Er lijkt geen brand te woeden op het Focheloërveen. Verschillende boswachters van Natuurmonumenten hebben rondgereden en geen brand kunnen ontdekken. Er werd vanochtend even na elf uur door bezoekers van het natuurterrein brand gemeld. Ze hadden rookwolken gezien. De brandweer in Drenthe en Friesland rukte daarop uit met drie tankauto's. Mogelijk houden de rookwolken verband met het oefenterrein van Defensie in Veenhuizen.
Bron: rtvdrenthe
Brandweerkorpsen in Drenthe en Friesland zijn vanochtend met groot materieel uitgerukt na meldingen van een grote brand die zou woeden in het natuurgebied Fochteloërveen, op de grens van beide provincies. De paniek bleek niet nodig: de rookwolken bleken afkomstig van een niet gemelde oefening van defensie.
Natuurgebied Fochteloërveen. (Archieffoto)
Wandelaars hadden de rookwolken gezien en alarmeerden de hulpdiensten. De brandweer rukte met meerdere blusauto's uit. Ook boswachters en medewerkers van Natuurmonumenten trokken vergeefs het gebied in om de brandhaard te vinden.
De brandweer staat op scherp na een verwoestende brand in het Fochteloërveen met Pasen vorig jaar. Toen viel een gebied van zo'n 100 hectare ten prooi aan de vlammen en vonden duizenden dieren de dood. In het hoogveengebied nestelen sinds enkele jaren kraanvogels. Het dier is rond 1750 uit Nederland verdwenen en broedt hier zelden.
Bron: AD
Foto(Tatanka)
In het Fochteloërveen ligt een van de laatste restanten 'levend' hoogveen binnen Nederland. Hier groeit de veenlaag nog steeds aan. Overigens is vrijwel het gehele oorspronkelijke hoogveengebied afgegraven. Het gebied bestaat voor het grootste deel uit veengronden, heide en vennen, terwijl in het noorden enkele naaldbossen zijn aangeplant. Het gebied is een bezoek waard vanwege de slaapplaatsen van duizenden rietganzen (ondersoort toendrarietgans). In dit gebied broedde in 2001 voor het eerst in Nederland de kraanvogel.
Ligging
Tussen Veenhuizen, Assen, Smilde, Appelscha en Oosterwolde.
Geschiedenis
Het gebied is een restant van het uitgestrekte Drents-Friese hoogveengebied, dat sedert 1660 grotendeels is afgegraven (met name de Smilder venen aan de Drentse Hoofdvaart). Dat het gebied bewaard is gebleven geldt als een historisch toeval en mogelijk een gevolg van de geïsoleerde ligging op een provinciegrens. Pas laat werd een vrij beperkt kanalenstesel aangelegd, zodat veel veen is blijven liggen en zich zelfs altijd een kleine 'actieve' hoogveenkern heeft kunnen handhaven
Op 25 april 2011 brak er vanwege extreme droogte brand uit in het natuurgebied. Er brandde een vierkante kilometer van het natuurgebied af. Daarbij kwam een groot aantal slangen en hagedissen om het leven.Ook enkele damwanden die geslagen zijn om het vocht vast te houden moeten vervangen worden.
Bron: wikipedia
| Gewijzigd: 20 juni 2012, 08:42 uur, door Tatanka
In natuurgebied het Fochteloërveen op de grens van Drenthe en Friesland zijn dit jaar zeven jonge kraanvogels uit het ei gekropen. Vorig jaar werd geen enkele kraanvogel geboren in het gebied dat toen werd geteisterd door droogte en een grote natuurbrand. Dat liet Vogelbescherming Nederland dinsdag weten
Van de zeven jonge vogels, zijn er uiteindelijk drie uitgevlogen. "Dat lijkt misschien weinig, maar van de meeste kraanvogelnesten komt één jong groot, dus eigenlijk een prima broedresultaat”, aldus Herman Feenstra van Vogelbescherming.Het Fochteloërveen is de enige plek in Nederland waar de kraanvogel succesvol broedt.
Bron: Dvhn | Gewijzigd: 29 maart 2017, 12:28 uur, door Joyce.s