Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Van donderdag tot en met het weekend lijkt het relatief warm, windeirg en nat op de pluimen, daarna koelt het af, wordt het rustiger en droog. Het weekend zie ik niet echt als voorbode. De eensgezindheid der leden is in zoverre voor niet zulke winterliefhebbers bemoedigend dat er vrijwel geen extreme dingen in te zien zijn, overdag rond het vriespunt en in de nachten lichte vorst.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hogedrukgebied ligt boven de Atlantische Oceaan en een ander hoog ligt boven Bulgarije. Beide systemen zijn met elkaar verbonden middels een rug waarvan de as over het Alpengebied en het midden van Frankrijk ligt. Op de noordflank van deze rug bevindt zich een koufront boven de Noordzee. Dit NW-ZO georiënteerde koufront bereikt in de loop van de ochtend het noordwesten van ons land en verlaat in de avond het zuidoosten. Vanavond verschijnt een vlak laag met frontale golf ten zuiden van IJsland. De kerndruk is dan 1005 hPa. Dit laag trekt verder zuidoostwaarts waarna het in de nacht naar donderdag sterk gaat uitdiepen (snelle cyclogenese onder invloed van de linker uitgang van een sterke jetstreak). Donderdagochtend ligt de depressie met een verwachte kerndruk van 981 (druk is dan ruim 25 hPa gedaald in 12 uur) net noord van Schotland, donderdagavond boven het noorden van Denemarken met een kerndruk van 969. Het bijbehorende koufront wordt om 15 UTC tegen het noorden van ons land verwacht en verlaat zon 4 uur later het zuidoosten.
MODELBEOORDELING:
Timing koufront (van vandaag) is nagenoeg gelijk in de deterministische runs. Mistkansen in de nacht naar donderdag zijn nog aanwezig in het zuiden, maar het signaal in de modellen is afgenomen. De sterkste winden worden berekend op de zuidwest en westflank van het laag. Met de huidige berekende koers (van Schotland naar het noorden van Denemarken) zoals de diverse modellen die laten zien, blijft het sterkste windveld boven de Noordzee. Neemt echter niet weg dat ook boven ons land het e.e.a. staat te gebeuren. De kans op op zware windstoten (75-100 km/uur) vanaf donderdagochtend is groot, ECEPS komt voor een groot deel van het land met 80-100%. Glameps komt om 15 UTC met 90 % kans op 75 km/uur over een groot deel van het land. Voor het noordwestelijk kustgebied is de kans op overschrijding 100 km/uur ook zo'n 90%. Kans op overschrijding van 120 km/uur is groot net ten noorden van ons boven de Noordzee. Voor het noordelijk kustgebied is de kans nu zo'n 60%. De deterministische runs van de modellen passen naadloos in dit beeld.
Aandachtspunten.
WIND:
Hirlam is wordt aangehouden. Donderdag in de loop van de ochtend van het noordwesten uit zware windstoten. In de middag kans op zeer zware windstoten. Waardes van 100-130 km/uur zijn goed mogelijk, waarbij de zwaarste in het noorden van het land zullen voorkomen. Aandacht gaat ook nog uit naar passage van het koufront waar de verticale uitwisseling (lijnconvectie?) tijdelijk wat sterker kan zijn, en dus ook de windstoten.
BEWOLKING:
Veel Sc-bewolking, in het oosten ook St. Nabij het koufront een dikker frontaal wolkenpakket. Zowel Harmonie als Hirlam geven bij het front een duidelijk St-signaal. Achter koufront weer Sc/Cu. Donderdag op nadering van het laag toenemende bewolking. In de loop van de middag op passage van het koufront mogelijk ook enkele verscholen Cb's. Hirlam, en met name Harmonie lijken iets van lijnconvectie te geven.
NEERSLAG:
Mogelijk zeer lokaal lichte (mot)regen ui de Sc- bewolking. Harmonie en Hirlam geven dat aan. Progtemps laten zien dat het weinig voorstelt, als het al gebeurt. Nabij koufront regen. Morgen op nadering van het volgende koufront opnieuw regen, op passage mogelijk buiig van karakter (lijnconvectie). Na passage geleidelijk een toenemende kans op buien, soms al met een ietwat winters karakter. NESO van Hirlam en Harmonie geven na frontpassage geleidelijk wat winterse signalen (natte sneeuw).
Bron: KNMI
| Gewijzigd: 4 december 2013, 08:00 uur, door Bart Standaert
Persoonlijk zie ik de sneeuwkansen als "sneeuw voor de zon" verdwijnen
GFS laat de Tmax zelfs weer richting 5 of hoger gaan, op de kaarten zelfs 10+ na 9 dec en dat is toch maar 6 dagen van nu.
Enige positieve dat ik op de kaarten zie is het groter worden van het vorstgebied ten westen van Scandinavie tot aan de Oeral.
Deze Oeral zou op een gegeven moment toch ook als motortje kunnen dienen voor een valwind deze kant op.
Alleen nog de drukgebieden anders op het continent, want dat standvastig hoog dat er nu ligt brengt slechts westenwinden. "Kom op jong, naar het noorden toe jij!"
Persoonlijk zie ik de sneeuwkansen als "sneeuw voor de zon" verdwijnen
GFS laat de Tmax zelfs weer richting 5 of hoger gaan, op de kaarten zelfs 10+ na 9 dec en dat is toch maar 6 dagen van nu.
Hier is door iemand gisteren al aangevoerd dat het met de sneeuw wel los zou lopen dit weekend (en nee, ik was het niet) . Kaarten met + 10 zoen we wel weer, dat is ook maar op basis van net 1 uitkomstje van 1 modelletje.
+5 is een hele normale waarde voor de T-max in deze tijd van het jaar
Citaat van KNMI Langjarige gemiddelden, tijdvak 1981-2010
December Januari
Periode 1-10 11-20 21-eind 1-10 11-20 21-eind
Maximumtemperatuur (°C) 6.8 5.9 5.5 5.1 5.7 5.5
Minimumtemperatuur (°C) 2 1.1 1.1 0.3 0.9 0.7 Kortom het blijft aanhoudend redeljk fris vor de tijd van het jaar. Winters dus (redelijk vrije interpretatie van de (tendens van de) EC pluim, niet gelet hebbende op gekleurde Oper en Control lijntjes)... (En ik een tijdje terug nog zeggen dat het "herfstig"bleef tot en met kerst.... Grrr)
| Gewijzigd: 4 december 2013, 09:46 uur, door jcroon
Hier seht Ihr die Prognose des ECMWF-Vorhersagemodells mit den Windspitzen der vorangegangenen sechs Stunden bis zum angezeigten Termin. Violett bedeutet orkanartige oder Orkanböen, rot noch schwere Sturmböen
Bron: MeteoGroup Deutschland
Staat er toch al http://www.onweer-online.nl/forum/topic/39726/stormkansen-5-december-2013/#message413298 | Gewijzigd: 4 december 2013, 10:36 uur, door Bart Standaert
Inderdaad na het weekend (even) zachter. LT is vaak onbetrouwbaar, maar het is toch opvallend hoeveel leden samen lopen rond een temperatuur van een graad of 2-3. Warmere leden lopen totaal niet gelijk. Vind dit toch vrij hoopgevend.
In december ga ik persoonlijk ook niet uit van winterweer, hooguit wat smeltende sneeuw, maar meer niet. Januari en februari zijn voor mij de wintermaanden die er toe doen.
Dan ga ik daar naartoe met mijn vaste stormergernis...
Als Sint maar bij min schoentje komt....
vergeet jou schoentje vast niet ,misschien paar natte pepernoten
Zoals Svenne al eerder zei.. December is leuk maar we moeten het hebben van Januari en Februari..
En december heeft haar kruit nog lang niet verschoten...
hieronder een tabel van het KNMI..
Edit:
Zoals het nu lijkt, gaat het hele Europese continent voor hogedruk gebieden.. ( zowel EC als GFS) bij GFS zijn er al kaarten te vinden met een enorm hoog boven Rusland.. en als die kern goed ligt hebben we wel geen sneeuw.. maar dan wordt het wel goed fris
| Gewijzigd: 4 december 2013, 16:08 uur, door Callie-P
En wat zijn wat betreft de sneeuw de nieuwe ontwikkelingen? vernam namelijk tot mijn teleurstelling dat de sneeuwkansen flink waren afgenomen? | Gewijzigd: 4 december 2013, 17:04 uur, door Rene Dwars
En wat zijn wat betreft de sneeuw de nieuwe ontwikkelingen? vernam namelijk tot mijn teleurstelling dat de sneeuwkansen flink waren afgenomen?
de kans is daar wel groot denk ik de modellen onderschatten buien ook altijd dus ik denk wel dat je daar sneeuw krijgt(tenzij je natuurlijk pech hebt dat alle buien altijd net langstrekken,spreek uit ervaring)