De Geminiden meteorenregen en de laatste supermaan van dit jaar vallen samen
Oorsprong van de Geminiden:
De Geminiden zijn afkomstig van planetoïde Phateon 3200 (is waarschijnlijk een uitgedoofde komeet). Phateon 3200 heeft een diameter van 6 km en heeft - net als de planeten van het zonnestelsel - een baan om de zon. De baan van Phateon 3200 is bijna identiek als de baan van de Geminiden en wordt daarom gezien als de bron van de meteorenzwerm.Bron: http://wikipedia.org
A rare glimpse of the object responsible for the #GeminidsMeteorShower - "3200 Phaethon" #meteor Join @Slooh's live show on Tuesday night! pic.twitter.com/q3WgeogE2Z
— Paul Cox (@AstroPRC) 11 december 2016
Coördinaten Geminiden:
De meteorenzwerm Geminiden bereikt op dinsdag 13 december 2016, rond 22:15 uur, zijn maximum. Rond 2:30 uur staat de radiant van de zwerm in het hoogste punt (op 70°) aan de hemel. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo’n 120 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn gemiddeld snel, gelig van kleur, vaak helder en hebben korte sporen. Rond 8:00 uur gaat het schemeren en om 8:41 uur komt de Zon op. De Maan is voor ongeveer 100% verlicht en is een flinke stoorzender; dit jaar zijn hierdoor alleen de helderste meteoren zichtbaar. Het beste moment om Geminiden waar te nemen is rond 23:45 uur (zie het kaartje). De radiant staat op dat moment zo’n 53° boven de horizon, in het oostzuidoosten. Doordat de omstandigheden niet ideaal zijn, zijn er bij ons dan ieder uur naar schatting “slechts” ongeveer 35 meteoren van deze zwerm zichtbaar. Dit is nog steeds de moeite van het waarnemen waard. Samen met meteoren van andere zwermen, en sporadische meteoren, zijn er in totaal circa 35 meteoren per uur zichtbaar.
Pieknacht: 13-14 december
Radiant: 07:28 +32.2° – ZHR: 120 – Velocity: 22 miles/sec (medium – 35km/sec) – Parent Object: 3200 Phaethon (asteroid)
Bron: http://sterren.vlaanderen/event/geminiden/
Supermaan 14 december 2016
Bron foto: https://media.giphy.com/media/QkwvkJc83E12g/giphy.gif
Woensdag is de laatste supermaan van dit jaar te zien. We zijn dit jaar verwend met wel 3 supermanen, al was helaas de meest spectaculaire - die in november - hier niet te zien, vanwege de bewolking.
De eerst volgende gelegenheid is pas op 3 december 2017. Echter, een supermaan zo fel en groot als we afgelopen november hadden, zien we pas weer in 2034!
Het is te hopen dat het weer een beetje meewerkt voor de liefhebbers.
Livestreams:
Livestream Geminiden meteorenzwerm:http://live.slooh.com/stadium/live/the-geminid-meteor-shower
Livestream supermaan:
http://www.virtualtelescope.eu/webtv/
Geminiden niet zichtbaar in Nederland
Elk jaar rond 14 december bereikt een grote wolk met ruimtegruis de aardse atmosfeer. Wanneer het helder is, kunnen wij dat waarnemen als vallende sterren. Helaas is het dit jaar bewolkt en valt er regen.
Bewolkt en kans op regen
Het hoogtepunt van het aantal vallende sterren in de Geminidenzwerm is aanstaande dinsdag rond 22:15 uur. In heldere condities moeten er ongeveer 35 vallende sterren per uur te zien zijn. Echter vallen de Geminiden dit jaar samen met een volle maan, waardoor alleen de meest heldere meteoren zichbaar kunnen zijn. Helaas zullen we de meest heldere meteoren ook niet kunnen zien. De kans is erg groot dat het dinsdagavond tijdens het hoogtepunt van de Geminiden bewolkt is en er ook van tijd tot tijd regen valt.
Veel lage bewolking en kans op regen. Verre van ideaal...
Opnieuw een supermaan
Het is 14 december volle maan. Net als in de voorgaande 2 maanden, staat de maan dichterbij de aarde dan normaal; een supermaan. Een supermaan is voor ons een fractie groter en feller door de kleinere afstand tussen maan en aardde. Zo dichtbij als de afgelopen volle maan in november komt de maan dit keer niet. Mogelijk dat we woensdagavond een glimp kunnen opvangen van de volle maan. Dan is de kans op enkele opklaringen het grootst.
Stofdeeltjes van komeet Phaeton
Net als bij andere zwermen van vallende sterren, zoals de Perseïden in augustus, zijn de Geminiden afkomstig uit een stofwolk in de ruimte die onze atmosfeer binnendringt. De stofwolk van de Geminiden is een restant van een inmiddels uitgedoofde komeet, genaamd Phaeton. Wanneer gruis in de stofwolk de atmosfeer binnendringt, worden ze afgeremd door de aanwezige lucht. Hierbij komt gigantisch veel warmte vrij, waardoor de stenen brokken gaan gloeien. Vanaf dit moment zien wij dit als een oplichtende 'vallende ster'.
Bron: weerplaza.nl | Gewijzigd: 31 januari 2017, 16:12 uur, door Joyce.s
De telescoop staat klaar, de gsm heeft ruimte genoeg en is volgeladen, om foto's te nemen door de telescoop. Dus mochten we een klein beetje geluk hebben, zal ik hier "de eigen" foto's plaatsen....
Indien dit niet het geval is, zullen we ons - helaas - moeten wenden tot de filmpjes en afbeeldingen die op internet gaan verschijnen, van hen die wel goed zicht hebben.
to be continued.....
p.s. Ik heb de telescoop nu een kleine week. Hierbij de foto gemaakt door de telescoop met de gsm op 9 december (had m niet helemaal goed op de houder, maar oefening baart kunst ).
| Gewijzigd: 13 december 2016, 13:17 uur, door Joyce.s
Hierbij de livestreambeelden:
https://www.periscope.tv/w/1mrxmNpaOjqKy | Gewijzigd: 13 december 2016, 14:24 uur, door Onweer-Online.nl
maar ook zij hebben "live" geen zicht:
http://www.merriott-astro.co.uk/spam3D.htm
http://www.virtualtelescope.eu/webtv/
Zij beginnen over een twintigtal minuten:
en Slooh. Zij gaan het hebben over de geminiden meteorenregen. Hun uitzending begint over 9 uur. Dus voor degenen die nachtdienst hebben, of lang wakker zijn . De anderen kunnen de uitzending dan terug kijken.
Heb 1 suggestie:
Bij gebrek aan streams, kan je ook kijken of er geschikte webcams (bv beachcams) online staan, waarbij de lucht ook te zien is. | Gewijzigd: 13 december 2016, 16:44 uur, door Joyce.s
De telescoop staat nog steeds klaar, het gaat wat opentrekken, maar hoop dat het is voordat we op een oor moeten...we moeten tenslotte morgen weer vroeg op .
To be continued.....
The #Supermoon was a huge show here in #Rome. Here are some images of mine!https://t.co/0HHLlkKhFy pic.twitter.com/V8H7FovExq
— Gianluca Masi (@masi_gianluca) 13 december 2016
WOW! The almost full moon seen last night from New York City, NY. Photo credit: @maximusupinNYc #Supermoon #Space #NYC pic.twitter.com/wpoiK4H4p6
— Mark Tarello (@mark_tarello) 14 december 2016
La última Super Luna del año#LunaLlena#SuperLuna #supermoon pic.twitter.com/zylYKY57zR
— DeRollMTY (@DeRollMTY) 14 december 2016
@mark_tarello @MightyFine89 @maximusupinNYc wow! Wonderful!!!!
— Carla Souza (@cc_luna) 14 december 2016
Only from the heart can you touch the sky ........ #supermoon pic.twitter.com/ECMarwgRp4
— Christine (@chrisatchs) 14 december 2016
Final #Supermoon of 2016 over Sydney this morning. The December full moon is the third supermoon in a row. @sydney_sider #ILoveSydney pic.twitter.com/66YrIHqA87
— RobbieSydney Photos (@RobbieSydneyP) 14 december 2016
Beautiful images of the last #supermoon of 2016 over Sturgeon, MO. Thank you Kay Lannert for the photo. #moonrising #supermoon2016 pic.twitter.com/04i6uL6aVO
— Aaron Morrison (@AaronABC17) 14 december 2016
| Gewijzigd: 14 december 2016, 14:47 uur, door Joyce.s
Check out the #supermoon setting by the Lockheed F-104A Starfighter here at the museum. pic.twitter.com/nsGUEj5Wir
— National Museum USAF (@AFmuseum) 14 december 2016
SkyFOX is getting a great shot of the #Supermoon! https://t.co/BTXdL71vpu pic.twitter.com/HujORhhqZ6
— FOX 10 Phoenix (@FOX10Phoenix) 14 december 2016
Super Moon tonight!
— Tom Hall ☘ (@TomHall) 14 december 2016
Here is the last one over #Yosemite's Half Dome.#TuesdayMotivation #NASApic.twitter.com/pE3DLKcZAV
Eindelijk raak!
Daar waar ik dinsdag nog totaal baalde, dat ik niks van het hoogtepunt van de meteorenregen kon zien door de bewolking, werd het gisteren dubbel en dwars goed gemaakt.Niet alleen was het hoogtepunt van de supermaan geweldig om mee te maken - echt een "WAUW"- moment, als kers op de taart werd ik ook nog getrakteerd op een prachtige Geminide die voorbij schoot. Dat resulteerde in een grijns van oor tot oor .
Helaas was ik op het hoogtepunt van de supermaan niet in de gelegenheid om achter de telescoop te springen, maar daarna hebben we 'm alsnog even opgesteld en ingezoomd op de kraters:
Mijn avond kon niet meer stuk.
De eerst volgende supermaan is op 3 december 2017. Deze zal niet zo groot zijn, als die in afgelopen november. Willen we dat weer zien, dan moeten we "even" wachten tot 2034.
| Gewijzigd: 15 december 2016, 10:29 uur, door Joyce.s
VIDEO: Meteorite seen crashing into earth from Costa del Sol
A MASSIVE meteorite travelling at 72,000 kmph could be seen crashing into earth from the Costa del Sol.
British tourists reported ‘noise like thunder’ as they witnessed the meteorite travelling over Andalucia before crashing into the sea at 10.25 on December 11.
The sighting was also recording at observatories in Almeria, Toledo, Granada and Sevilla.
Meanwhile residents in Granada claim to have felt tremors shortly after the meteorite landed.
Astronomers have confirmed that the meteorite was in fact a breakaway piece from the 3200 Paethon asteroid.
Website meteoroides.net reported: “The luminous phenomenon, that could be seen from great part of the country, flew over the provinces of Granada and Jaén.
“Numerous witnesses claim to have heard an explosion associated with this fireball, as well as having felt a tremor similar to a slight earthquake.
“Both these testimonies and the preliminary analysis of the phenomenon indicate that it is probable that a part of the rock has survived its abrupt passage through the atmosphere, falling to the ground in the form of meteorite.”
Bron: http://www.theolivepress.es/spain-news/2016/12/13/video-meteorite-seen-crashing-into-earth-from-costa-del-sol/