Afgelopen dagen is er vanuit het poolgebied een enorme bak met koude lucht aangevoerd. Deze reikte tot zover naar het zuiden dat zelfs de temperatuur in het zuiden van Frankrijk snel richting het vriespunt daalde. Vannacht lag bijvoorbeeld de minimumtemperatuur in Mont Aigoual in het Centraal Massief in het zuiden van Frankrijk op -5,6 graden. En ook de komende nachten blijven de nachtelijke temperaturen daar tegen of onder het vriespunt uitkomen.
De koude lucht levert winterse taferelen op, maar ook ontzettend mooie plaatjes! Foto: Stan Bouman.
Een hogedrukgebied boven de Atlantische oceaan is vandaag nog sterk genoeg om de lagedrukgebieden ten noorden hiervan bij ons uit de buurt te houden. De wind blijft hierdoor bij ons noord- tot noordwestelijk en omdat de wind in de bovenlucht hier ook vrijwel parallel aan loopt, wordt nog steeds vrij koude lucht aangevoerd vanuit het noorden. Maar niet alleen Nederland heeft met deze koude lucht te maken. Ook in de landen zuidelijker van ons is het koud. In bijvoorbeeld België en Frankrijk vroor het afgelopen nacht bijna overal. Alleen in de kustgebieden reikten de temperaturen nog niet tot onder het vriespunt, doordat het nog relatief warme zeewater nog teveel invloed heeft en de lucht daarboven nog genoeg verwarmd.
Noordwest naar zuidwest
Een lagedrukgebied ten zuidwesten van IJsland wint komende nacht steeds meer terrein en schuift de komende dagen naar het oosten. Dit lagedrukgebied gaat gepaard met een vrij groot windveld en een paar storingen. Deze verdrijven het hogedrukgebied heel geleidelijk, waardoor de wind in Nederland steeds verder naar het zuidwesten draait. Nu betekent dat woensdag en donderdag nog voornamelijk een aanvoer van over zee, ofwel het Kanaal, waardoor de aangevoerde lucht relatief warm is. De temperatuur stijgt dan ook weer naar zo’n 6 a 7 graden in het binnenland tot ongeveer 10 graden aan de Nederlandse kust.
Woensdag wordt er vanuit het zuidwesten relatief zachte lucht aangevoerd van over zee. Hierdoor gaat de temperatuur in Nederland omhoog.
Vanaf vrijdag draait de zuidwestenwind echter steeds verder naar het zuidwesten tot zuidzuidwesten. Hierdoor wordt de aanvoer van de lucht continentaal, deze komt dan vanaf het vasteland, waardoor hij ook een stuk kouder is. Boven land is het op dit moment namelijk kouder dan boven zee. Nu was het in Frankrijk de laatste dagen, net als in Nederland, ook koud. Die lucht wordt de komende dagen met een zuidzuidwestenwind weer terug naar Nederland geblazen. De temperatuur gaat dan ook weer omlaag, met op zaterdag nog maar 3 tot 5 graden.
Zaterdag wordt de stroming meer continentaal en wordt de, ons reeds gepasseerde, koude lucht vanuit Frankrijk terug ons land in geblazen.
Uitstraling
Doordat de dagen op dit moment veel korter zijn dan de nachten, wordt de lucht boven land nauwelijks opgewarmd door bijvoorbeeld het zonlicht, ofwel door instraling. In de langere, donkere nachten koelt de lucht daarentegen wel af, doordat er een veel langere periode van uitstraling is. De koude lucht die op dit moment boven land aanwezig is, blijft dus ook relatief koud in deze tijd van het jaar.
Sneeuw en ijs speelden de afgelopen dagen de hoofdrol in Nederland. De vraag is nu of dit volgend weekend weer gaat gebeuren. Foto: Willy Bonnink.
De nachten worden vanaf komend weekeinde, als de koudere lucht vanuit Frankrijk weer terugkeert, opnieuw frisser met vooral in het binnenland weer nachttemperaturen tot onder het vriespunt.
Opnieuw winterse buien?
Nu rijst natuurlijk meteen de vraag of er in deze koude lucht opnieuw winterse buien gaan vallen in Nederland. Dit is vooralsnog niet helemaal duidelijk. Zoals eerder deze week werd besproken in ‘weer in het nieuws’, moet de atmosfeer aan een aantal voorwaarden voldoen om het tot sneeuw te laten komen, maar of dit ook nu het geval is, houden we de komende dagen goed in de gaten.
Winterse landschappen door de aanvoer van koude poollucht, een atmosfeer die voldoet aan de 5 voorwaarden voor sneeuw en neerslag. Foto: Wil Lamers.
Bron: Meteo Consult