Voorwoord
We zien nog steeds de modellen moeite hebben met het ruime windveld bijbehorend bij een diepe depressie. Kern terzijnertijd grofweg op de noordelijke Noordzee ongeveer op de breedtegraad Aberdeen (Schotland)/ Aalborg (Denemarken). En bedraagt zo'n 965/970hpa, doordat de isobaren zeer dicht bij elkaar liggen. En de wind vol over de Noordzee kan blazen, zit er een omvangrijk windveld op. De ene run kruipt dit weer wacht dichter naar ons, in model Gfs laatste run weer iets minder. Wrf is er bij gekomen en toont vrijwel bijna dezelfde beeld als Gfs. Ecmwf ligt nog noordelijk en die komt zelfs haast niet aan 8bft. Wrf en Gfs komen op de wip met 8/9bft over de noordelijke helften. Windtoename zien we vooral in de loop van eerste kerstdag terug. Tegen de nacht naar 2e kerstdag word het weer rustiger als het laag doortrekt.
Gfs komt met stormachtig weer in noordelijke helften momenteel.
Landinwaarts met name windstoten tot 80 km/u, meer ricting noordelijke helften 90-100km/u. Zuidelijke helften en Belgie blijven aardig buiten schot in alle uitvoeren. Maar ook dit kan nog weer wat meer worden zie tekst onder.
Toename/afname van wind zitten hem zoals gebruikelijk in de termijn en details.
1. Pakt het laag wat zuidelijker uit, wat meer afzakkend naar de Benelux zit het noorden zo in een zware storm. Wat toch wel een aantal leden tonen bij Gfs. En ook in de normale uitvoer heeft gestaan paar runs terug. Trekt ie nog noordelijker zien we uiterraad nog meer de wind afnemen.
2. Diept het laag nog verder uit dan kan huidige positie ook al voldoende wezen. Vult het laag op dan is het ook einde oefening stormaspiraties.
Beoordeling:
Vooralsnog zie ik het wel tot onstuimig weer komen, momenteel gewoon een 13 in een dozijn storm. Met zeker wel opties tot zwaarder, maar echt overtuigend is dat allemaal nog niet. Mede doordat Ecmwf hier ook wat minder van wil weten. Een een aparte stormkanstopic zit op basis hiervan dus nog niet in. >>> Dat ga ik allemaal bekijken als ook de eerste runs van Wrf4km binnen zijn en harmonie pakweg donderdagavond.
Nog de guidance meerdaagse op basis van Ecmwf waarin leden toch ook wel opties laten zien.
Woensdag ontwikkelt zich onder de rechteringang van de polaire jet (90 m/s) een laag, dat tegen het weekeinde onder invloed van de linkeruitgang van een westelijkere deel van de polaire jet als Rapid Cyclogenisis zich ontwikkelt. Dit laag trekt richting Noorwegen en voor ons land betekent dit aan de zuidoostflank van het laag tamelijk veel wind wordt berekend. In het kielzog van de eerste RACY ontwikkelt zich opnieuw een RACY en dit tweede laag zorgt met name op eerste en tweede Kerstdag voor veel wind. Na het kerstweekeinde zorgt het uitzakken van kou west van Groot-Brittannië voor een meanderende bovenstroming en krijgt West-Europa opnieuw te maken hogedruk invloed.
Mvg Tatanka | Gewijzigd: 20 december 2016, 21:40 uur, door Tatanka
Die was daarmee de laatste runs igg al mee aan het afbouwen. Er werden nog wel wat opties getoond in leden, maar daar kan je eerlijk gezegt niet op verder borduren. Ik heb het nog een paar runs aangekeken. Ook Wrf is er vandaag bij gekomen,en die pakte het hele verhaal meteen al veels te noordelijk. Tezamen met de Ecmwf die toch al helemaal niet mee wou. Zie ik het afgezien van wat windstoten in de orde tot 90 km/u noordwest kust en noordelijke helften niet meer komen. Die inzet zien we vanaf vrijdagavond al, en komen gedurende het weekend en kerstdagen geregeld terug. Waardoor het tezamen met de regenzones even onstuimig aan kan doen. En liggen in de orde die ik hiervoor aangaf, aan de kust bij die oplevingen soms even stormachtig 8bft maar veelal 7bft. Boven land waait het stevig door, maar in alle uitvoeren is storm aan de kust dus geen sprake meer.
Echter is het nog steeds een aandachtspunt dat er wel een randstoring goed valt, op de zuid-oostflank de jetream is en blijft fors. Zijn daar weer nieuwe ontwikkelingen in dan zal ik dat zeker weer melden!! . Het komt momenteel gewoon niet meer terug helaas.!!
Mvg Tatanka en alvast een fijne nacht!!
| Gewijzigd: 21 december 2016, 23:37 uur, door Tatanka
Vanavond kunnen er langs de noordwestkust en de Wadden zware windstoten rond 90 km/uur voorkomen. Ook elders langs de kust zijn dan zware windstoten mogelijk, in de orde van 75-80 km/uur. In de nacht naar zaterdag neemt de wind weer af.
Wind:
Buitengaats 6 Bft, op de noordelijke Noordzee blijft 8 Bft van tijd tot tijd aan de orde. In de loop van de dag aantrekkende wind, vanaf vrijdagavond 7 Bft langs de kust, 8 Bft langs de noordwestkust. Verder buitengaats mogelijk 9 Bft. Windstoten maximaal 75-80 km/h in de kustgebieden, langs de noordwestkust en op de Wadden mogelijk rond 90 km/h. Modellen zijn eenduidig. Aandachtspunt is dat bij de doorkomst van het (kou)front de opbouw tijdelijk even onstabiel zou kunnen zijn tot FL090 (Vooral Harm36 laat dit zien). Dan is er uitwisseling mogelijk en zouden de windstoten zeer lokaal nog wat hoger kunnen uitkomen. Vooralsnog niet genoemd in de berichtgeving.
Bron: Knmi
Hem is het laatste die je moet geloven. Die kraamt altijd onzin uit en gooit bij veel situaties 10 x erger het balletje erboven op, ook wel bekent als een sensatiezoeker.
Nu weer on-topic!
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Later vanmiddag en vanavond kans op zware windstoten in de noordelijke kustgebieden.
Vooral in de noordelijke kustgebieden kans op zware windstoten van ongeveer 80 km/u. Langs het Waddengebied kunnen bij buien zware windstoten van 90-100 km/u voorkomen. Een enkele model toont wat zwaarder zeer lokaal kan er een uitschieter bij zitten 110+ km/u. Maar gros zal toch in de orde zijn van eerder genoemde.
Waar ook rekening mee gehouden moet worden, is het waterpeil langs de noordelijke helften. In Delfzijl gaat de stand richting gevaarlijk/alarmpeil,dus de boel zal wel gesloten worden. Verderop de Noordzee blaast namelijk wel een volle 9bft deze kant op. Aan onze noordelijke kust (Wadden stormachtig 8bft). Langs ijsselmeer staat een harde tot stormachtige wind. In de uiterste noorden van de noordelijke provincies, waait het dan matig tot hard, mogelijk even kort stormachtig. Vanwege het gradient ligt daar zo'n beetje de grens hoever dit naar binnen trekt is nowcasten. Maar modellen zijn aardig eensgezind hierover.
Bij die buien kunnen een aantal donderklappen zitten, Vanaf de wadden kunnen ze het noorden binnendrijven, ver landinwaarts verwacht ik ze niet. Op de trog zo'n 200-300 j/kg, bij de trog wel forse schering. Kans op korrelhagel is er bij aanwezig. Ik verwacht deze buien vooral wadden,en mischien net de noordelijke helften van vaste land (Friesland,Groningen). Daar dan ook de wat forsere windstoten die ik eerder aanhaalde in dit stuk.
Mvg Tatanka
Modelbeoordeling:
Belangrijkste aandachtspunt is de harde wind. Grootschalig gezien zitten alle modellen op een lijn qua gemiddelde wind. Qua uitschieters zien we zoals gebruikelijk de hoogste waarden in HARM36 omdat de convectieve component wat explicieter wordt meegenomen.
Wind:
Op de noordelijke Noordzee seinen voor 10-11 Bft. Voor onze eigen kustdistricten vanmiddag en vanavond seinen voor 7 Bft, in het noordelijk kustgebied 8 Bft, de 9 Bft lijkt beperkt te blijven voor de districten Texel en Rottum. Voor de uitschieters gaan we voor het noorden van het land uit van 75-90 km/uur, tijdens buien tijdens de trogpassage in het Waddengebied 90-110 km/uur. Code geel staat uit voor het noorden, de criteria voor code oranje zullen zeer waarschijnlijk niet gehaald worden. Alleen HARM36 laat in buien tijdens trogpassage sporadisch 120 km/uur in het Waddengebied zien, mijns inziens niet overtuigend genoeg om een code oranje te rechtvaardigen.
Bewolking:
In de polaire lucht convectieve bewolking. Van het noorden uit toenemende kans op Cb's, vooral in bij de trog opgelijnd, toppen FL150-200. In de loop van de nacht en morgen overdag neemt de onstabiliteitsdiepte af. Morgen overdag derhalve in het noorden en oosten nog Cu/Sc-bewolking.
Neerslag:
Van het noorden uit toenemende kans op buien, bij de trog opgelijnd en kans op onweer en korrelhagel. Schering bij de trog tussen 0 en 3 km is hoog, CAPE is klein. Komende nacht in het noorden en oosten nog enkele buien. Morgenochtend alleen in het noordoosten nog een enkele bui, verder droog.
HARMONIE 06Z run:
Donderdag en in de nacht naar vrijdag kan het van tijd tot tijd stormachtig zijn rond de wadden en noordelijke helften. Mogelijk zelfs even storm aldaar inclusief met (Natte) sneeuwbuien,kans op onweer en zware windstoten. Verder landinwaarts ook kans op guur en onstuimig weer met winterse buien, en windstoten mogelijk.
Kom later nog wel met een update weer!! | Gewijzigd: 8 januari 2017, 20:57 uur, door Tatanka
Donderdag en in de nacht naar vrijdag kan het van tijd tot tijd stormachtig zijn rond de wadden en noordelijke helften. Mogelijk zelfs even storm aldaar inclusief met (Natte) sneeuwbuien,kans op onweer en zware windstoten. Verder landinwaarts ook kans op guur en onstuimig weer met winterse buien, en windstoten mogelijk.
Kom later nog wel met een update weer!!
Oke dank je..we wachten in spanning af
Zondag trekt er een lagedruk gebiedje langs nederland, echt een storm zal dit (waarschijnlijk) niet opleveren. Maar toch leuk om er even wat over te melden in dit stille topic
GFS 12z: Als het door het kanaal trekt, zal het gebied nipt de 9bft kunnen halen. (41 knopen = 9BFT)
Eenmaal aan land een 6bft boven land en aan de kust een stormachtige 8bft.
Een officiële storm van 9bft zit er volgens GFS en EC pluim niet in, wel stevige windstoten.
GFS 12z: Zware windstoten in het hele land 75/85 km/u. Aan de kust 95 km/u haalbaar.
GFS 12z: Overdreven hoeveelheden neerslag zal dit gebied niet opleveren, tussen 10/15mm regen.
| Gewijzigd: 25 januari 2017, 22:26 uur, door weertje
De oude garde op dit forum zal mij kennen alls Frans24.
Het wordt een zeer winderig volgende week met de piek op donderdagavond tot laat in de ochtend van vrijdag. De aankomende depressie schuift elke keer minimaal zuidelijker af waardoor we in de nauwste isobarestroom zitten dus kan extremer uitpakken. Vooralsnog een beetje ver weg maar waaien gaat het zeker.
Kern ten westen van Denemarken
Stormachtige wind donderdag
Vrijdag loop van de ochtend maximale windstoten
Piekmoment op bijde dagen voor het gehele land
I | Gewijzigd: 19 februari 2017, 16:29 uur, door JeffGordon
+111 uur
Komende 5 dagen wordt ook weer een lading neerslag verwacht tegen de 40 mm. Saai is het niet in ieder geval maar een paar mooie zonnige lente dagen tegen de 15 graden zal ook wel een keer leuk zijn
Morgen op het koufront en trog wat leuke kansjes op onweer voor deze tijd van het jaar. Aan de achterzijde van het koufront neemt de ontstabiliteitsdiepte flink toe. Qua cape en schering zien we op en rond het Kf. De betere waardes zien we terug komen in Vlaanderen en zuidelijk NL. Cape in de orde van 400-700 j/kg eff schering 40kts, is de modus goed georganiseerd Multicell opgelijnd. Mogelijk dat er een enkele supercell (Low topped type) trekjes aan kan nemen. Aandachtspunt zijn windstoten bij buien op de achterzijde van het koufront maandag en de trog daarachter. Op de buien kunen windstoten voorkomen van 75-90km/u op een wat actievere bui 100km/u. In dit profiel kunnen er ook mogelijk downburst optreden, en dan kunnen de windstoten nog hoger uit pakken. Een hoosverschijnsel is ook niet geheel uitgesloten. Onweer is op deze buien gering mogelijk zeer kortstondig matig op 1 van de betere buien.
Hieronder het convectieve model Wrf4km komt met pittige cellen op de fronten. Ook harmonie komt hiermee
Hoever de buien advectief verder landinwaarts en in intensiteit terug komen richting de noordelijke en oostelijke helften is nowcasten.!!
Ook dinsdag wat kansjes daarover later meer!!
| Gewijzigd: 26 februari 2017, 12:00 uur, door Tatanka
Komende week zijn er weer verschillende stormkansen/kansjes. De eerste kans is in de nacht van dinsdag op woensdag en deze kans is vooral voor het westen/zuidwesten. Zoals het nu lijkt is het niet een bijzondere zware storm met een 8-9 bft voor het zuidwesten met windstoten rond de 100 km/h. aan de kust. Landinwaarts windstoten tot 90 km/h. Aangezien de storm waarschijnlijk in de nacht overtrekt gaan de meeste mensen er niet al veel van meekrijgen. Deze storm staat er al een aantal runs achter elkaar in alleen de koers en intensiteit wisselt wat per run. Ook donderdag zijn er stormkansen maar de verschillen per run voor donderdag zijn nog wat te groot om daar al wat nuttigs over te zeggen.
Afgelopen zondag zei ik dat we komende nacht/vroege ochtend stormkansen hadden voor het zuidwesten. Op dit moment is daar nog weinig van over en lijken er vooral tijdens buien kans op enkele windstoten tot 80 km/h (harmonie model). KNMI over komende nacht/ochtend:
KNMI: Woensdag in de nanacht en ochtend een sterker windveld in het zuiden van het aandachtsgebied met kans op zware windstoten In Zeeland. Woensdagmiddag tijdelijk afnemende wind en in de late avond maar vooral donderdagnacht weer toenemend van het zuidwesten uit.
Donderdag ook weer veel wind. Ik heb voor deze post even gekeken naar GFS, Harmonie en WRF. Alleen er zijn nog wel wat verschillen tussen de modellen... WRF en Harmonie zitten op dezelfde lijn kwa tijd, namelijk in de vroege ochtend. GFS is een aantal uur trager. Het volgende verschil zit hem in de positie. Harmonie gaat voor een vrij zuidelijke koers (Zeeland, zuid Holland) terwijl GFS en WRF voor een noordelijke koers gaan (Noord Holland, Wadden, Friesland). De zwaarte van de storm in zowel Harmonie, WRF als GFS is een 8-9 bft (misschien 10 bft) met windstoten tussen de 95 en 110 km/h. Morgen maar weer eens kijken wat de modellen ons laten zien samen met de guidance van het KNMI.
GFS
WRF
Harmonie
Gisteren zaten de modellen nog niet echt op 1 lijn kwa wind maar nu is dat gelukkig wel zo. Vannacht en morgenochtend langs de (zuid)westkust een 8-9 bft en windstoten tot 100 km/h, lokaal misschien nog een beetje hoger. Landinwaarts windstoten tussen de 75 en 85 km/h. Voor de rest valt er vannacht en morgenochtend behoorlijk veel regen, lokaal tot 15 mm.
KNMI (wind):
Vooral zuid van de occlusie een sterk en vlagerig windveld. Kans op 8-9 Bft voor de westelijke kust districten. Uitschieters in de kustgebieden tot 90 km/uur, verder landinwaarts 75-80 km/uur. In de loop van donderdagochtend afnemende wind.
Waarschuwingen KNMI:
| Gewijzigd: 1 maart 2017, 19:36 uur, door Lako