Estofex:
... North Sea, British Isles, Celtic Sea, Bay of Biscay ...
Scattered to widespread showers and weakly electrified storms will form beneath the base of the trough, which is filled with very cold mid-level air (-34 to -38°C at 500 hPa). Activity will be most active over the Bay of Biscay early in the forecast period, in coastal areas of Ireland and over the Celtic Sea in the evening and overnight, and over the North Sea all day long. Severe weather is not expected.
.
Vannacht en overdag passeert een doorstroomde trekrug. Met een westelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd. Later in de middag en in de avond passeert er een (hoogte)trog (oorspronkelijk een occlusie) met bovenluchttemperaturen van -35 tot -38 C.
MODELBEOORDELING:
Hirlam heeft de bewolkingssituatie actueel veel beter te pakken dan Harmonie, opklaringen vorderen inderdaad in het tempo zoals Hirlam berekende. Timing van buien bij alle modellen hetzelfde
WIND:
Op nadering van de trog weer aantrekkend naar 6, mogelijk 7 Bft aan de kust. Kijkend naar de progtemps is er met name in de kustgebieden en boven zee zaterdagavond behoorlijk wat uitwisseling en kunnen er zomaar windstoten van 35-40 kn of mogelijk nog iets hoger (Harmonie) voorkomen.
BEWOLKING:
Actueel in Zuid-imburg stratus a.g.v. stuw, verder weinig bewolking. Overdag dan nauwelijks significante bewolking in de rug. Op de trog wederom enkele Cb's, maar dan hogere toppen FL200/250. Met name boven zee lijkt de kans op onweer dan groter dan vandaag. Als de trog doorgezwaaid is, komen er langs de westkust nog steeds Cb's voor die afkomstig zijn vanuit Het Kanaal, maar door stijgende bovenluchttemperaturen komen die toppen niet veel hoger meer dan FL150.
NEERSLAG:
Op de trog geclusterde buien, daarbij is ook kans op onweer en hagel. NESO toont bovendien ook natte sneeuw, wat verder naar het oosten mogelijk ook even droge sneeuw, grote accumulatie lijkt dit niet op te leveren.
De temperatuur op 500 Hpa zakt ongeveer richting de -36 graden (plaatselijk lager). Ook wel de polaire lucht genoemd. Met een temperatuur verschil ongeveer rond de -28 graden kunnen de buien vrij makkelijk ontstaan en een fotogeniek beeld weergeven. Hagel is dan niet geheel uitgesloten.
Let op! Gebaseerd voor midden-oost Nederland!
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
BEWOLKING: In de frontale zone mogelijk verder dalende basis. Bovendien zien we de laag frontale bewolking steeds dikker en massiever worden. Dichtbij het front waarschijnlijk op uitgebreide schaal St. In de ochtend tijdelijk dunnere (lage) bewolking. In de middag en avond van het zuiden uit weer verdikkende bewolking door warmteadvectie op hoogte. In de nacht naar zaterdag veel frontale bewolking wanneer het laag over ons land trekt. Als de occlusie gepasseerd is een brekend wolkenbeeld in de polaire lucht met cumuliforme wolken Cu/TCu/Cb.
NEERSLAG:
Bij het koufront perioden met lichte tot matige regen. In de loop van de ochtend tijdelijk even droger, maar later in de middag en avond van het zuiden uit opnieuw perioden met regen a.g.v. van de warmteadvectie voor het laag uit. In de nacht naar zaterdag frontale neerslag op passage van de frontale bewolking van het laag zelf. Daarbij is er ook kans op natte sneeuw, de kans op enige accumulatie is vrijwel uitgesloten. Na passage van het laag en de occlusie in de polaire lucht buien, mogelijk met korrelhagel en onweer.
Bron:knmi
| Gewijzigd: 20 februari 2015, 07:39 uur, door Onweerfreak12
Lifted index:
Neerslag:
NEERSLAG:
Bij het koufront perioden met lichte tot matige regen. In de middag tijdelijk wat minder prominten, maar later in de middag en avond van het zuiden uit opnieuw perioden met regen a.g.v. van de warmteadvectie voor het laag uit. In de nacht naar zaterdag frontale neerslag op passage van de frontale bewolking van het laag zelf. Daarbij is er ook kans op natte sneeuw, de kans op enige accumulatie is vrijwel uitgesloten (hoewel uitvoer van Harmonie wel accumulatie suggereert). Natte sneeuw valt direct achter de windsprong (koude lucht), maar bij temperatuur en dauwpunt boven nul. Na passage van het laag en de occlusie in de polaire lucht buien, mogelijk met korrelhagel en onweer. | Gewijzigd: 20 februari 2015, 14:53 uur, door Stefanv
in de polaire lucht cumuliforme bewolking, Cu/TCu/Cb. Morgenmiddag toppen van de CB's tot FL250. Met een CAPE van rond 200 J/kg (andere modellen iets meer) en een shear (0-6 km) van 10-15 kn is de convectiemodus single-cell/multicell, dat laatste mede getriggerd door de dynamische forcering van de trog.
Na passage van het laag en de occlusie in de polaire lucht buien, vooral in de middag wanneer de trog passeert en de temperatuur aan de grond het hoogst is. De buien gaan mogelijk vergezeld van korrelhagel en onweer. Later in de middag en avond neemt zowel het aantal als de intensiteit van de buien af.
Bron : Knmi guidance 17:00 | Gewijzigd: 20 februari 2015, 18:22 uur, door Tatanka
Kans op onweer aan de westkust
Vanochtend kan er aan de kust bij buien onweer voorkomen.
regio Noord-Holland: Kans op onweer. Geldig: zaterdag 21 februari 2015 vanaf ca 07 uur gedurende ca 5 uur
http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/regio.php?pr=NH
Edit plaatje knmi verwijderd onweer freak was me voor. | Gewijzigd: 21 februari 2015, 08:05 uur, door Tatanka
NEERSLAG:
Een nagenoeg aaneengesloten gebied met matige regen verplaatst zich noordoostwaarts. Op passage van de back-bent occlusie koelt de lucht dusdanig af dat er kans is op natte sneeuw, zie progtemps en NESO. De kans op accumulatie is uitgesloten (hoewel uitvoer van Harmonie wel accumulatie suggereert). Na passage van het laag en de occlusie in de polaire lucht buien, vooral in de middag wanneer de trog passeert en de temperatuur aan de grond het hoogst is. De buien gaan mogelijk vergezeld van korrelhagel en onweer. Later in de middag en avond neemt zowel het aantal als de intensiteit van de buien af. Zondagavond wordt natte sneeuw berekend: Nog niets mee gedaan.
Na koufrontpassage van maandagmorgen winterse buien (hagel/onweer). Voor deze buien geldt 30-40 knopen schering (1-6 km) en een CAPE van 200-400 J/kg. Convectiemodus dus goed georganiseerde multicells. FL230 met toptemperaturen <-40 C. (Guidance knmi).
Harmonie
Wrf komt ook vanuit het zuidwesten met dit patroon..maar die hebben 3 uurlijkse runs...lijkt veel op harmonie
| Gewijzigd: 22 februari 2015, 12:40 uur, door Tatanka
BEWOLKING:
In het oosten Sc/Cu velden. Boven zee is inmiddels het frontale pakket aan het binnenlopen, geleidelijk dikker wordend naar nimbostratus/stratus. Na frontale neerslag Cb's, met toppen tot FL230 met toptemperaturen <-40 C. Gezien de verticale opbouw aan de voorzijde van het systeem is er rond 4-5000 vt kans op zware ijzaanzetting. (nog geen sigmet voor uitgegeven)
NEERSLAG:
Op nadering van het frontale systeem vanavond van het westen uit regen of natte sneeuw. Met name richting het oosten wordt de kans op natte, maar ook droge sneeuw steeds groter. Hirlam komt met ijsregen en gezien de progtemps is het niet onlogisch. Vooralsnog is het een aandachtspunt. Ontladingen in Harmonie op frontaal systeem zijn gevolg van graupel in de kolom. Na koufrontpassage winterse buien (hagel/onweer). Voor deze buien geldt 30-40 knopen schering (1-6 km) en een CAPE van 200-400 J/kg. Convectiemodus dus goed georganiseerde multicells.
Vanacht maar met name morgen vroeg als de thermische trog echt begint te lopen -38 . Dan over de gehele linie van belgie naar texel en oostwaarts trekkend schetst wrf mogelijk een flinke squall-line. Modellen laten die lijn min of meer allemaal zien...maar ik pak hier toch wrf voor aangezien de boel convectief is. Vaak zie je bij Ec en Gfs,hirlam dit terug in verstoorde lijnen de 1 minder dan de ander.
We gaan maar eens nowcasten voor deze situatie...ik heb even de 2 grootste situaties in 2 gifjes gemaakt 1 voor de van vanmiddag en 1 voor morgenvroeg. Verder denk ik dat het een komen en gaan word van winterse buien.
Gezien de sat is dat ook niet geheel onlogisch...dit is het laag eerder een beeld van gisteren deze polaire airmass gaan wij ook mee maken. Actueel kern boven ierland en schotland er precies tussen in met de polaire airmass. De windkansen hebben we vanacht er van gehad...voor echte storm zit ie net te noorderlijk. http://www.meteociel.fr/observations-meteo/satellite.php
Vanmiddag.
Morgenvroeg.
Na mijn mening een bescheiden estofex maar voor de evt morgenochtend kans kan nog een nieuwe komen...gezien deze pas tegen 6z geschetst word.
| Gewijzigd: 23 februari 2015, 12:03 uur, door Tatanka