Nog terugkijkend op een grotendeels wit weekeinde in Nederland, verheugen veel skiliefhebbers zich natuurlijk alweer op de wintersport. De ski’s werden dan ook van zolder gehaald, maar helaas voor de wintersporters waren veel pistes tot nu toe nog gesloten. Met de vele sneeuwval van de afgelopen week in onder andere de Alpen, is besloten om enkele pistes dit jaar vervroegd te openen. Ook de komende dagen wordt in de bekende wintersportgebieden namelijk weer sneeuw verwacht.
Op 734 meter hoogte ligt in Schnepfau in het Bregenzerwald al behoorlijk wat sneeuw. Bron: webcam Bregenzerwald.
In Oostenrijk lag deze week op sommige plaatsen meer dan een meter sneeuw en ook Zwitserland kon, na en paar matige weken, deze week weer opgelucht adem halen. Maar niet in alleen de Alpen viel veel sneeuw, ook dichterbij huis werden de Ardennen en het Sauerland bedolven onder een sneeuwlaag van meer dan 20 centimeter. In de Franse wintersportoorden en op de Spaanse pistes viel het tot vorige week nog een beetje tegen, maar ook daar viel de afgelopen dagen een flink pak en het einde is nog niet in zicht.
Ook komende dagen wordt er weer flink wat sneeuw in Europa verwacht. Hier ziet u de verwachte sneeuwdiktes voor zondagochtend. Rode lijnen geven meer dan 10 centimeter aan.
In Frankrijk zouden enkele skiliften, waar de laatste jaren vrijwel geen sneeuw viel, volgens velen wegens klimaatverandering, dit jaar voorgoed gaan sluiten. Juist dit jaar ligt er (eind november al!) een behoorlijk pak sneeuw en is besloten dat de skiliften dit weekeinde toch open gaan en bij aanhoudende goede skicondities ook open blijven.
Hoe hoger je komt, hoe meer sneeuw natuurlijk. Hahnenkamm op 1660 meter. Bron: webcam Hahnenkamm.
Waar komt die kou vandaan?
Ook in grote delen van Nederland viel vorig weekeinde flink wat sneeuw. Zelfs de Nederlandse heuvels op de Veluwe werden toen bedekt met bijna 20 centimeter sneeuw. Een hogedrukgebied lag boven de Atlantische Oceaan, waardoor de stroming grotendeels noordelijk werd, gezien de wind rondom een hogedrukgebied met de klok mee waait. Vanuit het poolgebied werd toen in een razend tempo koude lucht aangevoerd en dat was dan ook meteen merkbaar aan de temperatuur. De maximumtemperatuur kelderde in Nederland op sommige plaatsen van 8 graden op vrijdag, naar nog amper 2 graden op zaterdag. Die koude lucht drong helemaal door naar het zuiden van Europa, tot aan het midden van Spanje, waar het op dit moment ook nog vrij koud is en er op veel plaatsen sneeuw valt.
Ook de skilift in Damuls in het Bregenzerwald zijn klaar om in gebruik te nemen. Bron: webcam Damuls.
Een vrij uitgestrekt lagedrukgebied met de kern boven Schotland zorgt in een groot deel van Europa de komende dagen echter voor een meer zuidelijke stroming waardoor die koude lucht heel geleidelijk al weer terug naar het noorden wordt geblazen.
Nog een prachtig plaatje van de Matterhorn vanaf de Riffelberg op 2582 meter. Bron: webcam de Riffelberg.
Lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje
Een lagedrukgebied met de kern boven de Golf van Biskaje geeft de kou komende week nog een extra impuls. Een bijbehorend koufront pompt koude lucht het Spaanse binnenland in, wat met een zuidwestelijke stroming, via onder andere de Pyreneeën, Centraal Europa wordt ingeblazen. Als er de komende dagen in Spanje dus veel neerslag gaat vallen, zal dit voornamelijk sneeuw zijn en ook het zuiden van Frankrijk ontkomt er dan niet aan. Komende dagen schuift dit lagedrukgebied verder noordwaarts, waarna hij met de kern boven Nederland komt te liggen. De kou heeft ons land inmiddels bereikt en daardoor kan de neerslag, die zondag wordt verwacht, als natte sneeuw vallen.
Bron: Meteo Consult.