Op sommige plaatsen heeft het vandaag al flink geregend. Op de meest natte plaatsen is al zo'n 50 millimeter gevallen. Dat is een halve maandsom. In september valt normaal 70 tot 100 millimeter.
Vanochtend, maar ook in het begin van de middag trokken er een aantal felle buienlijntes over onder andere Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. Doordat deze buienlijntjes in de volle lengte over één en dezelfde plaats trokken, kon er regionaal veel neerslag vallen. Op de natste plaatsen is inmiddels zo'n 50 millimeter gevallen. KNMI-station Schiphol heeft al ruim 45 millimeter opgevangen en ook in Lelystad viel net zo veel neerslag.
Van de regen zijn we voorlopig nog niet af. Ook op andere plaatsen kan vandaag flink wat neerslag vallen. Plaatselijk neerslagsommen van misschien wel 60 millimeter zijn mogelijk, zeker op de plaatsen waar nu al zoveel neerslag is gevallen. In de loop van de middag en avond trekt het regengebied gestaag naar het zuidoosten weg, maar maakt direct weer plaats voor nieuwe buien vanuit het noordwesten. Vooral in de kustgebieden kunnen buien gepaard gaan met een klap onweer. Het enige voordeel van de buien is, is dat het tussendoor soms opklaart.
Via Weerplaza | Gewijzigd: 8 september 2017, 16:10 uur, door reedtimmer
Op verschillende plaatsen wateroverlast door al die regen die er valt. Dit is de #N525 (Noord-Holland) #blub (Foto: @Wis_Adrie) pic.twitter.com/VDp9J9jfPX
— VID (@vid) 8 september 2017
Een van de Beneluxtunnelbuizen is dicht in zuidelijke richting door wateroverlast.#A4
— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) 8 september 2017
| Gewijzigd: 8 september 2017, 16:10 uur, door SvenZwembandjes mee vanmiddag: we tellen al 200 kilometer snelwegfile door de overvloedige regen (via @WeerfotoZeeland) pic.twitter.com/yazrmzWLLr
— VID (@vid) 8 september 2017
De vele regen zorgt voor problemen op de weg vanochtend. Alle tram- en buslijnen hebben last van de neerslag. Ook op de weg zorgt de regen voor overlast.
Al voor de ochtendspits viel veel regen. Op Station Zuid is de vertrekhal ondergelopen met water en ook buiten het station liggen grote plassen. Volgens de GVB hebben tram- en buslijnen door de hele stad last van alle neerslag. De vertragingen lopen op tot 15 minuten.
Aanrijding
Automobilisten moeten ook rekeninghouden met vertraging. Op sommige plekken moeten auto's langzamer rijden door de harde regen. Bij afrit Duivendrecht gebeurde vanochtend rond 9.00 uur een ongeluk. Op de buitenring van de A10 zijn door de aanrijding twee rijstroken gesloten. Er staat 3 km file.
Coentunnel
Op de A10 voor de Coentunnel kreeg een busje met aanhanger pech. De weg werd tijdelijk afgeloten. Om 7.30 uur was de Coentunnel weer open, maar de verbindingsweg blijft gesloten.
Regen
De neerslag blijft naar verwachting de hele dag aanhouden. Op sommige plekken kan meer dan 20mm regen vallen.
Via at5.nl
Vrijdagochtend trok er een korte felle regenbui over Noordwijk. Door de vele neerslag konden op sommige stukken de rioleringen het niet meer aan. Op de Nieuwe Zeeweg reden de voertuigen door een hele grote plas met water. Rondom de Dahliastraat stonden de straten helemaal onder water, putdeksels werden van de putten gelanceerd omdat de druk te hoog was. Rondom de putdeksels ontstond er veel schade aan het wegdek. De Dahliastraat is voorlopig afgesloten i.v.m de vele schades aan het wegdek.
Via blikopnoordwijk.nl
Geen verrassing: 't is de drukste vrijdagmiddag van het jaar. Wat wil je met dit weer #zondvloed pic.twitter.com/2czOZ17OKn
— VID (@vid) 8 september 2017
| Gewijzigd: 8 september 2017, 20:12 uur, door SvenEr staat al meer dan 500 km file. Regen en veel ongelukken zijn de oorzaak van deze razend drukke avondspits.
— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) 8 september 2017
Bron afbeelding: VID
De regen heeft geleid tot een extra drukke avondspits. Om 17.35 telde de VID een totaal van 350 kilometer file op de Nederlandse snelwegen. Daarmee was het de drukste vrijdagmiddagspits van het jaar tot nu toe. De ANWB telde op alle wegen files met een totale lengte van meer dan 600 kilometer.
Vooral in een brede strook rond de lijn Rotterdam - Arnhem waren de files lang. Daar viel dan ook de meeste regen. Het regenfront trok langzaam van west naar oost over Midden- en Zuid-Nederland.
Er waren ook veel aanrijdingen. In Limburg waren er twee ongelukken op de A76 vanaf de grens naar Heerlen. Bij Utrecht gebeurde een ongeluk op de A12 richting Arnhem waardoor de verbindingsweg naar de A2 richting het noorden afgesloten was. Ook op de N261 naar de Efteling stond aan het eind van de middag een file. Het Rode Kruis heeft daar een evenement.
Bron: NOS.nl
Waterberging Woudse Polder is ingezet, dat betekent dat water vanuit de Zweth gecontroleerd de polder inloopt. Dat ziet er zo uit: pic.twitter.com/YyjDtydmC5
— HH Delfland (@hhdelfland) 9 september 2017
Nu in het Zuiderpark. Een en al een waterballet vlak voor de opening van het AH Sportfestijn. Nu afgeblazen!! pic.twitter.com/TA8hr76BX4
— Rabin S. Baldewsingh (@RSBaldewsingh) 9 september 2017
Bron afbeelding: RTV Noord/Stefan Bleeker
Ín het hele land worden evenementen afgelast of aangepast vanwege de wateroverlast. Gisteravond en vannacht viel er lokaal veel regen, waardoor onder meer straten onderliepen. Ook vandaag regent het nog.
Een sportfestival van NOC*NSF en Albert Heijn in Den Haag is afgelast omdat het terrein onder water staat. "Er staat tien centimeter", zegt een woordvoerder tegen Omroep West. Er is nog geprobeerd om het water weg te pompen, maar dat had geen resultaat. Volgens de organisatie kan de veiligheid van de bezoekers niet worden gegarandeerd. Er waren duizenden kaarten verkocht voor het Sportfestijn dat vandaag en morgen zou worden gehouden. Wie al een kaartje heeft, krijgt zijn geld terug.
Volledig onbegaanbaar
Dat geldt ook voor de ruim 17.000 mensen die een kaartje hebben voor het Horse Event in Ermelo in Gelderland. Het terrein is volgens de organisatie onbegaanbaar. Ook hier kan de organisatie de veiligheid van de bezoekers niet garanderen. Het evenement gaat morgen wel door.
Door de regenval gaat ook een internationale grasbaanrace in Uithuizen niet door. De baan werd zoveel mogelijk droog gehouden met landbouwfolie, maar dat mocht niet baten. Jammer, zegt de organisator tegen RTV Noord: "Vooral de bochten zijn niet begaanbaar. De grond is te blubberig. En het lukt ons niet meer om de baan tijdig te prepareren, het is te zacht. Voor het publiek is het ook geen pretje om in die blubber te staan."
De praalwagens van het bloemencorso in Frederiksoord in Drenthe rijden vanavond een andere route, omdat de paden waar ze elk jaar overheen gaan dit jaar onbegaanbaar zijn. Het corso rijdt nu over de openbare weg. Ook de kramen van de Uitmarkt in Emmen zijn ondergelopen. Volgens de organisatie is het buitenprogramma afgelast, maar is publiek nog wel welkom bij binnenactiviteiten. Ook voetbalclub HHC Hardenberg is de dupe van het weer. De geplande open dag is in het water gevallen. Het evenement is verplaatst naar een nieuwe datum.
Bij Den Haag zijn extra maatregelen genomen om regenwater af te voeren. Waterschappen zetten mobiele pompen in, daardoor zakt het waterpeil. De pompen staan ten zuiden van den Haag richting Hoek van Holland en Delft. In sommige kanalen en sloten staat het water erg hoog. Om te voorkomen dat het water over de slootkant loopt en zo overlast veroorzaakt, wordt er tijdelijk water opgeslagen in waterbergingen. Dat zijn weilanden waar gecontroleerd water in loopt.
Ook de gemalen van het waterschap Delfland zijn vandaag voor publiek gesloten. Ze zouden open zijn in verband met Monumentendag, maar de gemalen draaien op volle toeren om het regenwater weg te voeren. Medewerkers zijn te druk om rondleidingen te geven. Het waterschap heeft daarop besloten de waterwerken te sluiten voor publiek. Het waterschap Rijnland verwacht dat het waterpeil binnen enkele dagen weer normaal is. Het KNMI heeft voor vandaag code geel afgekondigd in delen van het land.
Bron: NOS.nl
Noodpompen in de Lier #wateroverlast #waterland #pompen #newholland #Regen @hhdelfland @KlaasvanN @verboonmaasland pic.twitter.com/ZBQ7nq4LbN
— Klaas Van Nierop (@KlaasvanN) 9 september 2017
| Gewijzigd: 10 september 2017, 12:11 uur, door SvenWateroverlast in Oldeouwer pic.twitter.com/uNoMfL9bVs
— Bert Rietman (@bertrietman) 9 september 2017
Code geel in het westen: stevige regenbuien en windstoten
September dreigt vooral in het westen en noordwesten een bijzonder natte maand te worden. Tijdens de komende 24 uur kan er lokaal meer dan 50 millimeter regen vallen."Het waait voor Nederlandse begrippen stevig", zegt Dennis Wilt van Buienradar. Er zijn vandaag zonnige perioden, maar er vallen ook een aantal buien. "Vooral vanmiddag regent het in de kustregio's soms stevig door. Daarbij kan het aan zee ook gaan onweren." Voor het westen geldt code geel.
De zuidwestenwind blijft stevig doorwaaien, aan zee soms hard kracht 7. Daarbij komen vanmiddag in de kustgebieden zware windstoten voor tot rond 75 km/u. In het oosten en zuidoosten waar het relatief droog blijft, stijgt de temperatuur nog naar een graad of 18 terwijl het aan zee maximaal 16 graden wordt.
Zuidwesterstorm
Ook de rest van de week verloopt wisselvallig en onstuimig. "Woensdag kan er zelfs even een zuidwesterstorm komen te staan", zegt Wilt. Richting het weekend wordt het wat rustiger, maar nog zeker niet droog.
Vanwege het verwachte herfstweer waarschuwt de VerkeersInformatieDienst (VID) dat automobilisten rekening moeten houden met veel zware spitsen deze week. De problemen op de weg zullen naar verwachting vanavond al ontstaan, aldus de VID.
Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/code-geel-in-het-westen-stevige-regenbuien-en-windstoten
In het (noord-)westen lokaal veel neerslag, aan zee vanmiddag bij buien zware windstoten
In het westen en noordwesten van het land neemt in de loop van de ochtend de buiigheid toe. Tot en met morgenmiddag kunnen er talrijke buien vallen. Er kan lokaal meer dan 50 mm in 24 uur vallen. Mede doordat er de afgelopen periode al veel neerslag gevallen is, kan de neerslag hier en daar aanleiding geven tot overlast.
Bovendien kunnen er in het westen en noordwesten aan de kust vanmiddag bij buien zware windstoten voor komen van ongeveer 75 km/uur.Uitgifte: 11/09/2017 07:42 uur LT
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/utrecht
Ondertussen in Amsterdam #Amsterdam #regen #weer #nieuws pic.twitter.com/Jq2PcSIas7
— Ira Strobosch (@IStrobosch) 8 september 2017
Op veld 1 van Meerburg blijven de plassen staan. Hierdoor moesten we 5 wedstrijden uit de B-Categorie afgelasten. #wateroverlast #drainage pic.twitter.com/4KXFFhHMiK
— vv Meerburg (@vvMeerburg) 9 september 2017
@GemHoogeveen het wordt nu wel tijd hier wat aan te doen. Kruising mr. Harmsmeengelaan-Korenstraat #wateroverlast pic.twitter.com/PjWlFMXtnf
— Michael Brinkhof (@michaelbrinkhof) 9 september 2017
KNMI: in het westen veel regen en windstoten https://t.co/Yj9GvQS98W #weer #regen #windstoten pic.twitter.com/StnpRXyfeq
— Wereldnieuws Online (@wereldnieuwsonl) 11 september 2017
Het lijkt inmiddels of heel #DenHaag onder water staat. Tunnel bij #DenHaagMoerwijk staat onder water en auto's staan vast. pic.twitter.com/yRl8jED8mF
— Redactie Regio15.nl (@regio15) 8 september 2017
De Put in #DenHaag staat ook onder water. De politie heeft het kruispunt helemaal afgesloten. pic.twitter.com/vnm2z7LB1m
— Redactie Regio15.nl (@regio15) 8 september 2017
Klein funneltje voor de onweersbui #Alphen #onweer pic.twitter.com/UfFZGPJLTq
— raoul84 (@raoul84) 9 september 2017
Bron afbeelding: 112fryslan
FRYSLÂN – Door de hevige regenval maandagavond hebben mensen op bepaalde delen in de provincie te maken gehad met wateroverlast. Rond zeven uur kwam het op enkele plaatsen met bakken uit de lucht en heeft de brandweer een paar keer in actie moeten komen.
Zo moest de brandweer van Sint Annaparochie net na zeven uur uitrukken voor een melding van wateroverlast in Sint Jacobiparochie. Hier was door de vele regenval de Veenhuizenstraat blank komen te staan. De brandweer heeft het water weggepompt en is vervolgens doorrijden naar de Middelweg-West in Sint Annaparochie. Op het tweede adres was de kelder van een woning vol komen te staan met water. Ook hier heeft men het water weggepompt.
Bron afbeelding: 112fryslan
Rond half acht is het brandweerkorps van Hallum opgeroepen om eveneens naar een melding van wateroverlast te gaan. Aan It Blikkelân was een kelder van een woning onder gelopen door het vele water. De brandweerlieden hebben het water uit de kelder gepompt en vervolgens met een lage-drukslang het weiland in gespoten. Verder kwamen de straten van De Skou, De Aek en De Boeijer compleet blank te staan door het water.
Bron afbeelding: 112fryslan
Bron artikel: 112fryslan.nl
Wateroverlast in Minnertsgea, Friesland via Bram Stienstra @Weerplaza @RaymondKlaassen @Alpenweerman @ricoschroder pic.twitter.com/oyhp84VNvA
— Meteo-Nederland (@SevereWeather_N) 11 september 2017
| Gewijzigd: 12 september 2017, 10:58 uur, door Justin
De Balcken blank na bui boven Den Burg #Texel #onweer pic.twitter.com/IhHPQKsnjE
— De Twaalf Balcken (@DeTwaalfbalcken) 11 september 2017
Aan de overkant van onze straat is het helemaal ondergelopen! #Regen #Onweer Bliksem pic.twitter.com/AqwYAJrWUj
— Dayenne de Jong (@Eftelicious) 11 september 2017
Gaat lekker tekeer hier. #flakkee #onweer pic.twitter.com/FXEfUiBIul
— Jelle Gunneweg (@JelleGunneweg) 11 september 2017
#onweer #regen #codegeel #A15 #Gorinchem --> #Dordrecht Man man man.. niet te doen! pic.twitter.com/GDVO3BEcxB
— Roderique Bouw (@roderiquebouwnl) 11 september 2017
Prachtig #onweer in de #hoeksewaard..! pic.twitter.com/u0cBsMRAex
— Sander van der Pols (@svanderpols) 11 september 2017