De maand ging vrij koel van start. Een hogedrukgebied dat over onze omgeving naar Scandinavië trok zorgde ervoor dat de stroming vanaf de 4e oostelijk werd. Daarmee werd droge en steeds warmere lucht aangevoerd. Van 6 tot en met 12 mei was het, met uitzondering van de 10e, regionaal zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). In De Bilt werd op 7 mei de eerste zomerse dag van het seizoen genoteerd. Tijdens dit tijdvak waren de nachtelijke minima, soms niet lager dan 13-15 °C, uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar. Doordat het tijdens de nachten weinig afkoelde was ook de etmaalgemiddelde temperatuur soms ruim 20 °C, ook dat zijn uitzonderlijk hoge waardes.
Op de 14e had het hogedrukgebied zich naar IJsland verplaatst en werd de stroming noord. Met maxima van 11 tot 13 graden verliep het Pinksterweekend daardoor uitzonderlijk koel. Vanaf de 17e volgde een licht wisselvallig tijdvak waarbij het geleidelijk warmer werd. Op 21 mei werd het in een groot deel van het land 22 tot 24 °C. Op 23 mei werd de stroming opnieuw noordelijk met forse afkoeling tot gevolg. Op 24 mei werd het op sommige plaatsen niet warmer dan 11 °C. De laatste dagen van de maand werd met een ooststroming weer vrij warme lucht aangevoerd.In totaal werden in De Bilt 13 warme en 5 zomerse dagen genoteerd tegen 10, respectievelijk 3 normaal.
Gemiddeld over het land scheen de zon 232 uren, tegen een langjarige gemiddelde van 213 uren. Er was een groot contrast tussen de eerste en tweede helft van de maand. De eerste helft verliep zeer zonnig met landelijk gemiddeld 164 zonuren, de tweede met 68 uren juist somber. Van 22 tot en met 25 mei scheen de zon op sommige plaatsen zelfs helemaal niet. Het zonnigst was mei in het Waddengebied. Terschelling had met 270 uren de meeste zonneschijn. Het zuiden was het somberst met in Maastricht niet meer dan 203 uren zonneschijn.
Er is landelijk gemiddeld 54 mm regen gevallen. Normaal valt er in mei 61 mm. Door het vaak buiige karakter van de neerslag waren de regionale verschillen groot. Op de natste plaatsen viel meer dan 120 mm, op sommige plaatsen in Friesland minder dan 30 mm.
Tot en met de 21e was mei zeer droog verlopen met landelijk gemiddeld in totaal slechts 10 mm. Op 22 en 23 mei waren landelijk bezien natte dagen met in totaal 22 mm regen. Met name in het midden van het land viel plaatselijk 30 tot ruim 50 mm. Aan het einde van de maand vielen lokaal zware onweersbuien. In de avond van 27 mei kwam het lokaal tot wateroverlast in Zuid-Limburg. Op 30 mei veroorzaakten zware onweersbuien veel overlast in de zuidoostelijke helft van het land. Op sommige plaatsen viel 50-70 mm. Het KNMI gaf voor deze buien een code oranje af.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 2 juni 2016/Rob Sluijter
We gaan verder met de uitslagen!
1. Svenne
2. Rocal
3. Sander Timmerman
Nu volgt de rest in het overzicht:
Bronnen: http://www.knmi.nl, http://www.onweer-online.nl