeeleren als voor schaatsen wordt gebruikt. De baan in Ede helt naar de binnenkant af en het waterlaagje dat er nu op ligt, is aan de binnenzijde 7 centimeter dik en aan de buitenrand maar 2 centimeter. De heer Van de Rijt meldt:” Door dat dunne laagje kunnen we al snel ijsvorming verwachten. Als het twee dagen ’s nachts 5 graden vriest en overdag onder nul blijft, leidt dat al tot voldoende ijs. Wellicht gaan we morgen al open, maar zeker maandag!” Het is niet zo dat de baan in de winter standaard al onder het water wordt gezet, dan treedt namelijk gemakkelijk algvorming op.


Op zeer ondiepe watervlakten kan al een beetje gespeeld worden met de kracht van ijs. Foto: Jan Stapelbroek.

IJsonderhoud
Als de baan eenmaal geschikt is om er met een flinke hoeveelheid mensen op te schaatsen, is het zaak om de ijskwaliteit zo hoog mogelijk te houden. In het geval van de Arnhemse ijsclub is het de gemeente die wordt ingezet (betaald door de vereniging) om de baan te vegen en daarna een nieuw laagje water op te spuiten. De club in Ede heeft elke avond een spuitploeg die uitrukt om te vegen, gaten te stoppen en een nieuwe laag aan te brengen.


De ijsbaan in Ede is er bijna klaar voor! Er komt koek en zopie en er is een kantine met open haard. Foto: Annelies Mosch.


Willy Bonnink ging naar dit ondergespoten weiland.

Oud ambacht
Dat het schaatsen bijna iets uit het verleden is, blijkt wel uit het feit dat veel jeugd niet eens de beschikking meer heeft over schaatsen. Kijkt u maar eens op de vele kleine kunstijsbaantjes die onze steden en dorpen sieren. Er is vaak een tentje bij waar (veelal ijshockey)schaatsen kunnen worden gehuurd. Een echte lekkere vrieswinter zou het schaatsen ook voor kinderen, pubers en jongeren weer een heel stuk aantrekkelijker kunnen maken. Lau Koop van de Arnhemse ijsclub hoopt dat het enthousiasme dat je vindt op de openlucht-ijsbanen leidt tot nieuwe aanwas van de ijsverenigingen. “Veel ijsclubs zijn slapende en verjongen nog maar nauwelijks. En jeugd hebben we echt nodig.”


De ijsclub in Arnhem heeft afgelopen woensdag het water op de baan gespoten. Foto van de site van de Arnhemsche ijsclub thialf.


Een ven bij Oisterwijk. Foto: Jan Bijveld.

Omdat je niet van een ijsclub alleen kunt bestaan, zijn veel verenigingen zowel skeelerclub als ijsclub. Dit geldt ook voor de Arnhemse en Edese vereniging. Theo van de Rijt; “de laatste jaren neemt het aandeel leden van de ijsclub af, maar het aantal skeelerleden groeit.”

Schaatsen in de aanslag
Voelt u zelf de spanning al stijgen? Hebt u de schaatsen al tevoorschijn gehaald? Op veel plekken in het land zullen weldra de ondergespoten banen opengaan. En richting oudejaarsdag zijn ook de ondiepe vennen en plassen aan de beurt om rondes op te maken.

Bronnen: Meteo Consult, Lau Koop, Theo van de Rijt
markh
Lid
Woonplaats:
Berichten: 9
Lid sinds: 17 aug. 2006
27 december 2008, 17:50 uur | Bericht #23382
Volgens de laatste kaarten van het Amerikaanse model gaat het koude weer gewoon door aankomend weekend, ook geeft het GFS al een aantal runs achter elkaar diepvries koude na het weekend. Ik weet alleen niet hoe de oper in het ensemble zit!

Maar we moeten wel stellen dat verder kijken dan woensdag niet veel zin heeft! Als ook het europese model mee gaat met de Amerikanen dan kunnen we langzaam hopen.

Wat denken jullie zit er winterweer in de lucht!?

Groeten,
Mark
mookje
Lid
Woonplaats: hellum (gr)
Berichten: 98
Lid sinds: 2 jun. 2008
27 december 2008, 18:08 uur | Bericht #23383
Citaat van markh, zaterdag 27 december 2008, 17:50 uur Volgens de laatste kaarten van het Amerikaanse model gaat het koude weer gewoon door aankomend weekend, ook geeft het GFS al een aantal runs achter elkaar diepvries koude na het weekend. Ik weet alleen niet hoe de oper in het ensemble zit!

Maar we moeten wel stellen dat verder kijken dan woensdag niet veel zin heeft! Als ook het europese model mee gaat met de Amerikanen dan kunnen we langzaam hopen.

Wat denken jullie zit er winterweer in de lucht!?

Groeten,
Mark


nou heb ik niet veel verstand van al die termen maar als ik de kaartjes (met pluim) van wetterzentrale bekijk, is volgens mij de echte kou in aantocht.
maar ja ik ben geen kenner.
en pik ik alleen wat ik wil zien eruit
Het hèt nog noeit zo donker wést of het word altied wel weer licht.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 december 2008, 19:37 uur | Bericht #23386
VAB telt helft meer oproepen door koude weer

BRUSSEL - Pechverhelper VAB heeft zaterdag bijna de helft meer oproepen gehad door het koude weer dan op een normale zaterdag. Dat is vernomen van woorvoerder Maarten Matienko.
'Er waren twee pieken, om 10 uur en om 14 uur, typische momenten waarop mensen gaan winkelen', aldus Matienko. 'Door de koude van de jongste dagen nam het vermogen van de autobatterij af. Die batterijen werden ook vaak niet opnieuw opgeladen, doordat auto's gebruikt werden voor korte afstanden of gewoon langs de kant bleven staan door het kerstfeest en de nasleep ervan. Daarom hadden we meer startproblemen.'



In totaal werden er 1.015 pechgevallen geteld zaterdagavond. Vooral in de Antwerpse Kempen en in Limburg moesten de pechverleners tussenkomen. Daarom werden er extra mensen ingezet. Ook de wachttijden waren langer dan normaal. 'Normaal proberen we die te beperken tot een uur, maar nu moesten we vragen om, indien mogelijk, tot twee uur te wachten. Veel mensen gingen winkelen en merkten thuis dat ze in panne stonden, dat was een voordeel.'

De komende dagen verwacht VAB dat het nog drukker zal worden, als het werkverkeer hervat. 'Maar gelukkig zitten we in de vakantieperiode waardoor de grote drukte zal uitblijven.

bron: de standaard
iemanss
Lid
Woonplaats: Tilburg
Berichten: 391
Lid sinds: 28 jul. 2006
27 december 2008, 20:31 uur | Bericht #23387
Natuurijs in Ammerzoden

Op het pleintje op de hoek Haarstraat/Mr. La Grostraat in Ammerzoden - tegenover de kerk - heeft Promotie Ammerzoden Dorp (PAD) in de nacht van vrijdag op zaterdag een schaatsbaan opgespoten. "Iemand kwam op het idee om dit te doen", zegt Leon van den Oord van PAD.



"Samen met enkele inwoners zijn we de hele nacht bezig geweest. We hebben burgemeester Ada Boerma en wethouder Gerard gebeld om toestemming. Die kregen we." En dus kan iedereen er gratis terecht. Zolang het vriest.

bron: Brabants dagblad | Gewijzigd: 27 december 2008, 20:35 uur, door Bronk
Woonplaats:
Berichten: 225
Lid sinds: 14 mei. 2008
27 december 2008, 22:40 uur | Bericht #23389
Tot oudejaarsdag houden we de vrieskou, vanaf het nieuwe jaar enkele dagen dooi waarna de winter scherper terugkomt met meer kansen op sneeuwval.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 927 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 927, lezen 5 mensen het topic "Herfst discussietopic 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden