Indonesië heeft vandaag een tsunami-waarschuwingssysteem in gebruik genomen. Het systeem werd ontwikkeld en gefinancierd door de internationale gemeenschap, na de ramp van 26 december 2004 waarbij in Sumatra minstens 170.000 mensen omkwamen als gevolg van een tsunami.
De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono was aanwezig bij de inhuldigingsceremonie in Jakarta. Hij zei trots te zijn op de technologie, maar waarschuwde tegelijk dat die geen mirakeloplossing is, maar slechts een hulpmiddel. Het belangrijkste is om mensen bewust te maken van de gevaren en zo een ramp te vermijden, zei hij. Indonesië is omwille van zijn geografische ligging kwetsbaar voor zeebevingen met vloedgolven tot gevolg.
Het alarmsysteem, dat 130 miljoen dollar kostte, zou al vijf minuten na een aardbeving kunnen registreren of er een vloedgolf wordt ontwikkeld en een waarschuwingssignaal uitzenden. Dit zou de kustbevolking de mogelijkheid moeten geven om hooggelegen en dus veiliger gebied op te zoeken.
De technologie maakt gebruik van sensoren op het water, die een abnormale waterdruk kunnen meten. Die gegevens worden dan via een satelliet doorgeseind naar waarschuwingscentra verspreid over de kusten. Via sirenes en sms wordt de bevolking op de hoogte gebracht.
Ook andere landen, zoals Thailand en India beschikken over een tsunami-waarschuwingssysteem.
©Standaard Online