Het hoeft niet altijd over de opwarming van de aarde te gaan. In sommige streken zouden ze het zelfs niet zo erg vinden als het er een paar graden warmer wordt. De plaatsen hieronder zijn zonder twijfel de koudste (bewoonde) gebieden op onze planeet.
International Falls: de diepvries van de VS
De koudste plaats in de 48 Amerikaanse staten op het vasteland onder Canada ligt in Minnesota. In het stadje International Falls bedraagt de gemiddelde jaartemperatuur 2 graden Celsius. In de wintermaanden komt de temperatuur er zelfs niet boven het vriespunt uit. Ieder jaar organiseert de stad een festival met races op een sneeuwmobiel, ijssculpturen en zelfs bowling met bevroren kalkoenen. Fraser, een stadje in Colorado, claimt eveneens de diepvries van de VS te zijn. De ruzie gaat zelfs zover dat de beide steden voor de rechtbank hun gelijk hopen te halen.
International Falls
Umiat: de koudste plaats van Alaska
International Falls en Fraser mogen eigenlijk nog lang ruzie maken, want de echte diepvries van de Verenigde Staten ligt natuurlijk ergens in het koude Alaska. Umiat kaapt daar de prijs van koudste plek weg met een gemiddelde temperatuur van -12,1 graden. Als we dan bedenken dat het tijdens de zomer gemakkelijk 21 graden is, moeten de winters er ijskoud zijn. Er wonen slechts vijf mensen in Umiat en niemand verblijft er permanent.
Snag: koudste dag ooit
In het Canadese Snag werd op 3 februari 1947 de koudste temperatuur ooit in Noord-Amerika geregistreerd. De thermometer had het zelfs begeven, maar wetenschappers konden achterhalen dat de temperatuur er toen -63 graden bedroeg. In zo'n temperatuur kunnen mensenstemmen kilometers ver gehoord worden. Het is ook gemakkelijk om iemand te volgen omdat hun bevroren adem liefst een kwartier blijft hangen.
Yakutsk: de koudste plek op aarde
Het Siberische Yakutsk beweert de koudste plek op onze planeet te zijn. In januari ligt de hoogste temperatuur er rond -50 graden. Toch wonen er nog steeds 200.000 mensen. Ze laten de motor van hun wagen soms een hele dag draaien om zeker thuis te geraken. Mensen kunnen er best geen bril dragen. Die zou kunnen vastvriezen en stukken huid afrukken bij het afnemen.
Verkhoyansk: een afgesloten wereld
Op acht dagen rijden van Yakutsk ligt Verkhoyansk, een andere ijskoude plaats die helemaal is afgesloten van de ontwikkelde wereld. Enkel in de winter kan je deze plaats met de auto bereiken, want dan zijn de meren bevroren. Er zijn immers geen landwegen die richting Verkhoyansk lopen. Toch wonen er 1.300 mensen die zich vooral bezig houden met jacht. Er is ook goud te vinden in Verkhoyansk, maar het is te koud om er een winstgevende handel van te maken. Ooit werd er een temperatuur van -72 graden gemeten. In januari is het er niet 'warmer' dan -49 graden.
In de buurt van Verkhoyansk ligt nog een andere stad die mee naar de kroon van koudste plek wil dingen. Oymyakon wordt omringd door bergen en dus blijft de koude lucht er gemakkelijk hangen. In de winter is het er doorgaans kouder dan -45 graden. De stad zou ook een onofficieel record hebben gehaald van -78 graden.
Vostok Station: de echte recordhouder
Op de zuidelijke helft van onze planeet is het veel gemakkelijker om de koudste plek te vinden. In Vostok Station, een Russisch onderzoeksstation in Antarctica, werd in 1983 een temperatuur van -89,2 graden vastgesteld. Toch is het station het hele jaar door bemand.
Bron:HLN.Be | Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:15 uur, door Joyce.s