Als we goed schudden met een fles champagne en de kurk eraf schieten, zal de champagne de lucht in spuiten. Dat is volgens wetenschappers van de universiteit van Oxford precies wat er gebeurt als een aardbeving de grond in de buurt van een vulkaan doet beven. Gesmolten stenen worden flink door elkaar geschud tot ze exploderen. Vulkanen kunnen na een aardbeving tot vier keer vaker uitbarsten. Met die kennis zou het mogelijk zijn om vulkaanuitbarstingen soms op voorhand te voorspellen.
Champagne-effect
Exact voorspellen wanneer een vulkaan zal uitbarsten, blijft weliswaar onmogelijk. Soms kan een aardbeving met een epicentrum op honderden kilometers van een vulkaan al het nodige effect hebben. In andere gevallen kunnen stenen zich zodanig opstapelen tot de druk hoog genoeg wordt. Een uitbarsting kan dus zelfs pas maanden na een aardschok plaatsvinden. De theorie over een relatie tussen aardbevingen en vulkaanuitbarstingen bestaat al langer, maar de Britse wetenschappers hebben ze nu ook statistisch aangetoond. Ze voerden hun studie op basis van een groep vulkanen in het zuiden van Chili. Daar had Charles Darwin het idee van het 'champagne-effect' voor het eerst geopperd.
Trillingen
Verschillende vulkanen in het studiegebied barstten de voorbije 150 jaar binnen één jaar na een aardbeving uit. Opvallend is dat de scheur waar de aardbeving plaats had, vaak heel ver van de vulkaan in kwestie lag. Dat doet vermoeden dat de trillingen de stenen onder de vulkaan doen schudden. En net zoals bij een fles champagne zal de inhoud uitbarsten als de druk te hoog wordt.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 09:41 uur, door Joyce.s