Aan de noordelijke hemel zijn vanavond mogelijk zeldzame parelmoerwolken te zien. Deze kleurrijke wolken ontstaan op grote hoogte van circa 25 km, bij zeer lage temperaturen van -80 graden Celsius. Net ten noorden van Nederland worden deze temperaturen verwacht. Doordat de wolken op zo’n grote hoogte zitten en het vanavond in de lage atmosfeer vrij helder is kun je met een beetje geluk deze wolken zien.
De kans om de kleurrijke wolken begin van de avond te zien is een uur na zonsondergang het grootst. Op grote hoogte beschijnt de zon deze wolken dan nog, terwijl het aan het aardoppervlak al donker is. Vooral in gebieden zonder kunstverlichting zijn de condities goed genoeg om een poging te wagen om deze zeldzame wolken te zien.
Of de wolken daadwerkelijk ontstaan en te zien zijn vanuit Nederland is afwachten. In het zuiden van Noorwegen en Zweden zijn de kansen groter dan in Nederland.
Ontstaan van parelmoerwolken
Parelmoerwolken ontstaan op 20-30 km hoogte, in de ozonlaag. De ozonlaag bevat nauwelijks vocht. Dit vocht condenseert pas bij temperaturen beneden -80 graden Celsius met als gevolg vorming van dunne wolkenflarden. Doordat de wolken bestaan uit zeer kleine ijskristallen wordt het zonlicht sterk gebroken en ontstaat er een kleurenpracht.
Om een idee te geven over de hoogte. Passagiersvliegtuigen vliegen op een hoogte van ongeveer 10 km. De wolken zitten daar dus nog eens zo’n 10-20 km boven.
Parelmoerwolken in Nederland zeldzaam
Kleurrijke parelmoerwolken zijn vanuit Nederland zeer zelden te zien. Op 16 februari 1996 zijn de wolken in het noorden en oosten van Nederland voor het laatst gefotografeerd en in 2006 waren er alleen enkele meldingen.
Foto: NASA
Bron: Weeronline | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:22 uur, door Joyce.s