In Venetië is maandagochtend de hoogste waterstand sinds 1979 geregistreerd. Op de wereldberoemde Piazza San Marco staat het water al circa 80 centimeter hoog.
Het hoogtepunt van de overstroming wordt rond het middaguur verwacht. Het water in de lagune van Venetië staat dan 1,60 meter hoger dan normaal. Bij zo'n waterstand komt het hele stadsgebied blank te staan, ook de hoger gelegen delen. De bewoners van de lagunestad worden met luidsprekers gewaarschuwd, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.
De Venetianen hebben in de Middeleeuwen hun stad op het water gebouwd om zich vijanden van het lijf te houden, maar kregen al in 782 voor het eerst te maken met 'acqua alta', hoog water dat de stad binnendringt. De daarop volgende eeuwen keerde het probleem steeds weer terug: in 1240 stond het water meer dan manshoog in de straten van Venetië.
Al sinds de 19e eeuw wordt gestudeerd op technische oplossingen voor het probleem. In 2003 werd begonnen met het project MOSE, een systeem van beweegbare afsluitingen die in geval van hoog water de lagune van Venetië moeten behoeden voor de toestroom van meer water uit de Adriatische Zee. De waterkering moet in 2011 klaar zijn en is vernoemd naar de Italiaanse naam van Mozes, de oudtestamentische profeet die de wateren van de Rode Zee wist te temmen.
©De Pers | Gewijzigd: 24 april 2017, 09:42 uur, door Joyce.s
Het waterpeil in Venetië is langzaam terug aan het dalen. Het waterniveau bereikte een hoogte van 156 cm. Het is al 22 jaar geleden dat het water nog zo hoog stond. Dat meldt het Venetiaanse weerstation.
Het weerstation voorspelde eerst een waterpeil van 160 cm, maar door een verandering van de windrichting is het water nu aan het dalen. Het overgrote deel van het toeristisch centrum staat nog steeds onder water, net als het beroemde San Marcoplein. De verplaatsingen binnen de stad blijven moeilijk.
Alarmcentrale via sms
Het fenomeen van de overstromingen wordt ook wel 'aqua alta' genoemd. "Het is een uitzonderlijke 'acqua alta' en gelieve u alleen te verplaatsen binnen de stad als het echt noodzakelijk is", waarschuwde Massimo Cacciari, de burgemeester van Venetië.
Naast de plaatsing van traditionele voetgangersbruggen en omgeroepen waarschuwingen heeft de overheid ook een alarmcentrale via sms opgestart. Op deze manier kan het waterpeil constant geëvalueerd worden. Een nationale transportstaking heeft de verplaatsingen met de vaporetto, een soort waterbus, extra moeilijk gemaakt.
Record op 194 cm
Het waterpeil zal gedurende de hele dag goed moeten dalen om tegen de avond terug een normaal niveau te kunnen bereiken. Volgens voorspellingen van het weerstation kan het waterpeil morgenvroeg weer beginnen stijgen.
Op 4 november 1966 werd Venetië het zwaarst getroffen door het 'aqua alta': toen stond het water 194 centimeter hoog. De rest van Italië was toen eveneens getroffen door enorm zware overstromingen.
©Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 09:42 uur, door Joyce.s