^Hier zie je de ééne hogedruk de andere over nemen^
BRON
© MeteoConsult
Deze run vind ik wat minder maar de laaste kaarten maken veel goed. Door het verkeerd liggende hogedrukgebied bij ierland, Als die ander hem over neemt komt het hogedrukgebied te westelijk te liggen. Maar het lagedrukgebied boven noord frankrijk zakt naar spanje. Er ligt ook een mooi hogedrukgebied boven noord europa met ten westen van ierland een groot hogedrukgebied met een uitloper naar ijsland wat ook wat zakt naar beneden, woord 1 met het hogedrukgebied boven noord europa. De kou ligt al voor de deur dus dat komt goed uit.
Ik hou jullie op de hoogte als er een nieuwe winterkaarten run komt. | Gewijzigd: 17 november 2008, 02:51 uur, door blids
Geef niets Kevin een column is om te lezen vind ik en niet om een discussie in te voeren wat uiteraard hier wel kan
Laagje trekt in 12 uur naar de Waddenzee met mogelijk een 10 Bft (Volgens Hirlam12: als enige model) op de noordzee.
Jataxis met jetstreak van 190 knopen net ten noorden van het aandachtsgebied. In linkeruitgang van de jetstreak een laagje ontwikkeling. die door Hirlam als tamelijk extreem (10 Bft) randstorinkje over de Noordzee laat afzakken.
In gebied met PVA (krommingsvorticiteit) onweer en hagel (onder jetwolken)
BRON
© KNMI | Gewijzigd: 21 november 2008, 02:49 uur, door blids
Algemene situatie: Een kantelende hoogtestroming van NW naar N komt over onze streken tot stand tussen oprichtende hoogterug over de Oceaan en een diep uitzakkende trog over C+E-Europa. Tussen beide is een krachtige jet aanwezig en deze jet (rond 140 kts) blijft gans de periode over België slepen. NL komt vrijdag en deels zaterdag aan de koude kant van deze jet terecht maar de die onstabiele lucht (met T500 rond –35 à –40°C) lijkt België niet of nauwelijks te gaan bereiken.
Op zondag nadert een actieve occlusie vanuit het noordwesten waarna opnieuw koudere polaire lucht over onze streken zal stromen.
SNEEUW
Een barokliene band over de Noordzee, dewelke we het best kunnen aanduiden als koufront, trekt deze voormiddag van noord naar zuid over de Benelux waarachter vrij abrupt veel koudere lucht naar onze streken wordt aangevoerd (het best te zien adhv TE850). Het front wordt tevens vergezeld van een duidelijke grondvore waardoor de wind ook zal ruimen naar NNW achter het front. Gezien de stroming (parallel met de oostkust van de UK) lijkt de door de modellen berekende kustconvergentie realistisch waarbij best we eens een persistente neerslagband zou kunnen ontstaan die vervolgens over het westelijke deel van België komt te liggen met nauwelijks opklaringen. Hoe meer naar het oosten en noordoosten, en vooral naar NL toe, hoe kouder de bovenluchten en hoe geïsoleerder de buien zullen zijn.
We verwachten in toenemende mate winterse buien, vooral na de middag achter het front. Voor droge sneeuw is het te zacht. Pas naar de avond en vooral naar vrijdagnacht en zaterdagochtend halen de sneeuwparameters de kritische waarden met een Z1000/850 van rond 128dam. Echter, door de niet aflatende aanlandige stroming en het zachte Noordzeewater zakken zowel T als Td niet onder nul en dus blijft ook Tw positief. Dieper landinwaarts en zeker in gebieden > 300m kunnen er wel sneeuwbuien vallen. In de Ardennen zijn dat sowieso sneeuwbuien vanaf de late namiddag.
In de loop van zaterdag blijven de buien actief maar dan gaat het om winterse buien, dus buien gepaard gaande met stofhagel en smeltende sneeuw < 300 m en sneeuw boven >300 m. In een brede kustzone ook regenbuien.
Zaterdagnacht volgt opnieuw een verdeling als vrijdagnacht al zijn de buien waarschijnlijk minder talrijk. Dit op nadering van de occlusie en bijhorende WAA in de hoogte. Zondag nemen de sneeuwkansen opnieuw toe, maar dan van frontale origine. Als timing nemen we voorlopig rond de middag aan de kust. Belangrijk detail hierbij is dat aan de voorzijde de stroming aflandig is (SW) en dat maakt meteen een groot verschil. De voorspelde peilingen laten een vrij koude opbouw zien in de onderste luchtlagen en daarmee kan de eerste neerslag op de meeste plaatsen in het binnenland als sneeuw vallen. Snel overgaand in regen want het front heeft haast. Boven 500 m wordt dit opnieuw sneeuw zodat zich daar alm een laag heeft kunnen vormen van 20 cm of meer (moeilijk in te schatten door de buiigheid van de neerslag op VR+ZA).
WIND
Een krachtig windveld is aanwezig over onze regio’s met vooral in de voormiddag nog kans op 9 bf op zee, 8 bf aan de kusten van NL met vooral over NL pieken tot zo’n 80 km/h. Stoten boven 100 km/h zijn alsnog onwaarschijnlijk buiten de buien door.
SEVERE CONVECTION
Wat de convectie betreft moeten we ons vooral voor NL interesseren. Enkel daar komt men terecht in de LU van de krachtige jetstreak en wordt de onstabiliteit noemenswaardig met een LI rond +1 en een KO van eveneens rond +1. Dit is reeds vannacht het geval. In het overlappinggebied van deze marginale onstabiliteit en shear kunnen dynamisch actieve onweerscellen tot ontwikkeling komen. Diverse indices geven dit ook mooi weer. Het potentieel gevaarlijke gebied breidt zich vrijdag overdag uit richting NE van België. Ondanks de marginale en relatie ondiepe onstabiliteit zijn de shear parameters toch flink hoog en met de kennis van de positie van de jet dienen we waakzaam te zijn. De kansen blijven tevens tot zaterdagmiddag gehandhaafd, vooral in de kustgebieden. Enkel de westkust van België blijft waarschijnlijk gespaard van noemenswaardige kansen.
Tevens is het niet ondenkbaar dat zich wat georganiseerde convectie manifesteert (onder de vorm vooral van bow echoes) op het front dat vrijdagvoormiddag overtrekt. De jet as staat immers haaks op dit front en de shear op het front is hoog (ordegrootte 45 kts tussen 0 en 3 km). Meeste kans daartoe over NL en NE van B.
©Donderkopsite
Vlieland geeft NW net windkracht 9 door met windstoten van 96 km/uur
K13-A Platform geeft NW dikke windkracht 9 bijna 10 door met windstoten van 91 km/uur
Euro Platform geeft NW dikke windkracht 9 door met windstoten van 98 km/uur
Goeree/Renesse geeft NW net windkracht 9 door met windstoten van 94 km/uur
Stavoren geeft NW windkracht 8 bijna 9 door met windstoten van 87 km/uur
Leeuwarden geeft NW net windkracht 7 door met windstoten van 77 km/uur
Den Helder geeft NW net windkracht 7 door met windstoten van 79 km/uur