In het zuidoosten van ons land viel op veel plaatsen meer dan 200 mm, in het Limburgse Ysselstein zelfs 277 mm. Sinds het begin van de metingen in 1906 is in juni nog nooit zoveel neerslag gemeten. Het oude record stond op naam van Poortugaal. In juni 1966 werd daar 247 mm afgetapt. Landelijk gemiddeld is er in juni 118 mm neerslag gevallen tegen 68 mm normaal. Dat is geen record, in 1998 viel 138 mm. Alleen in het noorden viel deze maand ongeveer de normale neerslaghoeveelheid, elders viel circa 2 keer zo veel dan normaal.
De eerste 10 dagen waren er grote weersverschillen. In grote delen van het land was het vaak droog en zonnig weer terwijl in het zuidoosten in de middag zware onweersbuien ontstonden die op meerdere dagen plaatselijk meer dan 50 mm neerslag brachten. De buien zorgden plaatselijk voor wateroverlast waardoor o.a. de landbouw grote schade ondervindt. Deze verschillen werden veroorzaakt doordat het zuidoosten onder invloed verkeerde van een stationair lagedrukgebied boven Midden-Europa terwijl het weer in de rest van het land door een hogedrukgebied boven Noord-Europa werd bepaald.
De rest van de maand bepaalden lagedrukgebieden het weer. Er viel in grote delen van het land dagelijks regen, soms in flinke hoeveelheden. Vanaf de 22ste werd het kortdurend zeer warm. De warmte resulteerde in zware onweersbuien. In de vroege ochtend van de 23ste trokken zware buien over vooral Zuid-Holland en Utrecht waarbij in korte tijd 30 tot 60 mm neerslag viel en windstoten schade aanrichtten. In de avond ontstonden in het zuidoosten zware onweerscomplexen met plaatselijk hagelstenen van 5-10 cm doorsnede die grote schade veroorzaakten. Ook viel daar weer meer dan 50 mm neerslag. De maandsom liep door deze buien in het zuidoosten van Brabant en grote delen van Limburg op tot boven 200 mm.
De gemiddelde temperatuur in De Bilt is uitgekomen op 16,8 °C, ruim een graad boven de normale waarde van 15,6 °C. Deze maand komt daarmee nipt in de top-10 van warmste junimaanden sinds het begin van de waarnemingen. Er waren in De Bilt 5 zomerse dagen met een maximumtemperatuur van minimaal 25,0°C. Dat is gelijk aan het langjarig gemiddelde.
Aan de kust lag de maandgemiddelde temperatuur rond normaal, landinwaarts was het overal ruim warmer dan normaal. Deze warmte werd vooral veroorzaakt doordat de nachten door de vele bewolking gemiddeld anderhalf tot twee graden warmer waren dan normaal, overdag was de positieve afwijking kleiner.
De eerste week verliep warm met landinwaarts maximumtemperaturen rond 25 graden. Daarna volgde een lange periode waarin de temperaturen rond normaal schommelden. De laagste temperatuur van 5,6 °C werd op de 10de in Woensdrecht gemeten. De hoogste temperatuur van 32,6 °C werd op de 23ste in Arcen bereikt. Het werd die dag voor het eerst dit jaar tropisch warm. De tropische warmte werd benadrukt door een hoge luchtvochtigheid.
Juni was een sombere maand met gemiddeld over het land 163 zonuren tegen 201 normaal. Het meest scheen de zon in de eerste 10 dagen van de maand. Wel had het westelijk kustgebied de eerste dagen vaak met hardnekkige Noordzeebewolking te maken. Het zuiden was het somberst, in Westdorpe en op het vliegveld Beek bij Maastricht scheen de zon niet meer dan 126 uur. In het noordwestelijk kustgebied scheen de zon het meest, in De Kooy 207 uur.
Vorig jaar juni was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 15,6 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 241 en de neerslagsom 33 mm.
De Bilt, 1 juli 2016/Adrie Huiskamp
We gaan verder met de uitslagen!
1. Rocal
2. Svenne
3. Jo Capelle
Nu volgt de rest in het overzicht:
Bronnen: http://www.knmi.nl http://onweer-online.nl | Gewijzigd: 7 juli 2016, 16:34 uur, door Maandwedstrijd