dinsdag 4 november 2014 - 08:30
Gisteren lagen de Alpen tussen enerzijds een hoog met kern boven de Zwarte Zee en anderzijds een laag met kern boven de Britse Eilanden. In de ochtend bedroeg het drukverschil tussen de Alpenzuidkant en Alpennoordkant nog 4 hPA, in de namiddag rond de 6 hPa en rond middernacht was het al opgelopen tot 12 hPa. Omdat deze drukverschillen tussen zuid en noord vereffend moeten worden stroomt de lucht met toenemende snelheid van maximum naar minimum (zuid naar noord), hoe groter het drukverschil hoe meer kracht dus hoe sterker de (föhn)wind. Gisteren konden we dit al mooi constateren: iIn de middag meldde Tirol al föhndruchbruch en ook onze "correspondent" in de Kitzbüheler Alpen (Skiwelt Brixental) "Eric Kromhout" meldde vanaf locatie "Kitzsteinhorn" al eens stormachtige wind die over de gletsjer blies en de liften tijdelijke buiten werking stelde. Niet echt lekker daarboven met zoveel wind !
Turbulent weer gisteren al op de Kitzsteinhorn (foto Eric Kromhout)
Opmerkelijk ook de grote verschillen hier in Oberwallis in de middag. Toen ik gistermiddag naar mijn werk reed was het in in Brig zo goed als windstil, in Visp, slechts 12 kilometer naar het westen, een stormachtige föhn. Tegelijkertijd begon het aan de zuidkant te regenen en in de avond ging de regen op de Simplon vanaf 2000 meter deels al in sneeuw over bij een temperatuur van 1 graad boven nul.
In de afgelopen nacht nam de föhn overal nog sterker toe en steeg het kwik alleen nog maar verder in plaats van te dalen. Rond een uur of één vannacht was het kwik in de klassieke Zwitserse en Oostenrijkse föhndalen al gestegen tot boven de 20 graden .Op nadering van het koufront wat langzaam verder naar het westen probeert voor te dringen zal de föhnstorm nog wat verder in kracht gaan toenemen en verwacht wordt dat hij vanavond en in de nacht op woensdag zijn hoogtepunt zal bereiken. In die periode zal ook de Südstau en daarbij de Stau neerslag zijn hoogtepunt hebben bereikt.
föhnstorm gisteren aan de noordkant in Kanton Uri (Brunnen, Urnersee)
Op dit moment ligt het koufront met regen en (onweers)buien nog over Frankrijk en trekt langzaam naar het oosten om tegen de avond en in de nacht de Zwitserse Alpen te bereiken en kan het echte werk gaan beginnen. De neerlag beperkt zich vooralsnog dus nog voornamelijk nog tot de centrale zuidkant (Ticino) waarbij het in de Alpen boven de 1900 a 2100 meter sneeuwt.
In de westelijke Alpen zal de neerslag zich verder intensiveren en verder langs de zuidkant naar het oosten toe uitbreiden. Door de enorme drukgradiënt (overdruk) zullen de wolken en neerslag deels ook tot over de Alpenhoofdkam weten over te grijpen. Verder is het aan de noordkant ook föhnig opgeklaard. Dit geldt met name naar het oosten toe. Ook de zuidkant van de oostelijke Alpen krijgt te maken met steeds meer wolken en inzettende en verder intensiverende neerslag.
Actuele radarbeeld Alpen
Met de zuidelijke winden wordt relatief zachte lucht aangevoerd. Het is dan ook niet niet echt koud dus zal een groot deel van de neerslag onder de 2000 meter als regen vallen. Gaandeweg de dag stroomt dus de wat koudere lucht binnen en kan de temperatuur in de westelijke Alpen in alle hoogtes een geleidelijk daling inzetten. De sneeuwvalgrens daalt van 2300-2000 meter 2000 tot 1500 meter en het nulgradenniveau van 2500 naar 2000 meter. In de oostelijke Alpen deels echter op 3000 meter. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de 7 graden in de oostelijke delen en 2 tot 0 graden naar het westen toe. Diegenen die al willen genieten van wat meer kou moeten nog wat hoger klimmen.
Langzaam wordt het wit op de piste van het Rothorli (2311m)
in Visperterminen
Op 3000 meter wordt het 0 tot -4 graden en op 4000 meter dan echt winter met temperaturen die tot -9 graden zullen dalen. Daarmee wordt meteen duidelijk dat er vandaag met name pas boven de 2000 tot 2300 sneeuw van betekenis gaat vallen. Tot middernacht kan er in de westelijke en zuidelijke Alpen in de Stau tussen de 50 en 100cm sneeuw vallen.Heel anders daarentegen aan de Alpennoordkant waar de föhn het kwik tot 20 a 23 laat stijgen. Op dit moment kunnen ze er me harde tot stormachtige winden al "genieten" van 18 tot 20 graden.
Veel Neuschnee zuidkant
Maar zoals gezegd is dit nog maar het begin en moet het "grote" werk nog gaan beginnen. Vanavond en vannacht op nadering en passage zal de föhn in de westelijke Alpen gaan liggen en volgt een fase van intensieve neerslag die morgen de gehele dag aanhoudt. In de nacht daalt de sneeuwvalgrens in het westen tot 1200 meter en overdag tot circa 1000 meter en lokaal ook nog lager. Aan de zuidzijde en naar het oosten toe is het wat minder koud, hier valt sneeuw vanaf 1600 tot 1800 meter. De meest intensieve neerslag valt zoals inmiddels wel duidelijk moge zijn in de Stau van de centrale Zwitserse, Oostenrijkse en Italiaanse Alpen. Hier kan de komende 48 uur tussen de 200 en 300 mm aan hemelwater gaan vallen, hogerop vertaalt zich dit in 100 tot 200cm aan Neuschnee, eventueel ook nog meer!
Neerslag(verdeling) -sneeuw komende 24 uur
De neerslag zal lokaal voor problemen gaan zorgen, dit geldt vooral voor de lagere gelegen delen van aan de Alpenzuidkant. In de Alpen toenemende overlast door sneeuw en bevriezing en doorgaande Alpenpassen en wegen op de noord-zuid as zullen (in zover nog geen Wintersperre) worden gesloten. Verder natuurlijk een sterk toenemend lawine gevaar en met de föhnstorm zeer turbulent weer in de hoog-alpine delen. Momenteel zijn er al diverse weeralarmen uitgegeven en het is raadzaam om die op te volgen. Vermijd sowieso vandaag en morgen de hoog alpine gebieden !
Het gaat behoorlijk "spoken" in grote delen van de Alpen
Vanaf donderdag keert de rust in de atmosfeer weer wat terug. Met een aanhoudende zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming blijft het echter te zacht voor de tijd van het jaar. Daarbij houdt de noordkant de föhnige condities terwijl de zuidkant door de zuidelijke aanvoer met meer bewolking en periodiek neerslag die opnieuw intensief kan gaan uitpakken. Ook op de langere termijn verandert er in deze drukverdeling maar weinig en dus is ook de de winter nog ver weg!
ensembles GFS (temperaturen op 1500meter hoogte), van winterweer
is voorlopig geen sprake.
Bron:Sneeuwhoogte.nl
Door roel op 5 november 2014
Dikke dump in Airolo (CH)
We zijn duidelijk overgestapt op een heel andere weertype. De eerste echte dikke sneeuwbeelden zijn er en vandaag sneeuwt het vooral in Italië nog hard door. De komende week blijft het ronduit onbestendig met nog veel meer sneeuw hogerop maar het is vrij zacht.
Hoge sneeuwgrens
De eerste dumpbeelden zijn er. Genieten zoals hierboven in Airolo in de sneeuwfuik die Tessin heet. Toch zijn het niet de meest fantastische sneeuwcams die je je kunt voorstellen. Dat ligt puur aan de sneeuwgrens en was geen verrassing. Dikbesneeuwde dorpjes die toch dat typische wintersportsfeertje geven ben ik weinig tegengekomen. Maar hier een selectie van cams die er evengoed mogen zijn:
Sankt Moritz (CH)
De hoge sneeuwgrens is duidelijk te zien boven Riederalp (1905m)
Sestriere (I) op 2035m
Hogerop is er dus veel meer gevallen, en in sommige microklimaatjes ook lager. Ik sprak Rogier gisteren via Skype en die heeft in Puy Saint Vincent een dik pak sneeuw liggen tussen de bomen. Een report volgt!
Dolomieten en Oostenrijk
Vandaag schuift de meest actieve neerslag naar de Dolomieten en ook aan de noordkant van de Zwitserse Alpen gaat het sneeuwen (vanaf 1000m). Morgen sneeuwt het in de Dolomieten en Osttirol hard door (boven 2000m) en zwiept er sneeuw over naar Vorarlberg, Tirol en Salzburg. Daar een lagere sneeuwgrens maar ook minder sneeuw. Voor ieder wat wils dus.
De Stilfserjoch (Italiaans: Passo Stelvio) pakt bij südstau altijd veel sneeuw
Niet standvastig
De komende week blijft het vooral in het zuidelijk en westelijk Alpengebied onbestendig. Vochtige maar ook vrij zachte luchtmassa's blijven de Alpen overspoelen en laten veel regen en boven 2000 meter sneeuw achter. Voor de mensen die de Oostenrijkse gletsjers opzoeken lijkt zondag nog de beste dag te worden met aardig wat zon. In Frankrijk en Zwitserland geldt dat voor de zaterdag.
Begin volgende week kan zich vanaf de oceaan een nieuwe südstau ontwikkelen en ook op langere termijn lijkt er van alles mogelijk. Het is hopen dat die sneeuwgrens een tikkeltje omlaag kan.
Bron: www.wintersporters.nl | Gewijzigd: 23 februari 2017, 12:21 uur, door Joyce.s
WOENSDAG 5 NOVEMBER 2014 - 08:00
Meest markante weersverschijnselen waren gisteren natuurlijk de sterke Südföhn en de opkomende en verder intensiverende neerslag aan de Alpenzuidkant. Met de föhn kon aan de noordkant nog enkele uren zon worden opgetekend en na een "bijna" tropennacht stegen de temperaturen in de föhndalen tot 20 a 23 graden. Tegelijkertijd begon het steeds harder te plenzen aan de Alpenzuidkant waarbij het boven de 1800 tot 2000 meter sneeuwde. Zelf kon ik rond middernacht 60mm hemelwater in de "regenmeter" registreren. Iets verder zuidelijk in het Simplongebied was toen al 50 tot 120mm gevallen en in het Centovalli en Piemont werden 24 uurs neerslaghoeveelheden gemeld van 130 tot 160mm en in de avond werd er vanuit het Italiaanse Cervinia (Aosta) al meer 100cm Neuschnee gemeld!
Gisteren eerder op de avond al meer dan 100cm sneeuw in Aosta (foto Cervinia)
Toch wel jammer dat de koude lucht gisteren nog niet echt vorderingen kon maken, daardoor viel, zoals we gisteren ook al hadden aangesproken, een groot deel van de neerslag nog in vloeibare vorm. Ook op 1800 tot 2000 meter was het met temperaturen van net iets boven nul was het nog steeds relatief zacht zodat de sneeuw erg zwaar of zelfs kletsnat was. Ook vandaag wordt er het nodige aan neerslag berekent en tot vanavond zullen de neerslagmeters aan de Alpenzuidzijde opnieuw zo'n 100 tot 200mm registreren. De eerste plaatjes vanmorgen:
Livigno
Airolo
Alpe d`Huez
Nog meer neerslag (sneeuw)
De dag start in de westelijke Alpen met storm en intensieve neerslag net zo als hij gisteren eindigde weer zeer turbulent en de condities in de bergen zijn zeer ongunstig. De meest intensieve neerslag verlegd zijn zwaartepunt wat naar het oosten waarbij de neerslag naar het westen en vooral noordwesten steeds meer in sneeuw zal overgaan. Lokaal kan het in het noordwesten tot onder de 1000 meter gaan sneeuwen, aan de zuidoost kant pendelt de sneeuwvalgrens meest rond de 1800 tot 2100 meter. De zuidelijk gebieden van de oostelijke Alpen doen het al niet veel beter, ook hier in de Südstau deels intensieve neerslag met een sneeuwvalgrens duidelijk hoger ligt dan in de westelijke Alpen, sneeuw valt er hier meest pas boven de 2000 a 2500 meter.
Actuele radarbeeld
De föhn weet het in het westen van Oostenrijk nog tot in de ochtend uit te zingen, dan ook hier föhn einde en overgrijpende neerslag vanuit het westen en zuiden. Vooral de Vorarlberg, (Ost)Tirol en het noorden van Karinthië moeten zich gaan opmaken voor intensieve en aanhoudende neerslag. Aanvankelijk ligt ook hier de sneeuwvalgrens in de warmere lucht nog vrij hoog tussen de 1800 en 2300 meter. Met het instromen van de koudere lucht op en achter passage van het koufront gaat de regen in de Vorarlberg tot een hoogte van 1200 a 1000 meter in sneeuw over en lokaal kan het zelfs tot 800 meter sneeuwen.
Met het koufront, de Südstau en Südföhn zien we in het weerbeeld grote verschillen op soms kleine afstand. Met föhn aan de noordkant in het oosten nogmaals 20 tot 23 graden worden, tegelijkertijd sneeuwt het op andere plaatsen in het westen tot ver onder de 1000 meter. Op 2000 meter varieert het kwik tussen de -5 in de koudere en +8 in de warmere luchtmassa's en op 3000 meter tussen de -7 en +3 graden. Op 4000 meter daalt het kwik in de westelijke Alpen tot -8 a -12 graden.
Sneeuw
In de Südstau gaat boven de 2000 meter tot donderdag opnieuw tussen de 50 en 100cm bijvallen (lokaal ook nog meer) en daarmee komen we aardig in de buurt (of over) de 200cm. Elders mag men in de hogere delen rekenen op 20 tot 50cm. In de westelijke en met name noordwestelijke Alpen waar de meest koude lucht zal binnenstromen kan er boven de 900 a 1100 meter eveneens een sneeuwdek van 10 tot 15cm worden gevormd. Vooral in de bergen zullen de enorme hoeveelheden Neuschnee door de stormachtige wind sterk worden vervracht en waarmee het lawinegevaar dus sterk zal toenemen.
Neerslag (sneeuw) vandaag
.......en voor morgen
Volgende Südstaufase in de maak
Morgen donderdag is de grote "Spuck" voorbij en kan de atmsofeer langzaam weer wat tot rust komen. In het westen klaart het op en wordt het droog. In de oostelijke Alpen houdt de Südstau ook dan echter nog aan maar verliest geleidelijk wel aan kracht. Het zwaartepunt wordt dan rondom Ost Tirol (zuid Tirol) berekend. Vrijdag in het westen en oosten kans op wat regen en boven de 1500 tot 2000 meter sneeuw, elders meest droog en afwisselend opklaringen. Het weekend laat zich dan weer van een stuk vriendelijkere kant zien. Opklaringen en wolken bepalen het weerbeeld, in de dalen kans op Hochnebel. Zondag en maandag bouwt zich een volgende Südstau situatie op, de bewolking neemt weer toe en vervolgens gaat het aan de zuidkant opnieuw aanhoudend en intensief regenen en hogerop sneeuwen. Hoe deze ontwikkelingen in detail zullen gaan verlopen (sneeuwvalgrens, hoeveelheden neerslag) is nog onzeker.
Op de langere termijn lopen de modellen steeds verder uit elkaar en daarmee wordt dus ook de onzekerheid een stuk groter. Het ECMWF komt met meer hogedruk vanuit west Rusland op de proppen (zonder dat het meteen echt koud wordt omdat de hoogtestroming nog zuidoost zal zijn). Het GFS kiest meer voor de variant met Atlantische depressie en hoogtetrog.
De komende dagen meer hierover. Tot zover voor vandaag, fijne dag en tot morgen of in de reacties. Ciao vanuit Oberwallis Termen, 5.0 graden (dalend) en het plenst
Bron: www.sneeuwhoogte.nl | Gewijzigd: 23 februari 2017, 12:29 uur, door Joyce.s
| Gewijzigd: 5 november 2014, 17:12 uur, door Justin
vrijdag 7 november 2014 - 08:30
Na een korte maar heftige klassieke Südstau periode komen de Alpen langzamerhand weer wat op adem. Wat was en is dat genieten geblazen zeg, waarbij op enkele plaatsen de 2m grens overschreden is. Op dit moment is het trouwens nog steeds niet helemaal pluis in de zuidoostelijke Alpen, waarbij vooral de Venetiaanse Alpen, Karinthie en de zuidelijke Steiermark nog onder invloed liggen van de sneeuw brengende raddraaier.
Haute Nendaz in de de Zwitserse 4 Vallées ligt er schitterend bij!
Overtollige sneeuw wordt vakkundig weggeblazen op de
Wallischer RiederFurka! Via @Johann
Imponerende Sudstau
Als er een stau of zogenaamde stuwingsfase op de weeragenda staat is het altijd nog maar de vraag in hoeverre het precies in details zal gaan verlopen. Er zijn zoveel factoren die van invloed kunnen zijn, waarbij de lokale verschillen soms enorm groot zijn. Je moet het zien als een grote legpuzzel. Soms ontbreken er enkele cruciale stukjes, maar een andere keer vallen alle puzzelstukjes naadloos in elkaar. Afgelopen dagen was een schoolvoorbeeld van het ideale plaatje, waarbij er eigenlijk een item ontbrak: bovenlucht kou in de aanvangsfase. Hierdoor is er in eerste instantie een grote plens regen gevallen, maar werd dit later ruimschoots goed gemaakt!
Stromingspatroon op het 500hPa vlak tijdens het hoogtepunt van de stau.
Uitzakkende bovenluchttrog ligt precies boven de Alpen. @MeteoCentre
DIt cruciale puzzelstukje viel ook precies op zijn plaats. jetstream knalde
loodrecht op het Alpenmassief! @NetWeather
Naweeën boven de zuidoostelijke Alpen
Het afgesplitste lagedrukgebied dat het Alpenweer volledig op zijn kop heeft gezet tolt op dit moment wat doelloos rond voor de Sicilaanse westkust. Het bijbehorende frontensysteem slingert echter nog noordwaarts over de oostelijke Alpen, waardoor er in deze omgeving nog vrij veel bewolking aanwezig is. Op het actuele radarbeeld zien we nog wat sneeuwecho's boven de zuidelijke Zwitserse Graubünden en de Italiaanse Dolomieten. In deze zuidoosthoek blijft de bewolking vandaag nog vrij hardnekkig aanwezig, en kan het boven gemiddeld 2200m af en toe nog even flink doorsneeuwen. De westelijke Alpen zijn duidelijk Wetterbegünstigt en profiteren de Franse, zuid Zwitserse en west Italiaanse berggebieden volop van het heerlijk schijnende Alpen zonnetje.
Heerlijk strakblauw beeld op de Aletsch-gletsjer in de
Zwitserse Wallischer Alpen
Riederalp dorf op 1900m. Strakblauw en besneeuwde bergen.
Wat wil een mens nog meer?
Nieuwe sneeuwdump in de maak?
Tijdens het weekend blijft vooral de zuidoostelijke Alpenhelft gevoelig voor sneeuw en regen met een sneeuwvalgrens die schommelt tussen de 1900 en 2300m. Tegelijkertijd kan aan de Alpennoordzijde op de doorkomst van een zwak koufront boven de 1500 à 1700 ook wat sneeuw naar beneden gaan dwarrelen, en is er voor de Oostenrijkse noordkant gemiddeld 10 tot 20cm verse neuschnee mogelijk. Na het weekend neemt de onstabiliteit vanuit het zuidwesten langzaam weer verder toe en is het vooral opletten wat er rond midden volgende week precies te gebeuren staat. Een nieuwe afsplitsend laag heeft wederom interesse voor de Alpenregio en lijken voor de Franse Alpen op sneeuwramkoers te gaan liggen. Morgen gaan we kijken hoe dit scenario zich verder ontwikkelt. Weer een flinke bak met sneeuw onderweg? We gaan het zien. Tot morgen!
Weer een bak met sneeuw midden volgende week?
Bron:Sneeuwhoogte.nl
zaterdag 8 november 2014 - 08:30
Het lagedrukgebied welke het weerbeeld de afgelopen week in de Alpen volledig op zijn kop zetten heeft het boven het relatief warme Middellandse Zeewater prima naar de zin! De kern van het laag diepte gisteren in de buurt van Valletta op Malta in korte tijd flink uit en werden er luchtdrukdalingen van 5mb binnen het half uur gerapporteerd. Veel lokale vissers werden door de snel verslechterende omstandigheden compleet overvallen, waarbij de lokale reddingsdienst er aan te pas moest komen. Ondertussen is vooral in de westelijke Alpen de rust volledig teruggekeerd en kan er worden geprofiteerd van een mooie Alpendag. De zuidoostelijke Alpen liggen nog steeds onder invloed van het Mediterrane lagedrukgebied, waarbij vooral in Karinthië en de Steiermark de bewolking overheerst. De meeste neerslag valt helaas als regen, waarbij boven gemiddeld de 2100 à 2300m nog wat sneeuw kan gaan vallen.
lagedrukgebied dat afgelopen week sneeuw in de Alpen gaf voelt zich prima
thuis boven het relatief warme zeewater van de Middellandse Zee
Piste bully in Saas Fee op de Mittel Allalin staat stand bye. Via @Johann
Zon in het westen en sneeuw/regen in het oosten
De verschillen zijn vandaag bijzonder groot in de Alpenregio. Terwijl de westelijke Alpen genieten van de zon, is het ten oosten van de geografische lijn Bozen-Salzburg zwaar bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen of sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt vandaag in oostelijke Alpen tussen de 1800 en 2200m, want de aangevoerde lucht is in een zuidoostelijke stromingspatroon van origine vrij mild. De neerslagactiviteiten nemen in de loop van de dag verder in betekenis af, maar de zon zal in de oostelijke Italiaanse en Oostenrijkse Alpen amper te bewonderen zijn. Later in de middag neemt de hoge en middelbare bewolking in het uiterste westen ook weer langzaam toe, maar neerslag van betekenis valt er niet te verwachten.
Neerslagecho's boven het oosten van Oostenrijk in beeld. @Wetteronline
Fraaie infrarood opname via @Zamg Austria
Sudstau komt weer op toeren
De verschillen zijn vandaag bijzonder groot in de Alpenregio. Terwijl de westelijke Alpen genieten van de zon, is het ten oosten van de geografische lijn Bozen-Salzburg zwaar bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen of sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt vandaag in oostelijke Alpen tussen de 1800 en 2200m, want de aangevoerde lucht is in een zuidoostelijke stromingspatroon van origine vrij mild. De neerslagactiviteiten nemen in de loop van de dag verder in betekenis af, maar de zon zal in de oostelijke Italiaanse en Oostenrijkse Alpen amper te bewonderen zijn. Later in de middag neemt de hoge en middelbare bewolking in het uiterste westen ook weer langzaam toe, maar neerslag van betekenis valt er niet te verwachten.
ECMWF prognose midden volgende week. Herhaling van
(sneeuwrijke) zetten?
Wordt op termijn een Europese novemberwinter in de steigers gezet?
Gisteren zinspeelde ik al op een Europese afkoeling op termijn, en is het boeiend om te zien dat deze wat concreter in de runs is komen te staan. Luchtdrukstijgingen boven de Noorse Zee en het oosten van Scandinavië lijken een oostelijk stromingsregime in gang te willen gaan zetten. De atmosfeer lijkt duidelijk te gaan verkillen, maar is het natuurlijk nog de vraag hoe de puzzelstukjes tegen die tijd uit de modellen zullen gaan rollen. Morgen gaat Johann verder kijken wat dit voor de Alpenwinter te betekenen heeft. Aanloop naar een vroege winterse inval of......?
Euro winter in de maak???
Diepwinters Juf (2100m) in de Zwitserse Graubünden
Bron:Sneeuwhoogte.nl
zondag 9 november 2014 - 08:00
Gisteren meldde Michael dat er op de lange termijn signalen die mogelijk duiden op een meer winters weerbeeld voor ons eigen land, de Duitse middelgebergten (Sauerland) en natuurlijk ook de Alpen. Ook gisteravond kwam vooral het ECMWF weer met interessante oplossingen en ook het GFS lijkt uit een ander vaatje te gaan tappen. Voordat we straks de kaarten erbij gaan pakken en kijken wat ons de komende dagen allemaal te wachten staat eerst nog even terug naar de dag van gisteren. Deze deze kenmerkte zich zoals aangekondigd door grote verschillen tussen de westelijke en oostelijke Alpen.
Grote verschillen gisteren in het Alpenweer: Sonne pur in het westen en
het inner-alpine Wallis (Aletsch Arena)
Terwijl in de westelijke Alpen van begin af aan de zon volop scheen moesten de oostelijke Alpen het doen met "trübes Wetter". Het was er over het algemeen bewolkt en hier en daar viel wat regen en hogerop sneeuw. Al met al "ungemütliches Wetter". Later op de dag begon ook in de Franse en later Zwitserse Alpen weer (hogere) bewolking binnen te drijven en nam ook de wind geleidelijk weer in kracht toe. Verder was het, mede gelet op de tijd van het jaar, opnieuw aan de zachte kant, zowel in dalen (dit maal zonder Hochnebel) als ook in de bergen.
........bewolking en sneeuw in het oosten / (Grossglockner)
De toenemende bewolking en wind zijn de voorbode van een volgende weersverslechtering welke de komende dagen op het weer-menu staan. Boosdoener is een depressie op de Atlantische Oceaan met zijn kern ten westen van Ierland. De bijbehorende trog breidt zich deze week verder in zuidoostelijke richting uit waarbij zich in de tweede helft van de week een bel koudere lucht afsnoert welke in de vorm van een apart laag via de Alpen richting de Balkan koerst. Door deze ontwikkelingen krijgen we dus opnieuw te maken met wisselvallig weer waarbij de Südstau en Südföhn periodiek weer het weerbeeld zullen gaan bepalen.
Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)
Vandaag is het vooral naar het oosten toe nog aardig weer en door de opstekende Südföhn deels ook weer zonnig en -of opgeklaard. Overtrekkende (hogere) bewolking zal de zon niet al te erg weten te frustreren. De westelijke Alpen en de centrale Alpenzuidkant hebben (toenemend) weer met bewolking te doen waaruit eerste neerslag gaat vallen. Het is vrij zacht dus diegenen die gaarne sneeuwvlokken willen zien moeten toch al gauw naar een hoogte van 2000 meter afreizen. Aan de noordkant is het met de föhn nog een stuk zachter met een nulgradenniveau tussen de 2500 en 3000 meter rond het vriespunt tot op een hoogte van circa 2900 a 3100 meter. De wind neemt verder toe en vooral in de bergen kan het behoorlijk gaan waaien. Al met al nog steeds niet niet echt winterse omstandigheden.
Aparte wolkenluchten door föhn boven de Hasliberg (Berner Alpen)
Maandag en dinsdag dan weer een portie Südstau en Südföhn in het voor-traject van het naderende koufront. De zuidkant krijgt weer "kleddernatte voeten" en ook de gebieden aan de (westelijke) Alpennoordkant kunnen deels weer wat neerslag gaan meepakken. Zoals zo vaak wordt de meeste neerslag weer aan de centrale Alpenzuidkant berekend, tot woensdag kan er boven de 2000 meter a 2300 meter tot een halve meter sneeuw gaan (bij)vallen. Hoeveel neerslag (sneeuw) er aan de oostelijk Alpenzuidkant gaat vallen is nog onzeker. Woensdag trekt dan het koufront behorend bij de bovengenoemd depressie door en de föhn komt van west naar oost weer tot liggen. Na een tijdelijke weersverbetering krijgen we vervolgens opnieuw een herhaling van zetten.
daar zijn ze weer de bonte kleuren aan de Alpenzuidkant!
Over de gehele periode tot 15 november gaat er in de klassieke Südstau gebieden (Aosta, Simplon, Ticino, Karinthië, Süd-Tirol) weer het nodige aan hemelwater en sneeuw vallen. De modellen komen met 100 tot 200mm en lokaal ook nog meer. In de bergen boven de 2000 meter betekent dit opnieuw 100 tot 150cm aan Neuschnee. Ons eigen model komt zelfs met lokaal met bijna 200cm (Aosta). Overigens zal de sneeuwvalgrens deze week sterk variëren. Zo kan het woensdag -donderdag tot 1300 a 1000 sneeuwen, daarna dan weer flink hoger (föhn, zachtere lucht) om vervolgens in het weekend weer te dalen naar 1700 tot 1400 meter of zelfs nog lager (nog onzeker).
Spannende vooruitzichten!
En dan zoals beloofd een blik op de weerkaarten van vanmorgen voor de periode na het weekend. Daar zien we ook vanmorgen weer heel interessante ontwikkelingen tevoorschijn worden getoverd die menig winterhart sneller zullen doen laten kloppen.We zien namelijk dat vanaf het weekend de jetstream en depressies gedwongen worden om een nog zuidelijkere koers te gaan volgen. Tegelijkertijd zien ten noorden daarvan boven Scandinavië en iets later richting IJsland een enorm bastion van hogedruk worden opgeworpen. Aan de noordoostflank van dit hoog stroomt vervolgens steeds koudere arctische lucht naar het zuiden. Het is nog dat een uitloper van hogedruk over west Rusland de directe transportkou naar het zuiden afremt maar al met al gaan we toch naar een veel kouder scenario evolueren.
Het zal echter nog even duren voordat de echt koudere lucht ook tot aan en over de Alpen zal zijn gevorderd. In eerste instantie krijgen de Benelux en noord Duitsland er mee te maken. Later dan mogelijk ook de Alpen en Frankrijk. Toch is het niet alleen de koude lucht die vanuit het noorden op transport wordt gezet en die het zo interessant maakt. Net zo interessant voor de Alpen wordt de lagedruk die tot over centraal Europa moet uitwijken. Meerdere lagedruk kernen kunnen zich daar dan lekker gaan "uitleven" en juist op het grensvlak van de koudere lucht uit het noorden en de minder koude lucht over centraal Europa kon het wel een aardig te keer gaan. Het is helaas nu nog te vroeg om daarover in details te treden. Wel heeft deze constellatie een hoop "potentie" in huis. Overigens zullen de neerslagen die dan gaan vallen meer en meer in sneeuw overgaan, daarvoor is de lucht binnen de lage druk circuleert koud genoeg en kan zelfs nog wat "afkoelen". Algemeen mogen we dan boven de 1000 meter sneeuw gaan verwachten.
Ook in het verdere verloop komt het ECMWF met die stevige blokkade" met "high-over-low". Een prachtige winterse constellatie met goede opties voor sneeuw, veel sneeuw voor het gehele Alpen gebied. Ik zeg "kom maar op met die kaarten"!
Bron:Sneeuwhoogte.nl | Gewijzigd: 23 februari 2017, 12:30 uur, door Joyce.s
Südfrankreich, Oberitalien und die Schweizer Alpen kommen nicht zur Ruhe. Ab heute Abend zieht aus Südwesten neuer Regen auf, der sich bis morgen verstärkt, wie im Wetterfilm zu sehen ist. Vor allem dort, wo sich die Regenwolken an den Gebirgen stauen, kommen enorme Niederschlagsmengen zusammen. Bis Dienstabend können 100 bis 150 Liter Regen auf den Quadratmeter fallen, örtlich auch noch mehr! Diese Mengen sind vor allem an den französischen Seealpen, an der ligurischen Küste sowie im Tessin möglich. Überflutungen und Hochwasser bleiben somit nicht aus. In Lagen oberhalb von 1300 bis 1700 Meter Höhe steht erneut ein massiver Wintereinbruch bevor. Stellenweise können über ein Meter Neuschnee fallen. Bis Dienstag steigt die Schneefallgrenze etwas an. Erst vor wenigen Tagen schüttete es südlich der Alpen sowie in Südfrankreich wie aus Kübeln. Die heftigen Regenfälle lösten Überschwemmungen und Erdrutsche aus, sie richteten dabei größere Schäden an. Die Hochlagen präsentierten sich zudem tief verschneit.
wetteronline.de
maandag 10 november 2014 - 08:15
Gisteren namen de luchtdrukverschillen tussen Alpenzuid en noordkant geleidelijk weer wat toe. Met een overdruk van 2hPA mocht de Südstau en daarmee samenhangend aan de noordkant de Südföhn nog weinig naam hebben. (ter vergelijk: sterke föhn bij 10 tot 12 hPA drukverschil) Toch was het genoeg om in de Stau aan de zuidkant 10 tot 20mm hemelwater te produceren die boven de 1900 a 2100 als sneeuw viel. Van de föhnwind was aan de noordkant nog weinig te merken en op veel plaatsen werd door het ontbreken van de wind de Hochnebel welke zich in de nacht had gevormd niet opgelost.
Gisteren "Guggi-föhn" rond de Lauberhorn, een ongewenste gast tijdens
de beroemde Lauberhornabfahrt (archieffoto)
Daar waar dat wel gebeurde kon met de lichte föhn het kwik toch nog 16 a 19 graden oplopen. Veel meer wind (föhn) stond er echter hogerop in de bergen van met name de Zwitserse (Berner) Alpen. Dit werd vooral veroorzaakt door de krachtige zuidelijke hoogtestroming. Op de Lauberhorn (Wengen) had men te maken met de zogenaamde "Guggi"föhn, een lokaal verschijnsel wat al menigmaal roet in het eten heeft gegooid tijdens de Abfahrt van de Lauberhorn(rennen). Gisteren viel het echter met windsnelheden tot iets boven de 100km/h ook daar nog best wel mee.
Heerlijk weer gisteren rondom Dachstein (2700m)
Vandaag is het in westelijke Alpen meest bewolkt en er valt neerslag, boven de 1900 a 2000 meter sneeuw. Ook in de de zuidelijke Alpen is het zwaar bewolkt en val er neerslag die vooral aan de centrale Alpenzuidkant (Aosta tot over het Ticino) aanhoudend en intensieve neerslag is. Tot de avond kan in deze gebieden hogerop tot een halve meter sneeuw gaan vallen. Elders rond de Alpenhofdkam zal het echter meest bij 10 tot 20cm blijven.
Sinds gisteravond sneeuwt het weer onafgebroken aan de centrale
Alpenzuidkant. (Webcam Simplonpas 2005m)
Wat beter ziet het er vandaag uit in de oostelijke Alpen. Hier is het afgezien van wat gespetter in centraal Oostenrijk meest droog en deels opgeklaard, voor de tijd van het jaar is het er (zeer) zacht. In de loop van de dag krijgen de westelijke delen geleidelijk ook met meer bewolking te maken waaruit in de namiddag of avond wat neerslag kan gaan vallen. In de zacht lucht pendelt de sneeuwvalgrens meest rond de 2200 a 2400 meter. Het nulgradenniveau vinden we terug tussen de 2400 en 2800 meter (hoogst in het oosten). Opvallend verder de harde tot stormachtige zuid tot zuidwestelijke wind die in de bergen pieksnelheden gaat halen van 80 tot 100km/h.
Aktuele radar met Südstauneerslag, dinsdag tijdelijk even afnemend
Dinsdag en ook woensdag verandert er niet veel, het betere weer vinden we aan de noordkant alwaar de krachtige föhn de lucht "afdroogt". Ofschoon de Südstau dinsdag het even wat rustiger aan doet mag de zuidkant zich gaan gaan bezighouden met het voorkomen van natte voeten dan wel sneeuwruimen boven de 1600 a 1800 meter. Zeker even de tijd voor uittrekken want het zal niet meervallen om door 100 tot 150cm deels zware sneeuw te moeten "ploeteren" en "schuiven". Minder heftig met de Stau en föhn gaat het eraan toe in de oostelijke delen, toch kan ook hier aan de Alpenzuidkant boven de 2200 meter tot woensdagavond tot een halve meter sneeuw gaan vallen en met gunstige Stau ook nog meer.
Deze week opnieuw veel neerslag,lokaal wordt er tussen de 200 en 300mm
berekend, hoogalpin betekent dit 100 tot 200cm Neuschnee
Donderdag en vrijdag achter het front keert de rust in de atmosfeer weer terug. Zowel de föhn als Stau zijn dan weer even passé. Vooral vrijdag belooft een heel aardige dag te worden met veel zon en aangename temperaturen. Geniet er maar even kan want in het weekend gaat het weer helemaal mis. Op nadering van een volgend koufront neemt krijgen we opnieuw te maken met een opkomende Südstau. De bewolking neemt zaterdag weer snel toe gevolgd door aanhoudende en opnieuw intensieve neerslag langs de gehele Zuidkant, de betere condities ook nu weer aan de noordkant waar de föhn zich weer lekker kan gaan uitleven. Zondag waarschijnlijk van west naar oost tijdelijk even wat beter voordat woensdag de versnelling er weer op gaat. De lucht vanaf het weekend geleidelijk wel wat kouder, dit gaan we onder andere terug zien aan de sneeuwvalgrens die duidelijk lager komt te liggen. Uitgaande van het ECMWF maandag tussen de 1700 en 1500 meter en zondag en maandag rond de 1200 a 1100 meter. In de Alpendalen kan het bij aanhoudende neerslag ook tot nog beduidend lager tot sneeuwval komen.
Depressies met hun storingen hebben hun pijlen gericht op
west en centraal Europa (ECMWF zondag 16-11)
Kijken nog even naar de langere termijn dan zien we nog steeds die strijd tussen opbouwende hogedruk in het noorden en lagedruk in het zuiden en boven de Atlantische Oceaan. De Alpen verblijven ook dan in het strijdtoneel tussen enerzijds de zachtere lucht die steeds weer vanuit het zuiden naar het noorden probeert op te rukken en anderzijds koudere lucht die vanuit het noorden probeert naar het zuiden uit te breiden. Het ziet er dan ook naar uit dat er niet veel zal veranderen. Het blijft onbestendig met periodiek neerslag die vanaf 1000 tot 1200 meest als sneeuw zal vallen. Een winterinval vanaf het noorden met echte vrieskou en sneeuw tot in het laagland lijkt niet waarschijnlijk, daarvoor liggen de sturende druksystemen simpelweg niet op een gunstige plaats en blijft de invloed van de Atlantische Oceaan nog te groot. Met een beetje geluk worden de Alpen de komende 10 tot 15 dagen wel ingepakt met een dikke laag sneeuw!
ECMWF woensdag 19 november met de strijd tussen "hogedruk en
lagedruk". "Geen vlees, geen vis"
Bron:Sneeuwhoogte.nl
Het noorden van Italië en het zuiden van Zwitserland werden de afgelopen weken meermalen getroffen door extreme hoeveelheden neerslag en overstromingen. En het is nog niet afgelopen. Komende 24 uur wordt aan de zuidkant van het Alpenmassief opnieuw veel neerslag verwacht met mogelijk nieuwe overstromingen tot gevolg.
Doden door noodweer in Noord-Italië
Als gevolg van het noodweer in het noorden van Italië zijn de afgelopen dagen al vijf mensen om het leven gekomen In Milaan verdronk een 36-jarige man nadat hij in het water was gevallen, vlakbij een ondergelopen gebouw. Een man van 70 overleed toe hij in de buurt van het Lago Maggiore in het water viel bij en poging zijn boot te redden. Eerder stierf een man (70) in de regio Piemonte door een modderstroom en kwamen een man en een vrouw (73 en 96) om het leven toen hun huis bij Genua instortte. Het beroemde Lago Maggiore is buiten zijn oevers getreden, een paar dagen geleden was het hoogte waarschuwingsalarm van kracht.
Zuidkant Alpenmassief vroeg in het wintersportseizoen bedekt met flinke laag sneeuw
Ook in het zuiden van Zwitserland en Oostenrijk is veel neerslag gevallen. Boven de 1500 tot 2000 meter viel de neerslag in de vorm van sneeuw. Er is intussen een aardige vracht verse sneeuw gevallen, een goed begin voor het wintersportseizoen van 2014-2015. Aan de noordkant van de Alpen ligt veel minder sneeuw.
Sudstau
De extreme neerslag aan de zuidkant van het Alpenmassief en in het noorden van Italie wordt veroorzaakt door zuidenwinden. Zuidenwinden met vochtige en vochtige lucht botsen letterlijk tegen de bergen (Sudstau). Daar wordt de lucht gedrongen op te stijgen. Bij het opstijgen, daalt de temperatuur en condenseert de waterdamp in de lucht tot regen. Aan de noordkant van de bergen daalt de uitgedroogde lucht. Bij het dalen stijgt de temperatuur naar lenteachtige waarden.
Hardnekkig stromingspatroon
Opvallend is de lange periode met zuidenwinden in Europa. Sinds vorig jaar december hebben we al met zuiden tot zuidwestenwinden te maken. Dit hardnekkige stromingspatroon dat ook de komende weken nog in stand zal blijven en wordt veroorzaakt door diepe depressies op de Atlantische Oceaan. Aan de oostzijde van deze lagedrukgebieden zien we telkens weer de zuid tot zuidwestenwinden en aanvoer van warme en vochtige lucht. Die botst de komende 24 uur wederom tegen de zuidkant van de Alpen en veroorzaakt voor de zoveelste keer extreem veel neerslag.
Noord-Italië
Rondom een volgende diepe depressie ten westen van Ierland brengt een front, vandaag nog over Schotland, Frankrijk en Spanje, komende nacht en morgen 50 tot 80 millimeter regen in het noorden van Italië. Komende nacht wordt de meeste neerslag in de omgeving van het Lago Maggiore en Milaan verwacht. Zaterdag overdag verplaatst de neerslag zich naar het oosten en valt de neerslag tussen Bolzano en Venetië.
Neerslaghoeveelheden in millimeters voor de komende 2 dagen. Lokaal meer dan 80 mm in Noord-Italie. Bron: ECMWF
Code rood voor veel neerslag en kans op overstromingen voor verschillende gebieden in het noorden van Italie. Bron: http://allarmi.meteo-allerta.it/
Volgende sneeuwdump zuidkant Alpen
Het eerder genoemde koufront brengt in de nacht van vrijdag naar zaterdag opnieuw weer een flinke lading verse sneeuw (50-100 cm) aan de zuidkant van de Alpen, eerst in Zwitserland en later op zaterdag in het zuiden van Oostenrijk. De zuidenwinden (föhnwinden) trekken aan tot hard of stormachtig gevolgd door regen en boven de 2300 meter in de vorm van sneeuw. Aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen wordt het met föhnwinden op zaterdag nog 18 graden. Zodra het front zaterdagavond naar het oosten wegtrekt wordt koudere lucht aangevoerd en daalt de sneeuwvalgrens naar 1500 meter en kan er ook op de lager gelegen hellingen enige sneeuw vallen. Omdat er de afgelopen weken al eerder grote hoeveelheden sneeuw zijn gevallen waarop de verse lading sneeuw valt, neemt het lawine gevaar toe.
Code rood voor neerslag voor Zwitserland. Bron: http://alarm.meteocentrale.ch/
Hoogste gevaarcategorie hoogwater Zwitserse overheid.
Begin volgende week rustiger
Begin volgende week wordt het tijdelijk rustiger. De depressie trekt naar de Balkan waarna de luchtdruk in het noorden van Italië en in het zuidelijk Alpengebied weer stijgt. Op de Atlantische Oceaan zien we dan inmiddels de zoveelste actieve depressie ten westen van de Britse eilanden. Net zoals zijn voorgangers zal ook aan de oostzijde van deze depressie weer een zuiden tot zuidwestenwind opsteken met aanvoer van zachte lucht.
Lees ook:
| Gewijzigd: 14 november 2014, 18:06 uur, door Justin
Nog een week of drie en dan gaan de eerste Nederlanders naar de sneeuw. Althans, dat hopen ze... Als je op dit moment naar de webcams kijkt van de bekende wintersportplaatsen in Oostenrijk en Zwitserland lijkt het wel lente… maar daar komt verandering in. Het stromingspatroon gaat veranderen. De komende dagen wordt met een noordwestelijke stroming koudere lucht aangevoerd en daalt de sneeuwvalgrens tot in de dalen. Van tijd tot tijd trekken storingen met neerslag via Duitsland naar de Alpen en laten met name in het noordelijk en westelijk Alpengebied af en toe een laagje sneeuw achter, een goede basis vormend voor het wintersportseizoen van 2014-2015.
Record hoge temperaturen, extreem veel regen en lawines
Overwegend zuiden- tot zuidwestenwinden voerden de afgelopen maand november warme lucht aan. Recordhoogte temperaturen werden gemeten en extreme hoeveelheden neerslag vielen aan de zuidkant van het Alpenmassief. "Der November 2014 brachte der Schweiz Temperaturen im Rekordbereich und im Tessin Jahrhundert Nierderslage verbunden mit Hochwasser am Lago Maggiore und am Lago di Lugano. Die anhaltende Warme liess Fruhlingsblumen nochmals bluhen und Walderdbeereb reifen.... dat staat te lezen op de site van Meteoschweiz... De meeste neerslag viel in de vorm van regen, pas boven de 2000 meter viel sneeuw. Er viel echter zoveel sneeuw dat het lawinegevaar toenam....
In Nederland van winter naar herfst
De komende dagen zien we het een en ander op de weerkaarten veranderen. Bij ons wordt er na een week met koude oostenwinden en hardnekkige lage wolken vanaf vrijdag minder koude lucht vanaf de Noordzee aangevoerd. Overdag gaat het kwik weer omhoog, alleen tijdens heldere en rustige nachten kan het lokaal een graadje vriezen. Na een lange tijd met zonloos weer breekt op zaterdag de zon weer door. Langdurig zonnige weer zit er niet in. Onder invloed van diepe depressies komend vanaf Groenland en trekkend naar de Noordzee zal het weer vanaf zondag een herfstachtig karakter krijgen met van tijd tot tijd regen en stevige wind. Overdag wordt het gemiddeld een graad of 6 a 7, normale temperaturen voor deze fase van de Nederlandse winter.
Sauerland
Ook in Duitsland heeft de zon zich een week niet laten zien. Onder hardnekkige lage grijze wolken bleef het dag en nacht vriezen. Plaatjes van de webcams uit het Sauerland (800 meter) geven een grijs en wit beeld, wolken met daaronder berijpte bomen en skiliften. Boven de 1200 meter scheen de zon en was het een stuk zachter. De koude lucht in de onderste laag van de atmosfeer wordt de komende dagen opgeruimd door westelijke winden. Bij temperaturen rond en overdag een paar graden boven het vriespunt valt er af en toe regen en op de hoger gelegen delen een beetje sneeuw.
Alpen
In de Alpen is het zacht, alleen de hogere toppen zijn wit, de dalen zijn nu nog groen. Vandaag en morgen blijft het zacht. Vandaag valt er alleen aan de zuidkant van de Alpen een beetje sneeuw veroorzaakt door een lagedrukgebiedje boven het zuidwesten van Europa. Deze "Sudstau" maar een paar centimeter sneeuw. Bovendien is het zacht en valt de sneeuw pas boven de 2000 meter. Aan de noordkant van het Alpenmassief gaat de temperatuur voor de zoveelste keer omhoog door zogenaamde "Sudföhn" . Morgen is het overal droog. Het koufront dat vrijdag in de loop van de dag met wat regen over on land zal trekken, veroorzaakt morgenavond en in de nacht naar zaterdag al een 10 tot 30 cm sneeuw in het noordelijk en westelijk Alpengebied. Door de aanvoer van koude lucht daalt de vorstgrens en zal de sneeuw op steeds meer tot in de dalen vallen. Op zaterdag ligt er in de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen en in de Franse Jura en Vogezen een eerste laagje sneeuw!
Volgende week meer sneeuw?
Een volgende sneeuwbrenger staat voor volgende week maandag gepland. Op de weerkaarten zien we tussen een rug van hogedruk boven Frankrijk een volgende depressie op de noordelijke Noordzee met een west tot noordwestelijke stroming een storing naderen. Zoals het er nu naar uit ziet wordt er nog koudere lucht aangevoerd en een tweede laagje sneeuw met name weer voor het westelijk en noordelijk Alpengebied (mogelijk valt er opnieuw een paar decimeter sneeuw). Waarschijnlijk blijft het stromingspatroon ook volgende week west of noordwestelijk. Misschien wordt tegen het eind van volgende week (donderdag en vrijdag) sneeuw van betekenis verwacht als een volgende storing tegen de noordwestkant van het Alpenmassief aanbotst. Hoeveel sneeuw er gaat vallen, is op deze termijn nog niet te zeggen en sterk afhankelijk van het Atlantische hogedrukgebied dat van tijd tot tijd even vanuit Frankrijk binnenschuift. Maar dat het kouder wordt in de Alpen en er van tijd tot tijd storingen vanuit het noordwesten komen met een vers laagje sneeuw voor de westelijk en noordelijk Alpen is goed nieuws! Helaas zit een basislaag sneeuw voor de zuidkant van de Alpen er voorlopig nog niet in.
Weerkaart zaterdag 6 december:
Verwachte sneeuw zaterdag 6 december:
Weerkaart maandag 8 december:
Verwachte sneeuw maandag 8 december:
Weerkaart donderdag 11 december:
Verwachte sneeuw donderdag 11 december:
Bron: MeteoGroup
Lees ook:
| Gewijzigd: 4 december 2014, 19:23 uur, door Justin
In Nederland hebben we al een speldenprikje van de winter gezien. Het is in feite al kouder geweest dan tijdens de vorige winter die er eigenlijk nooit is geweest. Behalve dan in het noordoosten van het land waar het vorige winter wel even tot sneeuw en serieuzere kou kwam.
Voor ons land zit er de komende weken eigenlijk ook geen winterweer in. We krijgen te maken met een zeer goed ontwikkelde straalstroom. Diepe en zeer omvangrijke ‘IJsland-depressies’ gaan de dienst uit maken. Alleen de komende dagen zakt het kwik in de nacht nog tot nabij het vriespunt en morgen kunnen buien zelfs een winters tintje hebben. Misschien is er morgen wel ergens natte sneeuw te zien. Daarna beginnen we aan een fase die zo maar tot rond Kerst kan aanhouden. Een westelijke stroming waarbij het soms, achter koufronten, wel tot tijdelijke bezoekjes komt van ‘polaire lucht’ maar dat levert dan hooguit een hagelbuitje op en ’s nachts op z’n best een graadje stralingsvorst.
Luchtdruk aanstaande woensdag, mega-laag. ECMWF)
Sneeuwgrens (in meters), ALS er sneeuw valt (ECMWF)
Sommige liften geopend
De vraag rijst zo langzamerhand, hoe het met de wintersportgebieden staat. De Kerstvakantie komt naderbij en dat is jaarlijks toch de echte aftrap van het wintersportseizoen. Op dit moment is de situatie nog verre van rooskleurig. Beperken we ons tot de Alpen (dichtbij huis zijn de mogelijkheden sowieso kansloos voorlopig), dan zien we dat in veel gebieden de meeste pistes nog gesloten zijn. Uitzonderingen in zowel Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk zijn dan de hoogst gelegen gebieden, in het algemeen boven 2500 meter, waar inmiddels (net) wel voldoende sneeuw ligt. En de skiliften her en der toch al op volle toeren draaien.
Totale hoeveelheid sneeuw t/m 10 dagen vooruit (ECMWF)
Groene pistes
De verwachtingen voor de komende week zien er minder gunstig uit dan in vorige berekeningen. Hoewel de koudere polaire lucht de komende dagen ook binnenstroomt in de Alpen, gaat dit binnendringen niet vergezeld van veel sneeuw. In ieder geval niet met een ‘snowdump’. Maar alle beetjes zijn nu meegenomen en op veel hellingen aan de west- en noordzijde van de Alpen kan in de eerste helft van deze week toch wel een centimetertje of 10 tegemoet worden gezien. Daarmee raken we in ieder geval de groene kleur van de pistes kwijt. Aan de zuidzijde van de Alpen blijft het wel droog. Terwijl men ook daar inmiddels verse sneeuw heel goed kan gebruiken.
Pluimverwachting sneeuwval Sankt Anton, Oostenrijk
Sneeuwkanonnen
Een volgende kans op sneeuw van betekenis wordt in het weekend verwacht als een wat actiever koufront het Alpenmassief moet passeren. Ook die situatie zou in veel gebieden aan de west- en noordzijde toch al gauw 10 centimeter ‘vers’ moeten kunnen brengen. Maar daar waar mogelijk zal men extra hulp van sneeuwkanonnen maximaal inzetten. Die werken doorgaans pas echt als het kouder is dan circa -4 graden. Hetgeen betekent dat deze tactiek op lagere pistes, zeker die onder de 1500 meter eindigen, niet al te veel uitkomst zullen bieden. Dus met name de afdalingen tot in het dal blijven voorlopig tamelijk zorgelijk… Aan de andere kant: het seizoen is nog jong en misschien dat de huidige verwachtingen toch nog wat witter kleurt de komende dagen.
Lees ook:
Sneeuwhoogte record Zugspitze tijdens Pasen
5,10 meter sneeuw is op paasmaandag gemeten op de Zugspitze. Niet eerder dit seizoen lag er zoveel sneeuw op de met 2962 meter hoogste berg van Duitsland. In de nacht van zondag op maandag is er 40 cm sneeuw bijgevallen nadat het er de afgelopen week al regelmatig gesneeuwd heeft. Uniek is deze hoeveelheid sneeuw aan het begin van april niet. Volgens de Duitse Weather Service (DWD) werd eind april 1980 op de Zugspitze een sneeuwhoogte van 7,80 meter geregistreerd. Begin april 1944 is zelfs 8,30 meter gemeten.
Bron: antenne.de
De webcam op de top van de Zugspitze geeft helaas nog slechts mistige beelden. De lager geplaatste webcams geven wel een fraai winters beeld waarop ook te zien is dat de sneeuw hier en daar zelfs het dal net aan heeft weten te bereiken.
Vrolijk pasen!
Voor de gletsjers (die ook op de Zugspitze te vinden zijn) is deze "bonus" sneeuwdump natuurlijk goed nieuws. Ook in Oostenrijk sneeuwt het momenteel flink door en vallen in de hoger gelegen gebieden flinke hoeveelheden sneeuw.
Edelweißspitze (Großglockner), 2571 meter hoog. | Gewijzigd: 6 april 2015, 16:30 uur, door Justin
"Zugspitze versinkt im Schnee"
De meteorologische zomer gaat bijna van start maar Koning Winter laat zich niet zomaar wegjagen. De afgelopen week heeft zich in met name de Oostenlijke Alpen gekenmerkt door de hevige sneeuwval. Hierboven werd rond Pasen al een bericht geplaatst van een recordhoogte sneeuw (5,10 meter) op de hoogste berg van Duitsland: de Zugspitze. Zijn we nu toch bijna 2 maanden verder en ligt er nog altijd een dikke 5 meter! In 16 jaar heeft er eind mei niet zoveel sneeuw gelegen als nu.
WetterOnline heeft er een boeiend winters verslag verzorgd.
Ahrg, wat zou ik graag direct de auto in stappen om daar even te mogen genieten!
Hierbij post ik nog wat actuele webcambeelden van de Zugspitze. Bekijk de panoramawebcam hier zelf (tip!).
Prachtig ontwaken op 2050 meter hoogte (28 mei 2015 6.10 uur):
Hogerop, op bijna 3 km. hoogte, een subliem uitzicht op de Zugspitze waar het om 6.45 uur nog stil en verlaten is.
Eind van de ochtend met uitzicht op het hoog(s)te punt van Duitsland en veel publiek voor dit prachtige decor op eind mei:
Zelfs op 1780 meter nog de laatste sneeuwresten, al verwacht ik dat deze nog deze middag al weggesmolten zullen zijn.
| Gewijzigd: 28 mei 2015, 12:29 uur, door Justin