Grote bruine wolken, die het gevolg zijn van vervuiling, zorgen ervoor dat enkele Aziatische steden minder zonlicht krijgen, dat gletsjers smelten en moessonwinden feller worden. Dat blijkt uit een rapport van de VN.
Roet
De bruine wolken zouden het gevolg zijn van de verbranding van fossiele brandstoffen en biomassa. Op sommige plaatsen zou ze de impact van de klimaatverandering versterken die veroorzaakt wordt door broeikasgassen. Volgens UNEP, het milieuprogramma van de VN, zou het gaan om een meer dan 3 kilometer dikke laag van roet en andere door de mens veroorzaakte deeltjes die zich uitstrekt van het Arabisch schiereiland tot China en de westelijke Stille Oceaan.
Donkerder
In steden als Karachi, Peking, Shanghai en New Delhi was er 10 tot 25 procent minder natuurlijk licht door het fenomeen. China werd tussen 1950 en 1990 tot 4 procent donkerder. De vervuiling heeft ook een invloed op de luchtkwaliteit en landbouw. Vooral Oost-China wordt getroffen, de Indus-Gangesvlakte, die van Pakistan tot Bangladesh loopt, en Zuid-Oost-Azië, met onder andere Vietnam. Ook in Zuid-Afrika en het Amazonebekken zou de wolk serieuze proporties aannemen. In Europa en Noord-Amerika gaat het om een seizoensgebonden fenomeen.
Gletsjers
Een van de grote problemen die aan bod komen in het VN-rapport is dat van de gletsjers in het Himalayagebergte die kleiner worden door de bruine wolk. Doordat ze de belangrijkste bron zijn van veel Aziatische rivieren zou zo de water- en voedselvoorziening in gevaar komen. Wetenschappers onderzoeken de wolkenformaties al sinds 2002, maar hun eerste bevindingen zouden op scepsis onthaald zijn. Nu er meer duidelijkheid bestaat over het fenomeen van de atmosferische bruine wolken hopen ze op meer internationale respons.
bron: hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:17 uur, door Joyce.s