Wat we daarop zien is dat de verwachte temperatuur boven centraal Rusland op die grote hoogte flink oploopt naar 0 graden. Wel interessante verwachting, er kunnen bij temperatuurstijgingen op die hoogte gustige drukverandering op grondniveau tot stand komen, maar het moet wel tot een luchtdruk verdeling leiden waardoor we boven onze streken een (N) oostelijke stroming krijgen.
Het is nog ver weg en ik hecht er persoonlijk evenveel waarde aan als aan de LT op de 2m temperatuurpluimen.
| Gewijzigd: 13 december 2012, 11:42 uur, door Ben47
(Weliswaar geschreven naar de situatie toen, maar daarom niet minder van belang voor achtergrondkennis)
Stratosfeer
De atmosfeer van de aarde is opgedeeld in verschillende lagen. In elk van die lagen vinden aparte verschijnselen en stromingen plaats welke vervolgens een wisselwerking met elkaar hebben. Ons weer wat we aan de lijve ondervinden speelt zich in de onderste laag van de troposfeer af , de laag die 75 procent van alle lucht bevat en die zich uitstrekt van het aardoppervlak tot gemiddeld 11 kilometer hoogte (20 km bij de tropen en 7 km bij de polen). In deze laag vinden dus de weersverschijnselen plaats. Wolken kunnen normaliter niet hoger worden dan de 'rand' van de troposfeer. Boven de troposfeer is een dunne stabiele laag, de tropopauze genaamd. Extreem zware buiencomplexe kunnen met hun toppen soms net in de tropopauze doordringen (aambeeld). Boven de tropopauze bevindt zich de stratosfeer die zich uitstrekt tot 30 a 50 km hoogte. Processen die zich voordoen in de onderste laag van de stratosfeer hebben invloed op de stromingspatronen in de troposfeer en andersom hebben ontwikkelingen in de troposfeer weer uitwerkingen op de stratosfeer. Algemeen kan ook gesteld worden dat de processen in de stratosfeer langzamer (trager) verlopen dan in de troposfeer, dit geldt ook voor de uitwerkingen.
Opbouw onderste atmosfeer (tussen de zwarte pijlen ingekaderd de troposfeer-stratosfeer)
Een ander fenomeen wat we in de troposfeer en in de stratosfeer aantreffen is de polar-vortex. Vooral de zgn. stratosferische polar-vortex is daarbij belangrijk. Het is en traag systeem (lagedrukgebied) welke zich manifesteert in de stratosfeer op 12 tot 30 km hoogte (100 hPa tot 10 hPa). In de wintermaanden is dit systeem gevuld met zeer koude lucht. Een krachtige polar-vortex heeft oa. invloed op de jetstream (straalstroom), we hebben in dit geval te maken we een krachtige jet boven het noordelijk halfrond die van zich dan van west naar oost voortbeweegt (zonaal, pos. NAO, high index). Een zwakke PV zorgt daarentegen voor het afzwakken van de jetstream. De zonale stroming gaat slingeren (meanderen) en er ontstaat een verhoogde neiging tot blokkades en retrograde (oost) stromingspatronen (meridionaal, neg NAO, low index). Aan de randen van de verzwakte PV kan vervolgens (zeer) koude stratosferische lucht in de troposfeer "afbrokkelen" (filamenten).
Het afzwakken van de PV zien we vaak in de 2e helft van de winter gebeuren. Belangrijkste oorzaak is het instromen van warmere lucht vanuit de tropen en het algemeen weer opwarmen van de aarde boven het noordelijk halfrond. Dit kan zeer abrupt gebeuren (enkele dagen) en zo'n plotselinge opwarming van de stratosfeer wordt ook wel aangeduid met "sudden stratospheric warming", afgekort SSW (zoals bv in januari 2009). Andere oorzaak kan zijn dat de invloed van de PV afzwakt doordat het systeem met zijn centrum zich verplaatst naar bv. meer zuidelijke breedtegraden.
Stratosferische ontwikkelingen;
Zoals ik al eerder in het o-o forum schreef zien we de laatste dagen opmerkelijke veranderingen plaatsvinden in de stratosfeer.
Actueel zien we op 10 hPa de PV met kern ten noorden van Scandinavië met daarbij nog steeds een zonaal karakter.
Na een kleine week zien we de kern boven het noorden van Canada terug, tegelijkertijd stijgt de temperatuur en druk boven Rusland en Europa.
Ook in de lagere stratosfeer en lagere stratosfeer (100 hPA) zien we de komende dagen een veranderd stromingspatroon
Tegen het einde van de rit ook hier overgang naar continentaal stromignspatroon (oost tot noordoost)
Troposferische ontwikkelingen
Helaas is het niet zo dat we de stratosfersiche ontwikkelingen 1 op 1 kunnen kopiëren mbt. de ontwikkelingen in de troposfeers. Wel kan het een indicatie zijn voor veranderingen in het grootschalige stromingspatroon (jetstream). Mede echter gezien de signalen die de modellen voor 300 hPa (jetstream) en 500 hPA de laatste afgeven lijkt de overgang naar opnieuw meridionaal stromingspatroon (blokkade) zeer waarschijnlijk. Een tak van de NH jetstream wordt daarbij gedwongen naar noordelijke breedtes uit te wijken terwijl een andere tak tot over Noord Afrika wordt afgebogen. (zie plaatje hieronder).
Samengevat
Opmerkelijke veranderingen lagere stratosfeer en hogere troposfeer zonder dat er een SSW op korte termijn is te verwachten. Een overgang naar een koudere (winterse) setting is zeer waarschijnlijk met daarbij goede opties voor meer winterse perikelen in het verder verloop. In detail zal het uiteindelijk gaan afhangen van de precieze positie van troggen en hoogte(ruggen).
Op dit bericht berust copyright, het verspreiden daarvan is niet toegestaan, mits met toestemming van onweer-online! | Gewijzigd: 13 december 2012, 13:58 uur, door Ben47
(Het in weer.nl verschenen artikel heeft betrekking op situatie begin december 2008. Inhoud voor verdere verdieping)
De beleving van het weerbeeld vindt altijd plaats aan de grond, want daar houden wij mensen ons meestal op. Maar het zijn juist de patronen hoog in de atmosfeer die sturend zijn voor de ontwikkelingen aan de grond. De zogenaamde ‘polar vortex’ vormt een belangrijk onderdeel van het omvangrijke complexe systeem in onze atmosfeer dat resulteert in ons weerbeeld aan de grond.
De ‘Polar Vortex’ wordt gevormd door koude lucht rondom de polen, hoog in de atmosfeer, vanaf 5 kilometer boven het aardoppervlak. Deze aanwezigheid van kou levert lagedrukwerking op in de bovenlucht.
Zowel het Zuidelijk als het Noordelijk Halfrond een polar vortex
Er bestaan in feite twee ‘polar vortex-en’. Eén bij de Zuidpool en één bij de Noordpool. Rondom de Zuidpool kent deze lagedrukwerking in de bovenlucht een relatief regelmatige cirkelvorm. Dat komt omdat, afgezien van Antarctica zelf, er nauwelijks landoppervlak rond de Zuidpool aanwezig is. Het circulatiepatroon rond die pool wordt daardoor nauwelijks verstoord.
Ronddraaiende uitstulpingen
Rond de Noordpool wordt de stroming echter wél door allerlei landoppervlak verstoord. De rond de Noordpool draaiende koude luchtmassa’s kennen daardoor een veel grilliger vorm, met diverse, steeds van vorm veranderende, uitstulpingen. Deze lobben koude lucht in de bovenlucht zijn in feite bovenluchttroggen, uitlopers van lagedrukwerking hoog in de atmosfeer.
Deze uitstulpingen draaien mee met de globale stromingsrichting op aarde, van west naar oost, die wordt veroorzaakt door de draaiing van de aarde om haar as.
Binnen deze steeds veranderende situatie kent de vortex rond de Noordpool gemiddeld gezien twee kerngebieden. Eén dichtbij Baffin Island in het noordoosten van Canada (ook wel eens de ‘Canadese koudekolk’ genoemd), en een andere boven het noordoosten van Siberië.
De temperatuur op zo'n 6 tot 7 kilometer hoogte in de atmosfeer op het Noordelijk Halfrond voor de komende 9 dagen. Volgens het ECMWF-model.
De getoonde afbeeldingen met de bovenluchttemperaturen voor de komende periode illustreren dit alles. De koude lucht ‘kolkt’ rond de Noordpool van west naar oost, met uitlopers die als tentakels af en toe ver zuidelijk uitzakken, en zich vervolgens weer terugtrekken. Daarbij bevindt zich boven het noordoosten van Siberië aanvankelijk de belangrijkste kern van kou, later voegt het noordoosten van Canada zich daarbij. Opvallend is dat ook Europa zo nu en dan een veeg van de bovenluchtkou meekrijgt.
Slingerende straalstroom: afwisseling
Op de grens tussen deze zeer koude bovenlucht en de warmere lucht bevindt zich een relatief smalle zone waarin over een relatief kleine afstand grote temperatuursverschillen bestaan. Op (en als gevolg van) die scherpe overgang vinden we de straalstroom terug, de zone waarin zich de meest actieve depressies aan de grond ontwikkelen.
Kijken we naar één moment in de tijd, dan is er sprake van uitlopers van de koude bovenlucht naar het zuiden toe, met daar tussenin juist lobben met relatief warme lucht. De overgangszone hiertussen (met daarin de straalstroom) ligt daarmee als een slinger rondom de Noordpool en over het Noordelijk Halfrond gedrapeerd.
Zetten we de tijd vervolgens in beweging, dan komt deze slinger in beweging van west naar oost. Voor gebieden die zich in deze overgang bevinden tussen kou en warmte, betekent dit in principe dus een continue afwisseling van koude en warme lucht in de bovenlucht. En in de praktijk ook een afwisseling van – in grote lijnen – koudere en warmere lucht, en weerpatronen in de onderste kilometers van de atmosfeer.
Op dit moment (begin december 2008)
Op dit moment is er van een snelle afwisseling van koude en warme lobben die van west naar oost overtrekken echter geen sprake. Vanuit het noordwesten worden aan de noordoostflanken van een nu al lange tijd stevig vrij noordelijk aanwezige hogedrukzone boven de oceaan (met warme lucht hoog in de atmosfeer) steeds maar nieuwe koude lucht van dichtbij de poolcirkel Europa binnengevoerd.
Dit patroon heeft zich andere halve week geleden ingezet en lijkt voorlopig van geen wijken. Zie bijvoorbeeld het stromingspatroon op grote hoogte van deze maandag hiernaast (afbeelding hieronder). Koude uitstulpingen naar het zuiden boven Europa en het oosten van de VS, een warme uitstulping (de hogedrukwerking) op de Atlantische oceaan. Deze verhoudingen komen ook steeds weer terug in de temperatuurkaarten voor de komende 10 dagen (de resterende afbeeldingen).
Bron: Meteo Consult, National Snow and Ice Data Center, Glossary of Meteorology | Gewijzigd: 13 december 2012, 15:35 uur, door Ben47
voorspelling.
Alvast bedankt
ja, en hoe komen jullie aan al die kaarten. ik ken zelf alleen weer.nl en weerplaza
voorspelling.
Alvast bedankt
ja, en hoe komen jullie aan al die kaarten. ik ken zelf alleen weer.nl en weerplaza
Ik haal de meeste hier vandaan
http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html
http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/weerkaarten.php
| Gewijzigd: 5 oktober 2014, 20:32 uur, door Chasemonkey
voorspelling.
Alvast bedankt
Het doel van de 2 modellen is heel verschillend. WRF is erg gefocust op de korte termijn terwijl GFS juist heel ver weg wilt kijken. WRF loopt ''maar'' tot +72 uur en GFS tot +384 uur. De resolutie van WRF is op korte termijn veel hoger zodat details beter worden weergegeven.
Mocht ik het fout hebben.. Verbeteren mag altijd! | Gewijzigd: 5 oktober 2014, 21:29 uur, door Stefanv
Mocht ik het fout hebben.. Verbeteren mag altijd!
Wrf is amerikaans en staat voor weather research and forecasting. En is idd een korte termijn model maar al weer minder kort dan bijvoorbeeld harmonie en hirlam. (Beide 48 uur) Wrf 72 uur
De inspanning om WRF ontwikkeling begon in de tweede helft van de jaren 1990 en was een samenwerkingsverband met name onder de Nationale Centrum voor Atmosferisch Onderzoek (NCAR), de National Oceanic and Atmospheric Administration (vertegenwoordigd door de National Centers for Environmental Prediction (NCEP) en de (vervolgens) Forecast Systems Laboratory (FSL)), de Air Force Weer Agency (AFWA), het Naval Research Laboratory (NRL), de Universiteit van Oklahoma (OU) en de Federal Aviation Administration (FAA). Het grootste deel van het werk van het model is uitgevoerd of ondersteund door NCAR, NOAA, en AFWA.
WRF stelt onderzoekers in staat om simulaties weerspiegelen ofwel echte data (observaties, analyses) of geïdealiseerde atmosferische omstandigheden produceren. WRF biedt operationele voorspellen een flexibel en robuust platform, terwijl het aanbieden van de vooruitgang in de natuurkunde, numerieke, en data-assimilatie bijgedragen door de vele onderzoeksgemeenschap ontwikkelaars. WRF is momenteel in het operationele gebruik van NCEP en andere voorspellingscentra internationaal. WRF is uitgegroeid tot een grote wereldwijde gemeenschap van gebruikers (meer dan 23.000 geregistreerde gebruikers in meer dan 150 landen) hebben, en workshops en tutorials worden elk jaar gehouden op NCAR. WRF wordt veelvuldig gebruikt voor het onderzoek en de real-time voorspelling van over de hele wereld.
Kort Samengevat Wrf kijkt meer naar het convectieve karakter (wat stefan ook aangeeft meer details)bij bijvoorbeeld de neerslag net als harmonie terwijl Gfs en ook Ecmwf wat meer uitgesmeerde neerslag laten zien
Bron: Wikipedia,noaa | Gewijzigd: 5 oktober 2014, 21:41 uur, door Tatanka
Ben47 heeft een paar prachtig gedetialleerde kaartje geplaats van WRF in het forum 'onweerkansen week 41'. Op welke site kan ik die vinden?
De bron staat onder de kaarten.blipmaps.nl
Ben47 heeft een paar prachtig gedetialleerde kaartje geplaats van WRF in het forum 'onweerkansen week 41'. Op welke site kan ik die vinden?
De bron staat onder de kaarten.blipmaps.nl
Hardstikke bedankt! Ik voeg 'm drekt toe aan me favorieten.
http://www.estofex.org/modelmaps/browse_gfs.php?time=18&dtg=2014100912&type=precip
http://meteo24.info/index.php
-Afbeelding-
SRH (Storm Relative Helicity) is a measure of the potential for cyclonic updraft rotation in right-moving supercells, and is calculated for the lowest 1-km and 3-km layers above ground level. There is no clear threshold value for SRH when forecasting supercells, since the formation of supercells appears to be related more strongly to the deeper layer vertical shear. Larger values of 0-3-km SRH (greater than 250 m**2/s**2) and 0-1-km SRH (greater than 100 m**2/s**2), however, do suggest an increased threat of tornadoes with supercells. For SRH, larger values are generally better, but there are no clear "boundaries" between non-tornadic and significant tornadic supercells.
http://www.spc.noaa.gov/publications/thompson/eff-srh.pdf
Bron: noaa | Gewijzigd: 13 oktober 2014, 17:38 uur, door Lako
Van de soudings van blipmaps heb ik de hoogste CAPE (289) van Groningen er uit gekozen en die bevat een behoorlijk inversie. (Zie in rood door mij aangegeven in de grafiek).In geen geval lukt het hier een pakketje lucht van de grond verder te laten stijgen.
-Afbeelding-
Wat is een Inversie precies? Is dat het zelde als Cin (convective inhibition)?
Ik ben nog geen held in het lezen van bovenstaande kaartjes, maar ik dacht altijd dat zolang de rode lijn rechts van de blauwe ligt dan blijft een pakketje lucht stijgen (omdat dat de temp dan altijd hoger is dan die van de omgeving)..Blijkbaar klopt dat niet, want dat is in deze grafiek altijd het geval...
| Gewijzigd: 13 oktober 2014, 21:33 uur, door Stefanv
-Afbeelding-Wat is een Inversie precies? Is dat het zelde als Cin (convective inhibition)?
Ik ben nog geen held in het lezen van bovenstaande kaartjes, maar ik dacht altijd dat zolang de rode lijn rechts van de blauwe ligt dan blijft een pakketje lucht stijgen (omdat dat de temp dan altijd hoger is dan die van de omgeving)..Blijkbaar klopt dat niet, want dat is in deze grafiek altijd het geval...Bij een inversie loopt de omgevingstemperatuur van de lucht naarmate je hoger in de lucht meet, op (of blijft gelijk) i.p.v. af. Een pakketje lucht dat vanaf de grond stijgt koelt af met 1 graad (droog-adiabatische) per 100m stijging totdat er wolkenvorming optreed. Daarna koelt het minder snel af en kan het makkelijker stijgen omdat het minder snel de temperatuur van de omgevingslucht bereikt. Bij een inversie bereikt het pakketje lucht dus sneller de omgevingstemperatuur en kan dan niet meer stijgen.
Nee, hier is de streepjeslijn het pakketje stijgende lucht. De theoretische stijging vanaf de grond en de CIN worden in die grafiek niet zichtbaar gemaakt. Zelfs wanneer de grondtemperatuur ietsjes hoger zou zijn en het luchtpakketje van de grond zou opstijgen in deze souding dan zou het tegen de inversie z'n hoofd stoten.
Hier op onweer-online is er een heel goede uitleg over e.e.a. terug te vinden. http://www.onweer-online.nl/forum/topic/25885/li-cape-cinh-en-cap/
| Gewijzigd: 13 oktober 2014, 22:56 uur, door Ben47