Al enige dagen zijn er signalen dat het wel eens koud kan worden. Maar met alle teleurstellingen van de afgelopen jaren schreeuwen we dat niet meteen van de daken. Signalen hebben de meteorologen wel vaker gehad, maar als puntje dan bij paaltje kwam, kwam er niets van terecht. Maar nu lijkt het toch echt serieus te worden.
De komende dagen is het nog erg zacht, maar geleidelijk trekt er een hogedrukgebied richting Scandinavië. De wind zoekt later in de week de oosthoek op en dat maakt de weg vrij voor diepvrieskou die met een omweg helemaal vanuit Lapland onze kant op stroomt. Ergens op eerste kerstdag lijkt die kou ons daadwerkelijk te bereiken en voorlopig niet meer te verdwijnen. Vanaf tweede kerstdag komt het kwik overdag nog maar net boven nul en vriest het 's nachts licht. De kans op een snijdende oostenwind is wel vrij groot.
©Weathernews
Hoe dan ook, daar is het uiteraard winter voor, eindelijk vrieskou. En geen sneeuw, dus een goed begin om het ijs te laten groeien. Na een evt. elfstedentocht mag het er ook nog flink bij sneeuwen | Gewijzigd: 20 december 2008, 15:39 uur, door Wolkje7
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Heb er nu wel vertrouwen in een stevige winter en hoop ook een lang durige winter en niet weer maar een week
Dus allemaal blijven hopen dat de kou aan blijft houden en weer een elfsteden tocht
Je moet niet alleen uitgaan van het Britse model. Je kan ook het Europees en Amerikaans model bekijken. Als je nu naar de pluim kijkt dan zie je duidelijk dat alle leden al een paar dagen op dezelfde lijn zitten en dat dat 2 weken geleden heel anders was.
Ga mn handschoenen en wintermuts alvast klaarleggen
Alleen de stroming hoeft goed te zijn en de kou is er.dat zien we rond de kerstdagen wel gebeuren.hoe het daarna uitpakt is altijd onzeker.
Gelukkig is de winter net begonnen en kunnen we nog alle kanten op. de echte wintermaanden moeten nog komen.
en heb er veel vertrouwen in! .
Grtz/..
Natuurijs, 't is TE lang geleden!
De harten van de schaatsliefhebbers gaan steeds sneller kloppen. Naarmate de kerstdagen naderen, neemt de eensgezindheid in de diverse weermodellen toe. Vooral het ECMWF berekent al dagenlang dat in de loop van eerste kerstdag koude lucht met een opstekende oostelijke wind ons land bereikt, die dan voorlopig onze streken niet meer zal verlaten. Enige dwarsligger in deze is het Amerikaanse model, dat eerst het veelbelovende ‘winterhoog’ al snel naar het zuidoosten liet wegzakken en ook vandaag de wind in onze streken na een aantal dagen via zuidoost naar zuid laat draaien met daarbij op grotere hoogte aanvoer van zachtere lucht. Zo rond nieuwjaarsdag wordt in deze berekeningen de winter een doodsteek toegebracht, iets waar de overige modellen absoluut niet toe overgaan. Er liggen dus fraaie perspectieven voor de schaatsliefhebbers.
Modelbespreking
Alle modellen zijn het er vandaag over eens dat het krachtige hogedrukgebied dat boven Noord-Frankrijk ligt, de komende dagen een omtrekkende beweging gaat maken. De belangrijkste kern verschuift woensdag al naar Engeland, om vervolgens in de kerstnacht op te bouwen richting Zuid-Scandinavië. Vervolgens zien we tot in het weekeinde na kerst een krachtige hogedrukgordel liggen van Zuid-Scandinavië naar de Baltische staten, al kantelt het oostelijke deel van het hogedrukgebied aanstaande zondag wat naar Noord-Polen.
De weerkaart volgens de controlerun van het ECMWF, van 21 december 12 uur. De kaart is geldig voor 2 januari 2009; 12 uur. Een noordelijke stroming met zeer koude lucht (op rond 1500 m hoogte daalt het kwiok tot ondert de -10 graden) zorgt ervoor dat er wellicht sneeuwbuien gaan vallen en die koude lucht houdt het kwik, ondanks het feit dat de wind deels van zee komt, in een groot deel van het land onder nul.
Deze ontwikkeling staat in ons land garant voor een aantal dagen met koud winterweer. Met een aanhoudende oostelijke wind gaat het ’s nachts licht tot matig vriezen en de eerste nacht waarin dat gaat gebeuren, is de nacht van eerste op tweede kerstdag. Overdag stijgt het kwik tot rond het vriespunt en er zullen zeker plaatsen zijn waar meerdere ijsdagen kunnen worden genoteerd, tijdens welke het de hele dag blijft vriezen. Het zal daarbij tamelijk zonnig zijn, dus sneeuw wordt er niet verwacht. Hooguit zullen er een paar wolkenvelden die boven de nog relatieve warme Oostzee ontstaan, ons land kunnen binnendrijven.
De weerkaarts voor dezelfde dag, volgens de controlerum van het ECMWF van vandaag, 22 december 0 uur. Geen noordelijke stroming met zeer koude lucht, maar wel een rug in de buurt die nauwelijks wind, of een zwakke oostelijke stroming veroorzaakt. Ook in dat geval is het koud.
Nieuwjaarswinter?
Gedurende de laatste dagen van 2008 ligt het winterse hogedrukgebied nog steeds in een gunstige positie, maar neemt de onzekerheid in de ontwikkeling in de diverse berekeningen wel toe. Langzame dalende luchtbewegingen in het hogedrukgebied maken dat de bovenlucht geleidelijk opwarmt en droger wordt, maar de onderste lagen van de atmosfeer zijn en blijven koud. We kijken dan zo’n tien dagen vooruit, en het is logisch dat er op die termijn nogal wat onzekerheden in de weersverwachting sluipen, hoe vaak komt het immers niet voor dat er op die termijn geen pijl valt te trekken op de weersontwikkelingen? Voor winterliefhebbers zijn de kaarten zoals de 0u run van de Ncep (het Amerikaanse model) ons voorschotelen, het minst boeiend. Met een naar het zuidoosten wegzakkend hoog draait de wind naar zuidoost en later zuid. De bovenlucht warmt nog verder op en hoewel het aanvankelijk aan de grond nog koud is, zijn deze ontwikkelingen op termijn ronduit hopeloos te noemen.
De weerkaart van het Ncep van 0 uur, geldig voor dezelfde dag, is hopelooos voor de winterliefhebber. Een krachtige zuidelijke stroming, met aanvoer van zachte lucht. Als de koude plaklaag is opgeruimd, is het dan gedaan met de winter.
De ontwikkelingen volgens het ECMWF zijn interessanter. Het hogedrukgebied zakt in deze berekeningen helemaal niet naar het zuidoosten weg, maar trekt juist langzaam naar het westnoordwesten, om zich met oud en nieuw iets ten zuiden van IJsland te nestelen. Gegeven deze ontwikkeling draait de wind bij ons naar meer noordelijke richtingen, waarmee zachtere zeelucht vooral de kustprovincies zou kunnen veroveren. Aan de oostflank van dit hoog komt echter een transport van zeer koude vrieslucht op gang, die over Scandinavië zuidwaarts plonst. Een tijdelijke lichte dooi is dan de voordelige prijs die menige winterliefhebber gaarne zou willen betalen, om daarna als beloning volop in de winter te geraken!
Hoe we alles ook wenden of keren, zoals de kaarten er nu bijliggen, is de kans zeer groot dat we in ons land een periode met serieus winterweer gaan krijgen, die vanaf tweede kerstdag tot tenminste de jaarwisseling zal aanhouden en mogelijk nog (veel) langer! Daarmee is het zo goed als zeker dat er op oudejaarsdag op veel plaatsen op ondiepe vijvers, sloten en vaarten geschaatst kan worden. Dat blijkt ook uit de ijspuim van het KNMI, die hiernaast is geplaatst. Op oudejaarsdag is de ijsdikte volgens het gemiddelde van de pluim bijna acht cm.
Het Hellmanngetal
Gezien de winterse vooruitzichten is het leuk om het Hellmanngetal en de vorstsom voor het voetlicht te halen. Met deze getallen wordt een maat gegeven voor de vorstproductie van een winter. Het meest populair is het Hellmanngetal, ook wel het ‘koudegetal’ genoemd. Hiertoe worden alle etmaaltemperaturen, voor zover deze onder nul liggen gesommeerd, met weglating van het minteken. Op officiële meetposten gebeurt dat door 24 uurtemperaturen op te tellen en door 24 te delen. Zo heeft De Bilt in deze nog prille winter een half puntje vergaard (op 13 december bedroeg de etmaaltemperatuur -0.5 graden). De winter met het laagste Hellmanngetal was daar 1989, toen de teller stokte bij slechts 1.9. Aan de andere kant wisten sinds 1901 drie winters meer dan 300 punten te vergaren, 1942 met 331.8, 1947 met 331.8 en 1963 met 345.9 punten. De laatste winter die minstens 200 punten vergaarde was 1979 en de winter van 1997, ook de laatste tijdens welke een Elfstedentocht gereden kon worden, was de meest recente die met 131.6 punten boven de honderd uitkwam.
De vorstsom
Op amateurposten wordt om dit Hellmanngetal te verkrijgen, meestal de minimum- en maximumtemperatuur bij elkaar opgeteld en door 2 gedeeld. Dat geeft een groffer resultaat. Om aan dit bezwaar tegemoet te komen en ook om nóg nauwkeuriger te bepalen hoeveel vorst een winter oplevert, is daarom de vorstsom ontwikkeld, een getal dat snel aan populariteit wint, omdat dit getal ook erg makkelijk te hanteren is. Men telt simpelweg alle negatieve minimumtemperaturen bij elkaar op, met weglating van het minteken. Ligt ook de maximumtemperatuur onder nul, dan wordt deze waarde er ook bij opgeteld. Een vorstdag met -4 om +3 graden scoort dus 4 punten, een ijsdag met -7 om -2 graden, 9 punten. In dat laatste geval wordt er precies het dubbele aantal punten gescoord in vergelijk met het Hellmanngetal, dat volgens de simpele berekening op 4.5 punten uitkomt.
Het zal duidelijk zijn dat met de vorstsom niet alleen de link met het Hellmanngetal behouden blijft, maar er tegelijkertijd een veel grotere gradatie wordt verkregen, waarbij ook zachte winters nog redelijk weten te scoren. Kijken we weer naar De Bilt, dan zien we dat de vorstsom van deze winter al op 21.6 punten staat. De winter van 1989 kwam daar tot 48.9 punten, maar die van twee jaar geleden verliep nóg vorstarmer met 40.2 punten. De drie koudste winters uit de vorige eeuw kwamen boven de 700 punten uit en die van 1963 behaalde zelfs 807.6 punten! De laatste elfstedenwinter van 1997 kwam (slechts) tot 326.6 punten, wat vooral kwam omdat februari 1997 superzacht verliep.
Wat halen we nog dit jaar?
Tot en met de jaarwisseling zal het naar verwachting vanaf de tweede kerstdag in de nachten zo’n 3 tot 6 graden vriezen, terwijl het kwik overdag niet, of slechts kortstondig boven nul komt. Volgens een voorzichtige schatting zal de vorstsom in De Bilt daarbij tussen 25 en 30 punten gaan uitkomen, terwijl het Hellmanngetal wellicht ergens tussen 14 en 18 punten uit zal komen. Mochten we boven 16 Hellmannpunten uitkomen, dan zou de nu komende periode voldoen aan de eisen van een vorstperiode, namelijk een aaneengesloten periode van tenminste vijf dagen met een gemiddelde etmaaltemperatuur onder nul, waarbij de som van deze temperaturen op 16 of hoger uitkomt. De ervaring leert dat als hieraan voldoen wordt, er ook op meerdere plaatsen geschaatst kan worden. De laatste vorstperiode dateert van december vorig jaar, tijdens het inversie- en rijpwintertje van 16 tot en met 22 december. Toen kwamen we tot 18.5 Hellmannpunten. Laten we hopen dat we daar de komende weken nu eens ruim bovenuit stijgen!
Bron: Meteo Consult, KNMI, eigen archief. Foto:s: KNMI, archief.
Het zit al een poosje in de pijplijn en we hebben er ook al over bericht. Vanaf eerste kerstdag stroomt met een oostelijke stroming vrieskou het land binnen. Overdag ligt het kwik dan rond het vriespunt, terwijl in de nacht de kans op matige vorst steeds groter wordt. Maar hoe gaat dat verder met de ijsvloer? Welnu "It giet oan". Natuurijs wordt heel aannemelijk!
Computermodellen berekenen de eerste ijsvorming in de nacht naar zaterdag toe. Een de dagen daarna zet deze trend door. Voor grotere plassen en vaarten zit het er dik in dat we rond de jaarwisseling in de buurt van 10cm ijs uitkomen. Dit moet voldoende zijn om de ijzers uit het vet te halen. Overigens kan dat voor ondergespoten weilandjes waarschijnlijk al veel eerder. Of we ook meer waarde aan de titel "It giet oan" mogen hechten is nog maar zeer de vraag. Verwijzend naar de tocht der tochten is het nog veel te vroeg om conclusies te trekken.
©Weathernews
De schaatsen kunnen uit het vet. Woordvoerder Harry Geurts van het KNMI zei dinsdag dat het komende periode zo koud wordt dat er een goeie kans is dat we na de kerst kunnen schaatsen.
Vanaf tweede kerstdag vriest het volgens het KNMI 's nachts licht tot matig en ook overdag komt de temperatuur op veel plaatsen niet boven nul. "Ideale omstandigheden om het ijs snel te laten groeien, aldus Geurts.
KNMI
Het ijsmodel van het KNMI berekent voor het eind van het jaar dat op water van twee meter diep een ijslaag van vijf centimeter kan ontstaan. "Door de straffe oostenwind wordt het ook voor het gevoel koud, maar het is wel zonnig.''
Kerst
Volgens Geurts zit een witte kerst er niet in. "Nederland heeft al bijna dertig jaar geen witte kerst gehad'', aldus de zegsman van het meteorologisch instituut. In ruim een eeuw is een witte kerst in ons land slechts zes keer voorgekomen.
Bron:Nu.nl | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 12:20 uur, door Joyce.s
Nou in lelystad heb ik beide kerstdagen, zeker 5 jaar(niet achter elkaar) meegemaakt dat het besneeuwd was, overigens heb ik geen schaatsen, maar dat weerhoud me er niet van om erop te gaan!! xD
De term witte kerst geldt alleen, als er in De Bilt een onafgebroken laagje sneeuw ligt, beide dagen.
gr. Jan
Die regel houden ze aan ja, alleen zeiden ze in dit gevaal ''nederland''
Dan moeten ze zeggen, in De bilt is er al zoveel jaar geen sneeuw gevallen beide kerstdagen, ronduit krom
''ontopic''
zo te zien op het knmi, begint het vrijdag al , gaat goed zo.
Zou grappig zijn als er weer eens een Elfstedentocht gehouden kan worden, maar daar is het nog te vroeg voor
Het maakt niet uit hoe of wat maar als er op een of beide dagen en sneeuwvlok viel op het dak van de meteoconcul al daar was er sprake van en witte kerst.
1 sneeuwvlok was voldoende de grap was wel zo zei hij dat al lag er tien meter sneeuw als er op dat dak geen sneeuw lag was het geen witte kerst.
Groothandelaren in schaatsen doen goede zaken met de koude dagen in het vooruitzicht. ,,De afgelopen dagen is de omzet vergeleken met vorig jaar met 10 procent gestegen. Maar als het deze week flink gaat vriezen, verkopen we misschien wel het drievoudige'', zei een medewerker van schaatsfabriek Viking in Almere woensdag.
Het KNMI gaf eerder aan dat de schaatsen uit het vet kunnen. De komende periode wordt het naar verwachting zo koud, dat er na de kerst geschaatst kan worden.
,,We hopen op net zo'n topjaar als 1997; het jaar van de laatste Elfstedentocht'', zegt de medewerker van Viking. ,,Normaal gesproken verkopen we 15.000 paar schaatsen per jaar. Maar als het goed vriest, kan dat oplopen tot 115.000 paar per jaar.''
©De Pers