Het gaat donderdag enige tijd sneeuwen. Het verkeer ondervindt daar naar verwachting hinder van. De sneeuw dooit wel snel weer weg, meldt het KNMI. Volgende week lijkt de lichte vorst terug te keren.
Sneeuw leidde woensdag in West-Duitsland tot grote problemen op de wegen. In Nederland sneeuwde het vooral in het zuidoosten. Zo viel in de Limburgse heuvels woensdag zo'n zes tot acht centimeter. In Duitsland viel tot vijftien centimeter. De ANWB verwacht donderdag een heel drukke avondspits met in totaal meer dan 400 kilometer file, heeft een woordvoerder donderdagochtend laten weten.
©De Pers
In een flink deel van Nederland werd woensdag 3 december een klein sneeuwdekje verwacht. Uiteindelijk bleef dit sneeuwdekje in een groot deel van het land uit. De sneeuw die in de nacht naar woensdag gevallen was, smolt namelijk op veel plaatsen snel weg. In Zuid-Limburg was dat niet het geval. Vooral in de heuvels bleef het tot aan het einde van de ochtend sneeuwen, met een winter wonderland als gevolg!
In de heuvels van Zuid-Limburg werden prachtige plaatjes geschoten. Foto: Liesbeth Raeven.
Ook in het Limburgse Bocholtz bleef het lang sneeuwen. Foto: Sven Daemen.
Sneeuwvalverwachtingen zijn één van de moeilijkste zaken in de meteorologie. Dat er neerslag gaat vallen, is vaak goed te voorspellen, maar in welke vorm hangt soms af van enkele tienden van een graad.
Klein temperatuursverschil is cruciaal!
Deze net-wel-net-niet situatie werd gisteren in het Zuid-Limburgse heuvellandschap extra duidelijk. Het hoogteverschil en de daarmee samenhangende temperatuursverschillen zijn in Limburg eigenlijk minimaal. Het hoogteverschil bedraagt maximaal zo’n 300 meter, het hoogste punt (de Vaalserberg) is 322 meter hoog, en daarmee is het temperatuurverschil tussen het hoogste en het laagste punt ongeveer 1,8 graden. Daarbij wordt uitgegaan van een nat-adiabatisch temperatuurverval.
Nog een foto uit Heerlen. Foto: Erwin Blezer.
Dit is een meteorologische vakterm die misschien enige uitleg behoefd. Iedereen weet dat hoger in de atmosfeer de temperatuur daalt. In een droge atmosfeer spreekt men van een droog-adiabatisch temperatuurverval en dat is 1 graad per 100 meter. In een vochtige atmosfeer koelt een opstijgend luchtpakketje af, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt en het luchtpakketje uiteindelijk verzadigd raakt en condenseert. Bij deze condensatie komt warmte vrij, en deze warmte komt ten goede aan de temperatuur van het opstijgende luchtpakketje. Hierdoor is het temperatuurverval niet 1 graad per 100 meter, maar gemiddeld dus 0,6 graden per 100 meter.
Vooral naast de wegen bleef de sneeuw goed liggen. Foto: Math Gossens.
De sneeuw in Limburg bleef liggen boven globaal 150 meter hoogte t.o.v. NAP. Dat betekent een temperatuurverschil van ongeveer 0,9 graden hier de doorslaggevende factor is geweest.
Hoeveel is er precies gevallen?
De hoeveelheden sneeuw die gisteren in het zuiden van Limburg zijn gevallen, verschillen sterk van plaats tot plaats. Op de meeste plaatsen bedroeg het sneeuwdek niet meer dan enkele centimeters. Lokaal, bijvoorbeeld in Vaals, ontstond er boven 200 meter hoogte een sneeuwdek van maarliefst 8 tot 10 centimeter.
Toch was niet alleen Limburg de locatie waar vroeg in de ochtend nog wat sneeuw terug te vinden was. Vrij uitzonderlijk was de melding vanuit Amsterdam, waar veel auto’s voor het ochtendgloren nog wit waren. En ook op de snelweg A1 tussen Muiden en Hilversum lagen er in de bermen langs de kant van de weg nog wat restanten van de nachtelijke sneeuwval.
Nog meer witte bomen in Heerlen. Foto Math Gossens.
De situatie van donderdag 4 december
Ook op donderdag 4 december werd de moeilijkheid van sneeuwvalverwachtingens weer eens duidelijk. Vrijwel alle modellen gaven aan dat de neerslagzone die over ons land zou trekken voor een belangrijk deel in de vorm van regen zou zijn, maar toch begon het op meer plaatsen dan verwacht ineens langere tijd te sneeuwen. Het is dus niet duidelijk wat in een situatie als deze, waarin het erom hangt, de doorslag geeft. Daarmee blijkt maar eens dat het weer, hoe de verwachting ook is, uiteindelijk altijd zelf gelijk heeft.
Bron: Meteo Consult.