Ijmuiden 10 Bft met wind stoten van orkaan kracht 122 km/per uur
Vlieland 9 Bft met wind stoten van 113 km/per uur
L9-FF-1 Platform 10 Bft met wind stoten van orkaan kracht 129 km/per uur
Stavoren 9 Bft met wind stoten van 103 km/per uur
K13-A Platform 10 Bft met wind stoten van orkaan kracht 131 km/per uur
Euro Platform 9 Bft met wind stoten van orkaan kracht 119 km/per uur
Goeree lichten eiland/Renesse 10 Bft met wind stoten van orkaan kracht 123 km/per uur
Hoek van Holland 9 Bft met wind stoten van 111 km/per uur
Vlissingen 9 Bft met wind stoten van 113 km/per uur
Rotterdam Airport 8 Bft met wind stoten van 104 km/per uur
Amsterdam-Schiphol 9 Bft met wind stoten van 109 km/per uur
Lelystad 9 Bft met wind stoten van 101 km/per uur
Eindhoven Bft 8 met wind stoten van 96 km/per uur
bron knmi
Algemene situatie: Een kantelende hoogtestroming van NW naar N komt over onze streken tot stand tussen oprichtende hoogterug over de Oceaan en een diep uitzakkende trog over C+E-Europa. Tussen beide is een krachtige jet aanwezig en deze jet (rond 140 kts) blijft gans de periode over België slepen. NL bevindt zich aan de koude kant van deze jet terecht maar de die onstabiele lucht (met T500 rond –35 à –40°C) lijkt België niet of nauwelijks te gaan bereiken.
Op zondag nadert een actieve occlusie vanuit het noordwesten waarna opnieuw koudere polaire lucht over onze streken zal stromen.
SNEEUW
Buienstraten, deels getriggerd door kustconvergentie op de oostkusten van de UK trekken over België. In NL is er meer sprakke van geïssoleerde buien in de diep polaire luchtmassa. We verwachten in toenemende mate winterse buien. Voor droge sneeuw is het te zacht onder 200 m al kan dit tijdelijk toch lukken na middernacht, maar dan > 100 m. De sneeuwparameters de kritische waarden met een Z1000/850 van rond 129dam morgenochtend. Echter, door de niet aflatende aanlandige stroming en het zachte Noordzeewater zakken zowel T als Td niet onder nul en dus blijft ook Tw positief. In gebieden > 400 m vallen er sneeuwbuien.
In de loop van zaterdag blijven de buien actief maar dan gaat het om winterse buien, dus buien gepaard gaande met stofhagel en smeltende sneeuw < 300 m en sneeuw boven >300 m. In een brede kustzone ook regenbuien.
Zaterdagnacht volgt opnieuw een verdeling als vrijdagnacht al zijn de buien waarschijnlijk minder talrijk. Dit op nadering van de occlusie en bijhorende WAA in de hoogte. Zondag nemen de sneeuwkansen opnieuw toe, maar dan van frontale origine. Als timing nemen we voorlopig rond de middag aan de kust. Belangrijk detail hierbij is dat aan de voorzijde de stroming aflandig is (SW) en dat maakt meteen een groot verschil. De voorspelde peilingen laten een vrij koude opbouw zien in de onderste luchtlagen en daarmee kan de eerste neerslag op de meeste plaatsen in het binnenland als sneeuw vallen. Snel overgaand in regen want het front heeft haast. Boven 500 m wordt dit opnieuw sneeuw zodat zich daar alm een laag heeft kunnen vormen van 20 cm of meer (moeilijk in te schatten door de buiigheid van de neerslag op VR+ZA).
SEVERE CONVECTION
Wat de convectie betreft moeten we ons vooral voor NL interesseren en het noorden van B. In NL bevindt men zich vooral vanavond nog pal in de LU van de krachtige jetstreak en tevens is de onstabiliteit noemenswaardig met een LI rond +1 en een KO van eveneens rond +1. Eventueel kunnen enkele buien dynamisch van karakter worden al is dit in feite totaal geen situatie daarvoor (in een polaire N-circulatie komen maar zelden dynamische buien voor). Morgen overdag is de kans op onweer erg reëel (LI rond 0) in NL en het NE van B maar d shear neemt dan verder af met de opschuivende jet-as.
We geven een SLG RISK voor severe convectie vannacht en morgen, een HIGH RISK voor sneeuw in de Ardennen.
©Donderkopsite
Algemene situatie: In een noordcirculatie worden buienstraten over de Lage Landen geadvecteerd waarbij convergentie langsheen de Britse oostkust een grote rol speelt. OP vallend hierbij blijft hoe strak de stroming is, met nauwelijks tot geen trogjes in het isohypsenpatroon. Zondag trekt een occluderende storing van west naar oost over de regio (namiddag/avond) met daarvoor doortocht van een trekrug met stabilisatie. Buienstraten, deels getriggerd door kustconvergentie op de oostkusten van de UK trekken over België. In NL is er meer sprake van geïsoleerde buien in de diep polaire luchtmassa. We verwachten in toenemende mate winterse buien in plaats van de soms pure sneeuwbuien op dit moment. Voor droge sneeuw is het dan te zacht onder 300 m met een Z1000/850 van rond 130 dam deze middag. Vanavond, vannacht en morgenvoormiddag nemen de buien af in het binnenland, tgv WAA in de hoogte en nadering van een prefrontale trekrug. In de loop van morgen krimpt de stroming naar SW waardoor er de maritieme aanvoer wordt afgesloten er en koudere lucht vanuit FR wordt aangevoerd in de onderste lagen. Gezien de nog steeds koude luchtmassa waar we ons in bevinden komt het kwik morgen niet of nauwelijks boven het vriespunt. De neerslag, horend bij de naderende occlusie (met trippelpunt over N-FR) valt hoogstwaarschijnlijk als sneeuw op de meeste plaatsen. De progtemps laten immers pure sneeuwprofielen zien.
Complicatie hierbij is dat de occlusie tot stilstand komt over de Lage Landen en de occlusie over NL volledig gaat kantelen met aan de oostzijde steeds koele lucht. Het kan dus zijn dat de neerslag pas tegen maandagmiddag onze regio voorbij is! We verwachten hierdoor dat de neerslag in de lagere gebieden van B en S-NL in regen zal overgaan in de avond en nacht maar in N en E-NL kan de neerslag als sneeuw blijven vallen omdat het temp-profiel daar negatief zou blijven (op basis van de laatste GFS-run, maar ook meso-modellen zoals DWD en UKMO).
Dit kan zonder probleem op de meeste plaatsen zorgen voor een sneeuwdek van 4 cm dus een HIGH RISK is opportuun. Voorlopig gaan we uit van een sneeuwbedekking op veel plaatsen tussen 4 en regionaal 10 cm! In de Ardennen kan het sneeuwdek groeien met nog eens 10-15 cm.
Dergelijke frontale situaties met een continentaal regime zijn nu eenmaal veel minder kritisch voor onze maritieme ligging dan de meer klassieke (vaak ontgoochelende ) maritieme buien in de polaire lucht...
©Donderkopsite
van morgen wit gewoorden. vanmorgen bijna 6 cm sneeuw op dak en op zand en gras. in het bos ligt meer. op straat 3 cm. nu op het dak zand en gras 3 cm. waar niet is gestrooit nog 1 cm sneeuw op de straat. in het bos ligt meer.
van nacht -1.5 graden. temp is niet hoger gekomen dan 2.4 graden.
nu -0.4 graden.
NW 4
Hier in Den Bosch zit ik vandaag goed, ze voorspellen voor mij regio rond de 5cm
http://www.meteox.nl/h.aspx?r=&jaar=-3...;soort=loop1uur
het ziet er wel naar uit dat het binnen een halfuurtje hier in knesselare (belgië) het ophoud met sneeuwen
Onweersdagen: 0
Hier ligt een pak van bijna 10 cm. Heerlijk alleen op de weg was het niet zo prettig 40 tot 50 km op de snelweg en dan heb je z'n gekken die menen dat je evengoed nog 100 km kunt rijden dat is vragen om ongelukken.
Ga nog even een avond wandeling maken.
O 4
Morgen volgen de foto,s