Vroeger was alles beter, de winters strenger en vroeger hadden we pas echt schaatspret. Het is over en de kans hierop zal enkel nog maar minderen. Zo beginnen we nu ons verhaal? Lekker pessimistisch, maar vergeet niet dat wij ondanks de opwarming waar men over rept nog altijd strenge winters kunnen krijgen. Zelfs een ‘’63’’ je kan er nog inzitten.
In 1963 voorspelden de amerikaanse weerbureau’s dat de winter vroeg in zou vallen maar echter vooral ook nogal fors. Deze winter zou een van de sterkere worden. Naar wat later blijkt hadden ze ook nog gelijk! De 1e koude periode brak rond de 21e November aan en bracht vooral winterse buien en temperaturen rond 0 graden. In Nederland bleef de sneeuw nog moeizaam liggen maar in het zwarte woud lag er al 30cm. Op de 22e werd het in het noorden van Zweden al -22 graden. Uitzonderlijk koud, en deze koude massa was natuurlijk een goede voorbode. Het brongebied lag vol met koude lucht. Op de 23e kwam de 1e (bijna) ijsdag tot stand, in bijna heel Nederland bleef de temperatuur onder nul. Een vroege winter dus. Eelde had -7 graden als minimum, en door de hardnekkige mist brak er een soort inversie aan. Het had warmer kunnen zijn als deze mist niet was blijven hangen.
Daarna werd het hier wat beter maar brak de winter pas in oost-europa aan. Voornamelijk Rusland en de Balkan kregen de winter, in Italie kregen ze vooral veel regen, welke tot enorme overstromingen leidde. Moskou had vanaf 1 December 7cm sneeuw, nog niet echt spectaculair voor die regio en de kou zat dus vooral in Scandinavie.
Echter is de kou in Nederland niet verdreven en de 8e meldde Eelde -8 graden als minimum. Overdag komt de temperatuur nipt boven nul. Overal op het europese vasteland hebben ze nachtvorst. De 4e kwam de 1e strenge vorst voor. In Twenthe werd het -10 graden. En juist deze dag openen de 1e schaatsbanen. Er kan officieel op natuurijs worden geschaatst.
Op Sinterklaasavond en de volgende dag was de hardnekkige mist de boosdoener voor vele ongelukken in het land. 24 uur lang werd er een dikke mistlaag gerapporteerd. Ook in Engeland is de mist afschuwelijk en werkt daar als een dodelijke smoglaag. Vele mensen hebben daar last van deze mist. Heel europa had bar winterweer en de ongelukken liepen op tot ruim 400. Bizar veel! De 6e December werd er zelfs een zwerver doodgevroren in Sittart te Nederland gevonden. Vanaf de 7e werd het overdag wat warmer met temperaturen tussen de 2 graden in mistgebieden tot 8 graden in het zonnetje. Nog altijd hadden we hogedrukinvloeden.
11 December brak een totaal andere periode aan, op de oceaan hadden zoveel depressie’s zich verzameld. Het hogedrukgebied kon deze niet meer tegenhouden. Veel wind en regen en vrij hoge temperaturen vanaf nu dus. Echter was een dag later de wind alweer gedraaid naar Noordwest en bracht winterse buien. In scandinavie is het nog altijd bar en boos met -25 graden s’nachts. De 17e bracht een zware storm en zorgde voor flink wat schade in Nederland. Nog altijd vrij zacht met 7 graden. Daarna soms wat neerslag, soms met natte sneeuw maar overdag boven nul (+3) en s’nachts net onder nul (-1). In Frankrijk viel er op de 21e maarliefst 1,5 meter sneeuw. Daarna trad daar de dooi in en werd het zacht.
De 22e brak de winter echt aan. Rond 0 in een groot deel van het land, in het noordoosten net onder nul met wat lichte sneeuw. In Duitsland echter -5 tot -10 graden. Rond kerst hadden we ook in Nederland temperaturen s’nachts tot -10 graden. Met name in Duitsland zakte het kwik zelfs tot -20graden. De 27e kwam er zelfs al drijfijs op de Eems voor nabij Duitsland en Groningen. De 28e bracht nog diverse sneeuwbuien maar zelfs vanuit het zuiden kwam er nu koude lucht. Met deze stroming werd het in Zuid Nederland zelfs overdag -7 tot -10 graden. In de Ardennen -10 tot -15. In Duitsland extreem koud, tot -25 graden.
De 29e brak een nieuwe periode aan, van de veranderlijke wind was niets meer over en we kregen een strakke oost-stroming. Overdag kelderde de temperatuur tot matige vorst, s’nachts strenge vorst! Wel droog en zonnig. De 31e kreeg nog wel een sneeuwjacht voor zijn kiezen met veel sneeuw en erg koud weer.
De dagen daarna verlopen nog steeds koud, met op de 2e Januari een minimum van -14 graden. Wel is het vrijwel droog. De 4e Januari bracht dooi met ijzel maar niet overal kon de dooi toekomen. Nog altijd op grote schaal vorst en gevaarlijke gladheid. De 5e bracht dooi en werd het echt overal zachter. In een groot deel van Europa dooide het nu wel maar echt zeer zacht werd het niet.
Echter is het vanaf de 7e weer aan het vriezen en krijgen wel alweer een vorsperiode. Wel droog maar koud! Ook de 10e was het weer streng aan het vriezen s’nachts met -14 graden. In Scandinavie was het opnieuw ijzig met -25 graden. Op de 11e werd het met -20 graden als minimum in Leeuwarden extreem koud. Er kwamen zelfs berichten van Ijsnaalden binnen, zeer uitzonderlijk is dit. Daarna bleef de winter voortduren met op de 15e in Innsbruck in Oostenrijk -30 graden.
Op 18 Januari gebeurd het dan, de meest barre Elfstedentoch ooit. In de ochtend bij de start vroog het maarliefst 20 graden. Diverse lichaamsdelen konden het niet aan en bevroren zelfs.
Zelfs pekelen om de gladheid te bestrijden hielp inmiddels niet meer, het was te koud en vrijwel geheel europa werd ontregeld. Ook nu nog blijft het constant matig tot streng vriezen overdag en streng in de nacht. Nog altijd is het wel meest droog weer, maar zeer koud.
Op 24 Januari word het wat warmer met overdag dooi rond de 4 graden, en zelfs wat regen. De westelijke winden nemen wat in omvang toe. Een dag later lag er alweer een Hogedrukgebied boven Belgie welke ons veelal zware mist gaf. Daarna kwakkel weer met soms gladheid. Echter wilt er op de 30e weer koude lucht naar ons toe trekken. En de 31e vriest het alweer streng, niet eerder was het zo koud. Zo lang koud! Begin Februari komen er veel sneeuwbuien voor en is het , ja het word saai. Erg koud! Veel problemen zijn er inmiddels met dit koude weer. 11 Februari dringt dan weer dooi lucht dichterbij en weer gaat er op grote schaal sneeuw vallen. Nog altijd wilt het niet lukken, hier nog vorst terwijl het in Frankrijk 10 graden was. De 14e treed dan wel de dooi in en word het duidelijk zachter. Echter vallen we de 15e weer terug en meteen vriest het streng. Ongeloofelijk grote verschillen van soms 10 graden in 6uur worden er gemeten.
Nog altijd af en toe sneeuw en soms opklaringen maar altijd nog koud (-3 tot -10 graden). Constant koude lucht en het brongebied, Scandinavie is altijd erg koud (-15 tot -25 graden.)
Op 21 Februari werd pas duidelijk dat een heel groot deel van de wereld bizar koud was. Zelfs op de Kaapverdische Eilanden ten hoogte van Senegal werd hagel gemeld. Ook in Nederland bleef het matig vriezen met soms sneeuw. Op de 22e werd het inmiddels al de 44e ijsdag. Later deze maand werd het overdag zachter met -2 graden. In de nacht nog altijd zeer strenge vorst tot -18 graden. Het begin van Maart gaf de zon toch wat kracht af en overdag werd het warmer, tussen de 0 en 5 graden. Echter waren de nachten nog steeds zeer koud met -10 tot -15 graden.
Op 6 Maart is de winter voorbij, dan komen de depressie’s door en met de regen stijgt de temperatuur rap naar 12 graden.
Een winter die niet vergeten zal worden!
Met dank aan: http://www.everyoneweb.com/winter1963/