Of net drukker als de pluim opeens beter wordt
Nu, dat zie ik niet direct gebeuren, als er mensen zijn die nog op een vorstperiode zitten te hopen, dan zijn die eraan voor de moeite vrees ik.
Waar we als winterliefhebber wel nog kunnen op hopen, is op wat sneeuw. Voor alle duidelijkheid: dit staat nu niet op de planning. Maar in deze periode van het jaar kan dat er eigenlijk vrij snel opstaan. Kijk naar morgen, wind draait eventjes richting NW en we krijgen bijna onmiddelijk (stevige) winterse buien op ons dak. In de Ardennen gaat dit direct over sneeuwbuien. Als je dit vergelijkt met de periode twee weken terug, dan was het veel lastiger om snel tot (natte) sneeuw te komen.
Laat ons daar allen op hopen, kleine verschuivingen kunnen soms leuke gevolgen hebben. Heel af en toe komt dit terug in de runs, zoals ook op de kaart hieronder. Maar dit is en blijft LT en kunnen we spijtig genoeg weinig tot geen waarde aan hechten.
Inderdaad, de Jet ligt (zeer krachtig!!) volgende week ten zuiden van ons land.
Ook de weerkaart voor volgende week ziet er al aardig winters uit, een sterke noord stroming. Als nu het hoog boven Groenland/IJsland wat meer body kan krijgen, dan kunnen we nog een aardig na-wintertje verwachten.
Even ter herinnering: in 1985 en 1986 werd het in februari ook nog flink winters. Zelfs zo koud, dat de Elfsteden gereden werd.
Van een SSW da wel Vortex Split is geen sprake, hoogstens een minor warming. Sowieso zie ik geen indicaties die überhaupt wijzen op een SSW. De SPV is gewoon goed ontwikkeld dan wel kerngezond, kijk ook maar eens naar de temperaturen. Overigens wijst alles tot dusver op een een februari die net als de rest van de winter zacht tot zeer zacht zal gaan verlopen. (overwegend zonaal)
| Gewijzigd: 3 februari 2016, 13:35 uur, door Alpenweerman
Daarbij lijkt de westkust van Amerika weer een winterinval te krijgen dus ik schrijf deze winter nu af. Het was me een waar genoegen... Begin september ben ik weer terug
Daarbij lijkt de westkust van Amerika weer een winterinval te krijgen dus ik schrijf deze winter nu af. Het was me een waar genoegen... Begin september ben ik weer terug
Sneeuw gaat er nog komen en wrs ook nog heel veel sneeuw. GFS gaat tot dinsdag alleen al uit van 100 tot 200cm westelijke Alpen, EC minder maar met 40 tot 80cm toch ook niet verkeerd. Overigens lijkt ook in Alpen februari in navolging van 2015 en de winter tot dusver (zeer) zacht gaan verlopen. Zie grafiek en de rode lijn (bron MeteoSchweiz)
Van een SSW da wel Vortex Split is geen sprake, hoogstens een minor warming. Sowieso zie ik geen indicaties die überhaupt wijzen op een SSW. De SPV is gewoon goed ontwikkeld dan wel kerngezond, kijk ook maar eens naar de temperaturen. Overigens wijst alles tot dusver op een een februari die net als de rest van de winter zacht tot zeer zacht zal gaan verlopen. (overwegend Zonaal)
Dank voor je post,ik had deze conclusie ook getrokken. Wat ik zie in de discussies over de vortex is dat sommige denken dat wat er nu gebeurt meer te maken heeft met het vertragen van de vortex (en het uiteen vallen van de vortex) wat normaal in maart/april gebeurt en dat zou mogelijk vervroegd zijn door "el nino" maar of dit nou onzin is of waarheid...gezien wat je hierboven schrijft zou dat dus onzin zijn..
| Gewijzigd: 3 februari 2016, 14:41 uur, door Callie-P
natuurlijk mag je een mening hebben over wat iemand wel of niet post maar we willen niet dat men posters persoonlijk aanvalt ook al lijken iemands posts inhoudelijk niet juist te zijn, dan is het juist de kunst om een reactie te geven die het tegendeel aangeeft van wat deze persoon zojuist gepost heeft. Zoals Johan gedaan heeft..)
Dan nog even wat betreft de polar vortex: een paar jaar geleden (ik meen de winter van 2012-2013 "correct me if im wrong" ) is er een enorme hype ontstaan over dit fenomeen en de gevolgen over een split,een ssw enz..
zelf probeer ik dit onderwerp te begrijpen maar ik kan je zeggen dat er nog zoveel is wat men niet weet hierover dat het erg moeilijk is om te kunnen voorspellen wat ze gaat doen ,wat de effecten zijn kortom hoe passen we dit in,in onze analyzes voor de winter in Europa.
Kortom, de polar vortex gaat ons nog een hoop vragen geven en misschien ooit nog wel eens oplossingen voor vraagstukken die we nu hebben..
@ ijstijd, hierboven heb je de reden dat je post verwijderd is als je je daar niet in kan vinden dan is dit niet het juiste forum voor je er zijn genoeg forums waar posters andere posters elkaar persoonlijk aanvallen . | Gewijzigd: 3 februari 2016, 22:39 uur, door Callie-P
Dan nog even wat betreft de polar vortex: een paar jaar geleden (ik meen de winter van 2012-2013 "correct me if im wrong" ) is er een enorme hype ontstaan over dit fenomeen en de gevolgen over een split,een ssw enz..
zelf probeer ik dit onderwerp te begrijpen maar ik kan je zeggen dat er nog zoveel is wat men niet weet hierover dat het erg moeilijk is om te kunnen voorspellen wat ze gaat doen ,wat de effecten zijn kortom hoe passen we dit in,in onze analyzes voor de winter in Europa.
Kortom, de polar vortex gaat ons nog een hoop vragen geven en misschien ooit nog wel eens oplossingen voor vraagstukken die we nu hebben..
knip -
Inderdaad (Callie-P) en met name deze winter zien we dit fenomeen steeds vaker in de media verschijnen. Ik ben van mening dat dit zeer complexe fenomeen door vele weermannen te pas en te onpas wordt aangewend als zeg maar laatste "winterse strohalm". Daarbij wordt vaak geciteerd en gecopieerd van andere media of fora zonder dat men zelf überhaupt nog beseft waarover het nu precies gaat. Dit kan dan natuurlijk de lezer weer op een verkeerd spoor zetten en valse verwachtingen wekken! Het zou mooi zijn wanneer de persoon in kwestie(s) wat meer toelichting zou geven over het "hoe en waarom" van dit soort beweringen. Juist voor dit mooie forum en voor zijn lezers en geinteresseerden zal dit dan een verrijking en weerwaarde zijn.
Overigens ben ik zelf een grote voorstander van "synoptische" besprekingen dan wel uitleg waarbij ook het leer en a-ha effect een belangrijke rol vertegenwoordigd. Wat dat betreft zijn de reacties m.i ook begrijpelijk.
Afijn, zonder iemand verder te willen "diskwalificeren" nog even on-topic
Op de middellange en langere termijn verandert er niet veel aan het overwegend zonale stromingspatroon. Met een zwabberende polaire jet houden we in west Europa die zonale hoogtestroming waarmee steeds weer storingen het continent optrekken. Dan weer krijgen we met zachtere en dan weer met koudere lucht te maken maar vanuit deze hoek natuurlijk geen "winter" te verwachten.
Wel zien we dat we op termijn met een meer zuidelijke Westlage te maken gaan krijgen. Met een jet die dan een wat zuidelijkere koers gaat vervolgen (midden Frankrijk - Alpen) komen we ook wat meer aan de koudere kant van de frontale zone te zitten waardoor de temperaturen algemeen wat zullen gaan dalen! (maart - april weer)
Ook tropo en stratosferisch vanavond niets schokkends te melden. Wel zien we zoals dat eigenlijk past bij deze tijd van het jaar opwarmings impulsen maar die zullen hooguit voor een verschuiving (verplaatsing) van de SPV zorgen. Vooralsnog zie ik geen tekenen die wijzen op een markant afzwakken van de sterk ontwikkelde SPV laat staan een split. Ook een voor ons gunstige blokkade (hoogterug /tropo) lijkt voorlopig niet aan de orde!
Onderstaand tropo en strato verwachting ECMWF, daaronder ter vergelijking voorbeeld van "SPV split* (28 december 2014)
| Gewijzigd: 3 februari 2016, 23:40 uur, door Alpenweerman
Mocht je een post plaatsen waarom Roberto gelijk heeft dan alleen onderbouwde posts en andersom ook, deze posts laten we staan.
Dus dan verwachten we dat je inhoudeliijk ingaat op het fenomeen Polar Vortex.
verders ter info " je kan er mee doen wat je zelf wil"
We zijn zoals Pax ook heef gezegd een forum voor 1 ieder die graag wat wil doen met meteorologie, Wij moeten bij alle posts een afweging maken of deze wel of geen toevoeging geven op het forum zodat het leesbaar blijft voor 1 ieder.
Roberto beweerde in zijn laatste post dat er een Split was geweest van de vortex als gevolg van een SSW. Hier is absoluut GEEN sprake van.
(zie ook de post van Johan)
Normaal kan iets een ongelukkig woordkeuze zijn maar het citaat van hierboven laat hier geen enkele reden voor om dit aan te nemen.
Andere kant van de medaille is dat Roberto uitgebreide posts maakt en deze op zijn manier onderbouwt of dit nou waar is of niet daar hebben we dan de discussie voor. Het gaat er dan niet om of iemand onzin verkoopt of niet men kan dan zijn post beantwoorden met een onderbouwde post.
Dus op deze manier waarderen we zijn post zeker maar wij moeten ook proberen te zorgen dat het forum geen valse hoop wekt doordat er dingen geroepen worden die absoluut niet waar zijn.
Ik heb hieronder een stukje geplakt uit Wikipedia waarin uitgelegd wordt wat een SSW is en wat een Minor SSW is.
Major
Deze komen voor als de westelijke winden op 60N en 10hPa (Geopotentiale hoogte) draaien en oostenlijk worden. Een complete verstoring van de polar vortex wordt zichtbaar en de Vortex zal splitsen in kleinere Vortexen of de kern van de Vortex zal verplaats worden van haar standaard locatie boven de Noordpool.
Minor
Minor opwarmingen zijn hetzelfde als Major warming alleen deze zijn niet zo dramatisch voor de vortex. Westelijke winden worden vertraagd maar deze wordt niet omgekeerd, daarom wordt de Vortex ook niet aangetast door zo een opwarming. ( er veranderd weinig)
source : https://en.wikipedia.org/wiki/Sudden_stratospheric_warming
Vanuit mijn stukje kennis. hoe dichter we bij "het einde" komen van de winter hoe vaker er minor opwarmingen zijn of dit nou sudden is vind ik misschien wat overdreven
De vortex haalt haar kracht uit koude op de grond en dat het donker is waardoor er nauwelijks opwarming is, naarmate de zomer nadert wordt het warmer en lichter ( de zon komt terug) en zal de vortex haar kracht verliezen en zie je ook opwarmingen die lijken op een SSW maar in feite geen SSW zijn maar een logisch gevolg van het weer warmer worden als gevolg van het nieuwe seizoen...
( mocht het bovenstaande onzin zijn hoor ik dit graag ( wel even onderbouwt zodat ik er ook wat van leer )
| Gewijzigd: 4 februari 2016, 12:12 uur, door Callie-P
Voor iedereen is een winterse periode natuurlijk anders, voor de ene is dat vorst en schaatsen, terwijl iemand anders hoopt op sneeuwbuien.
Op dat eerste reken ik (persoonlijke mening) niet meer, maar op sneeuwbuien kunnen we wel nog hopen lijkt me. Heb dit recent al aangehaald dat na de passage van lagedrukgebieden er soms een noordwestelijke tot noordelijke stroming tot stand kan komen. Als voorbeeld kan je afgelopen dinsdag nemen, hadden we hier direct natte sneeuw en hagel.
Ook de verschillende modellen laten dit af en toe terugkomen in de verschillende runs, dus ik hou wel nog hoop eigenlijk.