29 augustus 2014 - Het KNMI is voorbereid op de verspreiding van as in de atmosfeer door een uitbarsting van de vulkaan Bárdarbunga op IJsland. Sinds de vulkaan actief is worden in de weerkamer in De Bilt dagelijks speciale verwachtingen gemaakt van het traject dat het as in de atmosfeer aflegt na een uitbarsting.
Vulkaan Bárdarbunga op IJsland (Bron: Icelandic Meteorological Office)
Het KNMI, dat verantwoordelijk voor de verwachtingen voor de luchtvaart volgt de ontwikkelingen op de voet. De seismologen baseren zich op de statusrapporten van de Icelandic Meteorological Office en het Institute of Earth Sciences in IJsland aangaande de ondergrondse activiteit, de meteorologen berekenen de verspreiding van de vulkaanas op basis van modelberekeningen en informatie van onder meer het Volcanic Ash Advisory Centre (VAAC) in Londen en satellietbeelden van onder andere het Ozone Monitoring Instrument (OMI).
Vier jaar geleden, na de uitbarsting van de Eyjafjallajökull op 14 april vulkaan op IJsland kreeg Europa te maken met vulkaanas, dat gevaar opleverde voor de luchtvaart. Het KNMI heeft kort daarna ook boven De Bilt vulkaanas waargenomen. Ook het laagfrequente infrageluid van de erupties is in De Bilt gemeten, wat een maat geeft voor de atmosferische activiteit van een vulkaan.
Bron:KNMI
Actuele informatie over Bárdarbunga vulkaan
http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/articles/nr/2947 | Gewijzigd: 29 augustus 2014, 10:19 uur, door Ben47
BRITAIN could freeze in YEARS of super-cold winters and miserable summers if the Bardarbunga volcano erupts, experts have warned.
Depending on the force of the explosion, minute particles thrust beyond the earth’s atmosphere can trigger DECADES of chaotic weather patterns.
Tiny pieces of debris act as billions of shields reflecting the sun’s light away from earth meaning winter temperatures could plunge LOWER THAN EVER before while summer will be devoid of sunshine.
The first effect could be a bitterly cold winter to arrive in weeks with thermometers plunging into minus figures and not rising long before next summer.
The Icelandic Met Office has this week warned of “strong indications of ongoing magma movement” around the volcano prompting them to raise the aviation warning to orange, the second highest and sparking fears the crater could blow at any moment.
The region has also this week been hit by a magnitude-four earthquake - the strongest for almost 20 years, officials said.
The British Met Office said the effects of an explosion on Britain’s weather depends on the wind direction in the upper atmosphere.
Spokeswoman Laura Young said: “If the upper winds are north-westerly it will have an effect on our weather.
“If the upper winds are westerly then it won’t.”
Experts have warned the icelandic volcano could erupt again
Lees hier verder | Gewijzigd: 27 februari 2017, 14:49 uur, door Joyce.s
De bescheiden lava-eruptie die vannacht in IJsland zorgde voor 'alarmfase rood' (inmiddels weer ingetrokken), kan wel eens het startschot zijn van jarenlange vulkanische activiteit. Daarbij zou IJsland weer wat meer uit elkaar worden getrokken, onder het uitspuwen van lavafonteinen en rookpluimen.
Gevaarlijk of erg hinderlijk voor het internationale vliegverkeer is het fenomeen niet. In de jaren 1975-1984 voltrok zich in het noorden van IJsland een vergelijkbare uitbarsting. Bij deze zogeheten 'vuren van Krafla' ontstond er toen een meters brede scheur in IJsland, waaruit geregeld fonteinen van lava en stoom omhoog spoten. 'Niemand heeft direct last van zo'n fenomeen; het is vooral een mooi gezicht', zegt de Nederlandse geoloog Bernd Andeweg van de VU Amsterdam.
De eruptie van vannacht duurde ruim tweeënhalf uur, en vond plaats op zo'n 75 kilometer ten noorden van de Bárdarbunga-vulkaan, die de afgelopen weken in het nieuws was wegens gerommel. De lava kwam dan ook uit een zogeheten 'gang', een ondergrondse spleet vol magma afkomstig van de Bárdarbunga.
Voordeel is dat de eruptie niet plaatsvond onder de gletsjer waaronder ook de Bárdarbunga ligt. Bij zo'n 'ijseruptie' kan immers veel fijn vulkaanstof vrijkomen, en dat kan de luchtvaart ontregelen. Maar de huidige eruptie vond plaats aan de rand van de gletsjer, in een niet door ijs bedekt lavaveld genaamd Holuhraum. Op luchtopnamen zijn in het gesteente tientallen centimeters brede barsten te zien in de bodem.
De afgelopen dagen was het zeer onrustig rondom de magma-gang, met wel duizenden kleine aardschokjes per dag. Bij de Bárdarbunga zelf vonden zwaardere aardbevingen plaats. Maar die duiden er volgens de IJslandse meteorologische dienst op dat de vulkaan zich juist ontspant, 'door veranderingen in de magmadruk en de steeds langer wordende gang met magma'.
Dinsdag leek de zaak een nieuwe wending te nemen: bij de Askja, een andere grote vulkaan op IJsland, werd toen een beving met kracht 4,5 gemeten. De Askja ligt weliswaar een stuk noordelijker, maar wél precies op de route van het ondergronds wegstromende magma van de Bárdarbunga.
'Onder de Askja zit meer explosief magma', vertelt Andeweg. 'Misschien is dat deels gestold, maar als je die zou opstoken, zou dat een heel explosieve eruptie kunnen geven.' Zo'n eruptie geeft dan 'een grote knal maar is snel weer voorbij', zoals Andeweg verwoordt.
IJsland ligt op de breuklijn tussen de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische plaat, de naad waardoor Amerika en Europa uit elkaar drijven. Bovendien ligt het land bovenop een 'mantelpluim', een soort omhoog komende bel magma uit de diepte.
Hoewel de huidige eruptie 'het meest ideale scenario is voor iedereen' is volgens Andeweg nooit geheel uit te sluiten dat de eruptie alsnog uit de hand loopt. Op de achtergrond speelt de uitbarsting van de Laki-spleetvulkaan die in 1783 het klimaat in Europa dusdanig ontregelde dat oogsten mislukten en er droogtes kwamen. 'Zo erg zal het niet snel worden. Maar het kán wel', zegt Andeweg.
Bron HLN
http://www.noodweer.be/wat-als-de-vulkaan-op-ijsland-uitbarst/
| Gewijzigd: 30 augustus 2014, 13:40 uur, door Supercell
Jammer werkt niet server not found error in video window.
UPdate situatie IJsland (09.40) ~ Een nieuwe uitbarsting is deze nacht gestart. Een nieuwe spleeteruptie van 1 tot anderhalve km lang, verder naar het noorden. Deze eruptie is heviger dan de vorige. Er zijn lavafonteinen te zien van 50 tot 75 m hoog. Code ROOD is opnieuw van kracht. Hopelijk gaan de webcams weer online zodat we kunnen meekijken naar dit schouwspel. Maar ook het slechte weer kan hier voor hinder zorgen.
Dit filmpje laat beelden van vorige donderdag zien: http://www.ruv.is/frett/magnadar-hraunmyndanir-i-holuhrauni
Photo: Benedikt Gunnar Ófeigsson.
Bron:.vedur.is | Gewijzigd: 31 augustus 2014, 12:40 uur, door Ben47
Jammer werkt niet server not found error in video window.
Misschien is tie wel ontploft!!!
Bij het maximaliseren van het webcambeeld laad de server wel.
University of Iceland/Ármann Höskuldsson
Wetenschappers in de buurt van de volkaan is geadviseerd maskers te dragen in verband met een hoge concentratie potentieel dodelijk zwaveldioxide gas.
Meer dan 500 aardbevingen zijn maandag geregistreerd, met inbegrip van een 5.2 magnitude beving.
Omdat niet te voorspellen is wat er de komende dagen en weken kan gaan gebeuren, hebben wetenschappers vier verschillende scenario's voorbereid, van geen enkele eruptie tot aan explosieve en as verspreidende uitbarstingen.
Map of the new lava field in #Holuhraun. Abt 20-30 million m^3 of lava this afternoon. Avrg effusion rate ~100 m3/s pic.twitter.com/QHcEVaOgIZ
— Univ. of Iceland (@uni_iceland) 1 september 2014
Very impressive shot from photographer Ragnar Th Sigurðsson #Bardarbunga #Holuhraun pic.twitter.com/iPaTKWUvvD
— Univ. of Iceland (@uni_iceland) 1 september 2014
Sunset and lava fountains in #Holuhraun #Bardarbunga Credit: University of Iceland/Ármann Höskuldsson pic.twitter.com/PNUTBNTtud
— Univ. of Iceland (@uni_iceland) 1 september 2014
Meer beelden (embed werkt niet): cbsnews.com
Momenteel zijn diverse wegen afgesloten en wetenschappers zijn gistermiddag gevraagd het gebied te verlaten. Dit omwille van mogelijk nieuwe uitbarstingen. Veel magma onder het aardoppervlak en weinig uitstoot van lava zouden hiervoor aanwijzingen zijn.
| Gewijzigd: 4 september 2014, 17:02 uur, door Justin
Na de uitbarsting van de vulkaan Bárdarbunga op IJsland heeft zich een bijtende gasgeur over de Oostfjorden van het eiland verspreid. Bij de eruptie is zwaveldioxide vrijgekomen, waarvan de concentratie momenteel stijgt. Dat deelde een woordvoerster van de IJslandse crisiscel mee.
"Daarom hebben we mensen met astma en andere ziektes gevraagd binnen te blijven". Het gaat om verschillende dorpen met enkele honderden inwoners.
Tot in Zweden en Noorwegen
"De mensen kunnen geïrriteerde ogen en keelpijn krijgen". Volgens mediaberichten strekt de gasgeur zich uit tot het noorden van Zweden en Noorwegen. "Die kan daar ook te ruiken zijn, maar dan in afgezwakte vorm", aldus de woordvoerster.
De Bárdarbunga borrelt al sinds midden augustus en is al twee keer uitgebarsten. Het aantal aardbevingen is de laatste tijd wel verminderd, maar niet hun kracht. Donderdag was er een beving met een magnitude van 5,3.
Bron HLN
De caldeira van de Bardarbunga blijft verder zakken volgens de GPS-gegevens. Men vreest hier voor een heuse uitbarsting. Misschien wel een van de grootste die men in 1000 jaar gezien heeft op IJsland (volgens Jón Frímann). De RUV raadt mensen aan om een langegolfradio aan te schaffen zodat men op de hoogte kan blijven van de berichtgevingen. Mogelijks valt de elektriciteit uit door overtromingen. Op de frequenties 189 kHz en 207 kHz kunnen de berichten gevolgd worden...
In 2010/2011 heeft het KNMI naar aanleiding van de uitbarsting van de Grimsvötn het volgende vermeld.
'Conclusie
Het effect van vukaanuitbarstingen op het klimaat hangt sterk af van de kracht en de locatie van de vulkaan. Alleen erupties in de tropen die krachtig genoeg zijn om de stratosfeer te bereiken hebben een duidelijk koelend effect op de aarde. Een uitzondering zijn de winters in West-Europa, die na zo een vulkaanuitbarsting in de tropen vaak juist zachter zijn. Vulkanen op IJsland hebben geen grootschalig temperatuureffect.We verwachten dus niet dat de huidige uitbarsting van de Grimsvötn een koelend effect op de aarde zal hebben.'
en
'Vulkaanuitbarstingen op IJsland hebben in het verleden de temperatuur op aarde nauwelijks beïnvloed. Tropische erupties zijn wel goed zichtbaar in de temperatuurreeksen. Grote uitbarstingen zoals de Pinatubo in 1991 en de Tambora van 1815 zorgden er voor dat de wereldgemiddelde temperatuur een paar jaar een kwart tot één graad lager lag. De afkoeling wordt veroorzaakt doordat vulkanisch stof hoog in de atmosfeer zonlicht tegenhoudt. Vulkaanuitbarstingen hebben alleen een langdurig koelend effect als het stof de stratosfeer bereikt (boven de 10/15 km). Het stof van vulkaanerupties in de tropen wordt door de luchtstromingen verder omhoog gebracht en over de hele wereld verspreid, terwijl dat van vulkanen buiten de tropen naar beneden waait en snel weer verdwijnt. We verwachten dus niet dat de huidige uitbarsting van de Grimsvötn op IJsland de temperatuur merkbaar zal beïnvloeden.'
http://www.knmi.nl/cms/content/79812/klimaateffecten_van_vulkaanuitbarstingen
http://www.knmi.nl/cms/content/98676/uitbarsting_ijsland_vulkaan_grimsvotn
| Gewijzigd: 14 september 2014, 16:58 uur, door Ben47