Actueel te volgen op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/onweer/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Vorige weekend was het dan toch nog raak, Robin giessen maakte deze fraaie van die setting nabij emmen.
Tot het weekend fraai (na) zomer na een korte dip op zondag, dan zien we namelijk een regenzone passeren. Tot zondag hebben we te maken met temperaturen in de orde van 24-28 graden. Met de lagere temperaturen zoals gebruikelijk kusten/wadden. En de hogere temperaturen meer binnenland zuiden nederland, en grotendeels belgie .
Na het weekend warm tot zeer warm met onweerskansen:
Snel herstel zien we op maandag al terug, met temperaturen vergelijkbaar als vandaag 24-27 graden. In zowel Gfs als Ec zien we de onweerskansen opbouwen vanaf dinsdag. Maar het wordt waarschijnlijk zoals de kaarten er momenteel voor staan pas, later in de week dat die mogelijk verzilverd worden. Hoogstwaarschijnlijk ook echt de laatste warmbloedige kansen op onweer, uitkomst of niet. Ik zie het hierachter niet meer tot dergelijke waardes komen namelijk. Het kan wel maar die kans is zeer zeer klein, dan moet hierachter direct al weer herstel zijn. Maar goed eerst maar eens naar deze kansen.
Vanaf dinsdag zien we de temps ook wat hoger uitvallen dan de dagen ervoor. 24-26 graden aan de kusten, binnenland 28-30 graden. (lokaal tropisch) is dus weer mogelijk delen belgie/zuidelijk nl.
Ook bij deze kansen weer het dauwpunten verhaal,wat maar lastig gehaald wordt. Ook zie ik die niet drastisch veranderen net als vorige keer. Kansen zijn echt een front nodig en die verschijnt regelmatig in de modellen en is in de buurt. De ene keer al op dinsdag de andere keer pas woensdag/donderdag. Cape waardes in de orde van 1500-2000 j/kg, Ecmwf soms tot 2500 j/kg met de 2m temperaturen ook fractie warmer dan Gfs zelfs.
De warmte en onstabiliteit zit er dus wel in. Nou dichterbij om de kansen beter uit te zetten. Maar op deze termijn kan ik al zeggen dat dat weer een lastige opgave zal worden, ook dichterbij. Al kan er natuurlijk altijd nog wat dingen veranderen positief,of negatief. Onstabiliteit moet ook nog eens blijven staan. Etc etc.
Vrijdag of zaterdag nieuw bericht, dan ook de normale Wrf er goed bij.!!.
Mvg en een fijne avond Tatanka!!
We zijn inmiddels een paar dagen verder sinds mijn laatste post. Op woensdag zien we op nadering van een thermisch laagje 2 fronten dichterbij komen. Voorop een thermische vore die momenteel in het noorden-noordoosten word geschetst. En daarachter meteen het koufront in Wrf en Gfs. Ec komt helemaal later en daarom houden we eerst Wrf en Gfs maar aan.
Thermische vore in wrf gfs doet niet veel onder.
Accent dus hoogstwaarschijnlijk noorden-noordoosten-oosten.
Cape waardes zijn best wel fors nog voor deze periode. 1500-2500 j/kg in het noorden-noordoosten. Elders Benelux 500-1000 j/kg, schering rondom die vore 20kts. Dus veel verder dan wat opgelijnde single cells/multicells komen we niet, mits initiatie. Bij de buien is wateroverlast mogelijk, en gezien de cape ook best nog wel een aardige frequentie (echter allemaal hoogte onweer) en hagel tot 3-4 cm mogelijk.
Op het koufront wat dan van het zuiden uit naderd veel forsere schering, echter zit er dan nog weinig cape in de lucht. Er zijn dan wel wat stevige multicellen mogelijk achter de vore. Maar grotendeels in dat profiel buige neerslag met enkele donderklappen.
Op bassis hiervan ga ik nog geen topic maken, hetgeen nog mogelijk is. Koufront zal nog dichter op de thermische vore kunnen gaan zitten bijvoorbeeld. Of de timing net even 2-4 uur eerder. En dan is er al wat meer schering op voorhand dan mogelijk iets forsere schaal, ook doen er wat meer regio's mee etc etc. Zo staan de zaken er al redelijk wat runs voor, en is globaal het beeld. Het 1 en ander kan weer dichterbij bekeken worden met meer runs, en de convectieve modellen erbij. Pakweg maandagavond zal dit zijn, dan bekijk ik de boel opnieuw. En dan is het ook al meteen tijd voor een apart topic al dan wel/niet.
Mvg Tatanka
| Gewijzigd: 10 september 2016, 10:27 uur, door Tatanka
ECMWF met het afgesnoerde hoogtelaag op woensdag
Al dagen zien we geen grote maar voor de Benelux wel cruciale verschillen in timing van front en uitwisselen van luchtmassa's. Het Europese model is duidelijk minder progressief (ook ivm gisteren) en laat het hoogtelaag langzaam opvullend en in samenspel met een ietwat noorderlijker meetrekkend grondlaag pas tegen het einde van de week doorkomen. Zaterdag zou het koufront met wat buiige neerslag van het zuiden uit moeten binnenlopen, een klap onweer is daarbij mogelijk maar veel zal het niet voorstellen.
Al met al dus nog onzekere situatie door toedoen van koers en timing hoogtelaag, wordt vervolgd zullen we maar zeggen
Pluim EC00,de afkoeling is alweer wat uigesteld
Onweerskans stijgt flink!! Hoop dat we hier een keer onweer krijgen.... was dit jaar altijd ergens anders te doen... Op basis van welk model is die gebaseerd? Bij ECMWF is dit nl niet terug te vinden voor de donderdag (maar juist voor woensdag)
| Gewijzigd: 10 september 2016, 11:49 uur, door Alpenweerman
Onweerskans stijgt flink!! Hoop dat we hier een keer onweer krijgen.... was dit jaar altijd ergens anders te doen...
Onweerskansen zijn nihil.
Edit Stefanv: Afbeelding uit citaat gehaald. | Gewijzigd: 10 september 2016, 12:24 uur, door Stefanv
Onweerskans stijgt flink!! Hoop dat we hier een keer onweer krijgen.... was dit jaar altijd ergens anders te doen...
Onweerskansen zijn nihil.
Edit Stefanv: Afbeelding uit citaat gehaald. Dat nu ook weer niet. Zowel woensdag als ook op donderdag (minder) is er kans op onweer.
ECMWF CAPES woensdagmiddag
ECMWF convectieve aandeel % neerslag
Maar ben het helemaal eens met die setting, GFS geeft het al 4 dagen aan
Woensdag opzeker goede onweerskans, iets waar in elk geval GFS al enige dagen (onveranderlijk) rekening mee houdt...
Zoals jullie kunnen zien bevindt zich een Laag boven NW-Frankrijk (Bretagne/Normandie) op dinsdag..
Op de woensdag (aanstaande) ligt het front dwars over Midden Nederland..
Pin mij er niet aan vast, maar de kans is vrij groot dat dit icm de temperaturen ("spanish plume") en de nodige instabiliteit
een kansrijke trigger zal gaan vormen om (wellicht voor de laatste maal dit seizoen) donder & bliksem te veroorzaken.
| Gewijzigd: 10 september 2016, 16:51 uur, door Bac00
Gezien de huidige schets zitten we op woensdag nog teveel in de droge lucht waardoor er niets wilt ontwikkelen. Dauwpunten zijn ook niet hoog genoeg om wat van de grond te laten komen. Donderdag zien we kadavers uit Frankrijk komen, maar de ingrediënten voor het onweer is dan vrijwel verdwenen boven de Benelux.
Wat wel weer interessant wordt is de kou die dan volgend weekend binnenloopt. De temperatuur van het zeewater ligt boven de 20 graden waardoor we gemakkelijk te maken krijgen met kustconvergentie. GFS laat dit duidelijk zien, maar om verder hierop in detail te gaan is nog iets te ver weg.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Jan Visser denkt er het volgende over,....
Donderdag is het zonnig met in de middag gaandeweg vanuit het zuiden meer wolken en in de avond bestaat er waarschijnlijk vooral in het zuiden en zuidoosten kans op een regen,- of onweersbui. Het wordt met 27 tot 30 graden iets minder warm, op de wadden wordt het 25 graden. Er staat een matige oostenwind. In de avond draait de wind in het zuiden naar het zuidwesten, een teken dat het weer zal gaan omslaan!
De dagen daarna tapt september uit een ander vaatje en zwaaien we de zomer uit. Van vrijdag t/m dinsdag is het licht wisselvallig met soms wat zon en vallen op vrijdag enkele regen,- of onweersbuien. In het weekend en daarna valt er soms regen of een bui, maar grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht. Middagtemperatuur dalend naar ongeveer 20 graden.
Synoptische situatie:
In de bovenlucht neemt een blokkerend hoog boven Denemarken langzaam in kracht af en trekt daarbij als langgolvige rug langzaam oostwaarts. Een afgesnoerd laag boven de Golf van Biskaje trekt zeer langzaam oostwaarts. Boven Nederland wordt de bovenluchtstroming in de loop van morgen cyclonaal. Morgenavond en begin vrijdagnacht zien we een bovenluchttrog noordwestwaarts trekken over het zuidwesten van het land. Aan de grond ligt een laag ten zuidwesten van Bretagne, dat de komende 48 uur opvullend richting de Middellandse Zee beweegt. Rond dit laag stroomt zeer warme lucht over ons aandachtsgebied. Een koufront dringt om het laag heen op naar het noorden. In dit front ontwikkelen zich enkele golven ten zuidwesten en westen van ons land. Het koufront wordt halverwege morgenavond boven onze zuidgrens verwacht. Voor het front uit vormt zich in de loop van morgen een vore, die het uiterste zuiden begin morgenmiddag bereikt en in de loop van morgenavond boven het midden van het land uitkomt. Vrijdagochtend verlaat deze vore het land terwijl het koufront boven het noord(oost)en van het land uitkomt.
Modelbeoordeling:
Aandachtspunt is vooral de buienactiviteit morgen later op de dag en in de nacht naar vrijdag. Harmonie36 laat op de vore al enkele onweersbuien ontstaan boven de Eifel, die Limburg in de namiddag aandoen. De andere modellen houden de buienactiviteit beperkt tot bij het koufront. Harmonie36 laat de buien op de vore wel ontstaan in een gebied met een opvallend hoge voelbare warmteflux en lage latente warmteflux. Mogelijk dat de zwakke inversie aan de top van de menglaag (zichtbaar in de andere modellen) hierdoor minder voorstelt in Harmonie36, wat de vorming van buien toelaat. Op dit moment lijkt dit niet zo heel waarschijnlijk. Op het koufront hebben alle modellen buien, Harmonie36 en Harmonie38 komen beide lokaal met uursommen van > 20 mm.
Aandachtspunten
Wind:
Vanmiddag zeewindeffect aan de zuidwestkust. Vanavond laat Harmonie36 boven de Duitse Bocht een kleine 6 Bft zien, maar andere modellen berekenen beduidend minder wind dus dit lijkt wat overdreven. Morgenmiddag noord(oost) van de Wadden een iets grotere kans op 6 Bft. Verder een nachtelijk windmaximum komende nacht. Bij de buien van morgen berekenen de Harmonie-versies maximaal 30-35 kn. Windstoten zouden voornamelijk moeten komen door precipitation loading (PW orde 35-40 mm) en vooral bij de vore evt. ook door entrainment.
Bewolking:
Tot donderdag eind van de middag (vrijwel) onbewolkt, aan het eind van de periode in het zuiden frontale bewolking. Bij buien CB's met een tamelijk hoge basis (FL050-FL070) en toppen FL350-380. Bij het koufront een grote kans op St.
Neerslag:
Vandaag droog. Morgen waarschijnlijk pas bij het koufront regen- en onweersbuien vanaf hoogte, maar er is een kans dat er ook op de vore enkele stevige regen- en onweersbuien vanaf de grond ontstaan. De vore en het koufront liggen overigens wel behoorlijk dicht bij elkaar zodat het onderscheid niet altijd even goed te maken is. Dauwpunten in Hirlam lopen ook pas na de passage van de vore op van ca. 15°C naar ca. 18°C. De MUCAPE vlak voor het koufront 1000-2000 J/kg. Terwijl het koufront noordwaarts beweegt neemt de CAPE wel af gedurende de nacht naar vrijdag. CB-toppen in de categorie FL350-380 zijn mogelijk. Effectieve windschering ca. 25 kn, bij het koufront ca. 30 kn, dus multicell clusters zijn waarschijnlijk. In het zuiden van het land is eventueel hagel rond 2 cm nog een aandachtspunt, product MUCAPE*EFFSHEAR komt daar rond de 40 uit. Verder naar het noorden wordt dit minder. Treksnelheid van de buien orde 25 kn, dus extreme uursommen lijken vooralsnog niet aan de orde.
Bron: KNMI
Er zijn wel wat dingen mogelijk, wat ik ook al in mijn laatste grote post aangaf (Situatie vergelijkbaar met wat ik toen woensdag voor ogen had zij het een dag later).>>> Is dat het Koufront toch wat dichter bij de vore is gekomen<<<. Dan meteen een andere scherings patroon ook, nog steeds niet denderend. Maar wellicht voldoende om toch nog even wat leuk onweer als afsluiter te krijgen. Wat knmi schets met die dauwpunten zullen van de grond waarschijnlijk geen buien mogelijk zijn. Zij geven aan van wel, vermoedelijk mits initatie toch allemaal weer op hoogte FL50-80.
Ook nog een aantal timingsverschillen waar dit evtueel gaat gebeuren in modellen de 1 laat dit al van het zuiden uit, voor frans/belgische grens gebeuren. De andere pas tegen belgisch nederlandse grens. En dan verder landinwaarts nederland in, en dan ook nog eens in intensiteit!!.
Eerst eens even fijn met dit weer naar de bekkentrekker.
Mvg Tatanka
| Gewijzigd: 14 september 2016, 15:53 uur, door Tatanka
Morgen-namiddag begin avond van het zuiden uit,nabij thermische vore/koufront opgelijnd wat onweersbuien mogelijk(Multicell). Cape waardes in de orde van 1000-1500 j/kg. En de schering bedraagt zo'n 25-30kts, dus convectie modus is opgelijnd multicell op hoogte (elevated onweer). Grofweg vanaf binnenland Belgie van west naar oost zouden deze getriggerd kunnen worden. En trekt dan advectief nederland in, maar zijn ook modellen die het pas vanaf zuidelijk nl verder nederland in laten trekken. (Kortom nowcasten idem hoe ver het 1 en ander NL intrekt). Overtuigend is het allemaal niet in de modellen, maar laten allen wel een signaal zien de 1 wat zwaarder als de andere. Vooralsnog ga ik uit voor Belgie en ZW-Z-ZO NL
Omdat het 1 en ander door een >>blokkerend hoog boven Denemarken<< lichtelijk tegengewerkt word. En de waardes ook afnemen naar de nacht. Zie ik het eerlijk gezegt niet verder komen dan midden nederland, maar dat moet dus nowcastend bekeken worden.
Bij de buien is hagel tot 2-3cm mogelijk. Matige bliksemactiviteit, windstoten tot 75km/u. En lokaal wateroverlast hoeveel is altijd lastig aan te geven. Maar lokaal gaat de Pw tot 40mm bijvoorbeeld, op de wat zwaardere buien.
Mischien komt estofex vanavond nog wel later. Morgen maar weinig tijd voor een nieuwe update, of dat ik of iemand anders de guidance nog post.
Mvg Tatanka en een fijne avond. | Gewijzigd: 14 september 2016, 18:41 uur, door Tatanka
Bijgevoegd en ter vergelijk nog de EC uitdraai voor morgenavond 21h00
Rond middernacht is het neerslaggebied tot de grote rivieren gevorderd en In de nacht verplaatst het geheel zich langzaam naar het noorden om in de ochtend het noorden van de het land te bereiken. Ondertussen gaat door de tegenwerking van de hogedruk de fut er dan ook meer en meer uit en zien we het geheel "verbrokkelen".
Erg overtuigend is het idd allemaal niet maar de kans op de ontwikkleling van matig tot zware regen en onweersbuien in de loop van de avond (zuiden) is zeker niet uitgesloten!
Neerslag conv. aandeel
CAPE-LI
| Gewijzigd: 14 september 2016, 19:44 uur, door Alpenweerman
Code geel In de loop van de avond in het zuiden enkele onweersbuien
In de loop van de avond in het zuiden enkele onweersbuien
De eerstkomende uren zijn er geen waarschuwingen van kracht.
In de loop van vanavond worden er in het zuiden van het land enkele onweersbuien verwacht, die plaatselijk gepaard kunnen gaan met hagel of windstoten tot ca. 60 km/uur. Vannacht trekken de buien verder noordwaarts en ze nemen daarbij in activiteit af.Uitgifte: 15/09/2016 10:38 uur LT
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/noord-brabant
Cape = 1386
Er is sprake van een inversie tussen 1500 en 2000 meter hoogte. Die lijkt hier overwonnen te worden door een toch vrij laag beginnende onstabiliteit op ca 700 m. Met een beetje geluk is de temperatuur iets hoger en start het van de grond.
De onderbroken lijn geeft de stijging aan die het pakketje lucht kan volgen en hierbij tot boven de 10 km.
Helemaal rechts onderin zie je in groen de windsnelheid. Ook de richting wordt aangegeven naar hoogte. Beneden de 1500m is de wind westelijk en bij 1500m heel zwak. Daarboven komst de wind uit oost to zuidoost en neemt tot op 6km hoogte toe tot ca 15 m/sec.
Let op! Mijn ervaring is dat Blipmaps te positief is. Maar laten we het hopen dat het tot flinke onweersbuien zal leiden.
| Gewijzigd: 15 september 2016, 13:08 uur, door Ben47
Modelbeoordeling:
Eerste aandachtspunt is vooral de buienactiviteit later op de dag en komende nacht. Het is de vraag of convectie al vanaf de grond gevoed wordt; boven België en mogelijk ook het (uiterste) zuiden van het land lijkt dit wel het geval te zijn, te zien aan de timing van de ontwikkeling van de buien, voornamelijk boven de heuvelgebieden. Morgen is de positie en de ontwikkeling van het kleinschalige laag boven de Noordzee onzeker. In het west- en zuidwestelijk kustgebied zijn grote (convectieve) neerslagsommen mogelijk. Hirlam berekent op de Zeeuwse kust cumulatief 70-100 mm over 48 uur. Dit is de eerste Hirlam-run met dit scenario, maar ook EC heeft 20-40 mm als etmaalsom morgen. Ook is de wind aan de zuidwestflank van het laag een aandachtspunt.
Neerslagsom tot morgen middernacht:
Neerslag:
Onzeker of op de vore al onweersbuien vanaf de grond ontstaan. Zo ja, dan hebben die orde 2000 J/kg MUCAPE en 20-25 kn effectieve shear tot hun beschikking (SBCAPE*SHEAR06 orde 45 nabij onze zuidgrens of boven het uiterste zuiden). Harmonie36 lijkt vandaag convectie vanaf de grond te berekenen, aan de achterzijde van het vlakke grondlaag, maar ook nog op een zone met convergentie. Kans grote hagel lijkt vandaag niet groot: in het uiterste zuiden (Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen) berekent Hirlam een CAPE*SHEAR van ongeveer 45. Iets naar het noorden toe neemt dit vanavond heel snel af naar < 30. Progtemps ogen wel enigszins droog op middelbaar niveau in het gebied met de meeste CAPE. MUCAPE + entrainment komt niet verder dan 200-400 J/kg, wat niet echt bevorderlijk is voor grote hagel. Harmonie hagel laat slechts een enkele pixel zien met hagel. Kleine hagel lijkt daarentegen wel goed mogelijk, wederom zeer plaatselijk. Harmonie36 en Harmonie38 hebben zeer geisoleerd een uursom van > 20 mm. Treksnelheid van de buien ca. 25 kn. PW 35-40, lokaal boven de 40 mm. Uursommen van 20-30 mm lijken zeer plaatselijk wel mogelijk. Morgen mogelijk grote neerslagsommen bij het kleinschalige laag in het zuidwesten en westen. CAPE-waarden daarbij rond 1000 J/kg, dus kunnen felle buien worden.
Bron: http://www.knmi.nl