Wat staat daar in de Guidance?
De KNMI guidance is een waardevol stukje tekst om beter te begrijpen wat er allemaal in de lucht gebeurt. Ik zou iedereen die meer wil leren willen aanraden om de guidance eens een keertje te lezen (of voor lees 'm eens wat vaker).https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-modelbeoordeling
https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-meerdaagse
Heb je een vraag over een begrip in de guidance? Stel de vraag hier!
Ik zal aftrappen met de begrippen uit de huidige guidance:
Wat is een hoogtetrog en hoogterug?Stormdepressie Henk ligt om 18 UTC boven het zuiden van Denemarken en trekt langzaam verder oostwaarts. Grootschalig gezien bevinden we ons in een westelijke stroming met aanvoer van vrij zachte maritiem polaire lucht. Vanavond passeert een kortgolvige hoogtetrog van west naar oost. Een back-bent occlusie behorende bij Henk ligt noord van de Wadden en trekt langzaam zuidwaarts. Deze occlusie wordt geleidelijk de voorste begrenzing van beduidend koudere polaire lucht die over de Noordzee zuidwaarts stroomt. Achter het wegtrekkende laag komen we morgenochtend in een zadelgebied terecht, waarin de occlusie wordt ingevangen en stationair wordt boven het rivierengebied. Er passeert dan ook een hoogterug.
De atmosfeer bestaat uit meerdere lagen, zoals de laag op 500 hPa (5,5 km hoogte). Op die hoogte is de luchtdruk afgenomen van het onze bekende bereik (950 - 1050 hPa) naar 500 hPa. Ga je nog hoger, dan kom je zoal 300 hPa tegen op 9 km, 100 hPa op 16 km, 50 hPa op 20 km, en 10 hPa op 30 km.
500 hPa wordt vaak door mij de "bovenlucht" genoemd, de laag is belangrijk voor de intensiteit van buien. Als de bovenlucht koud is, zijn de buien doorgaans zwaarder, mogelijk met onweer. In de winter is er dan kans op winterse neerslag. Is de bovenlucht warmer, dan zijn er slechts lichte buien (of is het helemaal droog).
Een hoogtetrog is een gebied in de bovenlucht waarin buien bevorderd worden, de luchtdruk is dan op 5 kilometer iets lager. Een hoogterug is een gebied die buiigheid onderdrukt, de luchtdruk is dan op 5 km iets hoger. Je kunt ze herkennen door de kromming van de isohypsen (de lijnen op een kaart van 500 hPa). De blauwe lijnen zijn hoogtetroggen, de rode lijnen zijn hoogteruggen. Je ziet dat ze een rug en trog een tegenovergestelde knik hebben in de lijnen.
Des te witter, des te hoger de wolk. Donkerste kleur = geen wolken. Rond de hoogtetrog zijn de wolken hoger en de buien zwaarder. Bij de hoogterug zijn er juist amper buien en wolken.
Je ziet dat de buien rond de hoogtetrog iets zwaarder zijn.