De ochtendspits verloopt bijzonder moeizaam. Door ongevallen als gevolg van een glad wegdek staat er vanochtend een monsterfile van zo'n 30 kilometer op de E313 Hasselt-Antwerpen. Het verkeer verloopt traag van voor Geel tot in Antwerpen. Rond Brussel staan ook veel langere files dan normaal. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum komt dat omdat de automobilisten extra voorzichtig zijn. Intussen meldt mobiliteitsorganisatie VAB een verdubbeling van haar aantal oproepen.
Voorzichtig zijn
"De automobilisten volgen onze oproep om voorzichtig te zijn goed op. Maar daardoor houden ze ook meer afstand en wordt de capaciteit van de autosnelwegen onderbenut, net zoals bij regenweer. Gevolg is zo'n 250 kilometer files op onze wegen", aldus Haio Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. "Maar beter iets langere structurele files zonder ongevallen, dan wel enkele ongevallen met catastrofale gevolgen en nog veel langere files."
E313
Op de E313 gebeurde al voor 5 uur een verkeersongeval, gevolgd door nog andere incidenten. Dat zorgde meteen voor een file die intussen van voor Geel tot Antwerpen staat. De politie vroeg de strooidiensten na de ongevallen om nog eens extra te strooien. "We vermoeden intussen dat het hoogtepunt van de ochtendspits, omstreeks 9.15 uur, bereikt is", aldus Beeckman.
Ongevalletjes
De wegenwacht van mobiliteitsorganisatie VAB meldt intussen dat een op de drie interventies die ze vanochtend uitvoerde, te maken had met ongevallen. "Onze alarmcentrale kreeg 139 procent meer oproepen ten opzichte van een gemiddelde dinsdagochtend. Voornaamste problemen zijn startproblemen, vooral door een platte batterij, en kleine ongevallen na een slippartij."
Het grootste aantal ongevallen noteerde VAB in Oost- en West-Vlaanderen. Met een piek in Waasland en de Westhoek, maar geen noodoproepen uit de kuststreek. Antwerpen, de Antwerpse Kempen en Brussel deelden ook in de klappen.
Henegouwen
In de provincie Henegouwen hebben de bussen vanochtend lichte vertragingen opgelopen. Ook bij de spoorwegen in Henegouwen zijn er problemen door het winterweer. In Doornik botste een bus omstreeks 5.30 uur tegen een woning. Bij de busdepots in Doornik, Aat en Blaton waren de chauffeurs extra voorzichtig en wachtten ze langer alvorens te vertrekken. Dat zorgde voor vertragingen op bepaalde buslijnen. De TEC Henegouwen benadrukt dat het om lichte vertragingen gaat en dat er geen grote gevolgen zijn.
Treinverkeer
Ook de spoorwegen ondervindt problemen. Door de ijzel was er een panne bij de signalisatiecabine in 's Gravenbrakel. Daardoor was er geen spoorverkeer mogelijk op de lijn 117, tussen Ecaussines en 's Gravenbrakel. Een vervangende busdienst bracht de reizigers op hun bestemming. Rond 7 uur was de situatie onder controle. En in Frameries viel om 6.45 uur een goederentrein in panne op de lijn 96 tussen Brussel en Bergen. Het treinverkeer loopt er vertraging op tot twintig minuten. De defecte trein werd om 9 uur weggesleept en het verkeer zou weer normaal moeten verlopen, zegt Infrabel.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:15 uur, door Joyce.s
Spoeddiensten overrompeld door gebroken benen en armen
Van gebroken enkels tot gekneusde polsen: het was gisteren de zoete inval op heel wat spoeddiensten. Ziekenhuizen in heel het land kregen drie tot vier keer meer patiënten binnen. Oorzaak was de onverwachte ijzel en de bijgevolg supergladde wegen.
Vlaanderen leek zich gisteren een breuk te glijden. Hoewel de sneeuwval van de voorbije dagen een voorbode was geweest, kwam voor velen de ijzel gisterenochtend toch nog onverwacht. Gevolg: verschillende ongevallen op de weg, maar ook op niet-gestrooide parkings en op speelplaatsen.
Op de spoeddienst van het AZ Oudenaarde konden ze de grote toeloop gisteren zelfs niet meer volgen. Voor sommigen, onder wie vooral scholieren en oudere mensen, liep de wachttijd op tot enkele uren. Hoofdverpleger Eddy De Jonghe spreekt van vier keer meer patiënten dan op een 'gewone' dag. 'Het begon al om 8 uur 'sochtends, maar het is uiteindelijk niet meer gestopt. De ene keer waren het verstuikingen, de andere keer was het iets ernstiger en ging het om een breuk.'
In Antwerpen waren ze gisterenvoormiddag al de tel kwijt. 'Geen tijd daarvoor. Maar inderdaad opvallend meer opnames dan anders', zegt Renée Willems van de ZNA-ziekenhuizen in Antwerpen. In Limburg en ook aan de andere kant van het land, in Gent, was het gisteren al niet veel beter.
Zowel in het Jan Palfijnziekenhuis als in het Universitair Ziekenhuis (UZ) in Gent zagen ze de ene na de andere patiënt op de spoedafdeling binnenkomen. De spoedartsen melden vooral botbreuken bij voetgangers en fietsers.
Dokter Heyndrickx, hoofdgeneesheer van het Jan Palfijn: 'Op een gemiddelde dag komen hier 60 tot 70 mensen binnen. Gisteren lag dat aantal een flink stuk hoger. Bijna drievierde van de gevallen was zonder twijfel te wijten aan het gevaarlijke weer.'
Ook Koen Monsieur, arts op de spoeddienst van het UZ in Gent, merkte gisteren een duidelijke stijging. 'Bijna alle patiënten die hier zijn binnengekomen hadden hetzelfde te zeggen: uitgegleden', vertelt dokter Monsieur. Schrik dat de werkdruk de komende dagen te hoog wordt, heeft hij niet. 'Wij zijn voorbereid, laat daar geen twijfel over bestaan. Alleen is de wachttijd natuurlijk langer als er veel patiënten binnenkomen.'
Aan de Reep in Gent kon gisterochtend niemand de Wijdenaardbrug zonder kleerscheuren oversteken. De politie besliste dan maar om ze af te sluiten tot de dooi inviel.
bron: de standaard
De strooi- en ruimingsdiensten hebben het afgelopen weekend hard gewerkt om de winterprik op te vangen. Dat heeft Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) verklaard in het Vlaams parlement. Op sommige plaatsen is tot vijf keer preventief gestrooid, aldus Crevits. De CD&V-minister gaf wel toe dat er links en rechts problemen waren, onder meer in Vilvoorde en op de E313. Waar er knelpunten zijn, zal een oplossing gezocht worden, aldus Crevits.
Groeiende kritiek
De afgelopen dagen groeide er kritiek op de strooi- en ruimingsdiensten. Die zouden onvoldoende voorbereid zijn op het winterweer van het afgelopen weekend, met de nodige verkeersellende tot gevolg. Een kritiek die Lijst Dedecker-parlementslid John Vrancken vandaag voorschotelde aan minister Crevits.
"Hard gewerkt"
De CD&V-minister ging in tegen de kritiek en zei dat uit een eerste verslag van haar diensten blijkt dat er in heel Vlaanderen hard is gewerkt door de strooi- en ruimingsdiensten. Zo werd er tussen vrijdagavond en zondagavond liefst 10.000 ton zout gestrooid. Daar waar toch dingen zijn foutgelopen, is het nu zaak om de knelpunten proberen weg te werken, meent Crevits.
Proces-verbaal
Crevits reageerde ook op het proces-verbaal dat de wegpolitie heeft opgesteld tegen de Administratie Wegen en Verkeer, afdeling Geel omdat de strooidiensten te laat zouden gereageerd hebben. "De mensen van mijn administratie stellen dat er op die plaats preventief gestrooid is. Wat de oproepen betreft, zijn mijn mensen ook formeel. Er is om 16 uur of 16.15 uur een oproep geweest en om 17 Ã 17.30 uur zijn we ter plaatse gaan kijken en was er op dat ogenblik geen probleem", aldus Crevits.
"Te kort door de bocht"
De burgemeester van Geel zelf, Vlaams parlementslid Frans Peeters, bevestigde dat de diensten van de afdeling Wegen en Verkeer in Geel "tijdig en regelmatig preventief" hebben gestrooid. "De diensten met de vinger wijzen en stellen dat er te laat en te weinig gestrooid is, is te kort door de bocht", aldus Peeters.
Bron:HLN.Be | Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:15 uur, door Joyce.s