Het KNMI waarschuwt dat het zondag in een groot deel van het land behoorlijk gaat sneeuwen. Vooral in het zuiden en midden van het land kan er een flink pak vallen.
,,De slee kan uit de schuur'', aldus Harry Geurts. Er kan tot 5 centimeter sneeuw vallen. ,,Op sommige plekken nog wel meer.'' De sneeuwval zal ook veel hinder voor het verkeer opleveren.
Volgens het KNMI zal maandag ook de ochtendspits last hebben van de weersomstandigheden. ,,Veel sneeuw zal blijven liggen en wordt het glad.''
©AD
Een 20-jarige inwoner van Groningen is zaterdagochtend vroeg met zijn auto in de sloot beland. Het gebeurde op de N33 bij Gieten. De weg was glad geworden door sneeuw. De man bleef ongedeerd. De politie nam hem mee naar het bureau voor een blaastest en constateerde dat hij te veel gedronken had. Zijn promillage kwam op 0,6. De Groninger kreeg een bekeuring en een rijverbod van een uur.
©DvhN
| Gewijzigd: 23 november 2008, 13:46 uur, door Kikimero
Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt zondagmiddag vanaf 14.00 uur 21 vluchten naar verschillende Europese bestemmingen in verband met de verwachte sneeuwval en gladheid. Dat heeft een woordvoerder van KLM bekendgemaakt.
De luchtvaartmaatschappij probeert zo veel mogelijk passagiers om te boeken. ,,Dat lukt tot nu toe aardig'', aldus de woordvoerder. Naast de voorspelde sneeuwval, speelt ook mee dat er vooralsnog te weinig middelen voorhanden zijn om de vliegtuigen ijsvrij te maken. ,,We proberen zoveel mogelijk personeel in te zetten.''
Luchthaven Schiphol heeft een sneeuwploeg van zestig man klaarstaan om aan de slag te gaan zodra er sneeuw op de start- en landingsbanen ligt. De banen worden in principe sneeuwvrij gehouden. Schiphol verwacht veel vertragingen. De temperatuur zakt en dus moeten de vliegtuigen ijsvrij gemaakt worden. Dat moet twee keer gebeuren, bij de gate en op de baan zelf.
Sneeuwpop in de bossen bij Ermelo. LEZERSFOTO STERRE HENDRIKS, ERMELO
Besneeuwde bossen bij Vijlen (L). FOTO ANP
Bron: de Pers
| Gewijzigd: 23 november 2008, 14:44 uur, door Kikimero
Ook al bleef het maar kort liggen, de eerste sneeuwbuien van dit najaar met als gevolg gladde wegen, hebben vele automobilisten verrast.
Zaterdagmorgen gleden in de regio Woerden drie automobilisten met hun voertuig het water in, nadat ze plotseling geen grip meer op de weg hadden. ’s-Morgens rukten de brandweerkorpsen van Oudewater en het duikteam van Woerden samen uit nadat er rond half negen een auto bij Willeskop te water was geraakt. De bestuurder is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.
Even later was het raak op de hoek van De Kruipin en Geestdorp in de richting van Zegveld. Daar slipte een personenwagen zodanig dat deze van de weg afweek en in het water terecht kwam. Een takelbedrijf heeft geassisteerd bij het op het droge brengen van het voertuig. Eveneens in de ochtenduren dreef plotseling een auto midden in de Kamerikse Wetering. Ook deze bestuurder kwam met de schrik vrij.
Ook vandaag komt er nog veel sneeuw uit de lucht vallen, waarschuwt het KNMI. Het winterse weer met vorst in de nacht en ochtend houdt voorlopig nog aan maar na morgenochtend zou de kans op neerslag afnemen.
Bron:AD.nl
| Gewijzigd: 23 november 2008, 16:51 uur, door Bronk
In Alkmaar zijn zaterdagmiddag twee mensen gewond geraakt bij een botsing als gevolg van de gladheid.
Rond 16.30 uur raakte een 63-jarige Alkmaarder in een slip op de Westdijk, waarna hij op de verkeerde weghelft frontaal botste op een 35-jarige vrouw uit Purmerend. Beiden moesten met onbekend letsel naar het ziekenhuis.
Een 22-jarige vrouw uit Zuidschermer probeerde met haar auto het ongeluk te ontwijken en raakte daarbij zelf in een slip. Zij kwam met haar auto tot stilstand tegen een vangrail, maar bleef ongedeerd.
bron: rtvnh
| Gewijzigd: 23 november 2008, 17:41 uur, door Bronk
Schiphol ondervindt veel last van de aanhoudende sneeuwval. Volgens een woordvoerder zijn tientallen vluchten afgelast, en worden reizigers omgeboekt. Een sneeuwploeg van zestig man is continu bezig met het sneeuwvrij houden van de start- en landingsbanen. Ook voor morgen staat sneeuw op het programma.
bron: spits
| Gewijzigd: 23 november 2008, 19:40 uur, door Bronk
Onder invloed van een sneeuwstoring ontstaat er een laagje wit van enkele centimeters. We praten u bij over de laatste stand van zaken.
Aan het begin van de zondagmiddag bereikte een storing het vaste land van Nederland. Vooral aan de kust werd de sneeuw even vooraf gegaan door regen en natte sneeuw, maar niet ver van de kustlijn vandaan werd de sneeuw al veel vaster. In de loop van de middag en avond trekt het sneeuwgebied verder het land op en uiteindelijk gaat het overal geruime tijd sneeuwen.
De sneeuwbuien hebben zaterdag het natuurgebied de “Loenermarkâ€, op de Veluwe bij Loenen omgetoverd tot een wintersportgebied. De schapen worden naar hun warme onderkomen gebracht voor de koude nacht. Foto: Marcel Berends.
In de vroege ochtend kwam de zon er nog even door. Ochtendrood levert neerslag op volgens de oude weerspreuken, blijkt dus te kloppen. Foto: Martin de Jongh, Rhenen.
Voor de storing uit lag de temperatuur 1 tot 4 graden boven nul, maar zodra de sneeuw uit de lucht komt viel daalde de temperatuur naar waarden rond het vriespunt en de temperatuur blijft tot maandagmorgen rond deze waarde schommelen. Daarmee zijn de ideale omstandigheden geboren om het sneeuwdek voor langere tijd te laten liggen.
De exacte hoeveelheden sneeuw verschillen sterk per regio. In het noordoosten van het land lijkt nog geen centimeter te vallen. In een brede strook die over de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Flevoland en Overijssel komt een laag van 2 tot 4 centimeter naar beneden. Verreweg de meeste sneeuw wordt in het zuiden van Nederland verwacht, want daar lopen de hoeveelheden op naar 3 tot 8 centimeter.
Ook in de Kaapse bossen bij Doorn was het vanmorgen wit. Foto: Alfred Snoek.
Interessant lagedrukgebied
Een lagedrukgebied dat zondag aan het begin van de middag nog boven Schotland lag trekt in de nacht naar maandag over Nederland in de richting van Duitsland. Dit is van grote invloed op de wind en deze is op zijn beurt van grote invloed op de sneeuwval. Rondom een lagedrukgebied draait de wind namelijk tegen de wijzers van de klok in. In vrijwel het hele land draait de wind hierdoor naar een meer noordoostelijke richting. Hiermee blijft een aflandige wind in stand, maar dit is lang niet overal het geval. In het uiterste zuiden van ons land ontstaat onder invloed van de passage van het lagedrukgebied namelijk een aanlandige wind.
Zelfs het vliegverkeer op Schiphol kampte met vertragingen door de sneeuwval. Foto: Rob Amoureus.
De westelijke wind aan de zuidkant van dit lagedrukgebied is verantwoordelijk voor de aanvoer van zachtere lucht in het uiterste zuiden van Nederland. Hierdoor maakt de hier plaats voor regen. Dit is een lastige ‘net-wel of net-niet situatie’, want de precieze ligging van het lagedrukgebied is in situaties als deze moeilijk vast te stellen. We kunnen dus zeggen dat het in het uiterste zuiden en zuidwesten van Nederland gaat regenen, maar niet precies waar deze ‘sneeuwgrens’ komt te liggen.
Donkere wolken trokken in de loop van de ochtend het westen van het land binnen gevolgd door wat natte sneeuw en regen die landinwaarts snel overging in sneeuw die ook bleef liggen. Foto: Rob Amoureus.
Regen van tijdelijke aard
De regen in het uiterste zuiden van Nederland is, gelukkig voor de winterliefhebber, maar een tijdelijke neerslagvorm. De sneeuwstoring trekt maandag namelijk in de richting van het zuiden weg, waardoor het ook in het zuiden opnieuw gaat sneeuwen. Terwijl dit gebeurt wordt het vanuit het noorden droog en breekt ook de zon door. En dat is goed nieuws voor de mensen die niet van sneeuw houden, want dan lijkt er een einde te komen aan deze winterse perikelen, maar niet aan alle. Het blijft namelijk tot in de nacht naar woensdag op veel plaatsen nog vriezen.
©Weer.nl
Ga niet met de auto de weg op, adviseerden ANWB en KNMI gisteren. Reden: de hevige sneeuwval en het grote aantal doden in het weekend door het slechte weer. Maar op de snelwegen was van de oproep amper iets te merken. Het leek even druk als anders. Waarom gingen al die automobilisten toch op pad?
Even twijfelde Michel Zwik of hij met zijn gezin de snelweg op zou gaan. Na alarmerende berichten overwoog hij bij zijn moeder in Rotterdam te overnachten. ,,We wisten niet dat het zo erg zou worden,’’ vertelt hij zondagavond bij een tankbeurt langs de A16 bij Hendrik- Ido-Ambacht. ,,Waarom dan toch gaan rijden? Mijn moeder woont pal langs de snelweg, dus ben ik even buiten gaan kijken. Iedereen kon goed doorrijden.’’
Wel schrok Zwik toen hij hoorde van het dodelijke ongeluk op de A28 bij Nunspeet. Drie leden van een gezin kwamen om nadat de auto slipte en werd geramd door een touringcar. ,,Het speelt wel mee in je gedachten, absoluut. Maar op het nieuws zeiden ze dat het op de snelwegen nu wel meeviel. Wel pas ik mijn rijgedrag aan. Rustiger rijden en rechts houden.’’
Yucel (28) uit Dordrecht twijfelde geen moment of hij de auto zou pakken. ,,Als je weet hoe je moet rijden en je bent voorzichtiger, dan kun je gewoon de weg op. Het is voor mij geen reden om thuis te blijven,’’ zegt hij. Met zijn gezin keert hij net terug uit het ziekenhuis, voor een bezoek aan zijn neef. ,,Kijk, ik ga geen 180 rijden. Je mag hier 100, maar ik rijd nu 60 kilometer per uur.’’
Toch pleit Veilig Verkeer Nederland (VVN) voor het voeren van campagnes vlak voor het noodweer losbarst. Het zou automobilisten alerter maken en wellicht verkeersdoden voorkomen. ,,Al is het er maar één,’’ stelt woordvoerster Simone Berkhout.
Verkeerspsycholoog Cees Wildervanck zet vraagtekens bij de plannen van VVN, die worden aangekaart bij het ministerie. ,,Als je het rijgedrag van automobilisten bij gevaarlijke omstandigheden wilt veranderen, dan moet je ze op het goede moment waarschuwen. Als ze reclame zien over rijden bij sneeuwval en er valt buiten niets te zien, dan zijn ze dat snel vergeten. Veel mensen rijden nu eenmaal te hard, dat zit in hun systeem.’’
VVN wil ook dat de rijopleidingen worden aangepast. ,,Vooral jonge mannen moeten in de opleiding meer worden geconfronteerd met plotseling verslechterende situaties op de weg, zoals gladheid. Daar moet veel meer aandacht voor komen. Boots die situaties na. Uit onderzoek blijkt dat juist bij 18-jarigen zaken langer blijven hangen als ze iets zelf hebben ervaren,’’ zegt beleidsmedewerker Luc Veeger.
Automobilisten zelf lijkt het een goed idee de politie strenge controles te laten uitvoeren bij slecht weer. Het blijkt veel bestuurders een doorn in het oog dat andere weggebruikers zich helemaal niet aanpassen. ,,Ik zag er net nog een die op het laatste moment nog even een afrit wilde nemen. Zulke figuren moet je juist nu hard pakken. Zij brengen anderen in gevaar,’’ vindt Michel Zwik.
,,Als je hoort dat er negen mensen zijn omgekomen, dan lijkt me dat helemaal niet zo’n slecht idee. Sommigen rijden net zo hard als anders, die hebben geen idee wat het betekent,’’ zegt Patrick uit Rotterdam, een dansleraar die met zijn auto op weg is naar Breda.
Toch lijkt het Korps Landelijke Politiediensten, verantwoordelijk voor de snelwegen, niet van plan gerichte controles te houden bij slecht weer. ,,We hebben met zulk weer wel meer mensen op de weg, maar dat is vooral voor ongelukken,’’ zegt een woordvoerder.
©AD
Wilt u discussiëren dan verwijs ik jullie naar dit topic: Winterweer op komst? | Gewijzigd: 23 november 2008, 23:20 uur, door Bronk
De ochtendspits tot 07.00 uur valt maandag mee. Dat zegt de VerkeersInformatieDienst. Treinreizigers komen er slechter vanaf.
De ANWB gaf zondag een spitsalarm uit omdat een spits van meer dan vijfhonderd kilometer werd verwacht, twee keer zo veel als normaal. De VID zei toen al dat het waarschijnlijk wel mee zou vallen.
Het grootste deel van het slechte weer is maandagochtend volgens de VID al over Nederland getrokken. De waarschuwingen voor een drukke spits zouden er wel voor kunnen zorgen dat mensen eerder vertrekken. Door het regenachtige weer kan het verkeer daardoor vroeger vastlopen dan normaal, waardoor het volgens de VID alsnog drukker dan anders kan worden.
Of de treinreizigers er ook zo goed vanaf komen moet nog blijken. De NS verwacht overvolle treinen. ProRail vreest in het hele land vertragingen door het slechte weer. Rond Amsterdam wordt sowieso al een vertraging van een half uur verwacht. Daar kampt men nog met de nasleep van de ontsporing van een goederentrein op zondag.
Tussen Gouda en Den Haag was door een sein- en wisselstoring geen treinverkeer mogelijk. Even voor 07.00 uur werd dit probleem opgelost, het treinverkeer komt daar langzaam weer op gang.
Bron: NOVUM
| Gewijzigd: 24 november 2008, 09:17 uur, door Marga
De grote verkeersdrukte die zondag werd voorspeld, is uitgebleven. Rond half negen stond er bijna 275 kilometer file, dat is iets minder meer dan normaal in een maandagochtendspits, meldde de ANWB. Vooral op de A2, A4, A10, A12 en de A15 is het druk. Rond acht uur stond er 300 kilometer. De verkeersdrukte begon wel vroeger dan normaal. Hoewel de weersomstandigheden toen niet extreem waren -3 tot 4 graden en regenbuien- stond er om 06.45 uur toch al 150 kilometer file op de Nederlandse rijkswegen. Dat was 50 kilometer meer dan normaal op maandagmorgen.
De ANWB heeft de indruk dat mensen eerder van huis zijn gegaan om de aangekondigde drukte voor te zijn. Zondag had de ANWB voor het eerst een 'spitsalarm' afgegeven, omdat er meer dan 500 kilometer files werd verwacht en er nog wat sneeuw zou gaan vallen.
Overvolle treinen
Of de treinreizigers er ook zo goed vanaf komen moet nog blijken. De NS verwacht overvolle treinen. Rond Amsterdam wordt sowieso al een vertraging van een half uur verwacht. Daar kampt men nog met de nasleep van de ontsporing van een goederentrein op zondag. Tussen Gouda en Den Haag was door een sein- en wisselstoring geen treinverkeer mogelijk. Even voor 07.00 uur werd dit probleem opgelost, het treinverkeer komt daar langzaam weer op gang.
Bron: de Pers
Na de sneeuw van de afgelopen dagen blijft de kans op gladheid groot. De komende nacht koelt het flink af waardoor sneeuwresten en natte weggedeelten opnieuw aanleiding kunnen geven tot gladde wegen. Blijf de waarschuwingen van het KNMI volgen.
Het afgelopen weekeinde is er veel neerslag gevallen. Maandagochtend tapte de waarnemer in Portugaal 26 mm af. De neerslag viel daar vooral in de vorm van regen maar meer landinwaarts als sneeuw. In de oostelijke helft van het land lag maandagochtend een sneeuwdek van 2 tot 6 cm. Op de Veluwe sneeuwde het nog heftiger en hier lag maandagochtend lokaal 10 tot 17 cm.
©KNMI
| Gewijzigd: 28 augustus 2017, 12:50 uur, door Joyce.s
Afgelopen weekend viel er in een groot deel van het land een behoorlijke hoeveelheid sneeuw. Zaterdagochtend was er op de Veluwe en in de Achterhoek al 2 tot 3 centimeter gevallen en in Arnhem en het zuiden van Limburg werd toen al 5 centimeter gemeten. En ook zondag viel er rondom de Veluwe een behoorlijke hoeveelheid sneeuw. In Wijk bij Duurstede werd zondagochtend zelfs 20 centimeter gemeten. Maar vanochtend lag er echter een heel duidelijke smeltlijn over het land, waarna in het zuiden de meeste sneeuw snel verdween, terwijl er aan de noordkant van die lijn nog volop sneeuw viel.
Stephan van Rooij maakte gisteravond deze foto in Hedel. Er lag daar bijna 8 centimeter sneeuw.
De smeltlijn van vanochtend is op dit kaartje ook goed zichtbaar. Ten zuiden van de denkbeeldige lijn tussen Amsterdam en Nijmegen viel er vanochtend vooral regen, terwijl in het noordoostelijke deel van Nederland nog veelal sneeuw viel. Met name op en rondom de Veluwe.
Ten westen van IJsland ontstond vorige week een lagedrukgebiedje en deze schoof heel geleidelijk, door de bovenstroming die noord- tot noordwestelijk was, naar het zuidoosten. Via Schotland trok het laagje gisteren verder richting Nederland, waarna het vanochtend vroeg in een lijn van Amsterdam naar Nijmegen trok. Aan de zuidkant van die lijn werd vanuit het zuidwesten warmere lucht aangevoerd, waardoor er een hele duidelijke smeltlijn in het land zichtbaar was. Tussen Arnhem en Nijmegen, die amper 20 kilometer uit elkaar liggen, was het verschil significant. In Arnhem lag vanochtend nog een sneeuwdek van zo’n 6 centimeter, terwijl in Nijmegen de smelt al duidelijk was begonnen.
Een bijna sprookjesachtig landschap in Posterhold gisteravond. Foto: Ajan Everstijn.
Een prachtig plaatje van Tilburg gisteravond. Foto: Nina Brocken.
Windsprong
Op de waarnemingskaarten van vanochtend is die lijn ook heel duidelijk zichtbaar in de vorm van een windsprong. Aan de zuidflank van het laag draaide de wind vrij snel van noordoost naar zuidwest, terwijl aan de noordflank nog steeds een straffe noordoostenwind stond (zie kaartje hieronder). Met die zuidwestenwind aan de zuidflank werd vanaf de Noordzee relatief warme lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur in Vlissingen vanochtend om 7 uur al rond 6,3 graden lag, terwijl op vliegbasis Deelen in Gelderland de temperatuur precies op 0,0 graden lag en in Twente zelfs nog onder het vriespunt met -0,4 graden. Een temperatuurverschil van bijna 7 graden dus.
Op dit kaartje is middels de rode lijn de windsprong om 7 uur vanochtend heel duidelijk zichtbaar. De blauwe lijn geeft de smeltlijn aan, deze ligt over het algemeen iets noordelijker, gezien de warme lucht bij een warmtefront in de bovenlucht al verder voorover helt.
Neerslag
In het zuidwestelijke deel van Nederland viel gisteren, vannacht en vanochtend ook behoorlijk veel neerslag, waarbij er in het plaatsje Portugaal in Zuid-Holland 26,1 millimeter in één etmaal viel. Door de hoge temperaturen was dat daar voornamelijk regen. In het noordoostelijke deel van Nederland, ten noorden van die zojuist genoemde smeltlijn, viel vrij weinig neerslag en als die viel, was dit nog vooral sneeuw. Alleen rondom en op de Veluwe viel nog een behoorlijke hoeveelheid neerslag, in Apeldoorn 19 millimeter en Arnhem 12 millimeter, waardoor men daar ook vanochtend weer gewekt werd met een flink pak sneeuw.
Het sneeuwdek vanochtend. Vooral rondom en op de Veluwe laag een behoorlijk pak sneeuw met lokaal 17 centimeter sneeuw.
Sneeuwval in november
Sneeuwval in november is helemaal niet uitzonderlijk, maar sneeuwval op deze uitgebreide schaal is in november normaal gesproken vrij uitzonderlijk. Toch was dit nog niet zo heel lang geleden ook nog het geval in Nederland. Denk aan de hevige sneeuwval op 25 november 2005. In de Achterhoek en op de Veluwe viel toen ook 15 tot 20 centimeter, waardoor auto’s en vrachtwagens op de A15 zelfs enkele uren vast kwamen te staan en er dekens en koffie werden uitgedeeld aan de passagiers tegen de vrieskou.
In Winterswijk, Gelderland, speelden veel kinderen vanochtend eerst nog even in de sneeuw voordat school begon. Foto: Gé Ensing.
En ook in 1985 viel er in november al behoorlijk wat sneeuw in ons land. Op 15 dagen in die maand viel er sneeuw, waarna de sneeuwlaag in Friesland eind november ongeveer 15 centimeter dik was.
Bronnen: Meteo Consult, KNMI