Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 december 2008, 14:58 uur | Bericht #23211
Poolkou

Officieel is het nog geen winter, die begint pas aanstaande zondag, maar er zijn sinds half november al heel wat winterse weersomstandigheden geweest. Wij hebben al een aantal keer sneeuwval gehad, de Ardennen en het Sauerland liggen nog onder een sneeuwdeken, om nog maar te zwijgen van de Alpen en de Pyreneeën. Zelfs op de Spaanse hoogvlakte zijn er kortgeleden mensen ingesneeuwd. Voortekenen van een strenge winter bij ons, of niet?


Normaal zit de Noordpoolwervel net zo in elkaar als de Zuidpoolwervel, die hierboven te zien is. Dat wil zeggen; de koude lucht blijft boven het poolgebied in een afgesloten zone.

Er is wel een flink aantal aanwijzingen dat het winterseizoen in onze contreien anders zal verlopen dan de vorige jaren. Zo is de zon nog steeds vlekloos. De laatste Elfstedentocht, in 1996, vond ook plaats in een zonnevlekkenminimum. Zo is er een aardige koudebuffer aan sneeuw in Europa aanwezig. En zo is er nog steeds geen westcirculatie ingezet. De afgelopen twee winters waren die westcirculaties er wel, en werden er vanaf de oceaan vrij gemakkelijk storingen onze kant opgeduwd. Dat resulteerde in veelal relatief zachte maanden en in wisselvalligheid.


De Noordpoolwervel is 'losgekomen', in twee stukken uiteengevallen waarvan er eentje boven Siberie ligt en de ander boven noordelijk Amerika. Aangegeven zijn de luchttemperaturen op zo'n 1500 meter hoogte, waarbij geldt; des te donkerder blauw des te kouder het is.

Zeer koud in Siberië en Canada
Momenteel zijn onze ogen gericht op een tweetal zeer koude gebieden op het noordelijk halfrond; Noord-Amerika en Siberië. Temperaturen tot onder -55 graden zijn afgelopen dagen gemeten in Siberië, terwijl Canada ook sidderde van de vriestoestanden. En in beide (immens grote) regio’s blijft dat voorlopig zo. Diep in het Canadese land is het voorlopig op veel plekken 10 tot 20 graden kouder dan normaal! Dan moet u denken aan temperaturen die veelal tussen -30 en -40 graden liggen.


De temperaturen aan de grond, vanmiddag rond 12.00 uur. Roze zijn temperaturen tussen -40 en -50. Oranje is kouder dan -50 graden.!


Temperaturen op 1500 meter hoogte aanstaande zaterdag. Het blijft koud in noordelijk Amerika en in Siberie.


En ook maandag aanhoudende kou.

De extreme kou is afkomstig van de Noordpool. Normaliter houdt de koudste lucht zich boven de Noordpool op en spreidt zich nu en dan naar andere richtingen uit. Ditmaal is die koude bel, die koude poolwervel, in twee stukken gebroken. Eén zo’n koud deel is naar Canada en omgeving afgezakt, het andere deel is naar Siberië gedreven. Op de kaarten hiernaast zijn de koude stukken te zien, zowel op 1500 meter hoogte boven de grond als net boven het aardoppervlak.

Doorzwiepend in de VS
Vanuit Canada glijdt de kou af en toe ook een heel eind de Verenigde Staten in. Zo heeft het in New Orleans afgelopen weekeinde gesneeuwd! Dat was daar nog nooit eerder gebeurd. Of wat te denken van sneeuwstormen in Las Vegas, ook vrij zeldzaam daar. En zo zwiept de koude lucht ook oostwaarts, richting New York en omstreken. Vanaf morgen gaat het daar (alweer!) sneeuwen. Zaterdag waait het in New York fors, wordt het amper +1 en gaat er een stuivend sneeuwdek gevormd worden. Verder noordwaarts is het uiteraard kouder, met in Toronto in de nacht naar zaterdag -12 en overdag -6 graden.


Verwachte middagtemperaturen volgende week dinsdag. Het koudst is het in oostelijk Siberie.

En wij?
Tja, bijzondere omstandigheden dus op het noordelijk halfrond. Wat kan dat voor ons betekenen? Nou, in ieder geval grotere winterkansen dan andere jaren. De straalstroom lijkt voorlopig nog te blijven golven/meanderen en aldus is een straffe westcirculatie met aanvoer van milde oceaanlucht niet aan de orde.

Bovendien kunnen de koude bellen die ‘rondzwerven’ best eens een keer deels onze kant opkomen. De nieuwste ECMWF berekeningen laten op steeds grotere schaal oostelijke winden een rol spelen vanaf de kerstdagen. Niet dat we daarmee gelijk lucht vanuit Siberië krijgen; daarvoor dient wel een hele grote afstand te worden overbrugd. Maar, als die wind maar lang genoeg uit de oosthoek blijft waaien, dan kan dat in theorie uit-ein-delijk wel gebeuren. Zo zit er in de nieuwste pluimberekening van het ECMWF 1 optie die op nieuwjaarsdag de diepvrieskou binnen laat glijden. Met daardoor als minimumtemperatuur in Enschede -20 graden tijdens de jaarwisseling, en vervolgens overdag -10. De daaropvolgende koudste optie komt overigens met -8 graden ’s nachts en -4 graden overdag. En daarmee zouden heel wat schaatsliefhebbers zeker al tevreden zijn!

Bronnen: Meteo Consult, ECMWF.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 81 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 81, lezen 2 mensen het topic "Discussietopic over het noodweer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden