A.s. weekend ook enkele kansen op wat onweer. Na een rustige periode lijkt er eindelijk eens wat actie in te komen.
Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/professionele-weerkaarten/onweerskansen/ | Gewijzigd: 16 augustus 2016, 10:51 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Komend weekend wat onweerskansjes, onder invloed van een naderend laag bij de britse eilanden. Vrijdag is momenteel te verwaarlozen er kunnen wat buien met een donderklap, enkele donderklappen langs de kust regio's voorkomen en in belgie binneland. Aandacht gaat vooral uit naar Zaterdag en deels ook nog Zondag, met het dichterbij komen van het laag.
Zaterdag bouwt de Cape zich vooral langs de kust op tot max 1000 j/kg, veelal in de orde van 500-1000 j/kg. Schering bedraagt 20-30 kts, icm met dagelijkse gang en een trog, kustconvergentie en jetstream in de buurt. Zal het aan triggers niet ontbreken zaterdag, buien zouden makkelijk kunnen ontstaan. Convectie modus is single cell, multicell.
Zaterdag van het zuidwesten uit >>noord-noordoost.
Kansen concentreren zich vooral langs de kustregio's. Met name zuidwesten noordwesten richting >>noorden-noord-oosten van nederland momenteel kansen op de wat zwaardere exemplaren. Daar momenteel ook de hoogste waardes, zowel cape als schering. Zondag op achterkant laag nog wat onstabiliteit, accent dan ook grotendeels op de bovengenoemde regio's aangezien het laag wegtrekt richting denemarken. Cape dan 500 j/kg en schering 10-20kts single cell dus. Bij de buien is de bliksemactiviteit gering tot matig, en in dit soort onweerskansen vaak Cg onweer. Gezien het windprofiel,die redelijk sterk is verwacht ik geen wateroverlast, zeer lokaal wellicht. Zowel op 10meter als op hoogte staat er redelijk wat wind namelijk. Er is een kleine kans op hagel tot 1cm.!!
Dan nog een kleine blik naar volgende week.
De grote jongens staan er nog mooi in. En komen zelfs dichterbij sinds mijn vorige post. Op woensdag al, maar dat word waarschijnlijk nog niet meteen verzilverd. Is op zich niet erg, geeft wat meer ruimte om op te bouwen. Op deze termijn is dat voorlopig ook even enigste positieve vermelding. Zaak is dat de warmte igg er in blijft en daarmee de Cape, andere details komen toch pas later aan bod!!!.
Voor de kansen van het weekend kom ik later ook nog weer op terug. Daar kan het 1 en andere ook nog aan veranderen. Zo staan de zaken er momenteel voor om een globaal beeld te krijgen.
Mvg en een fijne dag Tatanka!!. | Gewijzigd: 17 augustus 2016, 08:09 uur, door Tatanka
De modellen hebben de "Spanish plume" er al dagen in en komen ook vandaag weer die mooie setting. Wellicht dat de hoogtetrog quasi stationair blijft en we langere tijd van de zeer warme lucht kunnen genieten.
Voor wat betreft het aanspreken van de hoge CAPES is het even afwachten in hoeverre daarvoor de juiste trigger aanwezig is (thermische laagjes en evt inkomend koufront /uitzakkende hoogtetrog. De komende dagen zullen de modellen nog wel met verschillende varianten op de proppen komen maar dat het een interessante en "hete" nazomer week gaat worden dat lijkt toch wel vrij zeker.
Vanavond kom ik nog met een blik op aankomend weekend. Waar ook nog steeds onweerskansjes staan.
Zoals aangegeven in mijn eerdere post van gistermorgen....voor morgen nog geen grote kansen. Merendeels buiige neerslag met wat verscholen Cb's met wat donderklappen, op nadering van een koufront van het zuidwesten uit. ( Op de kaart boven zie je bijbehorende laag die ligt dan nog net onder Ierland, en trekt richting Scandinavie zondag). Met het doortrekken van het laag, op hoogte toenemende warmteadvectie richting zondag. Dan ook iets hogere cape richting de 1000 j/kg max. Schering veelal 20kts zeer lokaal 30kts single cell/multicell mogelijk opgelijnd. Met kans op veel neerslag langs de kust regio's, en het nodige onweer mogelijk op 1 van de fronten. Op forsere exemplaren gaan de waardes richting de 30-40mm zeer lokaal. Buien kunnen nog ver binnenland in duiken, maar accent ligt op de kust.
Het is nog even wachten op harmonie en wrf4km, voor een beter beeld van de buien zaterdag/zondag. Morgenavond voor die kans een volgende bericht!!
De guidance voor morgen.
Morgen in de loop van de middag en avond vooral net op of achter de vore kans op een bui. Van het zuidwesten uit in de loop van de avond wat buiige regen op het naderbij komen van het koufront. CAPE-waarden 400-700, effectieve schering beperkt met 10-20 kn. CAPE*Shear maximaal 25-35 tegen de westkust aan. Lokaal kan het even goed doorregenen. Kans op onweer lijkt op voorhand niet groot, INDECS is laag, 10-20%, Harmonie komt nog wel met een zwak signaal.
| Gewijzigd: 18 augustus 2016, 19:58 uur, door Tatanka
EUMETSAT
Laag die komende dagen invloed,gaat hebben op de Benelux. Is mooi te zien bij ierland op de sat en foto (zie link http://en.sat24.com/en/eu/visual),
Met name zondag zal deze garant staan voor een paar stevige buien op een uitgesproken trog, met kans op onweer en veel neerslag (langs de kust is 20-30mm mogelijk,en zeer lokaal gaat de Ppw naar 40mm). De cape blijft vrijwel gelijk op de trog zo rond de 700-1000 j/kg. Veelal tot 700j/kg Wrf o.a toont zeer lokaal 1000 j/kg in noordwesten. 500hpa gaat naar zon -18-21 graden, wat dus genoeg is voor kustcovergentie. Zeewater rond de 20-22graden.
Buien hebben lage treksnelheid, en water overlast is dus lokaal mogelijk. Langs de kust en binnelandse wateren zijn waterhozen mogelijk in dit profiel. Schering bedraagt zo'n 20kts zondag single cell/multicell. Buien concentreren zich in de nacht van zaterdag op zondag, eerst een tijd langs de kust. De wat zwaardere buien acht ik noordwesten van nederland, zowel de signalen als cape tonen dit. In de middag trekt de trog langzaam binneland in, naar het noord-oosten,oosten weg ook daar dan toenemende kansen op onweer.
Morgen zijn ook wat kleine kansjes op een geisoleerde onweersbui,maar kan wel even tijdelijk organiseren tot multicell. In gans benelux is dit wel mogelijk. Zeer lokaal allemaal. Morgenmiddag Cape waarden rond 700 J/kg met schering van 20-30 kn, dus enige organisatie is mogelijk. Kansen zijn wat kleiner maar kunnen zeker nog leuk uitpakken. Maar er is geen duidelijke trigger te zien, harmonie en wrf4km laten maar heel moeilijk wat toe. Word ook nog aardig onder drukt door een droge laag. Zondag komt er meer vocht met laag mee dan kansen dus ook groten. Tezamen met die trog en dagelijkse gang erbij.
De gewone Wrf en Wrf4km komen ook met felle kustconvergentie zaterdag op zondag!!. Later zondag middag trekt de trog landinwaarts met nog steeds felle buien.
Na deze kansen bekijk ik even wat er mogelijk is later in de zomerse/tropische komende week, mbt op mogelijk wat grotere onweerskansen!!!.
Mvg en een fijne avond Tatanka
Vandaag en in de nacht naar zondag en zondag overdag. Op de troggen buien met kans op onweer.
Trog van vandaag
In de loop van de middag van het zuidwesten uit op de trog buien kansen. Hierbij is onweer mogelijk,kleine kans op hagel tot 1cm, en lokaal wateroverlast. Voor vandaag liggen de cape waardes in de orde van 400-700 j/kg. Schering bedraagt 20-30kts dus multicellen zijn mogelijk opgelijnd op de trog.
De troggen voor morgen. die de duitse bocht in gaat is die van komende nacht.
In de nacht naar zondag worden de buien intenser op een nieuwe trog. Cape dan ook 400-700 j/kg,maar buien worden extra geholpen door binnenlopen koude bovenluchten 500hpa -20-21. Schering bedraagt 10-20kts single cell/multicell. Vooral langs de kustregio's zijn neerslagsommen van 20-30mm mogelijk. Zeer lokaal zelfs 40mm of iets meer. Ook neemt de kans op waterhozen toe!!.
Wrf4km pakt nog forser uit vanacht, harmonie volgt ook aardig.!!
Harmoniemodel voor zondag
Zondag overdag binneland ook kansen cape dan ook tot 700j/kg zeer lokaal 1000 j/kg. Schering veelal tot 20kts, maar in het zuiden zeer lokaal tot 30/40kts is aandachtspunt kan een stevige multicell worden.!!.
Mvg Tatanka en een fijne weekend alvast!! | Gewijzigd: 20 augustus 2016, 09:21 uur, door Tatanka
In de nacht naar zondag nemen in de kustprovincies, door convergentie en afkoeling van de bovenlucht, de buienkansen sterk toe. Daarbij is onweer mogelijk. Verder landinwaarts zijn de neerslagkansen klein. Zondag overdag veroorzaken trogachtige lijntjes in het gehele land buien die soms van onweer vergezeld kunnen gaan. Later op de dag begint het in het westen wat op te klaren.
De trog voor vanacht is meer kust gericht en is op de sat al te zien voor de UK langs(Nauw van Calais>>kanaal). En zal later activerend toenemen met het kouder worden van de 500hpa. Morgen in de loop van morgenvroeg, begin middag trekt de trog langzaam over binneland.
Mooie forecast van Onlineweather.
Een lagedrukgebied bij Schotland (995 hPa) stuurt de komende 24 uur tal van kleinschalige troggen richting Noordzee en Benelux. Een bel kou op hoogte (tot -22° op 5 km) trekt vannacht en zondagochtend mee over onze omgeving en zorgt in combinatie met het warme zeewater voor extra onstabiliteit.
Meer info op https://www.facebook.com/onlineweather/?fref=ts
| Gewijzigd: 20 augustus 2016, 20:51 uur, door Tatanka
Mischien zo met de dagelijkse gang er bij. Achteraf blij dat ik niet vanaf drenthe die kant op ben gegaan, andere jongens staan nog wel langs de kust. Maar de kans is nog niet over,trog blijft lang slepen, en er zit nog 1 achter. Maar is dan toch nog dat extra zetje nodig >> dagelijkse gang.
Guidance voor vandaag.!!
Neerslag:
Op de Noordzee en in het westen van het land nu al geclusterde buien, lokaal met onweer. De CAPE boven de Noordzee bedraagt 400-700 J/kg en overdag boven land lokaal rond of net boven 700 J/kg. Met een windschering van rond 15-20 kn levert dat meest singlecells op die zich op de trog clusteren. Ook overdag is de onweerskans aanwezig, Harmonie geeft hier een duidelijk signaal voor. De hoeveelheid en intensiteit van de buien neemt later in de middag en avond wel avond maar de buien vanaf de Noordzee kunnen nog doorgaan tot aan het begin van de nacht.
De neerslaghoeveelheden gaan wel rap omhoog
Edit: Het begint te lopen bij Den haag -Leiden https://www.lightningmaps.org/#y=52.1293;x=4.4337;z=11;t=3;m=sat;r=0;s=1;o=0;b=;n=0;d=2;dl=2;dc=0; | Gewijzigd: 21 augustus 2016, 06:48 uur, door Tatanka
waarom de activiteit zo terughoudend is qua onweer?
Tot een bepaalde moment kan je de kans alleen maar weg zetten Front, zo goed mogelijk. Wat tussen die modellen nog weer gebeurd zal echt doormiddel van nowcasten moeten ontdekt moeten worden. En aangezien ik ook niet de ganse tijd met die kans bezig ben. Weet ik ook niet even waar de oorzaak hem in ligt.
De echte koude bovenlucht wellicht toch nog iets verder noordzee op. Of de 500hpa 19 graden ipv de 21 graden die modellen aangegeven, net niet koud genoeg dus. Convectieve neerslag word wel ruim gehaald..zeer lokaal gaan er al plekken richting de 30mm. Veelal tussen de 20mm en daar komt nog wel het 1 en andere bij de komende uren.
We gaan eens kijken de onweerskansen lopen vandaag nog door gewoon. Maar ja het blijven boven alles gewoon kansen ook he, had alleen graag voor de kustbewoners even wat onweer terug gezien vanacht. | Gewijzigd: 21 augustus 2016, 07:21 uur, door Tatanka
Voor volgende week aan einde van de periode, gaan de forsere waardes er steeds beter in staan. | Gewijzigd: 22 augustus 2016, 07:05 uur, door Tatanka
Hogedruk Gerd schuift komende 24 uur nog wat verder op duitsland in. Dit resulteerd bij ons in een zuidelijke aanvoer met zeer warme tot tropische lucht. 1 van de warmte fronten loopt momenteel al over ons met neerslag. Belgie en zuidelijk nederland kunnen eind van de middag/vanavond al die inzet van warme lucht voelen. Morgen dus helemaal door, met meteen al een zeer warme dag!!,.
Bron: Dmi
Morgen
Morgen en komende dagen gaan we profiteren dus van hogedrukinvloed Gerd, zuid-oost-oost van de Benelux (duitsland). Hierdoor wordt bij ons zuidelijke stroming aangevoerd net warme lucht. Kustregio's blijven eerst nog wat achter. Met temperaturen van 22-25 graden maar cker niet verkeerd. Grote delen binnenland zowel Belgie als Nederland zien al temperaturen terug van 25-29 graden. Waar we de hogere temperaturen uit zien komen in grote delen van Belgie en zuidelijk Nederland.
Woensdag en donderdag zeer warm tot tropisch:
Kustregio's inclusief wadden. 23-26 graden >>m.u.v Vlaamse kust en Nederlandse zuidwest kust<<. Waar temperaturen van 28-30 graden al mogelijk kunnen zijn. In het binnenland van Nederland liggen de temperaturen tegen of net over de 30 graden, zuidelijke helften al 1a2 graden warmer. In Vlaanderen wordt het op uitgebreide schaal tropisch met temperaturen van 32-34 graden. Donderdag zal er overal nog een graadje bij op kunnen komen.
De 850hpa tempraturen komen regelmatig boven de 20 graden uit. Wat op 2meter regelmatig tropisch weer geeft.
Vrijdag/weekend
Vanaf vrijdag nemen in modellen de verschillen sterk toe, moeten even wat dichterbij zitten. Om daarvoor met een goeie temperatuur verwachting voor te komen. De 1 heeft nog dik tropisch de andere iets minder.Maar dat mindere is altijd nog gewoon warm tot zeer warm zomerweer.
Onweerskansen.
De ene model heeft dan ook de onweerskans er eerder in staan als de andere. En zal tegen woensdag meer en meer duidelijk worden. Forse Cape waardes zitten al mooi over woensdag en donderdag. Maar daar gaat nog niks mee gebeuren. Daarvoor zijn de boven luchten veel te droog voor, vanaf vrijdag komt er meer vocht bij door een naderend laag west van ons die de modellen soms schetsen. En vanaf zaterdag/zondag komen pas in Gfs en EC daar de eerste signalen pas op, en lang nog niet alle runs.!!!.
Met de Cape waardes zit het op dagen wel snor, in zowel EC en GFS. Pas weekend echter pas kansen mogelijk.
Het 1 en ander zou eerder kunnen gebeuren, maar ga er maar vanuit dat het aardig tegen het weekend loopt met die kansen. En dat pas mits de modellen wat meer op lijn gaan komen. Woensdag/donderdag gekeken kan worden voor een apart topic Wrf er vanmiddag al bij. Maar dan kan van dat model op even een paar runs op rij gekeken worden wat de trend is!!
Ik had deze nog wat prive dingen, maar die heb ik vooruitgeschoven dus ik heb wel tijd daarvoor eventueel.
Later meer....eerst een paar zeer warme tot tropische dagen maar bbq vlees in slaan!!
Mvg Tatanka (Dutch severe weather Fb) | Gewijzigd: 22 augustus 2016, 09:27 uur, door Tatanka
Hier nog een onweerskansen kaart voor de aankomende week. De onweerskansen gaan meer richting het weekend toe met name op zondag, maar nu ook zaterdag enkele kansen. De modellen zijn nog wispelturig daarin, maar we werken er gewoon langzaam naartoe de komende week
Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/professionele-weerkaarten/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Daarvoor pak je het beste de kaarten met de dauwpunten (DP of TP).(vb die van de WetterZentrale). Algemeen geldt: een hoog dauwpunt zorgt ook voor een grotere kans op onweersbuien.
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij het aanwezige vocht in de lucht gaat condenseren. Het dauwpunt is afhankelijk van de temperatuur van de lucht en van de hoeveelheid vocht in de lucht (hoe meer vocht hoe hoger het dauwpunt). Het verschil tussen de ‘gewone’ temperatuur en de dauwpuntstemperatuur is ook een indicatie voor de vochtigheid van de lucht, hoe groter dit verschil hoe droger de lucht.
Mooi ook te zien op de sondering (Skew-T diagram) diagram. In dit voorbeeld zien we tot 1500 meter (800hPa) de luchttempeatuur (rode lijn) en de dauwpunt temperatuur (blauwe lijn) dicht bij elkaar liggen. Dat betekent dus vochtige lucht (wolken, mist). Daarboven gaan de twee lijnen sterk uit elkaar als teken voor de aanwezigheid van zeer droge luchtmassa`s. (passend bij bv hogedruk met sterke inversie tot circa 1500 meter hoogte)
Algemeen kun je dus zeggen "hoe hoger de dauwpunten hoe meer vocht in de lucht". Vanaf een DP temperatuur van 18 tot 20 graden begint het al klammig dan wel broeierig aan te voelen en nog hogere dauwpunten worden door de meesten van ons als onaangenaam ervaren
De mate van onstabiliteit lees je af aan de hand van de CAPE-LI kaarten (Convective Available Potential Energy, de potentieel beschikbare energie vanaf het LFC (Level of Free Convection, het niveau vanwaar vrije convectie optreedt). De CAPE en LI zijn beiden zogenaamde ‘onstabiliteitsindices’, dat wil zeggen het zijn waarden om aan te geven hoe (potentieel) onstabiel de atmosfeer is. (is de atmosfeer onstabiel dan al convectie (opstijgen van ‘warme’ luchtbellen) optreden en dit kan leiden tot het onstaan van stapelwolken die evtt kunnen groeien tot buien.
Deze laatste parameters geven echter slechts een mate van onstabiliteit in de atmosfeer aan en zijn geen garantie dat er ook daadwerkelijk iets gaat gebeuren, vaak moet het ontstaan van buien eerst ‘getriggerd’ worden (door bijv. sterke opwarming door thermisch laag of vore of door gedwongen opstijging bij bijv. een convergentielijn -kouffront). Een hoge CAPE of LI wil dus niet automatisch zeggen dat er onweer of ’zwaar weer’ gaat komen, of het daadwerkelijk gebeurt hangt af van de actuele ontwikkelingen in de atmosfeer.
Hieronder nog 2 kaarten (GFS) al voorbeeld voor de situatie voor zondag 28 augustus met hoge CAPES en vrij hoge dauwpunten (18 tot 22 graden) boven het noorden en zzuiden van Duitsland als ook in de westelijke Middellandse Zee. Of het echter tot onweer zal gaan komen zal dus vooral afhankelijk zijn van het al of niet aanwezig zijn van een "trigger".
De dauwpunt temperatuur is dus een heel belangrijke parameter binnen de meteorologie en dat geldt niet alleen mbt de onweerskansen. Het dauwpunt is ook een heel belangrijke indicator voor de berekening van de wolkenbasis, de kans op mist, sneeuwval (sneeuwvalgrens) en mogelijke ijsvorming dan wel smeltprocessen.
| Gewijzigd: 22 augustus 2016, 18:35 uur, door Alpenweerman
. Of het echter tot onweer zal gaan komen zal dus vooral afhankelijk zijn van het al of niet aanwezig zijn van een "trigger".
Leuk en informatief stuk, en idd een trigger in de vorm van een front momenteel. Ook al zouden de kansen vandaag of morgen zijn die hoge cape. Mischien hadden convectieve modellen het wel gepakt, maar die zijn er nog niet. Dan waren en waarschijnlijk, nog niet of zeer lastig onweersbuien onstaan.
Zeer kleine kans op orografie maar dan moet je al denken aan ardennen. Maar goed daar kan je totaal nog geen kansen op wegzetten. Ook niet als alle 3 nou al een duidelijk front er in zal staan. Kansen nog ver weg, en belangrijk dat de energie blijft staan. En in de loop van de dagen het 1 en ander duidelijker word. Eerst genieten van een paar zeer warme tot tropische dagen.
De dp's zie ik niet verder eerst niet omhoog gaan dat zit er zo vast in dat patroon. Je mag rustig wel richting 24 graden gaan. Om op redelijk haalbare convectie temps te komen. Zodat het ook vd grond kan. En in de verste verte zijn daar ook aanwijzingen voor.
(En das uitzonderlijk Pinkpop 2014 zaten die erop met een dikke supercel>>richting duitsland Bow echo. Dat type buien kan je verwachten met volle energie hier klikken). Om maar even een vergelijkenis erbij te pakken. Die dikke scherings waarden die daar bij opzaten zitten, nou ook wel vlak bij de benelux in beide modellen. Maar das voor mij en andere chasers/onweersliefhebbers momenteel een droom scenario.
Er zijn wel degelijk lichtpuntjes aan de horizon.
Model Ec heeft al wel een front, en Gfs ook. Alleen Ec heeft momenteel de boel goed liggen. Gfs moet gaan volgen. (Ligt bij Uk maar moet wel van zelfde laagje komen) Wrf ook al binnen maar veels te droog ook momenteel. Op wat zwakke signalen na over nl op zaterdag volgt ie Ec niet noemenswaardig dus nog.
Ec nog even de ouwe run om aan te tonen dat ie degelijk wel kans geeft op zware buien. Alleen tis de enigste model
Even klikken krijg EC niet upgeload
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/14088854_559703224213610_2112248227_n.png?oh=37c6542e1f28a4227225a22021deade9&oe=57BE1F92
En Gfs heeft de trigger langs UK liggen en deels over zee, en wordt tegengewerkt van uit oost. Zoals je ziet gaat het nog om 100-300km werk.
Tussendoor kom ik steeds wel even elke dag langs om te kijken hoe het ervoor staat na een aantal runs, en van verschillende modellen. Het zal hier de komende de dagen niet aan info ontbreken.
Mvg Tatanka (Dutch severe weather fb) | Gewijzigd: 22 augustus 2016, 19:20 uur, door Tatanka