Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 december 2008, 21:41 uur | Bericht #23041
Radar en neerslag

Steeds meer boeken we vooruitgang in de mogelijkheden die de techniek en apparatuur ons kunnen geven. In de jaren 60 en 70 was het al een welkome aanvulling als we op eenvoudige wijze een radarbeeld tevoorschijn konden halen om ons een beetje inzicht te kunnen geven in het actuele neerslagbeeld van Nederland.

Tegenwoordig wordt de lucht met meer elevaties en aantal scans per tijdseenheid door de radar afgetast. Elke 5 minuten hebben we de beschikking over een radarbeeld. Zo kunnen we nog beter en sneller de ontwikkeling van bijv. buien volgen. Sinds enige jaren wordt radarinformatie ook steeds vaker gekoppeld aan andere gegevens zoals bijv. (nattebol)temperatuurgegevens in de bovenlucht. Weten we bijv. dat vanaf de grond tot 1 km hoogte de (nattebol)temperatuur onder nul is en blijft en de radar ziet in een dergelijk gebied neerslag in deze luchtlaag voorkomen dan is de kans groot dat er sneeuw valt. We kunnen dus bijv. de heersende temperatuur aan het voorkomen van neerslagecho's in een bepaalde laag koppelen, een methode dat overigens al langer bestaat. Ook kunnen we de beelden koppelen aan verticale snelheden m.b.v. de Doppler technieken zodat we ook voorzichtig kunnen afleiden of het om neerslag in de vorm van buien gaat of dat de neerslag van frontale oorsprong is of voorkomt uit stratiforme gelaagde bewolking.



De beelden zijn nauwkeurig zolang de neerslag niet in de marge rond het vriespunt valt. Onderkoelde neerslag, ijsregen en sneeuw zijn verschijnselen die vaak tijdens warmtefrontpassages binnen een hele kleine zone kunnen voorkomen nadat Nederland een vorstperiode heeft gehad en de dooi invalt. Op zo'n moment kan een radarbeeld een inschatting of benadering geven van de neerslagsoort die valt. Echter, de actualiteit kan dan evengoed behoorlijk afwijken van hetgeen de radar ons voorschotelt. We moeten dus ten alle tijden deze beelden goed blijven interpreteren. Zonder duidelijke handleiding en gedegen kennis blijft het dus gevaarlijk om deze radarbeelden te gebruiken omdat deze al snel als dé waarheid worden gezien.

©Meteonet
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 158 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 158, lezen 4 mensen het topic "Herfst discussietopic".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden